Hallo iedereen! Ik woon in BE en doe agility samen met onze 2 honden. Mijn 16 jarige zoon doet het ook. We spelen regelmatig wedstrijden. Momenteel loop ik met Nara (8), ze is net overgestapt naar veteraan. Mijn zoon met Meadow (2,5), ze mag naar graad 2 maar mijn zoon wil nog effe in graad 1 spelen.
Ik wil namelijk praten of infos wisselen over agility met iedereen. Het kan alles, bv., hoe anders is agility in NL dan in BE wat over trainingwijze of regelment betreft? Doet je hond het graag? Wat zijn de typische fouten die je hond maakt? Doe je het voor jezelf of voor je hond? Hoe vaak train je? Je succes verhaal of blunder verhaal......
Ik ben benieuwd naar de reactie.
Groetjes,
Mayumi
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Agility, zo leuk!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Als ik heel eerlijk ben weet ik niet ineens wat agility is kan natuurlijk op internet zoeken en hierover lezen en dan reageren maar leuker is het om van iemand te horen die het beoefend...
Hoi Mayumi,
Ja wij doen behendigheid!! En onze honden vinden het allemaal erg leuk om te doen. Fouten maken ze niet, ik ben altijd degene die de fouten maakt....
We trainen een keer per week op de club en thuis hebben we een eigen trainingsveld met een wedstrijdbaan. Thuis trainen we dus ook regelmatig.
Groetjes Gea
Hallo Wil,
Agility is een soort sport dat je met je hond doet.
Je hond moet een parcours met hindernissen zoals springtoestel, kattenloop (brugge), buis, weaven (de hond moet tussen staande paaltjes zigzag lopen) enzo lopen terwijl je hem/haar bevel geeft wat te doen op het parcours. Ik heb indruk dat ze dit meer "behendigheid" noemen dan "agility" in NL.
Het is een leuke sport, en samenwerking met je hond is belangrijk.
Hallo Gea,
Wat een luxe, dat je eigen toestellen hebt voor je honden! Heb je ze zelf gemaakt? Want het kost wel veel als je ze moet kopen? Ik heb alleen weaven, door mijn man gemaakt.
Idd, fouten zijn vaak door de begeleiders gemaakt. Mijn trainer zegt me vaak "Je hondje in de gaten houden!"
ik vind het ook een super gave sport! heb het met masha gedaan (een maltezer!!)
natuurlijk was ik de enige met een maltezer op de hele hondenschool die behendigheid deed.. maar wij vonden het geweldig! Hebben nooit wedstrijden gedaan, maar wel ons club diploma gehaald en gescoord met op 1 na hoogste punten!! Ik ben nu gestopt, omdat masha het na een tijdje niet meer leuk vond en niets meer deed.. maar nu heb ik een toller pup waar ik straks ook weer mee wil gaan trainen in deze geweldige hondensport!
Ik doe het ook, maar ik moet binnenkort weer stoppen. Ik heb alleen deze vakantie een paar lessen gehad en nu moet ik straks weer naar school he... Dus dan komt het er ook niet meer van.
Ik vind het wel super leuk om te doen! En Dobber ook. Ik wil alleen veel te snel . Ik had liever gehad dat ze het nu al zo goed deed als een prof, maar ja, dat is wel heel veel gevraagd na 5 lessen he . Maar ik moet zeggen dat Dobber het goed doet. Ik heb nu ook een eigen parcoursje gemaakt. Gewoon een weave van bezemstelen/vegerstelen, een band van een kinderfietsband en een wip van een ladder. En de hoogtesprongen gewoon van twee stoelen met een stok ertussen.
Maltezer komt idd niet vaak voor maar ik heb wel gezien. Mijn schoonouders hebben er een en ze denken dat maltezers zoiets niet kunnen maar hier is het bewijs dat het niet waar is, hé. En het is zo schattig om te zien dat zo'n klein hondje zijn best doet om zijn baasje blij te maken!
Spijtig dat zij niet meer wil spelen maar je toller zal zeker met plezier doen. Ik wens je veel succes met hem/haar!
Nee, een wedstrijdbaan is niet zelf te maken en onze baan komt ruim over de 8.000 euro..... Kost een beetje maar dan heb je ook wat!!
Ja, de meeste fouten worden gemaakt doordat de baas niet goed op de hond let. Je leert ook altijd zelf heel veel door naar anderen te kijken. Wij lopen zelf op vrij hoog niveau maar leren nog dagelijks van onze fouten....
Groetjes Gea
Dobber,
Ik hoop dat je ooit nog tijd kan vinden om nog eens te gaan trainen. Het duurt lang tot je hond alles onder de knie heeft, zeker weave. Het kan maanden lang duren. Wees geduldig
tja.. ik vind dat maltezers vaak worden onderschat... als ik kijk naar hoe veel mensen een maltezer opvoeden en hoe ik dat doe zit er nogal een groot verschil tussen. ik voedt haar op zoals ik ook bij een grote hond zou doen. van mij mag ze best lekker in de modderplassen rollen en ik probeer ook elke dag gewoon een uur met haar in het bos te lopen. ze vind het heerlijk! Verder heeft ze een hekel aan tutten.. kammen vind ze vreselijk en daarom vind ik het ook niets aan. ik probeer het bij te houden, maar laat het ook gewoon vaak kort knippen. dat is voor masha fijner en voor mij fijner.
na behendigheid heb ik nog een poosje gehoorzaamheid met haar gedaan. we zaten in een groep met allemaal herder en raadt eens. ze was de beste van de hele groep! Toen we examen deden waren wij de enigen die in 1 keer geslaagd was, de rest moest allemaal overdoen. ze volgt hartstikke netjes, kijkt me constant aan en deed alles gelijk als ik het zei.
misschien heb ik een hele bijzondere maltezer, maar ik denk eerder dat veel mensen hun maltezer onderschatten. ze kunnen echt wel wat en het zijn niet alleen maar schoothondjes
jammer genoeg moest ik ook met gehoorzaamheid stoppen, omdat het alleen nog maar op zondag werd gegeven en dan kan ik niet.
nu ben ik druk met jayla opvoeden , maar straks ga ik misschien weer verder met masha en gehoorzaamheid
Gea,
Amai, 8.000 euro... je bent echt een gedreven speler.
Ik kijk heel graag naar anderen terwijl ik op mijn beurt wacht. En ik leer telkens bij. De honden reageren heel goed op onze lichaamstaal of stemmen dus wanneer je hond fouten maakt komt het vaak omdat wij verkeerde bevel geven zonder te beseffen.
Daarom is de wedstrijden wel interessant ook al het vermoeiend is. Je ziet verschillende mensen en honden, ieder eigen manier.
Het belangrijkste is de lichaamstaal. Wij geven zelf ook training en laten de cursisten ook wel rondjes lopen zonder stemgebruik en daardoor leer je nog beter om je lichaam te gebruiken.
Mijn hond Twister loopt het beste als ik zelf niet of nauwelijks commando's geef....
Ja, wedstrijden zijn erg vermoeiend!! Vaak rond 5 uur 's morgens vertrekken en 's avonds rond een uur of 9 weer thuis.... zijn lange dagen.
Judith,
Die van mijn schoonouders kan niet zitten op bevel. Als ik hem probeer te laten ziten door een snoep over zijn hoofd te laten zien van staande positie gaat hij gewoon achteruit
Velen onderschatten kleine honden, en ze geven geen juiste opvoeding vanaf begin. En dat zie je ook in tv programma's als Dog Wisperer van Cesar Millan.
mijn moeder doet dat met haar kleine poedels. ik zal morgen eens vragen of ze wat foto's stuurt en dan zal ik ze sturen via dit forum.
als je het leuk vind natuurlijk..
ze heeft ook al vele prijzen gewonnen en ze vinden het geweldig om te doen! zo veel plezier hebben ze erin!!
en geweldig om te zien hoeveel plezier hond en baas erin hebben
Ik denk dat je hond meer op jou let als hij niks van jou hoort. We proberen af en toe ook weinig mogelijk te zeggen. Maar het is ook niet simpel, hé. Ik moet soms wel harder roepen omdat Nara af en toe haar eigen zin wil gaan uitvoeren.
Het langste dag die ik meegemaakt heb is kwart voor 6 vertrekken en half 8 terugkomen. Zijn er meer deelnemers op een wedstrijd in NL, misschien?
De foto's van agility spelende honden zijn altijd geweldig! Ik heb helaas niet zoveel foto's ervan Ik wil soms mijn fototoestel brengen om iemand te vragen of hij ons kan fotograferen maar meesten hebben het druk met hun eigen honden dus het zal niet gaan, denk ik.
Wij wonen in Groningen, dus vaak ver rijden naar wedstrijden.... Aantal deelnemers bij wedstrijden bij het FHN zijn ongeveer 330 per wedstrijd, best veel. Hoeveel deelnemers zijn er bij jullie in Belgie?
In 2005 heb ik trouwens nog een Interland (Nederland/Belgie) in Deinze gelopen en ben toen 2e geworden met Jess in de 3e graad. Volgens mij zijn er geen of nauwelijks verschillen in Nederland en Belgie.
Ja geweldig wij zijn nog maar beginners maar hellemaal top is het.................
Wij doen het ook. Begonnen afgelopen maart toen Mexx 7 was en we springen dus op standje veteraan maar doen verder wel alle toestellen.
Mexx maakte eigenlijk nooit fouten (ik let goed op tijdens de uitleg en hij let goed op mij) alleen is hij een van de laatste lessen aangevallen door een andere hond op het veld en daarna had hij even wat moeite met de tunnel (de aanvallende hond dook op de tunnel toen Mexx erin zat) en hoogtesprongen als hij geblaf hoort.
Maar ik heb daarna flink getraind en het gaat weer beter.
Alleen de paaltjes gaan nog niet vloeiend, maarja bakbeest hier :-p
Wij gaan deze periode waarschijnlijk over naar de wedstrijd groep en dan onder de veteranen.
We wonen in Vlaamse-Brabant, in het midden BE, afstand op zich valt best wel mee. Naar de kust of tegen grens NL zal uiteraad iets lastiger.
Wedstrijden zijn soms beperkt tot 150 of 180 honden afhankelijk van de capaciteit van de HS, maar meestal zijn er meer deelnemers. Ik las net op een website: in 2009 was gemiddeld aantal deelnemers 256 per wedstrijd. Dit valt dus ook mee in vergelijking met 330 in NL.
Ik heb ooit gelezen dat de categorie anders is in NL als in BE. Hier zijn er 3 (Large, Medium & Small) en onze borders moeten de hoogte van 65cm springen. Maar in NL bestaat de categorie tussen Large en Medium en ze moeten 55cm springen of zoiets. Klopt het? Maar als je naar BE komt spelen moeten ze toch 65cm springen?
en ik doe ook behendigheid en wij vind super
als jullie het leuk vinden heb ik nog 2 filmpjes van masha haar examens...
de club was wat lastiger en daar ging ook een paar dingen mis. je ziet dat ze bij beide examens niet gelijk door de door ging, dat kwam omdat er voor ons een hond in de tunnel had lopen plassen
en bij het club examen heb ik de wip vastgepakt omdat ze dat nog heel eng vond en vastpakken is maar een strafpunt, en dat is minder erg dan dat ze niet meer op de wip gaat.
Toch wel erg leuk om weer terug te zien
http://www.youtube.com/watch?v=s5njtK7kBQI
en het clubexamen:
http://www.youtube.com/watch?v=9Pc4PxiZm_0
Veteraantjes in BE moeten de dakschutting en de band niet meer doen. Bij de verkenning van het parcours moeten wij dus opletten want we verkennen meestal met graad 2 spelers en daar staan nog die toestellen. Maar als veteraantjes gaan lopen worden ze vervangen door de gewone sprongen. Het verandert de zicht!
Ik had wel lang getwijfeld of ik Nara wel of niet naar veteraan laten overgaan. Ze is wel 8 jaar maar springt nog heel goed in haar "konijnstijl", nog nooit latten laten vallen op wedstrijden Maar met haar schouderhoogte 48cm is ze eender de kleine kant van de Large. Na het veel praten met mensen en het veel overwegen heb ik onlangs beslist toch naar veteraan te laten overstappen. Nu loopt ze veel sneller dus het was een goede beslissing!
@ Mayumi, klopt het dat er voor veteranen veel minder wedstrijden zijn? Als ik bv op de site van de agility wedstrijden kijk in NL dan komt de veteranengroep amper aan bod.
Wij zijn juist pas na 7 jaar leeftijd begonnen omdat ik hoger springen voor Mexx niet verantwoord vond, hij is te lomp en zou zich eerder blesseren, nu op de veteranen stand komt hij super mee.
hoi
ik doe nu een jaar agility met mijn hond binky(2 jaar)
morgen hebben wij een wedstrijd .
Ik train 2 x per week en in de vakantie 1 x.
Meestal gaan de paaltjes fout maar een tijdje geleden moest binky hoger gaan springen en toen liep ze er dom onderdoor echt heel grappig
Dobber is voorlopig nog geen veteraan... 2,5 jaar . En ik kan het niet laten, maar ik ben zo trots om mijn beestje dat ik toch nog even een filmpje hier neerzet van haar . Kijk maar even op dit topic van een week/anderhalve week geleden.
..php" target="_blank">http://www.hondenpage.com/hondenforum/43561/dobber-at-agility!-zo-trots-op-haar-..php
Leeuk dat je ook behendigheid doet !
ik doe met mn boomertje behendigheid enja ik ben ook de enige met een boomertje die behendigheid doet
achja altijd lachee !
boomer vind het helemaal geweldig en ik naatuurllijk ook !
en ik zou het leuk vinden om over behendigheid met je te praten !
Liefss,
Ik zou je hond ook niet hoog laten springen, hoor. Maar het is wel vreemd dat er zo weigig wedstrijden zijn voor veteraantjes. In BE er zijn altijd wedstrijden voor veteraantjes behalve de wedstrijden voor de specifieke categorie en graden.
Wat doen de andere veteraantjes dan? Misschien best gaan vragen bij je clubgenoten. Als je niet ver van BE woont kan je hier ook komen deelnemen!
Helaas woon ik in overijssel, dus iets te ver van belgie.
Mijn clubgenoten met veteranen lopen nauwelijks wedstrijden, hun honden zijn allemaal de 10/12 al gepasseerd en dus echt al wat ouder in doen en laten, zij doen alleen recreatief nog mee op 1 na.
Op zich zou ik het ook niet erg vinden om niet heel veel te lopen maar het nadeel is dat de weinige wedstrijden dan vaak ook nog eens niet in de buurt zijn maar in zuid of noord nederland
Ja, het gebeurt dat hondjes onder de lat gaan lopen, of de buis ingaan en van dezelfde kant uitkomen, vooral beginners maar ook de anderen. Allemaal schattig.
Nara blijft af en toe op de dakschutting om rond te kijken van de hoogte Onlangs was er de tafel in het parcours met de electrische timer, en het was de eerste keer dat Nara het had. Toen de pieptoon veranderde naar de pi,pi,pi... zei ik "kom", maar ze bleef naar de tafel staren met het blik van "wat doet ie???"
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Agility, zo leuk!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?