Een tijdje terug heb ik een topic geopend over een enorme hotpsot bij Boomer in z'n nek. Ik moest dit van de dierenarts behandelen met een antibiotica kuur van 10 dagen, en 14 dagen smeren met Hydrocortiderm (3xdaags), en na 7 dagen moest ik het ook 1x daags schoonmaken met een shampoo, en deze blijven gebruiken in de warme periodes
Na een een aantal dagen was er al flinke verbetering en na 14dagen was er niks meer van te zien.
Maar na een paar dagen dat ik ben gestopt met de behandeling werd z'n nek weer wat onrustig. Heb het even aangekeken maar het werd er niet beter op. Dus ik contact opgenomen met de dierenarts en die adviseerde mij om nog maar een weekje Hydrocortiderm te smeren.
Dat weekje is nu voorbij en ik kan alleen maar zeggen dat de hotspot weer groter is geworden.
Hebben jullie misschien nog tips en adviezen om een hotspot te behandelen voordat ik weer naar de dierenarts ga
Voor de mensen die het hele verhaal willen lezen
http://www.hondenpage.com/hondenforum/40525/enorme-hotspot.php
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help! weer hotspot" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Een vriendin van me woont op een boerderij, en haar honden hadden door de insecten beten nog wel eens een hotspot zij ging er niet eens mee naar de dierenarts maar spoot er violetspray op.
Ze maakte het dan effe schoon de wond, door lauw water erover heen te spelen, effe weer op laten drogen, en dan violetspray erover, het is nogal reinigend, het enigste nadeel, de naam zegt het eigenlijk al, violetspray, je hond krijgt een prachtige kleur ervan.
Verdwijnt op den duur ook weer, de spray brengt volgens de gebruiksaanwijzing een beschermende laag af tegen onzuiverheden van buitenaf en ontsmet de plek.
Je snapt vast wel dat ik wel raar keek toen ik een hond met een paarse kont zag hahaha
Hee Mandy! Zou niet weten wat je er aan moet doen, maar wil je wel even sterkte wensen met je lieve boomer!!
Dit is een stukje wat Ilja in het verleden op het forum heeft geplaats in een topic over hotspots:
............HOTSPOT........
Wat is dat eigenlijk?
Veel hondeneigenaren hebben het wel eens meegemaakt. Hun trouwe viervoeter lijkt op een plekje wat jeuk te hebben, maar niets alarmerends. De volgende ochtend worden ze begroet door een treurig kijkende hond met een fikse kapotte plek op zijn dij, op zijn kop, op zijn buik of achter zijn oren.
Die plek is vaak drijfnat en ziet eruit als rauw vlees. Alleen er naar kijken doet al pijn. Met gezwinde spoed naar de dierenarts die dan met een vrolijke glimlach roept: “O ik zie het al, een hotspot”. “Nou da’s mooi”, denk je bij jezelf, “maar waarom doet mijn hond dat nu”. De eerste aanleiding voor het ontstaan van een hotspot is vaak niet meer te achterhalen en kan eigenlijk van alles zijn dat lokaal wat irritatie geeft. Een insectenbeet (vlo, teek, vliegjes, mijtjes) of een plant kunnen dit veroorzaken, soort van overgevoelige reactie van de huid. Maar bijvoorbeeld ook een klit waaronder irritatie ontstaat.
De hond begint te krabben en/of te bijten om de jeuk te verminderen. Helaas heeft dit een averechts effect, de jeuk wordt alleen maar erger en zie daar is de vicieuze cirkel rond. Er ontstaat een korst die herstel van de huid moet bewerkstelligen, maar ook deze korst geeft weer jeuk. Op dat moment is alleen het doorbreken van deze cirkel nog maar een oplossing. Om die reden moet er in ieder geval voor gezorgd worden dat het bijten of krabben stopt. Dit kan soms door de hond een kap op te zetten of een sok om zijn poot doen.
De wond moet worden kaalgeschoren en gewassen worden met Betadine of met een Biotex-oplossing. Daarna kan de wond gezalfd of gesprayd worden. Hiervoor zijn diverse sprays en zalven die op de wond gebruikt kunnen worden. De meeste van deze smeerseltjes combineren een antibioticum met prednison-achtige (jeukremmende) stof. Soms bevatten ze ook nog een geurstof om het bijten onaangenaam te maken. Een goed alternatief voor deze stoffen is soms een paar druppels Teatree olie (het liefst verdund op de wond aanbrengen). Daarnaast zijn er homeopathische zalven (bijvoorbeeld Calendula) of samen gestelde lotions (huidlotions) in de handel die geen prednison-achtige stoffen bevatten en de zelfde werking hebben als de hiervoor beschreven smeersels.
Het wassen dient de eerst twee of drie dagen herhaald te worden. Het smeren dient gestopt te worden op het moment dat de wond totaal genezen is (de korst moet verdwenen zijn). Een enkele keer is het noodzakelijk een prednison-achtige stof voor inwendig gebruik voor te schrijven. Middels injectie of tabletten wordt deze dan toegediend in de hoop dat het bijten of krabben daardoor snel vermindert. Als de bijtwond zo erg is dat dit nodig is, zal ook een antibioticum in tabletvorm worden voorgeschreven. Meestal zijn deze hotspots een eenmalig probleem, maar bij sommige honden komen ze steeds weer terug. De ene plek is nog niet genezen of de volgende kondigt zich al weer aan.
Het is dan zaak om dieper op de achterliggende oorzaak (vaak een allergie of een parasieten-infectie) in te gaan. In die gevallen kan homeopathie vaak uitkomst bieden. “Hotspot compositum” is een samengesteld homeopathisch preparaat van Dierenkliniek Kortenoord dat bij de eenvoudige terugkerende hotspots vaak uitkomst biedt. Het regelmatig terugkeren van hotspots kan daarmee voorkomen worden. Een goede vlo/tekenbestrijding naast een uitstekend onderhouden vachtconditie is bij deze hond onontbeerlijk. Honden met een sterke ondervacht of een onvoldoende uitgekamde vacht in de zomer zijn gevoeliger. Als dat echter niet lukt, is een meer gerichte homeopathische aanpak noodzakelijk.
Wil je gerichter werken; dan kun je een KLASSIEK BEHANDELEND HOMEOPAAT zoeken...
Met dank aan Robert Jassies, Steven Schukking, Frans Smeur en Erica Kiemeneij van Dierenkliniek Kortenoord voor het beschikbaar stellen van dit artikel.
(overgenomen uit een topic uit 2008 van Ilja)
Dank jullie wel voor de reacties.
De hotspot van Boomer zit in en bij de plooien in z'n nek, en hij zit er gelukkig weinig of niet aan.
En de eerste keer is de nek helemaal kaal geschoren en ik hou het zelf bij door het iedere keer zo kort mogelijk te knippen.
Maar ga na aanleiding van dat topic van Ilja eens verder zoeken op de genoemde producten.
je kan het schoon maken met betadine, antibiotica vernietigt een hoop. en is eigenlijk niet nodig. de hydrocortiderm kan je blijven gebruiken, heel dun smeren, maar je kan het ook schoon maken ontsmetten met de betadine. en gebruik geen antibiotica meer, de eerste keer was meer dan genoeg.
is het wel hotspot? want het kan ook demodex zijn, dat kan ook zulke kale plekken geven. Mss een afschraapsel laten nemen om te kijken, demodex zit dieper in de huid. Bij een hotspot moest ik die droog houden met isobetadine van mijn DA. Succes
Ik heb ook maar 1antibiotica kuur gedaan hoor.
En Hydrocoriderm mag je toch max 14. dagen achtereen gebruiken? Ik zit nu met een stop van 5dagen en 21dagen smeren en ik zie het alleen maar roder worden.
Het is bij Boomer gewoon het probleem dat het precies in de plooien zit.
De DA had het al over een operatie om de plooien strak te trekken
Maar dit is voor mij echt het laatste middel
ik zou enkel eens proberen die plekken droog te houden met isobetadine, goed tss de plooien in deppen, en die zal even achterwegen laten.
Is Isobetadine hetzelfde als Betadine, want daar heb ik nog een tube van in huis liggen.
Tip;
Een klassiek veterinair homeopaat helpt je hond blijvend van de hotspot af...
Wil je meer info. dan mag je mij altijd een pb sturen..
Groet, Ilja
iso-betadine (dermique)is een gele fles met zwarte dop, is vloeibaar en kan je goed erop druppelen en met doekje of prop watten uitsmeren. En inwendig kan homeopatisch middel ook ter ondersteuning gebruikt worden als het echt steeds terugkomt.
@ Ilja,
PB'tje is verstuurd
PB is weer terug gestuurd met info..
Mijn dank is groot
Mijn Quila had het ook toen heb ik een shampoo gekocht van medic en dat heeft zo ontzettend goed geholpen. http://www.naardemoel.nl/Webshop.asp?cat=28482&scat=103517&product=488779 daar zie je die shampoo. Het is wel wat poen maar wel met goeie resultaat (mijn ervaring dan
Quila had een gigantische hotspot helemaal kapot op zijn rug tot bloedens toe kapot gebeten van de jeuk en echt dankzij die shampoo is mijn held van de jeuk af gegaan.
Ik dacht nu toch ook maar Homeopathie proberen en zie al dat je met Ilja hebt ge-PBt.
Je hondje krijgt al vers vlees..misschien als je daar kip of rund in zit?
Hoe lang krijgt hij al vers vlees,anders kan het ook nog ontgiften zijn..?
Groetjes en sterkte met de kleine man!!
Soraya&Mila
Kelly,
@ Kelly,
Ik dacht dat jij ook de voeding veranderd had met Quila..?
Geen brokken meer gag maar versvlees..??
En daarnaast de shampo wellicht gebruikt had..
En niet alle honden krijgen op, van of door de zelfde reden jeuk hotspot..
Er zijn 10001 redenen waardoor jeuk of hotspot kan ontstaan..
@ Soraya
Boomer krijgt al een ruim half jaar vlees. En de hotspot is waarschijnlijk ontstaan na een klein wondje dat ie heeft opgelopen tijdens het spelen en een paar uur later was het al een flinke zwelling
En Ilja,
Nogmaals bedankt voor de info!
Geen dank hoor graag gedaan ..
'Alles' voor een happy en gezonde hond..
Hondje HAPPY; baasje HAPPY..
Daar gaat het toch om in deze wereld..
Daar sluit ik mij helemaal bij aan
De mail naar de homeopaat is verstuurd
veel success
Ben het met bovenstaande reacties eens: ik zou ook een homeopaat bezoeken en wegblijven van de antibiotica. Op een gegeven moment werkt dat niet meer, ook niet als het een keer echt nodig zou zijn, i.v.m. bijvoorbeeld een operatie.
jee vervelend hoor. Succes en veel beterschap met Boomer.
Ik hoop dat het middel van Ilja helpt.
Ik had dit bij Baco ook... Toen het eindelijk weg was, stoote hij zich tegen de zetel en het begon wat terug te komen... Heb een bodylotion van de dierenarts gekregen en het was weg... Nu als ik een klein etterigwondje zie in zijn nek doe ik het haar wat wegscheren en iedere dag 1x ontsmetten... Misschien niet slecht om dit te doen? Ok, niet leuk om de hond een kaal plekje te geven maar het gaat wel na enkele dagen weer weg...
@ ilja klopt Quila had een granen allergie en toen ben ik gekapt met brokken geven en overgegaan op versvlees maar weet niet of boomer ook een granen allergie heeft.
Aanstaande zaterdag komt er een homeopaat op bezoek om Boomer na te kijken en te beoordelen wat voor een hondje het is. Aan de hand daarvan gaat ze een behandelplan voor m'n mannetje opstellen.
Ik hoop zo dat het werkt, want vooralsnog word de plek alleen maar weer groter
Hopelijk weet de homeopaat een middel dat Boomer kan helpen.
Veel beterschap grt.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help! weer hotspot" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?