Uitvallende Mechelse Herder, ( Voorbijlopende honden / Voetballen )

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KevinKevin

Hallo allemaal,

Ik ben helemaal nieuwe hierzo dus weet ook niet of ik het onderwerp hier goed plaats.
Het zit namelijk zo, een ruim half jaar geleden heb ik een Mechelse herder uit het asiel genomen haar naam is maaike,

Na diverse honden bezocht te hebben was dit toch de hond die mij het meeste aansprak, zij gaf mij een poot door de tralies heen en was gelijk verliefd.

Bij de overname waarom al wat problemen bekent die de hond had en dat was het uitvallen naar fietsers rennende kinderen voetballen en andere honden.

De eerste dagen had ik hier geen last van Maaike moest heel erg wennen aan de situatie, maar een paar dagen later begon het.

Ze ziet honden al in de verre verte aankomen en begint rechtop te staan/lopen dan begin ik al met het wegnemen van de mogelijk tot uitvallen door het volg commando te blijven geven en kort aan de lijn te houden. dit heb ik haar aangeleerd omdat zij in het verleden heeel veel aan de lijn trok.

Dit is er aardig uit alleen wanneer de hond binnen de straal van 10 meter is begint het spektakel ze zet zich af en vliegt letterlijk naar haar doel zodra ik een ruk geef aan de lijn grijpt zij de lijn en begint te schreeuwen en te janken. hier kan geen kaas geen koekje en geen nix tegenop
alleen het hardhandig vastpakken en straffen van de hond, soms hapt ze dan ook in mijn hand om van haar af te bijten omdat ze toch naar de hond toe wil.

na een tik op haar neus wil ze SOMS doorlopen maar is nog steeds onhandelbaar en afwezig net of ze op een andere wereld is.

De dierenwinkel geeft aan dat ik harder moet zijn voor de hond maar ik heb het vermoede dat er iets in het verleden is gebeurd dat ze niet kan verwerken.

Wanneer de honden bij elkaar komen is het eerst ff snuffelen en soms laat ze het erbij en kijkt ze niet eens meer naar de hond. maar wanneer zij los is of de andere hond maakt een te snelle beweging is het gelijk een volledig gevecht.

De hond is na de plaatsing van de oude eigenaar 4 x herplaatst, 3 eigenaars geven aan dat de hond onhandelbaar is en een probleem heeft gehad met haar opvoeding.

Tijdje geleden zij iemand tegen mij doe die hond terug naar het asiel, maar ik heb voor haar gekozen en zal koste wat het kost de hond trainen om dit eruit te halen.

Voor de rest is het een schat van een beest. ze slaapt bij mij op bed en weet haar plek thuis. luisterd binnenshuis perfect naar commando's je hoeft het maar te fluisteren en ze voert het uit.

Voordat ik het vergeet. wanneer zij een bal hoort stuiteren of ziet word zij ook onhandelbaar, gewoon niet te corrigeren.
zij is zelf heel behendig met een bal en kan er uren mee spelen.

als ik bij iemand thuis kom met de hond dan vind zij overal ballen die mensen kwijt waren is het een plastice bal dan is deze binnen 20 sec stuk.

de dierenwinkel geeft aan dat ik harder moet zijn en meer moet laten zien wie de baas is. maar overal sta ik boven ze weet wie de baas is. maar met andere honden vaak kleinere honden en voetballen is niet geen potje
na lang googlen ben ik niet egt wijzer geworden alleen diverse dingen gevonden over ADHD honden maar ik denk niet dat dit het geval is want binnenshuis is ze rustig en buitenshuis zonder andere honden ook.

Hopelijk zijn er mensen hier met een soortgelijk probleem of opgelost probleem. ik wil gewoon dolgraag deze hond redden en nooit meer terug brengen naar een asiel

Groetjes Kevin

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Uitvallende Mechelse Herder, ( Voorbijlopende honden / Voetballen ) " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende 3 doggies

honden foto van YmY en de bende

Om te beginnen; NOOIT een tik geven!!!
Ook niet straffen voor dit gedrag, je maakt het alleen maar erger.

Je kunt beter omdraaien en een andere kant op lopen met Maaike (leuke naam trouwens). Probeer er voor te zorgen dat ze niet in dat soort stress situaties terecht komt.

Ze moet vertrouwen krijgen in jouw leiderschap. Dus probeer te voorkomen!! En alsjeblieft, hou op met slaan en straffen. Zo zal ze je nooit of te nimmer vertrouwen.

honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende 3 doggies

honden foto van YmY en de bende

O ja, dat kort houden is denk ik ook niet zo'n goed idee. Zo breng je heel veel spanning op de lijn en dus ook op Maaike.
Probeer zelf zo relaxt mogelijk te blijven.

(ik begrijp je probleem goed hoor, heb zelf een kruising mechelaar, die doet het ook!)

honden page profiel KevinKevin

Goed dat je het zegt, ik geef ook niet graag een tik, de dierenwinkel hier die gaf dat aan. maar omdraaien wanneer het gebeurt of dit voorkomen?

want blijft ze dit niet houden dan altijd als ze een andere hond tegenkomt?

Groetjes

honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende 3 doggies

honden foto van YmY en de bende

De persoon uit de dierenwinkel krijgt van mij een rode kaart hoor!! Dat soort adviezen zijn heel heel slecht.

Je moet proberen het gedrag te voorkomen. Dus omdraaien vóórdat ze begint. Dat betekent dat je heel goed op moet letten en de dingen eigenlijk moet zien aankomen voordat ze gaat reageren.

En valt ze toch uit? Vooral rustig blijven!!!
Praat met rustige stem tegen haar. Zeg bijvoorbeeld: rustig maar meisje, kom wij gaan een andere kant op.

Het vergt heeeeeeeeeeeeeeeel veel geduld hoor, Maaike is erg onzeker en ze moet leren dat jij haar zult behoeden voor akelige situaties.

Op het moment dat ze vertrouwen in je krijgt, zal het uitvallen steeds minder worden.

Nogmaals, het vergt heeeeeeeeeeeeeeeeeel veel geduld!!

honden page profiel roy_Croy_C

honden foto van roy_C

je moet ook je hond vertouwen en zelf geloven dat het(ooit) goed komt ;-)

honden page profiel KevinKevin

Heerlijk om dit soort advies te horen, is het misschien verstandig om stukjes kaas mee te nemen in een doosje om haar te belonen mocht ze zich netjes gedragen bij het weglopen van andere honden?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Heel goed van je, om de hond niet meer op te geven. Maaike kan er ook niets aan doen dat ze zo is geworden zoals ze is.

Volgens mij (voor zover ik dat via het internet kan beoordelen) is ze onzeker en is haar gedrag altijd verkeerd begrepen geweest en nu normaal gedrag voor haar geworden, het is er a.h.w. ingeconditioneerd.

Wat ik zou doen is in elk geval niet naar die persoon uit de dierenwinkel luisteren. En vooral een gevoelige hond als een mechelaar en dan ook nog een herplaatser nooit hard "aanpakken".

Belangrijk is om eerst een vertrouwensrelatie met haar op te bouwen. Ze moet ervan op aan kunnen dat jij er bent om voor haar op te komen en situaties op te lossen voor haar en zij dit zelf niet meer hoeft te doen.

Dit doe je door gewoon rustig aan te doen, gewoon op een leuke speelse manier met haar om te gaan. Altijd positief blijven.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Beeld bibberde dus het vervolg hier:

Om het uitvallen naar andere honden tegen te gaan, zou ik je hond eerst thuis een signaaltje leren, een kort zinnetje of een tongklakje o.i.d. Ze moet dan gaan leren dat dit signaaltje betekend aandacht voor jou en dus iets leuks of lekkers. Zodra ze dus jou die aandacht geeft beloon je haar idd met een kaasje of anders lekkers, het kan ook een balletje zijn waar je even mee speelt.

Dit ga je eerst thuis oefenen. Als ze het thuis goed doet, ga je buiten oefenen, eerst zonder afleiding. Gaat dit goed, ga je op grote afstand van een afleiding (andere hond bijv.) oefenen. Gaat dit ook goed, dan steeds dichterbij proberen. Het gaat erom dat je het fixeren op andere honden (of andere afleidingen0 voorkomt en haar niet in een fixatie laat komen. Dit is een lange weg, en soms zal je misschien weer een stapje terug moeten doen. Maar de hond moet dus leren op jou te letten en andere dingen zijn onintressant.

Misschien is een hondenschool die met positief trainen werkt ook een idee? Je kan het probleem dan uitleggen en op afstand van de groep oefenen, samen met een privetrainer.

honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende

honden foto van YmY en de bende

Ja! Kaasjes mee onderweg is super!!!
Misschien laat ze zich er zelfs door afleiden als er "spannende" dingen aan komen.

Wat Roy-C zegt is ook heel belangrijk; heb vertrouwen in je hond. Dat het goed gaat komen.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D


Goed van je om niet op te geven, dit gedrag is af te leren.
Wat je kan doen is lekkers of een speeltje meenemen.
Hou je hond kort aan de riem zonder dat er spanning op staat, hou je hem nl langer aan de riem dan geeft hem dat de kans om kracht te gaan zetten met uitvallen en heb jij minder controle over je hond.
Laat hem zitten of liggen als er een hond voorbij komt en probeer de aandacht te houden, met wat lekkers of speeltje.
Ga voor je hond staan en blokkeer hem zodat ie de andere hond niet kan zien of minder.
Als de andere hond voorbij is en hij is ontspannen beloon je dat gedrag weer.
Is je hond al zo gefixeert en reageert niet meer wil een prikje in de zij nog wel eens helpen om hem daar weer uit te halen en hij weer op jou let.
Niet met harde hand want dan is de kans groot dat hij nog feller gaat reageren.
Probeer zelf ook altijd ontspannen te blijven, dit breng je weer over op je hond.
Veel geduld en blijven oefenen en het gaat je lukke en na een poosje kan je gewoon rustig een andere hond passeren.

honden page profiel KevinKevin

Het begint ook al vaak met het trekken aan de lijn, dit krijg ik er al niet uit, vanochtend had ik een beloning meegenomen en was ze hier heel erg op gefixeerd. alleen bij een passerende hond was het weer raak totaal geen aandacht voor mij ik kon ervoor gaan staan haar gerust stellen maar ze begint te kwispelen blaffen piepen rond tollen en bijten naar de riem.

vaak de terugweg naar huis lopen trekt ze niet meer en is ze rustig

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

ik denk dat je met een stevig geconditioneerd gedrag van de hond zit, dit heeft ze al 1000x gedaan en 1000x ging de andere hond weg (geweldig, want dat is net wat ze wil)

ik kan niet anders aanraden als een positief trainede hondenschool zoeken en op voorhand al uitleggen wat je probleem is, dat de basis gehoorzaamheid en gedrag wel goed zit, maar vooral dit je toch wel voor grote problemen zet (want zo is wandelen niet leuk)

als het goed is en het is echte en goede school zullen ze je op afstand van een stabiel groepje laten meelopen, misschien met hulp van een halti of gentle-leader.

Straffen gaat nooit helpen, ze zal er dwars doorheen gaan omdat de beloning (het vertrek van de andere hond) gegarandeerd is in haar ogen.


Een bepaald woord of geluidje intrainen met daarop een beloning is echte een goee tip. Ik heb gorby "kijk eens" geleerd, dus echt oogcontact maken op zn kontje en wat lekkers, dit heb ik uit den treure in huis aangeleerd, en soms oefen ik het nog, daarmee kunnen we buiten behoorlijk wat fixatie voorkomen. Nu maakt Gorby niet zulke problemen maar soms andere honden wel en dan kan hij woest kwaad worden.

En blijf positief, super dat je dez Maaike hebt genomen die al zoveel heeft meegemaakt, wees consequent en geef haar je vertrouwen, je zal zien dat ze na verloop van tijd het terug zal gaan geven en makkelijker trainbaar wordt, als ze je hart gestolen heeft is dat al zo'n grote winst.

En blijf ook oog houden voor alles wat ze wel goed doet, en lief en braaf is, geniet ook van haar, ook dat zal haar ontspanning geven.

ik denk persoonlijk dat het er niet zomaar uit te trainen is maar het kan wel beheersbaar worden en dan hebben jullie denk ik al heel wat gweonnen.

Succes !!!

honden page profiel JolandaJolanda

honden foto van Jolanda

Mechels zijn vel hou daar rekening mee en de meesten zijn niet echt bang aangelegd maar juist erg nieuwschierig,trekken aan de lijn kan je afleren door elke keer om te draaien en daarna te belonen. ik heb zelf ook een mechel en deze staat ook als er andere honden aankomen, ik laat haar los lopen en dan vertoond ze dat gedrag niet.
slaan helpt echt niet en onthou je slaat er meer in dan eruit en je hond zal niet vergeten dat hij een tik van je gehad heeft, ik neem aan dat je geen wraak actie van je eigen hond wilt hebben.

neem de tijd voor Maaike en leer aan wat jij wilt dit zal niet snel gaan gezien de voorgeschiedenis maar je schrijft zelf al kosten wat het kost vecht ik.

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

YmY en de bende van 7
ik denk dat zij jou heel goed advies heeft gegeven. jou hond ziet een hond en heeft stres. wat er is gebeurd weet je niet. maar stres is waarom je hond zo stoer gaat staan.

nu ga jij haar en korte lijn geven waar bij zij de bevestiging krijgt dat er iets is waar door ze stres moet krijgen.

dan komt de de hond er aan en zij doet wat ze geleerd heeft door ervaring hond weg jagen. dus dan krijgt ze op haar kop van jou wat nog meer de bevestiging is de hond is slecht want ik krijg door de hond op mijn kop. dit word alleen erger.

je moet je hond proberen de rust te geven. als je een hond ziet en je ziet dat zij hem ook ziet loop naar de over kant zodat er heel veel ruimte is tusen de hond en jou hond. loop gewoon met haar en negeer de hond die dus ver weg langs loopt.
en pas als jou hond netjes weer bij je loopt zonder naar de andere hond te staren dat gebeurd wanneer de hond weer een stukje verder is beloon haar. dus eerst weg lopen of ver aan de andere kant lopen je hond gewoon aan de riem vast hebben en door lopen zonder op haar te reageren. zodra ze rustig is haar belonen. zij leert dat ze niet gek hoeft te doen en dat als ze rustig is een beloning er aan vast zit. dit kan je als je merkt dat ze van een afstand wel rustig mee loopt. op bouwen door wat dichter bij maar nog steeds met heel veel afstand.

wat ook helpt is als je een hond ziet van ver genoeg ruimte geven en haar op zit zetten en bij haar gaan staan niet de lijn strak. en bevel wachten geven. dat hielp bij mijn hond heel erg maar dat kwam omdat wachten zijn beste comando is dat doet hij geweldig :-D mijn hond is nu super rustig aan de riem maar nog als ik een andere hond zie die ik denk oo die is te dominant of stoer dan geef ik mijn hond heel veel ruimte en merk de rust in zijn ligaam.

honden page profiel GeorginaGeorgina

honden foto van Georgina

Super dat je deze hond een kans wil geven, ik weet ook zeker dat wanneer je genoeg geduld hebt, je inzet ruim beloont zal worden door haar!

Hier ook een mechelaar. (ook een asiel hond)
Stef kan enorm uitvallen aan de lijn, inderdaad naar andere honden, voorbij gaande fietsers/ brommers maar ook rennende mensen/kinderen zijn regelmatig doelwit.

Ik ben hier al lang mee bezig, maar grotendeels is het uitvallen aan de lijn verdwenen.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat mechelaars (net als veel andere honden overigens) graag willen werken voor hun baas. Het zijn honden die tevens erg onzeker kunnen zijn (vooral als ze al een verleden hebben...)
Zorg er dus voor dat je hond vertrouwen heeft in jou; jij bent de baas, jij zorgt ervoor dat het goed komt.
Benader je hond positief, een 'corrigerende tik' is uit den boze!
Je hond wil werken voor je, en dus graag dingen leren .Maar is het leuk om iets voor iemand te doen als je 'beloning' een tik is? nee...
Uiteraard wil je hond wel enorm veel doen als de beloning in vorm van wat lekkers, een knuffel, een speeltje komt...
Begin dus eerst je hond te leren dat goed gedrag een beloning opleverd. Dit kan al heel simpel door het bevel 'zit' te geven en een beloning te geven zodra hier gehoor aan gegeven word.
Zorg er ook voor dat jij interessant genoeg bent om aandacht voor te hebben. Belangrijk is namelijk dat je hond jou blijft zien.

Zodra je hond weet dat gewenst gedrag beloont word en jij haar aandacht kan vast houden, is het tijd voor de volgende stap; het wandelen en het uitvallen aan de lijn te verminderen.
Let erop dat je de lijn níet strak houd. afgezien van het feit dat dit alleen maar meer stress zal geven omdat jij dit signaal eigenlijk geeft; Het einde van de lijn is het ook einde van het territorium voor de hond. Het is dan natuurlijk niet heel vreemd als de hond deze wil verdedigen...

Zie je een andere hond/ fietsers of andere uitval oorzaken aankomen:
Zorg dat je de aandacht van je hond hebt, (roep d'r en gebruik evt. iets lekkers als 'lokaas')en draai je om waarna je de andere kant op loopt. Je loopt dus weg van het 'doelwit'.
Uiteraard krijgt ze een beloning wanneer ze netjes mee loopt zonder aandacht te schenken aan het 'doelwit'.
Valt ze toch uit naar het 'doelwit': Loop rustig door, maak er geen stress situatie van door haar (verbaal) te corrigeren oid.

Gaat dit goed; stap 2:
Zie je een andere hond/ fietsers of andere uitval oorzaken aankomen:
Zorg er weer voor dat je de aandacht van je hond hebt.
Steek over (of zorg anderszijds ervoor dat jullie elkaar niet al te dicht hoeven te passeren)
Hou de aandacht vast. Blijf zachtjes tegen d'r praten, op geruststellende toon. Al vertel je een sprookje; het gaat erom dat jij kalm blijft en dit uitstraalt zodat je hond het vertrouwen heeft dat jij ervoor zorgt dat haar niets overkomt.
Lukt het om voorbij het 'doelwit' te lopen zonder uitvallen? Belonen!
Gaat het toch niet goed? Negeer het uitvallen en loop rustig door. Volgende keer beter!

Wat ook goed kan werken; ga op een afstandje staan en geef haar een bevel als zit en blijf. Zorg dat ze haar aandacht op jou gericht heeft. Laat het 'doelwit' passeren en beloon wanneer ze hier geen aandacht aan schenkt.

Zodra dit goed gaat kan je weer een stapje verder:
Zie je een andere hond/ fietsers of andere uitval oorzaken aankomen:
Zorg wederom voor de aandacht van je hond, laat d'r netjes volgen (niet de lijn strak houden) en blijf rustig tegen d'r praten. Hou evt. een voertje in je hand aan de kant waaraan ze loopt zodat ze deze ruikt en dus meer op jou en het voertje is gericht dan op de voorbijganger.
Loop rustig door en beloon zodra jullie het 'doelwit' voorbij zijn.
(gaat het niet goed; negeren!)


Wat betreft de ballen en het reageren op het geluid; ik denk dat deze juist zorgen voor teveel prikkels...
Probeer ook dan weer haar aandacht te krijgen en haar uit de situatie te halen.

Goed, het is een lang verhaal, maar ik hoop dat je er wat aan hebt.
Bij mij en Stef heeft het zeker wel zijn werking bewezen. Het uitvallen is niet van de één op andere dag over; hier gaat echt wel veel tijd in zitten. Maar geduld word beloont!
Succes!

honden page profiel GeorginaGeorgina

honden foto van Georgina

Oh ja... Weet niet of je met haar een cursus doet?
Een cursus kan erg nuttig zijn. Je bent op een positieve manier bezig met je hond. Jullie leren elkaar kennen en vertrouwen.
Daarnaast zal een goede hondenschool jullie kunnen begeleiden bij het omgaan van de stress situaties met andere honden.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Allereest inderdad super dat je het nog wilt proberen.
Fedor doet dit ook, hij is als pup 2x achetrelkaar aangevallen toen hij aangelijnd was, en ik denk dat dat het bij hem heeft veroorzaakt.

Ik heb natuurlijk eerst vanalles geprobeerd, met omdraaien, kaasjes, afleiden enz... maar elke keer weer een spektakel. De laatste weken werd het te erg, want hij wordt gewoon echt te groot om hem dan te houden. En om van lantaarnpaal naar lantaarnpaal te lopen om de lijn vast te binden vond ik niet gezellig wandelen.

Daarbij komt dat je zelf echt gespannen wordt, oh jee, als er nou maar niks gebeurd, wat het gedrag bij je hond weer versterkt.

ik heb zoals de tip van gorby een halti nu, en het werkt super! Je kunt het best een lijn gebruiken met twee haken eraan, elk uiteinde een. dan maak je één kant aan de halti en één aan de gewone halsband. Het gewone wandelen gebruik je de halsband, kom je in een lastige situatie dan gebruik je de halti-lijn om zijn hoofd te sturen.

ik kwam gisteren oog in oog met een grote Duitse Dog, ook een jonge reu, net als Fedor, dus dat was de vuurdoop! EN voor het eerst kon IK doorlopen met Fedor en stond er iemand anders een lantaarnpaal te zoeken! Hij heeft wel een keer geblaft, maar vergeleken met het uitvallen van eerst een klein wonder.

Het geeft mezelf nu ook weer rust en vertrouwen, grote kans dat dat ook helpt, wat ik erover gelezen heb is dat het voor de meeste honden een tijdelijk iets is, en dat ze na een tijdje weer 'gewoon' aan de lijn kunnen lopen.

Wie weet is het iets voor je, de methode staat beschreven in het boek van Linda tellington: team building met je hond.

honden page profiel GeorginaGeorgina

honden foto van Georgina

Persoonlijk ben ik geen fan van de halti.
Heb deze bij Stef ook gebruikt ,maar dit werd een ramp.
Als Stef iets ziet en daar opaf wil; houd de halti hem echt niet tegen. Hij gaat sowieso door tot hij er bij neervalt...
Gevolg was (ondanks dat ik de halti juist gebruikt had!) dat hij tegen een nek hernia aanzat...
Een halti kán uiteraard een goed hulpmiddel zijn bij de training mbt uitvallen, maar kan ook verkeerd uitpakken. Zelfs bij juist gebruik door de persoon aan de andere kant van de lijn.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ik kan me voorstellen dat dat geen fijne ervaring is.
Vandaar wel dat ik hem gebruik met een dubbele lijn, dan hoeft de nek geen klappen op de vangen. Je gebruikt hem alleen om te 'sturen'. Je hoeft daarbij wat jij allemaal schreef niet te laten natuurlijk. Als hij zich netjes gedraagt en naar jou kijkt wordt hij uiteraard beloont. Het geeft alleen mij wel rust, en dat geeft de hond weer rust.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Kevin ik zou je aanraden nu nog niet langs andere honden te gaan lopen met hem. Dat is veel te snel nu.

Wat ik al zei, ga eerst liever leren hoe je zijn aandacht vasthoudt zonder afleidingen. Dus voorlopig eerst even rust in de tent (en in zijn hoofd!!) brengen en ergens gaan lopen zonder afleidingen.

Ik zou zelf geen halti of andere hulpmiddelen gaan gebruiken, maar een gewone halsband of een desnoods een tuigje en de wandelingetjes nog heel kort en saai houden, en op het trekken gaan oefenen. Met kaasjes etc. afleiden, zodra er spanning op de lijn komt of lijkt te komen, het signaaltje ( zie boven wat je eerst thuis moet oefenen) dan belonen een paar passen terug lopen of de andere kant oplopen...enz.
Je kan ook kalmerende signalen toepassen, zoals quasi geintresseerd iets op de grond te bekijken.

Ik zou hem ook naast je laten lopen, wel met losse lijn, maar niet voor je. En voral ontspannen blijven, grapjes maken, een klein spelletje tussendoor. Een wandeling moet leuk zijn, baasje en hond samen op pad.

Anoniem (Gast)

Dit soort gedrag vertoonde een kruising Mechelaar waar ik vroeger in het asiel mee ging wandelen, ook altijd. En tja, toen ik met hem op stap ging kwam hij natuurlijk heel veel honden tegen, dus best wel een probleem.

Ik nam steeds iets bijzonder lekkers mee en vroeg (wanneer ik een andere hond zag aankomen) om zijn aandacht. Zo van "kijk" en hield het lekkers zichtbaar, als hij de andere hond dan mooi liet passeren zonder uitvallen, kreeg hij het lekkers. Dit heeft even wat tijd gekost, maar uiteindelijk had hij het door, als ik niet uitval, dan word ik beloond. Het is inderdaad ook zaak om altijd kalm te blijven, want als jij je zenuwachtig maakt, dan voelt de hond dit en gaan het het gedrag verergeren. Slaan is volledig uit den boze !! Hij moet immers vertrouwen in je krijgen en merken dat jij de boel wel regelt, dat hij het niet zonodig hoeft te doen. Want zo vertelden ze mij bij DogPartner, een baas die zelf ietwat onzeker is of zenuwachtig, geeft die signalen door aan de hond en de hond denkt dan dat hij alles in het oog moet houden, uitvallen en de boel regelen en dat is net niet de bedoeling !

Is trouwens een heel goede school, DogPartner, zij hebben ook heel wat ervaring met honden uit het asiel en geven volgens mij ook advies per mail, voor het geval je te ver weg woont.

Wat de halti harnas betreft, ik heb er wel veel aan gehad, mijn hond was een enorme trekker en het heeft zeker geholpen om hem beter onder controle te krijgen. En zoals Dobry zegt, in het begin vooral oefenen in omgevingen zonder veel afleiding en geleidelijk aan opbouwen, niets forceren.

Maar ik hoor dat je het geduld hebt, dus dan komt het vast en zeker in orde !

Geef Maaike een dikke knuffel !

Liefs,
Marie-Rose

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Het is natuurlijk niet zo dat als iets nieuws probeert het meteen lukt, hier gaat wel een tijdje over heen voordat ze het snapt.
En als je je hond kort aan de riem hebt, dus naast je over achter je, zit er geen spanning op de riem.
Een hond hoort naast of achter je te lopen een hond die voorop loopt heeft anders leiderschap.
DE leider loopt altijd voorop.
Als je hond naast of achter je loopt met een slappe lijn, heb je meer controle over je hond.
Ook je lichaamshouding is heel erg belangrijk als je met je hond loopt.
Loop altijd met je schouders en hoofd rechtop, straal zelfverzekerdheid en leiderschap uit.
Zorg inderdaad in het begin wel voor dat er voldoende ruimte tussen jullie en de andere hond is om het goede gedrag aan te leren.
Denk niet dat je dit gedrag er een twee drie uit hebt, dit gedrag vertoont ie al een hele tijd en dan duurt het wel even voordat je dat er helemaal uit hebt.
Het is wel verstandig om naar een goede hondenschool te gaan die weten waar ze het over hebben en geen harde correcties gebruiken.

honden foto van Chocomelk van Jessy & Storm en ***Blondie & Tara***

Ik heb niet alle tips gelezen, dus sorry als ik iets dubbel zeg.

Ik vind het goed van je dat je je hond niet zomaar wilt opgeven, dat op zich verdient naar mijn idee al een pluim.

Ik ken je probleem, mijn herder valt ook uit aan de riem wel alleen naar sommige andere honden.
Ik probeerde ook van alles en heb ook overal tips gezocht. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik op gegeven moment door de bomen het bos niet meer zag (zoveel tips).

Je moet de lijn slap houden is iets wat niet altijd haalbaar is natuurlijk. Als mijn hond uitvalt kan ik de lijn echt niet slap houden maargoed.

Wij pakken het heel simpel aan en het werkt echt. Wij hebben onze trainer gevraagd met haar hond te komen. Zij is toen gekomen en we gingen op een afstand staan waarbij onze herder nog niet uitvalt. Elke x als hij naar die hond keek dan stopte wij wat lekkers in zijn bekkie. We vroegen geen aandacht ofzo, nee we duwden het echt letterlijk voor zijn neus zo zijn bek in.

Met gevolg: Onze herder ging naar de hond kijken en gelijk naar ons om zijn lekkers in ontvangst te nemen en die andere hond mocht gewoon passeren zonder ook maar iets van grom/blaf of weet ik het wat.

Dit doen we nu dus constant, zodra hij een hond ziet dan duwen we wat lekkers in zijn bekkie. Hij heeft dit al zo goed door dat hij 9 van de 10 x nadat hij de hond gezien heeft gelijk opkijkt naar ons om zijn lekkers in ontvangst te nemen.

Maar 1 ding, duw hem niet over zijn grens. Kijk welke afstand je hond kan verdragen en ga stapje voor stapje die afstand afbouwen. Valt hij dan toch weer uit gelijk een stap terug doen.

Heel veel succes en vooral heel veel geduld gewenst want ik denk dat het bij jouw hond wel heel lang gaat duren aangezien hij het al zo lang doet.

Verder denk ik dat je heel ver kan komen met de vele tips die hier staan :-)

honden page profiel KevinKevin

Een late reactie, maar mijn telefoon werd overdonderd van tips, egt super.

ik weet niet precies wat een halti betekent, maar ik ben in het bezit van een slipketting, en een riem die over haar middel heen zit die heb ik gelijk gekocht omdat ik de slipketting wat te ruig vond, zij hijgde en hijgde maar aan één stuk door.

Jullie geven aan dat zij naast mij moet lopen maar niet voor.
wat is een goeie handeling om haar dit af te leren zij negeerd mij hier dus volledig in.

Ik zelf zou ook hier een beloning voor opzak nemen alleen hoe is het beste haar hiermee te belonen.

Ook is ze net 2 weken geleden loops geweest en was ze 1 week heeeeel rustig, nu is mij ook aangeraden om na nu 2 maanden a 3 maanden de hond te laten stereliseren, omdat ik er niet mee ga fokken en het veel vormen van kanker kan voorkomen.

Nu vraag ik me af wat jullie mening hierover is, omdat ik lees dat een teef die dominant is nog vele maler dominanter kan worden,

Groetjes Kevin,

en bedankt voor alle tips!

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

De halti is een soort halster voor honden. Het is goed te weten dat er alternatieven zijn voor als je er zo niet meer uitkomt, neemt niet weg dat je de rest niet meer moet doen:

je kunt vanalles als beloning meenemen,leer het commando 'KIK" en als ze kijkt geef je een koekje. Je kunt dit gebruiken alsje andere honden tegenkomt.

Beloon als ze netjes naast je loopt, loopt ze voor je sta dan stil en wacht tot de spanning van de lijn af is, voor je weer gaat lopen. dit kan een tijdje duren. Andere methode is rigoreus omdraaien.

honden page profiel GeorginaGeorgina

honden foto van Georgina

Kijk hier eens voor info over de halti. (gentle leader heeft sowieso mij voorkeur; lijkt op de halti)
http://www.kc-delft.nl/artikel/halsters.html

Slipketting hoeft niet te ruig te zijn, mits je weet hoe hier mee om te gaan.
Maar dat is ook bij de halti; slecht gebruik zorgt voor meer lichamelijke/geestelijke schade dan dat het goed doet.

Kent ze het bevel 'volg'? Leer haar volgen en ze zal niet meer voor je uit lopen...
Haar leren volgen kan je doen door bijv. een voertje in je linkerhand te houden, vlak voor haar neus.
Hoogstwaarschijnlijk zal ze achter het voertje (dus je hand) aan lopen. Ondertussen zeg jij dan 'volg'.
Na een paar stappen geef je het voertje en dan begin je overnieuw. Steeds ga je op deze manier iets langer lopen.
Op die manier gaat ze het bevel 'volg' koppelen aan het naast je lopen.

Volgens mij is ze in elk geval niet dominant maar juist onzeker!
Dit gedrag kán versterkt worden na sterilisatie maar hoeft niet...
Is er op dit moment een medische indicatie voor sterilisatie? Zo niet,dan zou ik persoonlijk nog even wachten met deze ingreep en me eerst eens bezig houden met het gedrag.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik heb Lola naast me leren lopen door de riem in twee handen te houden. Als zij rechts loopt hou ik de riem in de linkerhand, en met de rechterhand hou ik haar naast me. Ze begreep al heel snel wat de bedoeling is.

Zo loop je natuurlijk niet een hele wandeling, als je in een park bent kan je best de lijn wat laten vieren zodat er ook gesnuffeld kan worden. Het is een beetje creatief denken ook af en toe.

Als je eerst zonder afleiding traint heb je ook geen halti nodig? Als je deze stap wil overslaan zou ik het op de manier van Ian Dunbar doen, te zien in de link die Linda gaf.

Hier nog een mening van kynologisch centrum Quibus over de slipketting, halti e.d. hulpmiddelen.

http://www.hondenscholen.info/hondonvriendelijkehulpmiddelen.htm

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ja vind ik erg overdreven, als het om prikbanden en slipkettingen gaat vooruit, maar een halti is niet veel mis mee, mits goed gebruikt. Het is helmaal niet de bedoeling dat 'de hond constante druk voelt'.

Geen halti nodig?? Dan wil ikwel eens zien hoe jij een beer van 60 kilo houdt als ie ergens op afwil, juist om de spanningen te doorbreken is het een prima (tijdelijke) oplossing. Hij krijgt juist van al dat uitvallen een zere strot van een gewone leren halsband, dus het is niet zo zwart-wit.

Als je niet wil dat het riempje om de snuit vasttrekt, dan kun je als een grote hond hebt ook gewoon een veulenhalsterje nemen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Uitvallende Mechelse Herder, ( Voorbijlopende honden / Voetballen ) " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: in een keer slopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^