Karakter Hollandse Herder?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel amparoamparo

honden foto van amparo

Kan iemand mij iets meer vertellen over het karakter van een Hollandse herder? Ik lees nogal tegenstrijdige dingen, namelijk aan de ene kant dat het zeer lieve, makkelijk trainbare honden zijn met een zacht karakter. En dan weer andere verhalen dat ze dominant zijn en een zeer consequente baas nodige hebben (maar dat heeft in principe toch elke hond?)... hmmm... iemand? O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Karakter Hollandse Herder?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Ik heb er een gehad, een korthaar.
Deze hond, teef, was erg om mij gericht. Super hond om mee te trainen, toen ze 22 maanden was, liep ik al GG2 met haar.
Maar dat ging te hard, als ik maar streng naar haar keek, kroop ze over de vloer. Toen ben ik met GG gestopt en met behendigheid begonnen, gewoon lol maken met zn twee.
Verder was ze extreem gehoorzaam, maar erg moeilijk met alles wat klein was. Dus katten, pups, kleinen hondjes, kleine kinderen.
Een hond van uitersten. Super voor mij en in t werk, moeilijk in de sociale omgang.

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi Amparo,

Misschien heb je hier wat aan HH forum
http://www.hollandseherderforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=36

Nederlandse Herdershonden Club
http://www.hollandseherder.nl/index.php?paginaID=1

Lieve groet,
Wilma

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Ik heb dan wel een mix Hollander/Mechel voor de tweede keer..

Kan niet anders zeggen het zijn FANTASTISCHE honden!!

Makkelijk te trainen..
Absoluut geen harde hand nodig, komen dan alleen maar in verzet!!
Reuze "will to please"...
Erg baas gericht...
Alles manipuleren en veel liefde en met beloningen werken...
Zeer gevoelige honden...
Niet nerveus...
Rustig binnen, actief buiten...

Ben jij eerlijk, zijn zij eerlijk..
Zijn als "was" in je handen...

Zijn super slimme honden, ben je niet slimmer dan zij, dan heb je een probleem...
Dan zijn ze je een stap voor en heb je het nakijken of een gedragsprobleem..

Houden van variatie - qua training - en vereisen geestelijke bezigheden..
Bied je die niet, krijg je "draken" die zelf hun vertier wel zoeken in gedrag waar - wij mensen - niet blij mee zijn..

Snap je - überhaubt - "hoe" een hond leert, wat er omgaat in zo'n koppie en wat een hond nodig heeft om "gelukkig" te zijn, dan zijn het de "fijnste maatjes" op aarde..

Geen problemen met kleine kinderen, kleine hondjes, niet met wild...

Loopt vrijwel overal los, behalve in druk verkeer...

Super sociaal naar alle soortgenoten...

Lieve groet, Ilja

honden page profiel amparoamparo

honden foto van amparo

Heel erg bedankt voor jullie reacties! Als ik het een beetje begrijp, zit het dus als volgt: Het zijn makkelijke, goed trainbare honden, míts ze voldoende 'uitdagingen' krijgen?

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Ik vind het fijne honden om mee te werken, goed trainbaar, maar niet makkelijk.

honden page profiel Ik & RoosIk & Roos 3 doggies

honden foto van Ik & Roos

Als je sowieso een herder wilt, moet je bedenken dat zo'n perfecte hond niet zomaar komt!! Je moet heel hard werken om hem niet de verkeerde dingen aan te leren... vooral bij collies en de grotere herder versies is dat. Dus Duitse Herders, en o.a. ook hollandse herder. Maar voor zover ik weet is de ruwhaar wat "minder" dan de andere twee.

honden page profiel hondengek , renyhondengek , reny 3 doggies

honden foto van hondengek , reny

wij hebben 2 langharen gehad ,en kan alleen maar zeggen zeer lieve honden ,

honden page profiel amparoamparo

honden foto van amparo

Weet nog niet wat voor hond ik wil, heb een kruising hollandse herder gezien die ik heel mooi vond... vandaar ;-)

Ik begrijp dat je nooit zomaar een perfecte hond krijgt natuurlijk, maar ik vroeg me af wat nu typerend was voor dit ras...

Vroeger hadden wij een kruising terrier, superlieve hond, maar erg fel naar anderen (niet binnen ons gezin) En niet makkelijk te trainen (erg slim en eigenwijs).
We wisten van te voren waar we aan toe waren, omdat we het karakter van deze hond kenden.

En dit vroeg ik me dus ook af van bijv. een Hollandse herder O-)

honden page profiel amparoamparo

honden foto van amparo

bedankt voor je berichtje reny... we waren tegelijk ;-)

honden page profiel JanJan 1 doggies

Ik denk dat je moet oppassen wat je kiest een HH met stamboom of een XHH. Een XHH heeft een totaal ander karakter en wordt vaak gefokt met voor werkdoeleinden. Dit soort honden kunnen in de handen van mensen die hier niet op voorbereid zijn/of zich daarvoor willen inspannen ontwikkelen tot probleemhonden. Elke week zien we weer van dit soort gevallen voorbij komen.

honden page profiel hondengek , renyhondengek , reny 3 doggies

honden foto van hondengek , reny

onze hollandertjes waren zeer lief voor kinderen ,maar ook heel beschermend ,de buurjongens die ze zeer goed kenden wilden eens jonassen met onze jongste , maar dat accepteerden ze geen van beiden , heel voorzichtig pakten ze elk van de jongens aan een punt van hun trui , alsof ze duidelijk wilden maken dit willen we niet , de buurjongens lagen mijn zoon weer neer , en toen waren beide honden tevreden , de auto hoefde bij wjze van niet op slot als ze er in zaten , want dat was van de baas , onze teef had tijdens strandwandelingen altijd voor de gewoonte o eerst een duintop te beklimmen en vanaf de duintop keek ze waar haar mensen waren , ze bleef dan even weg , we zagen haar dan ook niet meer , maar kwam altijd weer bij ons terug , toen de reu er na anderhalf jaar bij kwam heeft chintha de teef de zindelijkheid op zich genomen , het was voorjaar de deur stond open , ze pakte hem in zijn nekvel en nam hem mee naar buiten ,ook in het park bv ging ze snel kijken of de kust volgens haar wel veilig was , kwam er een andere voor haar onbekende hond aan dan greep ze de pup in zijn nek bracht hem een stukje terug en keek eerst zelf bij de in haar ogen vreemde hond , beide honden waren gek op naast de fiets lopen ,maar ook behendigheid en gehoorzaamheids training vonden ze erg leuk om te doen , de reu was veel volgzamer en gehorozamer , verder konden ze samen heerlijk aan een lap pens staan te scheuren ,bezoek vonden ze gezellig mits ze ze kenden , onze buurman is eens onaangekondigd hier in de tuin gekomen , ik was boven , maar hij kwam de tuin niet meer uit , dat moest eerst gezien worden door de baas ,het is een ras wat nog dicht bij de natuur staat , zo gaf onze teef bv ook weer haar voedsel over voor de reu die pup was ,ik vind het een zeer lief bijzonder ras , de langhaar is wat zachter van karakter ,en is gelukkig nooit een mode hond geworden ,helaas is onze reu niet oud geworden , net 2 maanden 9 jaar toen hij aan een zeer agressieve vorm van leukemie overleed , ons teefje is 11 geworden , zij kreeg de ziekte van cushing , beide honden hadden geen HD en zijn op anderhalf jarige leeftijd met alle nestgenootjes onderzocht

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Reny,

Wat een mooie ervaringen met je Hollanders, wouw... O-)

Liefs, Ilja

honden page profiel lyancalyanca 1 doggies

Ik heb een holandse herder teef Menthe
ze is heel makkelijk te trainen , superlief vooral met kleine kinderen,wel dominant tegenover andere honde(maar dat komt waarschijnlijk omdat ze is aangevallen) verder is het een makkelijke hond die goed luistert

honden page profiel amparoamparo

honden foto van amparo

Hey Reny, wat een mooi verhaal zeg :-D
Ik begin nu denk ik wel een beetje te begrijpen hoe het karakter 'in elkaar steekt' al kan je dat natuurlijk nooit helemaal doorgronden O-)

@jan --> jij schreef: Dit soort honden kunnen in de handen van mensen die hier niet op voorbereid zijn/of zich daarvoor willen inspannen ontwikkelen tot probleemhonden. Elke week zien we weer van dit soort gevallen voorbij komen.

Hoezo worden juist kruisingen voor speciale doeleinden gefokt? En waar zie je dat soort gevallen voorbij komen? Werk jij als gedragstherapeut o.i.d.? Wat doen die 'probleemhonden' zijn ze agressief?

hahah... ik vraag maar raak ;-)

honden page profiel hondengek , renyhondengek , reny 3 doggies

honden foto van hondengek , reny

:'( :'( :'(

dit heeft mij erg veel moeite gekost om het neer te zetten , gisteren kon ik het niet ,
onze reu tess is nu al bijna 10 jaar naar de rainbowbridge , :'( :'( :'( maar ik zal hem nooit vergeten , wat een waanzinnig lieve hond , een grote knuffelbeer met een hart van goud ,volgzaam , waakzaam , heel sociaal ,een imposant uiterlijk ,maar de mensen die hem hadden leren kennen wisten wel beter , er staat een foto op mijn nachtkastje en elke avond praat ik nog even tegen hem , als ik op vakantie ga gaat de foto mee ,toen wij in nov met amber onze bulldog naar dierenkliniek de arker gingen voor haar kruisbandoperatie kwam daar een mevr binnen met ..... jawel een langhaar , ik was al op van de zenuwen en barstte in huilen uit bij het zien van de langhaar , de mevr wist zich geen raad met mijn emotie , eenmaal uitgehuild vertelde ik haar over tess , en heb even heerlijk zitten kroelen met haar langhaar , lang hebben we nagedacht over weer eens een langhaar , maar nee ,, wij kunnen het niet meer :'( :'(

honden page profiel amparoamparo

honden foto van amparo

Oh jeetje.. :'(
Ik ken het wel hoor, laatst keek ik hier bij de hondenrassen en zag ik een dandie dinmont terrier. Zo'n hond hadden wij vroeger en ik kreeg weer helemaal heimwee naar haar :'(

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Amparo,

Jan bedoeld dat Hollanders/Mechelaars of de mixen op hun werkeigenschappen/drift worden geselecteerd...

Als je zo werkdriftige hond treft/kiest dan MOET je verstand van dit type honden hebben anders verbouwen ze je huis, laat ik het zo maar noemen...
Met aan de gang bedoel ik niet 3 keer per dag een blokje om, en op zondag wat langer wandelen...

Jan leidt dit soort werklustige type honden op...
Speuren/pakwerk/sorteren e.d.

Jan schrijft hier dus een terechte opmerking.....

Dank je Jan.. ;-) :-D

Lieve groet, Ilja

honden page profiel amparoamparo

honden foto van amparo

Bedankt voor de uitleg Ilja... ik begrijp nu wat jan bedoelt :-D

honden page profiel NathalieNathalie 3 doggies

honden foto van Nathalie

Hoi Amparo,

Ook wij hebben een x hollandse herder. Haar moeder is een mechelaar, ookal zou je dat niet zeggen. Keya is eigenlijk van mijn vader, maar aangezien hij nu niets kan doen met haar (heeft zn nek gebroken) doe ik alles met haar en mijn jr, Luna. Mijn vader zei voordat we haar ophaalden, Nat, deze hond zal maar 1 baas kennen.. En inderdaad, ze luistert naar me als een zijden draadje. Als ik roep, komt ze. Het enige wat ze heeft (komt door haar verleden, is de eerste weken erg slecht behandeld) is angst, waardoor ze gaat blaffen. Iedereen die ze kent is ze helemaal weg van, en werken wil ze enorm graag. Alleen is ze nog jong, zo'n 7 maanden, dus doen we rustig aan alles opbouwen. Maar wat een super-beestje. Als mijn buurjongen van 10 (slaapt ieder weekend bij ons) mee is naar de hei en hij rent vooruit, loopt er 1 mee om hem te schaduwen, Keya. We zijn nu bezig haar over dr angsten heen te helpen, verder is het een SUPER hondje. Ik ga helemaal met Ilja mee in wat ze zegt.

Groetjes,
Nathalie
Pootje van Luna en Keya

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Persoonlijk ben ik helemaal dol op hollanders.
Ze zijn heel leergierig, willen graag met je samen aan de slag, zijn ook 'lief' en houden van zo nu en dan even lekker kroelen!
Ze zijn niet nerveus of zenuwachtig, maar zoals Ilja al zei, dat kun je ze wel maken.
Het zijn stabiele honden die gaan voor de baas en zo graag met je aan de slag willen.
Het zijn geen agressieve honden, ze zullen eerder een conflict uit de weg gaan dan opzoeken, maar als ze niet anders kunnen, staan ze wel hun mannetje of vrouwtje natuurlijk ;-)
Ze hebben een groot probleem oplossend vermogen, soms zo groot dat wij mensen er niet zo blij mee zijn :-)

Echt heerlijk honden, maar wel voor de mens die er op voorbereid is en echt aan de slag wil met zijn of haar hond.

Groetjes, Margje

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Even om een compleet beeld te krijgen...

Er woont hier in het dorp ook een Hollander...
Deze meneer had ik al een aantal keren zien lopen met de hond.

En van de week sprak hij mij aan omdat hij Sterre zo braaf en rustig zag liggen wachten bij de supermarkt...

Hij wist niet dat ik hem al een aantal keren gezien had met z'n laagvliegende en luidruchtige hond, waar hij als een aanhanger achteraan loopt te schelden... :'(

Hoe ik het voor elkaar kreeg zo rustige hond van de Hollander mix te maken...
Zijn dochtertje wilde Sterre, die dus rustig lag, aanhalen.
Wat ik haar dus verbood.
Waarna ik haar uitlegde waarom zij dit niet mocht.. :-)

Tegen het baasje zei ik;
Een kwestie van goed opvoeden, liefde geduld, IETS actiefs doen samen met de hond, hem de ruimte geven zichzelf te zijn, geestelijke bezigheden geven en die correctie ketting van z'n nek halen....

Ongelukkige Hollanders/Mechelaars of mixen ervan kom je dus ook tegen Amparo... :'(

Lieve groet, Ilja

honden page profiel amparoamparo

honden foto van amparo

Heel erg bedankt voor de reacties :-D
Ik wil me voor dat ik weer een hond aanschaf, eerst goed oriënteren, om problemen zoals Ilja schrijft te voorkomen O-)

Caren (Gast)

Hallo,
De Hollandse Herder is mijn favoriete hond.
Onze eerste HH Robbie is in mei 2009 overleden (11 jaar oud).Wat een verdriet :'( . Een schat van een dier! Lief, betrouwbaar, waaks, heel slim. Omdat ik niet zonder hond kan, is er snel een nieuwe hond gekomen: Casper. Waarschijnlijk een X HH/Mechelaar, zijn vacht is mooi gestreept. Hij is nu 9 maanden oud. Heeft, net als alle pups een goede, consequente opvoeding nodig met veel liefde en geduld. Hij is beslist op de goede weg. Ik blijf er bij dat je een hond kunt "maken", je moet er veel tijd en energie in willen steken. En een (X)HH moet naar mijn mening worden afgericht. Want een (X)HH kan naast alle goede eigenschappen ook pittig zijn. Deze honden willen zelf graag worden afgericht (werken voor de baas) en na een paar jaar heb je een fijne hond die je onder controle hebt en die je bijna overal mee naar toe kan nemen.
:-)


Nadia (Gast)

De rasstandaard zegt over het karakter o.a.: aanhankelijk, gehoorzaam, volgzaam, waakzaam, paraat, zeer trouw en betrouwbaar.Ook komen we in de algemene beschrijving de term met intelligente uitdrukking en levendig temperament tegen.

En deze intelligentie mag niet onderschat worden. Wolven leven in roedels met een roedelleider. De overige dieren in de groep hebben ieder hun eigen plaats, de zogenaamde rangorde. Onze Hollander heeft ook nog een sterk gevoel voor leiding en rangorde. Het is niet een hond voor iedereen.
Hij heeft een duidelijke leiding nodig. Ontbreekt die leiding dan zal hij zelf het heft in pootjes nemen.

honden page profiel MireillevdwMireillevdwspeciaal aangestelde fokker

honden foto van Mireillevdw

Wij hebben ook aan dit ras gedacht bij aanschaf van onze 1ste hond samen. Mijn vriend had thuis een Mechelaar en daarna een Mechel X Groenendaeler gehad en wilde ontzettend graag weer een herder. En hij is helemaal weg van dit ras.
Dus ik heb me meteen aangemeld bij het HH forum (waarvan de link hierboven ook staat) en daar veel gelezen over het ras.
Omdat wij in de toekomst misschien kinderen willen en ik daar toch wel wat verhalen las over HH´s die moeilijk zijn naar eigen kinderen, leek ons dit toch niet het moment om voor dit ras te kiezen.
Als we al kinderen zouden hebben en de hond als pup ermee op zou groeien, vind ik het een ander verhaal, want dan weet de hond niet anders en dan accepteert de hond het kind gewoon makkelijker.
Dus gezocht naar een herder waarbij het kindvriendelijke in het karakter zit.
Let wel: Je moet een hond van pups af aan zeker socialiseren met kinderen. Het gaat natuurlijk niet vanzelf, maar sommige honden hebben gewoon een zachtaardiger karakter tegenover kinderen en kunnen meer van ze verdragen dan andere rassen. En ik vind dit wel een belangrijk punt. Ik ga het er niet op gokken. ;-)
Toen kwam ik de Oudduitse herder tegen en ik was meteen helemaal verliefd op het ras. Ook een geweldig karakter. Altijd in voor een spelletje, rustig binnen en actief buiten. Lief voor kinderen, mens en dier. Haakon is echt een grote knuffelbeer, die soms wel erg lomp kan zijn, maar het is een hond met een hart van goud. Ook voor IPO zijn deze honden zeer geschikt. Een broer van Haakon doet dit en de baas, die ook 2 Dobermanns heeft is echt helemaal tevreden over Rivange. :-D Zo tevreden dat de volgende hond ook weer een ODH gaat worden.
Wij trainen gehoorzaamheid met Haakon en dat vind hij erg leuk. :-D
Het valt me wel op dat Haakon met kinderen veel voorzichtiger is als met volwassenen. Dat is echt zo mooi om te zien. :-D

francis (Gast)

Hallo, een reactie op je vraag over het karakter van de hollander. Zelf heb ik er sinds 2 jaar een en hiervoor had ik een mechelaar. Mijn ervaring met de hollander is dat hij zeer makkelijk op te voeden is met zachte hand, korte commando's, duidelijk en zeer consequent. Ze zijn heel er slim en dat is niet altijd in je voordeel! Ze hebben gauw in de gaten waar ze hun eigen gang kunnen gaan en dat is meestal niet in je voordeel. Het voordeel is dat ze nieuwe oefeningen heel gauw door hebben. Je moet wel wat van hondengedrag af weten het is echt wezenlijk anders dan bijv. een retriever. Heel veel succes met je het nemen van de juiste beslissing.

Hetty (Gast)

Dag allemaal!;

Ook ik ben gezwicht voor een Kruising Hollandse herder!
Inmiddels is ze ruim 1,5 jaar en luisterd meestal perfekt; precies wat je wilt van een herderachtige hond!
Ze is gekruist met een goldenretreiver en labrador.
Waar ik érg van ben geschrokken, en graag zou willen dat ze het afleerd; is dat ze ; in de buurt van huis, en op bekende plekken; wegloopt!
Dit vind ik compleet niks voor een herder; en gevaarlijk..; en niet wat ik wil.
Wil haar graag los kunnen laten lopen; wat ze wél kan als we uit de buurt van huis zijn; en dan bijna altijd al zelfs op de stoep blijft..; en alles wat je ze dan met veel zorg leerd.
Dit is mijn 5e hond; en de eerste die wegloopt!
Ben hier helemaal niet bekend mee; en begrijp ook niet waarom ze dan langs mij heenrent alsof ik niet besta!
Gelukkig komt ze altijd wel terug..; maar dat duurt meestal wel een uur of 2!

Heeft iemand hier misschien een idee, of ik iets fout doe, of wat ik hier mee kan?!
Alvast bedankt!
Hetty







honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi, Hetty om je te helpen moet ik meer informatie hebben overje hond en wat je allemaal met de hond gedaan hebt..
Voor de rest meer info over de hond. gedrag .e.d..

Je kan mij eventueel een pers.berichtje sturen..

Om jou een berichtje terug te sturen moet jij wel ingelogd zijn anders heb jij geen pers.bericht adres..
Jen kan ook je eigen mail adres sturen dan antwoordt ik daar wel aan..
Wel dit mailadres via mijn pers.mailbus sturen, niet openlijk op het forum..

Misschien lees ik je..

Lieve groet, Ilja

honden page profiel MalouMalou

Hallo allemaal,
Ik net nieuw, maar ik vond dit een erg interessant forum, dus vandaar dat ik me aangemeld heb.
Ik heb altijd honden gehad en zit nu voor het eerst in mijn leven zonder hond. Ik vind dit verschrikkelijk. Je mist toch echt wat om je heen. Nu willen mijn vriend en ik graag een hond nemen binnenkort en we zijn beide wel heeel erg gecharmeerd van de kortharige hollandse herder! Mijn vriend wil graag een hond die toch wel wat waaks is en die maar 1 baas heeft. Ik wil toch ook graag een gezelschapshond. Zoals ik lees, heeft de hh dit beide wel, maar toch begint bij mij een vraag te branden. Ik heb heel veel neefjes en aangezien mijn familie 2 uur verder woont, is het wel de bedoeling dat de hond altijd mee gaat overal naar toe. Dus is het van belang dat ik een hond heb, die wel met kinderen om kan gaan, ongeacht klein of grote kinderen. Ik proef hier wat twijfels bij mezelf...
Kan iemand me wat ervaringen vertellen? Ik wil namelijk geen verkeerde keuzes maken! Dat kan en wil ik de hond en mezelf niet aandoen!

Ik hoop dat iemand hier ook ervaringen mee heeft of de kennis!

Groetjes Mallu

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Karakter Hollandse Herder?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: american stafford
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^