Over een klein jaartje wil ik met Storm graag gaan schapendrijven. Ik denk dat dit namelijk echt helemaal bij hem past.
Ik wou eerst met hem gaan speuren, maar dat is niets voor hem. Hij vindt het brokje dat naast z'n poot ligt nog niet eens hahaha.
Als ik met de bende in het park/bos loop dan is hij constant iedereen bij elkaar aan het halen. Je merkt echt aan hem dat hij het heel erg leuk vind om voor je te werken en de groep bij elkaar te houden.
Weet iemand mij hier iets meer over te vertellen en weet iemand of je daar gewoon cursussen voor hebt ofzo?
Bij welke leeftijd beginnen ze hier meestal mee?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schapendrijven" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hallo,
Wij hebben ook een pup waarmee we gaan schapendrijven.
Hij is nu bijna 4maand en we hebben zondag met hem een aanlegtest gaan doen om te kijken of hij wel geschikt is om met de schapen te werken.
Hij is met glans geslaagd en heeft een ZEER GOED gekregen.
Dus zoals je al kan lezen beging je al van 3 a 4 maand met schapen te werken.
Wat voor hond heb je waarmee je wilt gaan schapendrijven?
Ik weet nu ook niet vanwaar je bent, misschien dat het verschilt tussen België en Nederland, wij zijn van België
Groetjes
Kelly
Persoonlijk train ikniet te vaak met een pup bij een groep schapen, Bonita heeft 1x gesnuffeld,maar ze is nu 7maand en voor voorlopig zit het trainen van schapendrijven er nog niet in.
Hallo,
bedankt voor jullie reactie's.
Ik heb een witte herder van 9 maanden, ik heb hem nu pas een maand. Maakt het uit dat hij dus zo laat is dan?
Toen ik hem kreeg kon hij niets, was niet eens zindelijk. Dus hij moet nog een hoop leren voordat hij dat zal kunnen. Maar op welke leeftijd beginnen ze er mee dan?
Ik woon in Nederland, Arnhem. Dus als iemand een plek in de buurt weet hoor ik het graag, kan ik een keertje zelf gaan kijken.
Volgens mij kun je in Duiven trainen, maar je moet gewoon zelf informeren in de omgeving. Mijn hond ging pas op heel late leeftijd naar de schapen, toen vond ik pas een adres en bovendien deden we daarvoor allerlei andere cursussen, maar dat was geen probleem. Een hond heeft aanleg of hij heeft het niet. Je hond moet het werken bij schapen geestelijk aankunnen, maar ook fysiek! Het is zwaar, heel zwaar! Bovendien....je hond kan ook eens in botsing komen met een schaap (en als het een ram is...tja...dat weegt 100 kg of zo (Drent)), of rent het hek in. Bovendien: de hond zal heel korte draaien maken en abrupt afremmen...dat komt op de gewrichten aan.
Martie bedankt!
Heb je misschien een adres? Anders ga ik even verder zoeken op google enzo. Als ik een adresje heb kan ik even zelf gaan kijken hoe ik het vind en of ik het inderdaad echt bij Storm vind passen.
Ik wil ook eerst graag nog een aantal andere trainingen met hem doorlopen, zoals gehoorzaamheid, behendigheid enz enz....
Weten jullie of er vaker witte herders schapendrijven?
Ik zal mijn vraag ook even bij het witte herder forum posten
toen ik mijn bordel collie pup kreeg,
zag je na 7 weken al dat die een drijfinstinct had!
als er een groep fietsers aankwamen, ging die al plat op de grond liggen en hield ze goed in de gaten.. het is wat je zegt.. ze hebben het of ze hebben het niet!
veel plezier!
Het drijfinstinct zie je inderdaad snel, ja. Witte herders als schapendrijvers? Ja, hier in Lelystad. Daar trainen ook mensen met Aussies en Beaucerons, rassen die bij veel schapenbezitters worden geweerd.
Ik weet niet wie het in de buurt van Arnhem doet, ik weet alleen dat iemand uit Duiven in de buurt trainde. Dus Duiven of een ander plaatsje in de omgeving...
Hey,
Biko was drie toen ik hem kreeg en toen zijn we nog gaan schaapdrijven hoor!
Het gaat om de aanleg en hoe snel de hond nog leert.
Het heeft ook te maken met of de hond nog commando's opvolgt als hij zo in zijn 'drive' zit.
Uit recent onderzoek bij border collies blijkt dat het niet verstandig is pups al te laten kennismaken met het schapen drijven. Ook niet het kijken naar andere honden terwijl deze drijven.
Eerder werd gedacht dat de pups daar al hun basis mee leggen. Nu blijkt dat deze basis het leren van schaapdrijven juist ingewikkelder maakt.
De honden zijn in veel gevallen veel nerveuzer bij de schapen, tonen minder 'eye' en zijn moeilijker te sturen dan de border collies waarmee gewacht is tot ze tussen de 12 en 15 maanden zijn.
Een aanlegtest kan wel, maar verder is het dus verstandiger te wachten tot de hond helemaal volwassen is.
Bron is het boek: 'groeistuipen en mijlpalen'.
Heel interessant boek die op wetenschappelijk gebaseerd onderzoek de verbanden uitlegt tussen aangeboren en aangeleerde gedragen bij werkhonden.
Groetjes, Margje
Je woont in arhnem???
In Oosterbeek daar kun je schapendrijven, daar train ik ook!!!!
Oosterbeek bij de hemelse berg!
als je meer info wilt hoor ik het wel, daar trainen ze iig op de zaterdag middag.
Bedankt voor jullie reactie's.
Ik begin toch sterk te twijfelen of schapendrijven inderdaad wel wat is voor Storm. Hij kan namelijk helemaal niet goed remmen, hij is al 3 x tegen een boom gerend hahaha.
Maargoed hij is nu ook nog jong en onstuimig, kan zijn dat dat nog veranderd.
Wel vind hij het echt leuk om een groep bij elkaar te houden, hij houdt echt constant iedereen in de gaten enzo. Hij rent ook echt langs de groep en zorgt dat ze allemaal bij elkaar blijven.
Thamara, wat leuk dat je in de buurt traint!! Waar woon jij dan?
Zou je mij het adres kunnen geven. Kan ik zelf eens gaan kijken of ik het wat vind of niet. Misschien zie ik je daar dan ook !!
Hoi chocomelk,
Als ik zo'n hond had als jij dan zou ik eerst eens een cursus gaan zoeken waar je wat aan de spieren kan trainen m.n. in de achterpoten...
Daar bestaan cursussen voor...
Ik dacht wel eens gelezen te hebben dat hij niet het stevigste op de achterpoten stond...
Als je deze hond ineens gaat belasten dan doe je zijn lijfje alleen maar schade toe brengen..
Je zou bijvoorbeeld hem zelf al kunnen leren cavaletties te lopen zodat hij zich bewust wordt van zijn achterhand.
En je traint tegelijker tijd zijn spieren m.n. in de achterhand..
Ik weet niet precies hoe oud je witte herder is maar misschien kan je met hem kleine stukjes gaan fietsen AAN DE LIJN. Zodat hij leert draven.
Dit draven moet rechtlijnig zijn dus geen vreemde plotselinge bewegingen...
Zoals met ballen gooien...
Zo kan hij spieren kweken in de achterhand...
Het is héél link als een hond zijn lijf niet goed onder controle heeft om hem dan maar achter iets aan te laten rennen als hij heel opgewonden raakt ervan...
Voor je het weet heeft hij een knie of een heupblessure waar hij de rest van zijn leven aan vast zit want dan is hij maar jij ook niet blij...
Denk goed na wat je met een ongetraind lijf van de witte herder doet!
Dit wil ik je even meegeven als waarschuwing voordat je je dier wat ernstigs en omontkeerbaars aandoet....
Lieve groet, Ilja
Hoi Chocomelk (weet je naam niet)
Een adres heb ik niet, weet je de hemelse berg?
Woonde in oosterbeek een jaar geleden, heb daar kort gewoond voor ik ging samenwonen met mijn vriend.
Hoop er ooit toch terug naartoe te kunnen verhuizen, die losloopgebieden daar echt ideaal!
Woon nu in grave en train soms in Oosterbeek, op dit moment niet echt veel ivm pups.
Maar er wordt les gegeven op de Zaterdag vanaf ong 10uur tot ong 2uur.
Weet alleen niet of ze met een witte herder daar willen trainen, maar daar zou je even na moeten informeren, als je telefoonnr wilt van diegene die erover gaat, stuur me dan even een PM.
Zou wel opzoek kunnen gaan na straatnaam, wist dat eerst uit me hoofd, nu niet meer....alweer tijd geleden!
Ilja heeft gelijk, daarom schreef ik ook dat een schapendrijver korte bochten rent en abrupt moet remmen.... dat het zo zwaar is.
Kincraig heeft geregeld een botsing gehad met een schaap, hij heeft een keer op de kop in een hek gehangen... We praten hier over een hond die supergespierd was, heel behendig, beresterk... Jouw hond moet het wel aankunnen, anders gewoon niet aan beginnen....hoe leuk het je ook lijkt, want dan kost het je je hond.
Ik zou vooral proberen een trainingscentrum voor schapendrijven te zoeken die niet gespecialiseerd is in border collies. Elk ras heeft namelijk zijn eigen manier van drijven, een witte herder drijft compleet anders dan een border collie en spijtig genoeg zijn de meeste trainingscentrums enkel afgestemd op border collies. Elk herdersras is ook anders gebouwd dus een witte herder kan nooit schapen drijven zoals een border dat doet. Ik denk dat je het beste een instructeur zoekt die meerder hondenrassen heeft getraind in schapendrijven, gaat wel heel moeilijk te vinden denk ik, maar is toch wel belangrijk als je met een witte herder (of eender welk ras anders dan een border collie) wilt schapendrijven.
Groetjes
Linsey
Bedankt voor de reactie's!
Het klopt dat zijn spieren nog niet goed ontwikkeld zijn, met name in de achterban inderdaad. Daar zijn we ook mee bezig, we doen al cursus met hem nu. Daar moet hij ook over cavaletties lopen, dat gaat ook erg goed.
Als ik met hem zou gaan schapendrijven zou ik ook pas over een jaar ofzo met hem willen beginnen daarmee. Ik wil nu eerst nog andere cursussen met hem doorlopen, eerst deze afmaken. Dan wil ik in de toekomst nog behendigheid met hem doen en dan misschien daarna dus aan schapendrijven beginnen mits dit dus echt wat voor hem is.
Ik zou graag zelf een kijkje willen nemen bij zo'n vereniging, zodat ik kan zelf kan zien hoe het in z'n werk gaat. Dan kan ik toch beter inschatten of het wat voor hem is of niet.
Hoi,
Fijn om te lezen dat je bezig bent met zijn achterhand....
Dat zal hem goed doen...
Ik begreep dat jij dacht dat speuren niets voor hem zou zijn...
Dat kan je wel wakker maken in hem hoor..
Iedere hond werkt met zijn neus...
Dus het is een kwestie van even spoortje trekken met een zakje met pens over het weiland...
Wedden dat hij dan kan speuren....
Lieve groet, Ilja
Hoi Ilja,
ja het gaat heel goed. Eerst gebruikte hij beide achterpoten tegelijk zeg maar, nu rent en loopt hij al met alle 4 de poten individueel zeg maar .
Ja dat speuren is op dit moment nog niet zo'n succes. Hij kan echt niets vinden. Geen kaas, worst, ballen enz enz... Ik moet het hem echt aanwijzen voordat hij het vindt. Maar hoe denk jij dat ik dit bij hem kan wakker maken dan??
Als ik dat inderdaad met pens zou doen, moet ik dan op een gegeven moment toch die pens kunnen vervangen??
Hoi,
Ja, maar je moet hem eerst leren wat de bedoeling is..
Ik heb het idee dat deze hond wel een achterstand heeft....
En niet alleen met lopen...
Je moet even verschil maken in speuren; dan loopt hij een spoor na van voetstappen..
En zoeken; dan zoekt hij een voorwerp...
Zoeken kan je aanleren;
Je kunt beginnen met zijn voerbak leren zoeken...
Eerst leer je heb het commando aan...
Zet je Storm neer aan de ene kant van de kamer of de keuken...
Dan loop jij met zijn etensbak twee meter weg en zet die daar neer...
Dan loop je terug naar Storm en laat hem naar zijn eten lopen...
Tegelijkertijd zeg jij "VOORUIT ZOEK"..
Dit kan je in de tuin doen en/of steeds op een andere plek in huis...
Dit kun je ook met de bal gaan doen...
Balletje eerst in het zicht leggen en er naar toe sturen; ZOEK..
Dan kan je het balletje goed gaan vertoppen...
******************
Als je hem wilt leren speuren dan neem je een pakje pens en die kiep je in een waszakje.
Aan dat zakje maak je een touwtje zodat je het achter je aan kan slepen op de grond...
Zoek dan een weiland op en de windrichting...
Op het begin van het spoor weeg je even je voeten/schoenen zodat het gras stuk gaat en het gras op die plek plat wordt.
Loop met het touwtje tussen je benen tien meter over het weiland tegen de wind in..
Leg om de twee/drie stappen een stukje kaas
op het spoor.
Aan het einde van de tien meter leg je de pens neer..
Loop over het spoor wat je gelopen hebt terug!
Zo loop je het hele spoortje uit..
Aan het eind vind hij de hoofdprijs!!
DE PENS
Zo leert hij jouw geur van je voetstappen versterkt door de geur van pens te volgen....
Doe dit maar twee keer!!!
Speuren is héél vermoeiend voor een hond!!!
Ga dit eerst maar eens uitproberen dan hoor ik je wel hoe het gaat...
Succes, lieve groet, Ilja
Ilja bedankt!!
Hij heeft inderdaad een achterstand met zo'n beetje alles. Hij doet het wel heel goed en is z'n achterstand wel al aardig aan het inlopen .
Ik denk inderdaad dat het handig is als ik met Storm eerst begin met het zoeken en als hij dat eenmaal doorheeft verder te gaan met dat speuren zoals jij zegt.
Ik ga het allemaal eens proberen, kijken hoe hij erop reageerd .
Vind je het goed als ik jou dan afentoe krabbel ofzo als ik niet meer weet hoe ik verder moet enzo?
Ik wou trouwens nog even zeggen dat ik het echt heel erg knap vind dat je Sterre zoveel geleerd heb!
Is goed meissie...
Ik lees het wel als je er niet uitkomt......
Succes lieve groet, Ilja
Margje schreef:
Ik ben heel erg geinteresseerd in dit onderzoek omdat ik zelf volgend jaar een pup wil aanschaffen waarmee ik (uiteindelijk) wil gaan schapen drijven.
Weet iemand hier meer over? Waar staat het onderzoek? Zijn er ook tegenonderzoeken? Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
Oeps, het inkopieren van wat Margje schreef leverde op mijn computer blanco tekst op.
Ze schreef dat recent onderzoek heeft aangetoond dat men best tot na 12 maanden wacht met het introduceren van pups bij de schapen
hallo,
ik ben opzoek naar een plek in de buurt van rotterdam waar ik met mijn hond een cursus kan volgen om het te leren drijven. ik heb nl het idee dat hem dat plezier doet. weet iemand iets in de buurt?
Hallo,
Ik kwam deze wat oudere topic net tegen.
Je kunt een jonge border collie pup met zo'n 5 maanden voor het eerst even bij de schapen zetten. Lekker er achter aan rennen en met een paar minuten stoppen. Dat herhaal je na zo'n week of 6 tot ze een maand of 10 zijn. Dan kan je wat meer gaan doen. Vooral nog niet teveel druk opleggen.
Bij rotterdam heb ik getraind bij Etienne Smit in oud-beijerland. Rond Arnhem zit Serge van der Zweep in Heteren.
Ikzelf heb ook getraind in Noordwijk bij Loek Geerlings. Hij traint ook met andere rassen dan Border Collies. We hebben er twee witte herders gehad.
Groetjes,
Josine
Hoi Josine,
Serge geeft zelf geen les, alleen maar clinic's, thijs die geeft les ( en de afspraken gaan via ellen van der sweep) thijs geeft les in oosterbeek, wat ook vernoemd is in deze topic zag ik.
Ja, klopt helemaal, maar ik dacht dat googlen op Serge je vanzelf op de juiste website zou brengen. En als je Thijs of Ellen zoekt, wordt dat wat lastiger!
In Delft, Nootdorp en Zoetermeer kan je drijfles volgen voor alle rassen. Zie BCCN of MP.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schapendrijven" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?