Hey allemaal, we hebben ons eerste probleempje met Juno waar we tegenop lopen Zoals jullie weten hebben we in België aanlijnplicht dus sinds ze bij ons is lijnen we haar aan als ze moet geaan plassen, eerste weken ging dit goed, sinds vorige week maken we ook kleine wandelingen met haar, nu als dit ergens vreemd is dan gaat dit zonder veel problemen, ze wilt wel eens bijten in de lijn en dit negeren we dan en meestal loppt ze even later weer netjes naast ons. Wandelen we echter in de buurt van thuis dan bijt ze in haar leiband, als we dit negeren dan begint ze op te springen om hoger in de leiband te kunnen bijten, als je hand laag hangt dan kan ze zelfs naar je hand graaien. Ook kan ze in de broek hangen, als ze dit doet, zeggen we nee en gaat het meestal beter. vandaag was het 25° dus heb ik een korte broek aan en ze bijt echt in je kuit dan... en doorbijten. Ze heeft een leiband van nylon die we van de fokker hebben meegekregen, De halsband is vastgemaakt met een metalen musketon aan de leiband kan dit te storend zijn?
We kregen van de fokker/puppycursusleraar ook de tip om als ze bijt gewoon de leiband los te laten en zonder om te zien de andere kant op te lopen. op de puppycursus werkte dit en liep ze achter ons aan dan. Maar wij wonen in de stad en kunnen dit niet overal toepassen. Ik heb het geprobeerd in een rustige straat hier vandaag en ze liep gewoon naar een grasveldje en maalde er niet om dat ik haar achterliet.
Kan het helpen als we meer een ijzeren ketting gebruiken als leiband (dit is niet aangenaam om in te bijten) of als we een tuigje aankopen i.p.v. een halsband (minder storend voor haar)
Juno is een Amerikaanse Stafford van 11 weken nu...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bijten in de lijn..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoe lang wandel je en hoe druk is het?
Bodhi deed dit in het begin ook heel erg. Dit kan speels/enthousiast gedrag zijn, maar vaak is het ook overprikkeld gedrag. Ze hebben dan al zoveel indrukken opgedaan en hun koppie zit vol. Bodhi is een gevoelig hondje en zat al snel vol (bij een paar voetgangers, 1 brommer, 3 fietsers en 2 auto's kon hij al vol zijn - binnen een paar minuten dus).
Een minder lange wandeling kan helpen of naar een rustigere plek. Een speeltje mee; als ze dan in de leiband bijt, dan geef je het speeltje. Leer ook commando 'los' aan.
Je kunt het probleem wel proberen op te lossen door een andere riem of een tuig, maar daar los je het gedrag niet mee op en dit kan zich dan op een andere manier gaan uiten.
Happen is meestal een teken van stress/oververmoeidheid
Zou het kunnen zijn dat de wandelingen net iets te lang waren voor haar? Dat het bijten in de lijn en in jouw kuiten (aua) een afreageren van de spanning is? In dat geval zou de wandeling wat korter of saaier gemaakt kunnen worden.
Ik denk dat de lijn losgooien idd geen optie is in een stad, en het intresseert haar blijkbaar niet echt.
Ik zou dus de wandelingen wat inkorten, en mocht ze gaan happen, gaan stilstaan en zelf quasi geintresseerd ergens naar staren zodat ze kalmeert, iets rustig zeggen van: rustig maar, het is al goed...
Gewoon zeggen met een diepe stem : "nee!"
En met een ruk de lijn uit zijn bek verwijderen.
Bram heeft dit ook nog wel eens als hij baldadig word en wil spelen. Ik bestraf hem altijd op deze manier, maar beloon hem wanneer hij daarna weer netjes meeloopt. Wijs hem op 't negatieve gedrag waarneer hij het daadwerkelijk doet, en beloon het goede gedrag! Succes!
Ik zou sowieso over gaan op een tuigje, beter voor de ademhaling van de hond en de strot. Bovendien kan ze dan minder bijten omdat het tuigje op de rug vastgemaakt word aan de riem.
Ik gebruik zelf een ketting als riem en een tuigje als 'halsband'. Bevalt me heel erg goed. Leer haar wel dat in de band bijten geen zin heeft. Dus naast dat een ketting niet fijn is om in te bijten, loop je ook niet meer door zolang ze de ketting in de bek heeft. Maar laat ze de ketting los? BRAVE HOND! En ze krijgt iets heel erg lekkers. Elke keer zodra je hondje de band loslaat. Want de training is nl gebaseerd op negeren wat je niet wilt en belonen wat je wel wilt. En je geeft je pup een alternatief om aandacht te krijgen: Goed gedrag. Zodra ze de link gelegd heeft met iets lekkers en niks in de bek moet je de tijd dat ze rustig meeloopt vergroten. Steeds iets langer. En dan leert ze het wel om niet te bijten .
Ik heb dit ook met mijn pup gahad en ik ga op de lijn staan. in het begin maakte hij er namelijk een spelletje van door aan de lijn te gaan trekken, maar als er geen beweging in zit is de lol snel over. Als hij loslaat belonen en verder lopen. Na een tijdje dooft het gedrag dan wel uit.
vandaag gebeurde het al na 5meter ik had haar beneden in het grasveldje voor het appartement een plasje laten doen en wist dat er nog een poepje moest komen ook, omdat het echter niet meteen wou komen dacht ik, ik ga even blokje met haar rond lopen en dan kan ze het doen voor we weer naar binnen gaan, ik had beloningkjes mee zodat ik goed gedrag tijdens het wandelen kon belonen maar er kwam héél weinig goed gedrag (wat er was heb ik wel gedaan) Ik heb in een andere post een reactie van ilja en sterre gelezen over het kaas-associatie spel en dit ga ik wel alvast eens proberen, dat leek een goede tip. En je hebt gelijk over de andere riem of tuig... dat lijkt maar een doekje om het bloeden te stelpen maar daarmee is de wond niet weg...
Ik neem aan dat Mark al eens geprobeerd heeft om 'nee' te zeggen, dat is toch het eerste wat je meestal probeert... Ik denk dat dat geen oplossing is, 'nee' zeggen en de riem losrukken. Dat kan voor veel pups betekenen: yess, speluhhhh!! Of overprikkelde pups worden dan nog wilder. Of gaan een trekspelletje doen met de riem. Of omhoog in je hand happen om de riem weer te krijgen. Als een pup echt door blijft gaan en niet reageert op correctie (en vaak op het punt staat om de dolle 5 minuten te krijgen), dan zit z'n koppie meestal vol.
Tsja, iedere hond is anders, en bij de mijne werkt het perfect. Ik vind de oplossing "Geef 'm een tuigje" wel makkelijk, maar zo leer je het gedrag niet af.. het zal je verbazen hoeveel mensen hun honden niet toespreken maar direct straffen of iets anders improviseren. Ik zou er ook op gaan staan of stil blijven staan.
Maar het was wel een goed tip van Mandy en Bram voor als ik het niet zo had aangepakt. Ik vind het net leuk als iedereen even meedenkt Angela De tip van Dobry en ook pepper is wel het proberen waard ook
Thanks Mark! Succes!
Als je net buiten bent, is het misschien echt speels gedrag. Heb je al eens een balletje mee genomen of een ander (piep)speeltje? Je kunt ook even op het veldje spelen, even de energie eruit. Loopt ze wel ergens los? Want een stafford heeft best veel energie, die moet wel even ergens los kunnen. Of mag dat nergens in Belgie? Anders aan een lange lijn van 10 meter of zo?
Loslopen mag hier nergens, buiten op speelweides, die altijd vol andere honden zitten. Aangezien ze haar laatste puppyprik nog moet krijgen wagen we dit niet echt. We willen ook zeker zijn dat ze goede ervaringen krijgt op die overvolle hondenweides
volgende wandelijng, extra lekkere beloningen en een piepspeeltje...
hoi, ik heb het ook met Dana gehad.
in eerste instantie lag het aan de lijn want toen ik een andere lijn had gekocht was het direct over.
Misschien te zwaar of te lang....
een tijd later begon het weer.. als dominantie van ik laat mezelf wel even uit ofzo :s Indderdaad de nee is aandacht dus dat gaat niet werken.
Negeren is tijdelijk... dan vond ze het indderdaad wat minder leuk maar afhankelijk kwam het toch weer terug.
En omdat ik het maar liet werd het ruiger gezien haar kracht en was het geen spelletje meer want het irriteerde me.
Nu dus iets heel simpels even tot de orde roepen. Laten zitten wachten tot ze gekalmeerd is en weer verder lopen begint ze weer, hup weer laten zitten, en weer verder lopen...
want vaak zijn ze gewoon gestressed en krijgen ze tevel prikkels.
Het helpt ook als je de riem gewoon laat vallen dus loslaat want dan is het spelletje verstoord en is het spelletje niet meer leuk en bij mij komt ze dan direct terug.
nu heb ik dat hele geklooi gelukkig niet meer maar het heeft even geduurd dus direct aanpakken en niet laten van ach....want als ze groot zijn is het niet leuk
Ja snap ik, dat iedereen mag meedenken... Maar daar dacht ik ook weer in mee, dat je dat waarschijnlijk al had geprobeerd . Maar voor de rest die meeleest en ook een pup heeft, kan het zeker een tip zijn om 'nee' te zeggen. Bedoelde het ook niet verkeerd.
Ben benieuwd of de tips van iedereen werken.
Ik ben ook héél benieuwd hoor Angela
ik heb nu al even materiaal en nieuwe moed om er morgen weer tegenaan te gaan! moest er iemand nog andere tips hebben, altijd welkom !! ik ga nu nog even tv kijken
Ik heb dit met Zuma ook.
Volgens de trainer is dit dominant speelgedrag.
"van ik wil spelen en je doet maar mee"
Hij gaf me de tip.
Nee zeggen(niet op de toon van foei) en je hond laten zitten en dan los roepen.
Bij Zuma wordt het a een stuk minder.
Los rukken is idd geen oplossing daar wordt het juist erger van,dat is voor de hond een trigger om nog harder te trekken buiten in de lijn.
En je kunt het gebit er mee beschadigen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bijten in de lijn..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?