Wij zijn ons al langere tijd in de border collie aan het verdiepen en nu onze lieve trouwe berner een paar weken geleden moest inslapen zijn we rustig aan op zoek naar een nieuwe hond, liefst een border collie.. Nu zitten we in dubio, omdat er ontzettend veel borders weer te koop worden aangeboden iljkt het mij op zich fijn een border aan te schaffen die 'pup af' is, er staan er genoeg van tusen de 6 mnd en een jaar, dan is de onschuldige puppylook weg en denk ik dat mensen worden geconfronteerd met het opvoeden en de lol eraf is.. vindt ik prima kan ik meteen mee op cursus en hoef geen poep en plas te dweilen . Aan de andere kant is een border natuurlijk wel een speciaal type hond en vraag ik me af of het niet verstandiger is toch maar een pup te nemen omdat je die zelf helemaal kunt opvoeden vanaf het begin..
Wie heeft er ervaring met een oudere pup of jong volwassen border in huis halen en hoe is dat gegaan?
Graag
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "pup of puber bordercollie kopen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
nou het ligt er aan of de border is opgevoed...
en of ie van een goede fokker afkomt.
als je dat zeker weet dan kan je ook een wat ouderen border nemen.. is ook leuk..
Een oudere hond in huis nemen vraagt altijd meer aanpassingsvermogen en meer opvoeding. Want wat de hond in zijn ene huis geleerd heeft wil niet zeggen dat hij dat nog zo doet in een ander huis. Andere omgeving, andere mensen, andere gewoontes. Dat moet iedere oudere hond leren weer. En ze zijn in het begin ook wat onzekerder. Dus in mijn ogen maakt het weinig verschil of je dan over een border collie praat of over een golden retriever of een chihuahua. Opnieuw opvoeden naar hoe jij wil dat je hond zal worden moet je toch.
Een border collie is een heeeeel ander type hond dan een berner he?
Het hangt erg van jezelf af, hoeveel inzicht heb je in hondengedrag? Heb je al wat feeling met een bc, heb je ervaring met het ras?
BC's zijn heel slim en manipulatief. Ook erg gevoelig.
Je hebt borders en borders. Zeker ook hoe ze gefokt worden , welke genen hebben ze meegekregen?
Wij hebben van onze 1e bc heel veel geleerd. Ik ben blij dat we haar met haar gedrag van pup af aan hadden. Nú durf ik het wel aan om een herplaatser te nemen. Maar ben blij dat we niet als 1e bc een herplaatser hadden.
Als je je hondje bij een fokker vandaan haalt, kan hij meekijken of jullie geschikte eigenaren zijn uberhaupt voor dit ras. Ook kan hij kijken of zijn type hond bij jullie past.
Ook kun je dan bij vragen/problemen op d fokker terugvallen.
Een herplaatser geeft veel meer onzekerheden.
Denk ook aan het verkeerd begeleiden van drijfegdrag . Bij een pup vraagt dat al veel inzet, laat staan bij eeen hond waarbij het gedrag al ingesleten is.
Bovendien kan een herplaatseer ook onzindelijk zijn bij jullie, of problemen hebben met alleen thuis zijn.
Nú zal ik het wel kunnen, een herplaatser bc. Maar een jaar geleden nog niet. Erg persoonlijk dus
Veel wijsheid
Groetjes Marit
Pauline ik weet toevallig iemand die een border collie wil herplaatsen, de hond luistert erg goed, de hond gaat weg vanwege de drukte van een aankomend kindje.
Ze zijn ermee naar cursus geweest en alles, ze zijn er heel intensief mee bezig geweest en de hond loopt met nog twee borders, het is een pup van een zelf gefokt nestje.
Ze is geloof ik 9 maand oud.
Ik zou het laten afhangen van de hond zelf. Er zijn prima opgevoede honden die door omstandigheden weg moeten. Wel zal er natuurlijk een wenperiode zijn met mogelijk verlatingsangst of een terugval in zindelijkheid. Maar dat ligt helemaal aan het type hond. Het zal dan denk ik goed uitzoeken worden welke herplaatser bij jullie past. Bij een pup is het wat makkelijker kiezen. Ik zou goed nagaan of jullie genoeg hondenervaring hebben om dit avontuur aan te gaan. Als je hierover twijfelt, zou ik voor een pup gaan. Misschien dat een volgende hond dan wel een herplaatser kan zijn.
Ja, wat de anderen zeggen. Als je een hond met een slecht begin hebt gehad is het heel hard werken om toch een goede hond te krijgen, zeker met een slimme, gevoelige hond als de Border.
Mijn hondje is een herplaatsertje, hij kwam uit een liefhebbend gezin dat de tijd en energie die een pup grootbrengen kost hadden onderschat, toen was er ook een een omstandigheid, en hebben ze Sire moeten herplaatsen.
Ondanks dat hij uit een liefdevol gezin kwam, heb ik mijn handen er aan vol gehad (nog steeds). Hij had niet geleerd alleen te zijn, hij was nog niet zindelijk, kon 's nacht ook nog niet zijn plas ophouden. Gelukkig was hij wel gesocialiseerd. Het enige commando dat hij echt goed kende was zit.
Als het alleen om het dweilen gaat zal ik het niet doen
Een herplaatser is denk ik niet minder hard werk dan een pup, "fout" gedrag afleren is moeilijker dan goed gedrag aanleren. Ons tweede hondje wordt een pupje!
Pauline, het is niet toegestaan emailadressen te noemen.
Als je je aanmeldt, kan je via PB mailadressen en andere gegeven uitwisselen.
Hier je reactie zonder emailadres;
Anoniem (gast)
Het is heel lastig, heb fokker bezocht en zo'n beetje iedereen aangesproken die ik heb zien lopen met een border, waarbij je soms dus heel raar aangekeken wordt want niet iedereen is zo serieus met zijn hond, sommige mensen moest ik echt achtervolgen hahaha mijn oude berner meesleurend want die liep niet zo hard!
We hebben ons echt serieus verdiept in het ras en kennen de negatieve verhalen maar zeker ook heel veel mensen die gewoon een leuke border hebben, er 'normaal' mee wandelen of eens per week training doen en er een leuke gezinshond aan hebben. Wat mij wel beangstigd is kun je bijv. een hond van 6 mnd nog aanwennen in een bench te slapen als ik een boodschap ga doen of gaat dat alleen als je ze daar als pup aan went? Kun je ze afleren op de bank te liggen als ze dat het afgelopen half jaar wel mochten etc.
Lisette kun je mij wat meer info geven over die border die weg moet?
Hoi Pauline als je jezelf aanmeld op het forum geef ik je haar nummer, ze kan je er dan alles over vertellen, het is echt een hele lieve hond, ze waren hier namelijk verleden week toevallig met alle drie de honden en de honden hebben nog even met mijn dochtertje gespeeld.
ik zou kiezen voor een herplaatser.
je weet dan al meer over het karakter waardoor je beter weet of de hond bij jullie past
het is wel belangrijk dat je weet dat de hond gezond, of het een show of werk type is is en wat de rede is dat hij herplaatst word.
ik heb gekozen voor 2 volwassen herplaatsers, ze zijn vrij snel bij ons gewend en ik heb er een super band mee!
Leuk al die reacties, ben nu alleen nog niets wijzer want iedere ervaring is weer anders ..
dweilen is niet het grote probleem van een pup uiteraard maar een pup is wel heel bewerkelijk in handelingen en inderdaad een oudere hond is misschien iets makkelijker in te schatten qua karakter..
Lisette ik ben wen geinteresseerd, als het goed is heb ik een profiel en emailadres..hoor graag van je.
Net wat de rest zegt. Een herplaatser kan heel leuk zijn, maar als ze nog niet opgevoed zijn dan heb je er veel werk aan. En let goed op met erfelijke afwijkingen zoals oogproblemen, HD etc. Maar ik zie zelf geen reden om niet voor een herplaatser te gaan
is een border collie te actief in huis of lukt dat
want ik ben op zoek naar een geschikte hond
Nou dat hangt er helemaal van af wat je gaat doen met je border, ik vind het een ras waar je je toch wel meer dan andere rassen in moet verdiepen en persoonlijk vindt ik het geen bijzonder geschikte huishond.
Als je je hond genoeg beweging en mentale oefening geeft dan zal hij een rustige hond in huis zijn. Maar dit is bij praktisch alle rassen wel het geval.
ik vind een BC een zeer geschikt huishond, mits je hem/haar voldoende tijd en mentale uitdaging geeft....
werk je veel buitenshuis (waarbij de hond niet meekan), en ben je alleen van de wandelingetjes... nee... neem geen BC.... kan de hond ook overdag voornamelijk bij jou zijn, ben je van plan om er mee te trainen en spelen.... dan heb je ook binnenshuis een geweldige lieve rustige hond aan een Border Collie.....
Ik heb nu inmiddels een klein jaar een bc en ik vind ze toch wel iets meer bijzonderheden hebben dan alleen het mentale bezighouden, oa het drijven wat er bij sommige heel sterk in zit en het gevoelige karakter, ze kunnen zo van slag raken van dingen waar een gemiddelde hond niet op reageert.. als ik eerlijk ben zou ik als ik het over mocht doen geen bc meer nemen, dat klinkt hard maar is zoals ik het ervaar, mijn bc heeft dan misschien niet de beste start gehad maar ik ken veel mensen met en bc die ook problemen hebben en veel moeite om om te gaan met het nippen naar kinderen, het drijven van fietsers en auto's, het razendsnelle door je huis en over de banken springen, ze zijn superleuk maar ook echt behoorlijk bewerkelijk om op te voeden, juist omdat ze zo slim zijn! Het enige dat ik nog kan zeggen is laat je goed informeren door fokkers en eigenaren, niet alleen de succesverhalen maar ook de mensen die ze herplaatsen kunnen je veel vertellen over het karakter van de bc, tuurlijk heb je uitzonderingen maar dat geld dan zowel positief als negatief..
@ Paulien... ik heb Tess al sinds pup... en niets van wat jij zegt herken ik in mijn BC... maar bij een BC is het wel heel belangrijk om te kijken naar het karakter van de ouders, de mate van werkgierigheid etc.... maar eigenlijk geld dit voor elke hond.... en het is een geval van goed opvoeden en tegemoetkomen aan haar/zijn behoefte aan beweging en werk......
Bij een herplaatser met een moeilijke start is het een heel ander verhaal... maar ook dat geldt voor ieder ras... dat jij problemen hebt met jou hond ligt denk ik meer aan zijn/haar verleden dan aan het ras zelf...
Een BC is ook gewoon een hond.... voed je deze goed op met kennis van de raseigenschappen, en maak je deze echt deel van je gezin.... dan is het een geweldig ras... zeer zeker ook voor kinderen..... besteed je geen aandacht aan de opvoeding, socialiseer je de hond onvoldoende, en heb je geen inzicht in raseigenschappen (en gevoeligheden).... ja... ligt het dan aan het ras, of aan de eigenaar als de hond dan moeilijk gaat doen?
Dat gedrag heeft allemaal te maken met opvoeding. Als je je hond voldoende rust biedt in de puptijd (dus niet uren laat spelen, niet zelf initiatief laten tonen om te drijven) en voldoende uitdaging (in puptijd met mate), dan krijg je een heerlijke rustige hond. Borders kunnen wel draakjes zijn als ze niet voldoende rust krijgen of hebben geleerd te rusten en als ze niet consequent worden opgevoed en geen uitdaging krijgen.
Broodfok-borders kunnen trouwens echte ADHD-ers zijn; die kunnen een rare kronkel in hun hoofd hebben, waardoor het echt heel moeilijk is om ze rustig te laten zijn.
Ik ben de afgelopen weken zo'n 3 Border Collie fokkers bezocht en er was bij geen enkel gezin sprake van hyperactieve Borders die niet konden stilzitten. Meestal kwamen ze even leuk en enthousiast begroeten, maar na 5min. lagen ze ofwel lekker ergens een dutje te doen ofwel kwamen ze vriendelijk en rustig vragen om geaaid te worden .
Dit hangt natuurlijk ook heel veel af van de afkomst van je hond en de opvoeding die jij hem geeft. Geen enkele hond is met goede manieren geboren!
Ook ik ben bij fokkers wezen kijken, dan kun je inderdaad kiezen voor een border uit een zgn showlijn en daar hangt een flink prijskaartje aan, dat moet je wel kunnen opbrengen, dat is ook de reden dat veel mensen dan maar een bc van marktplaats afpakken en heb je dus minder zicht op de achtergrond van je hond. Wij hebben onze hond destijds overgenomen van een gezin waar hij niet meer kon blijven omdat de kinderen bang voor hem waren, hij was 4 mnd en kwam uit Belgie van een boerderij, tja had ik toen geweten wat ik nu weet...
Er is iemand die veel mensen helpt met moeilijke borders en ze heeft een heel informatieve site, zou willen dat ik die eerder gelezen had..
http://verkopen.marktplaats.nl/redirect_external_url.php?ad_id=409713941
het is echt niet alleen negatief bedoeld ik ben zelf tenslotte echt wel gek op het ras maar ze zijn echt wel degelijk anders dan andere honden in gedrag in mijn ogen..
Wij hebben juit gekozen voor een pup, al ben ik zelf ook mer een pupaf mens...( gelukkig gaat dat bij een BC best snel!)
Ik zou altijd voor een pup kiezen bij een BC!
Vooral omdat ze vaak doorgefokt zijn en er HEEL veel BC te koop zijn, helaas! Omdat ze niet opgevoed zijn, nerveus zijn etc!
Een BC is makkelijk te overprikkelen en slechte dingen aaan te leren, af leren wat minder!
Een pup kun je zelf maken tot een stabiele BC...ze leren snel en vinden het leuk dat scheelt een hoop!
Ik vind het leuk dat wij voor een pup gekozen hebben, want hij doet nu precies wat wij willen en heeft geen slefchte eigenschappen die wij niet willen.
We hebben nu een stabiele hond zonder al teveel werk en drama!
Succes!
Tja, achteraf had ik ook liever de poepjes en piepjes van een pup gehad dan de hectiek waar we nu al een jaar in zitten maar ja, als je alles vantevoren wist he. Ik hou me altijd maar voor dat Disco bij ons dan toch nog goed terecht gekomen is, lekker egotripje maar ja, je moet wat als hij weer eens als een dolle dries over je nieuwe bank raast he
Ik heb een kruising Border met een Corgi. Ook genomen als herplaatser en JA.... ook ik herken veel in het ADHD gedrag wat die van mij had. Ik heb hier zeker meer als een jaar aan gewerkt.
In het begin heb ik ook vaak gedacht van.... HELLUP waar ben ik aan begonnen..... vaak negatieve reakties gekregen van mensen omdat Lucky zo´n ongeleid projectiel was.......
Toch zou ik het zo weer doen Ik heb Lucky nu 2,5 jaar en het is een heeeeeeeerlijke hond geworden. Sommige mensen kennen hem helemaal niet terug
Wat ik op een gegeven moment heb gedaan is met mijn hond weer terug naar zijn roots gegaan. Hem hond laten zijn. Zo heb ik heel langzaam weer rust in zijn kopje gekregen. NIET overdreven trainen. Hele korte momentjes.
In het begin ook heeeeeel veel verplichte rust gegeven. Lucky in de gang gelegd zodat ie echt zijn rust kon nemen en niet gestoord werd door ons, tv of radio of wat dan ook. Geloof me... het kost tijd, veeeeel tijd........ maar......... je krijgt er zoveeeeeel voor terug
@Pauline, als Disco weer als een dolle dwaas over je bank raasd, betekend dit eigenlijk dat jij te laat was. Zijn koppie zit dan te vol en hij had al rust moeten hebben.
Ik ken dit nl heel, heeeeeel erg goed. Die van mij was ook zo. Bij Lucky was het zelfs zo dat hij zo verschrikkelijk als een idioot door het huis raasde en over de banken dat het zelfs kon zijn dat ie naar je sprong of greep. Was zeer beangstigend, velen zeiden dat ie van mij het niet helemaal goed in z´n koppie had
In het begin snapte ik het dan vaak niet want.... hij had toch al lekker uitgerend buiten? We hadden toch al lekker gelopen? Hij moet toch moe zijn?
Niets was/is echter minder waar. Het werd al snel te veel en hij kon zichzelf geen rust geven.
Zodoende heb ik gelerd hem heeeeel veel verplichte rust te geven. Gewandeld? Oke, daarna in de gang. gespeeld? Oke, daarna in de gang.
Wat ik destijds ook zo sneu vond voor mijn zoon, want ja nieuwe hond hè, daar wil ie graag mee uit. Helaas dit ging niet, Lucky vloog op alles wat ie buiten zag af. Een hond kon je niet passeren, ook al liep ie aan de andere kant van de straat Er kon gen auto, vrachtwagen, fietser of wat dan ook aan ons voorbij, hij vloog gelijk in de wielen Hoe vaak ik hem niet net op tijd terug kon trekken omdat ie ineens vanuit het niets op de wielen van de vrachtwagen vloog die aan ons voorbij reed
Dit was echter oor mij een teken dat mijn zoon en helemaal niemand meer met hem kon lopen, totdat ik dit eruit getraind had. Dit was ook voor mij een zware tijd want dit hield ik dat ik altijd met hem naar buiten moest. Na intensief trainen, oftewel heel, heeel erg allert te zijn en te zorgen dat ik alles voor hem in de gaten had heb ik dit er uit kunnen trainen. Nukan ie weer met iedereen lopen.
Toch laat ik hem nog steeds niet in de buurt van kleine kinderen. Niet omdat hij die kinderen iets zou kunnen doen maar omdat kinderen vrij druk zijn en dit gewoon voor hem niet goed is.
Dus ik geloof er stellig in dat veel, heel veel mogelijk is maar wat een hond met name eenherplaatser nodig heeft is regelmaat, rust en ook consequent zijn.
Dit is bij onze Disco net zo inderdaad en ja rust heeft hij al heel veel en zoveel mogelijk op vaste tijden. Hij rent ook niet meer zomaar over de banken maar als mijn zoon bijv. een speeltje pakt is hij zo gefocust en MOET hij dat speeltje hebben, dan is hij in staat om op je hoofd te springen om het maar te pakken, dat extreem focussen en staren is echt wel een border dingetje en ja dat proberen we hem af te leren maar is dus niet zo eenvoudig en zoals je zelf aangeeft moet je dus eigenlijk de hele tijd dat hij losloopt een half oog op hem gericht houden om dingen voor te zijn, zo wordt hij woest als er mensen langs het huis lopen, gewoon over de stoep, dan schiet hij naar het raam, springt in de stoel en blaft tot ze weg zijn, dat gebeurd tig keer op een dag dus houdt in tig keer op een dag bezig zijn met corrigeren, afleiden, belonen etc. Tuurlijk voeden we op, zijn we consequent en krijgt hij veel rust en regelmaat, anders hadden we het allang opgegeven, hij si van een in alles bijtende hond zonder manieren in huis al een aardig nette meneer aan t worden op hier en daar een uitspatting na.. We gaan komende week weer opnieuw van start met de training bij een andere club in de hoop dat hij nu hij weer wat ouder is het wat beter oppakt.
Een border is een van de goedkoopste hondenrassen. Als je daar niet voor door kunt sparen en van MP een hond haalt, dan kun je ook een hyperpup uit de broodfok verwachten. Dit kost je uiteindelijk meer geld en moeite dan gewoon een pup bij een goede fokker halen.
Herplaatser is weer een ander verhaal; die hebben meestal wel wat meegemaakt en dat heeft hen ook gevormd natuurlijk.
Klopt helemaal Angela, wat een gave foto heb jij zeg, wat een leukerd!!
Dank je. Disco is ook een leukerd, heeft ook zo'n schattig wit oortje met zwarte plukjes, net als Bodhi.
je heb te maken met verschillende levens faze van de hond,en is de hond goed gesocialiceerd .
dat zijn belangrijke dingen om over na te denken.
ga eens bij een honden school kijken en vraag daar eens op advize.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "pup of puber bordercollie kopen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?