Hallo,
sedert wij onze Artuur (ongeveer 1,5 jaar oud) in ons midden hebben (7 maanden nu) heeft hij al altijd een kale plek in z'n hals gehad. Net onder z'n kin. Ik heb me al veel afgevraagd hoe dat zou komen. Ik dacht aan slijtage van een halsband in z'n vorige leven (in Spanje dus)
,maar aan de huid zelf is er niets te zien. Ik heb het de DA ook al gevraagd, maar ze weten het niet goed. Hij heeft totaal geen last van jeuk, allergie, ...het blijft gewoon een kale plek. Vreemd...
Groetjes, Lindeah
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kale plek" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Misschien is het een brandplek geweest? Dan blijft het ook nog wel eens kaal. Een grote wond met haarvaatbeschadiging? Komt er ook niks terug... Kan vanalles zijn eigenlijk...
mijn hond heeft ook een klein kaal plekje op zijn neus en heb gegoogld en kom hier op uit Demodex!
wat t voor de rest in houd weet ik niet precies maar bij google vind je een hoop mischien ook wat voor jou!
gr.
Bron: http://www.huisdierendokter.nl
Demodex komt vrijwel uitsluitend bij de hond voor. Het is vaak zeer hardnekkig. De behandeling is meestal langdurig. In zeldzame gevallen zien we de demodex bij de kat.
De verwekker van demodex is de demodex mijt. De naam "jeugdschurft" is eigenlijk niet correct, want demodex kan bij alle leeftijden voorkomen. Het komt meestal bij jongere dieren voor. De infectie wordt meestal overgebracht van moederdier op de pups. Dit gebeurt waarschijnlijk in de eerste drie dagen na de bevalling. Besmetting van pups onderling is zeer onwaarschijnlijk. Voor de mens is de infectie niet gevaarlijk.
Er zijn verschillende soorten mijten. De meest gevreesde is de demodex-mijt. Deze is met het blote oog niet zichtbaar en leeft in de huid van de gastheer (in de haarfollikels). Onder de microscoop zien ze er langwerpig uit en hebben vier paar poten. Daarmee behoren ze tot de spinachtigen. Ze leven van huidschilfertjes, haarcellen en bloed. De vrouwelijke mijt legt eitjes in de huid van de gastheer. Deze komen uit in een paar dagen en binnen 1-3 weken zijn de mijten volwassen. De foto, ongeveer 150 maal vergroot, geeft de mijt weer.
De demodex-mijt komt voor in de haarzakje van vooral kortharige, jonge honden. Bij 3-12 maanden oude honden ziet men kale plekken op de kop (ogen, mondhoeken), hals en binnenzijde voorpoten (lokale vorm). Bij een chronische infectie kunnen over het hele lichaam rode, kale plekken, vaak met veel huidschilfers, ontstaan.
Deze mijt komt bij alle gezonde honden in een gering aantal voor. De mijt kan slechts Demodex veroorzaken bij een reeds verminderde afweer.
Dit kan b.v. gebeuren door het innemen van Prednison, onderdrukking van de loopsheid door hormonen, stress, veel wormen of andere infectieziekten.
Demodex wordt in twee vormen gezien:
De algemene (gegeneraliseerde) vorm.
Dit is een ernstig ziektebeeld. De huid kan aangetast zijn over het gehele lichaam. De huid vertoont haaruitval, met of zonder jeuk. Wanneer deze plekken met bacteriën geïnfecteerd worden, ziet men grote, etterende en soms bloedende zweren, die ook pijnlijk kunnen zijn. Hierdoor reageert de hond meestal in eerste instantie goed op antibiotica. De mijt wordt hiermee niet bestreden, echter alleen de bacterie. In de praktijk wordt dienovereenkomstig waargenomen dat als de antibiotica uitgewerkt is, de bacterie weer terug komt. Hierdoor is de algehele weerstand van uw huisdier verder afgenomen. Waardoor de mijt nog sterker wordt en de aandoening zich verder gaat uitbreiden!
De lokale vorm.
De huid is op enkele plaatsen lokaal aangetast. Meestal op hoofd, snuit en poten. Hier is duidelijk een kale plek te zien. Regelmatig is alleen enige kaalheid en roodheid te zien. Jeuk komt in bepaalde gevallen voor.
De diagnose wordt gesteld door een afkrabsel van de huid. Deze wordt onder de microscoop bekeken. Het afkrabsel wordt tot bloedens toe diep gemaakt. De mijt zit namelijk diep in de huid.
Behandeling Demodex
De behandeling bevat twee aspecten, het doden van de Demodex-mijt en het verhogen van de natuurlijke weerstand.
Het doden van de Demodex-mijt. Hiervoor is een olie samengesteld op basis van zeer krachtige essentiële oliën. De Demodexolie moet 2 maal per dag op de huid worden aangebracht die is aangetast. Bij locale aantasting ongeveer een 0,5 cm hieromheen. Het is niet giftig, in tegenstelling tot de Ectodex uit het reguliere circuit.
Met de Demodexolie mag gestopt worden, 4-6 weken nadat de huid is hersteld. De huid is hersteld als de eerste haren weer terugkomen.
De Demodexolie is zodanig samengesteld dat ook de bacteriële huidontsteking behandeld wordt, waardoor het herstel van de huid wordt versneld.
Het verhogen van de inwendige weerstand. De Demodex-mijt komt voor op alle honden, echter indien Uw hond voldoende natuurlijke weerstand heeft, krijgt door het goed functioneren van het afweersysteem, de Demodex-mijt geen kans zich te ontwikkelen. De natuurlijke weerstand kunt U verhogen door de Echinacea met Cats Claw en Plantago te gaan geven. Nadat de huid weer hersteld is, dient U hier nog 3 maanden mee door te gaan.
Mocht je foto's van een hond met Demodex willen zien, kijk dan even bij mijn profiel. Luna heeft het (gehad) na 9 weken behandeling was het gelukkig vrijwel weg. Stond de dermatoloog erg van te kijken, normaal duurt het veeeeeeeeeeeeeeel langer. Luna had het gelukkig niet overal, ik was er snel bij.
Ik denk alleen niet dat Artuur het heeft, anders zal hij zeker aan de plek proberen te likken en wordt de huid erg vurig rood. Ook zullen er dan op andere plaatsen kale plekken ontstaan. Ik zou me wel even door laten sturen naar een dermatoloog (desnoods in Utrecht, kwam toen ik in Utrecht was ook iemand tegen die zei dat ze bij haar in Belgie niemand was die er veel verstand van had). Succes in ieder geval!
Groetjes,
Nathalie
Pootje van Luna en Keya
ik denk niet dat je je al teveel zorgen hoeft te maken om dat ene kale plekje hoor.
Kan ook gewoon zijn dat ie daar geen haargroei heeft.
Als het al demodex zou zijn moet ie in de tussentijd ook op andere plaatsen kale plekken gekregen hebben.
En dat is niet zo.
9 weken???Nathalie??
En dat vond ie snel??
één van onze honden heeft het ook gehad maar met een week was het weg!
Groetjes Debbie.
Hoi Debbie,
Echt waar, super zeg.. Ja, ik moest na 3 weken terugkomen voor het tweede consult en toen was er al geen mijt meer te vinden, maar miste ze nog wel haartjes. Ik moest 3 negatieve consulten hebben voordat ze "genezen" was, dus in totaal eens per 3 weken geweest, dus 9 weken later was ze "genezen" verklaart of hoe je dat ook noemt.
Ze heeft alleen op haar voorpootje, plek waar het ook is begonnen nog steeds minder haar, maar geen mijt meer gelukkig. Dus zal ook wel van dr houden met wat minder haar op dr pootje
Groetjes,
Nathalie
onze hondt coco
heeft kalen plekken op zijn hoofdt maar die worden steeds groter wat kan ik er aan doen hij is 14 en en half week oud dus nog een pupy dus er moet achtie ondernomen worden reageer als je wee t wat het is of hoe het weg gaat
gr jort
Puppyschurft??
Even mee naar de dierenarts
Wij hebben een jack russell van 5 maanden..toen ze 4 maanden was kreeg ze ineens een kaal plekje op haar hoofd....even aangezien maar het werd wat rood en nu heeft ze naast dat plekje er 1 bij gekregen....ik ben drie dagen geleden met haar naar de dierenarts geweest maar die kan niets vinden,zelfs onder de microscoop niet,en het is geen schimmel...we weten eigenlijk niet meer wat we moeten doen....ze heeft een antibiotica gekregen,ze weet niet waarvoor ze dit geeft...erg raar. Wat moeten we nu doen? ze is niet ziek,integendeel!!!!
groeten henriette
Ik kan niet beoordelen wat je hond heeft, maar ik
weet wel dat door verkeerde voeding, de hond huidproblemen kan hebben.
Door het vele graan in voer, krijgt de hond huidproblemen en tandsteen.
Granen is heel slecht en de hond heeft er niets aan.
Welk voer geef je ?
welk voer zou u aanraden?
onze galgo heeft ook een kale plek in de hals
het begon met een klein plekje en is nu al aardig groter geworden
maar ik zie haar er ook niet aan krabben ook geen vlooien of huidschilfers
de da zei ook dat het van het bandje komt
ze trekt nogal aardig waar ik nog steeds mee bezig ben om dat af te leren
Je kan kijken of het helpt om een theelepeltje zonnebloem olie elke dag over zijn eten te doen.. Bij onze eerste hond (zwerf hond uit het asiel) hielp het wel. En we smeerde die plek dagelijks in met nivea (blauwe fles).
Onze eerste hond had een olifanten huid door te weinig voedingsstoffen.
mijn hondje is 1jaar en heeft aan beide kanten voor haar oor een kale plek er zijn een paar haartjes op maar niet veel wie kan mij helpen en zeggen wat dit is
Joyce, het kan van het graan komen, dat meestal in voer en bijproducten zit. Ik zou voor granenvrij voer gaan, zonder chemie, zonder zout en met veel vlees. Eventueel in combinatie met versvlees. Graan veroorzaakt vaak huid en darmproblemen, oorontstekingen, anaalklierproblemen, terwijl dierenartsen dit zelden of nooit aan voer wijten. Rijst is ook een graan, bruine, wilde rijst veroorzaakt meestal geen allergieen. Ikzelf geef Renske brok en versvlees.
oud topic....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kale plek" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?