lupus erythematosus

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Na meer als een half jaar dokteren heeft een belgische dierenarts uiteindelijk ontdekt dat een van onze tollers lupus heeft. Ik zou graag in contact komen met andere baasjes waarvan bij hun hond Lupus is geconstateerd.

Groeten Tom

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "lupus erythematosus" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel  martine martine

honden foto van  martine

Tom, wat is die ziekte juist? ben er wel benieuwd naar.

honden page profiel JapjesJapjes

honden foto van Japjes

ik ken deze ziekte ook niet hoor graag meer.

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman

honden foto van corrie koopman

Deze ziekte ken ik niet kun je er wat meer over schrijven

honden page profiel Esther,Bailey.Bruno en *Bono*Esther,Bailey.Bruno en *Bono*

honden foto van Esther,Bailey.Bruno en *Bono*

SLE - Systemische Lupus Erythematosus
SLE = Systemische Lupus Erythematosus
Is een ziekte van de hond en minder vaak bij de kat waarbij auto- immuniteit optreedt tegen moleculen in de kern , het cytoplasme van verschillende cellen en tegen orgaanspecifieke moleculen. SLE veroorzaakt een grote variatie van symptomen afhankelijk van welke moleculen in welk deel van de cel en in welk orgaan tot antigeen zijn geworden.

Symptomen, door de vernietiging door het immuunsysteem van cellen die antigen geworden zijn worden de functie van organen minder, de symptomen kunnen erger dan weer minder worden (= waxing en waning) maar worden geleidelijk steeds erger (progressief verloop) en houden onder meer sloomheid, koorts en anorexia in naast de orgaanspecifieke verschijnselen. Vaak aangetaste structuren zijn ; gewrichten ,nieren, de huid en het bloed, minder vaak zijn spieren (inclusief de hartspier) ,de hersenen, en de pleura aangetast. En leidt vaak tot kreupelheid die afwisselend in verschillende poten kan optreden, chronische slechtwerkende nieren, AIHA, (waarbij de rode bloedcellen worden afgebroken) AITP (waarbij de trombocyten worden aangetast.

Therapie is het geven van levenslange corticosteroiden in een zo laag mogelijke dosis en daarbij symptomatische therapie ter verzachting van de op voorgrond tredende klachten. (bijvoorbeeld rust, en pijnstillers als de gewrichten heftige pijn veroorzaken).

Uiteindelijk is het verloop progressief ondanks de waxing en waning periodes en is het aan de eigenaar om als het leiden te erg wordt een dier deze te besparen en het dier in te laten slapen (euthanasie)

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Wat een verhaal.
Ik wist niet eens dat dit bestond.
Wat erg dat uw hond dit heeft.
Misschien is toch een optie : klassieke homeopathie.
Begeleid door een erkende homeopate.
De meest hopeloze ziektes bij honden zijn soms
door homeopathie niet zo uitzichtloos, als in eerste
instantie gedacht wordt.
Een dierenarts geeft spuiten en pillen, een homeopate
gaat terug naar de oorzaak.
Misschien toch eens te proberen.

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Hoi Martine, het betreft een auto-imuun ziekte. Onze Chico kon eind augustus plotseling heel moeilijk opstaan en was ontzettend lusteloos ondanks het feit dat hij pas 3 jaar oud was. De eerste diagnose was hernia hoewel die op de foto's niet was te zien. Daarom stuurde mijn dierenarts me meteen door naar een orthopeed. Die maakte ook foto's, en hoewel hij geen hernia kon aanwijzen begon hij toch te behandelen met onstekingsremmers. Hier werd chico wel wat levendiger door. Maar het opstaan bleef slecht gaan.Na een groot aantal onderzoeken onder andere naar de ziekte van Lyme, reuma en ik weet niet wat voor andere ziektes bleef als laatste oplossing een MRI scan over. Dit zou in utrecht ongeveer 700 euro kosten, en de orthopeed gaf zelf al aan dat hij er niets van verwachtte. Ik ben toen na overleg met mijn eigen dierenarts naar Antwerpen naar dr Luc Janssens gegaan, en deze vermoedde meteen ook een hernia, maar hij dacht ook meteen aan lupus. Nadat er foto's van chico's knieën en 2 MRI scans van zijn volledige romp waren gemaakt bleek hij gelijk te hebben. Er zaten zwarte vlakken in zijn kniegewrichten en op zijn longen. Alleen het soort auto-imuunziekte moest nog worden bepaald. Hiervoor tapte men wat bloed en gewrichtsvocht af uit de knieën. Ik moest meteen stoppen met de ontstekingsremmers die Chico gebruikte. Chico werd hierop met de dag zieker. Hij kon bijna niet meer opstaan, wilde niet mee wandelen enz. 4 dagen later belde dr Janssens me op dat het inderdaad Lupus was, (totaal bedrag 610 Euro!) en dat hij een medicijn schema naar mijn arts zou sturen. Daags na aanvang van gebruik met de medicijnen was Chico al een stuk beter. Het gaat met de dag vooruit. Hij staat een stuk beter op, wil weer rennen achter zijn bal en hij is weer vrolijk. Voorlopig moet hij 16 weken pillen slikken.(imuran en deltrocil) Lupus blijkt een ziekte te zijn die wel te behandelen maar niet te genezen is. Als ik aan de dokter vraagt wat ik moet verwachtten van het ziekteverloop krijg ik geen duidelijk antwoord. Op het internet heb ik maar een artikel gevonden waarin concreet iets wordt vermeld over het verloop. En dat was dat de hond vroeg of laat toch zoveel pijn ging lijden dat euthanasie toegepast diende te worden. Als ik echter zie hoe goed hij op de medicijnen reageert vind ik dit moeilijk te begrijpen. Vandaar mijn oproep op het forum.

Groeten, Tom (en Chico)

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Hoi Esther, ik zie dat jij exact hetzelfde artikel hebt gevonden als ik. Enne Machtel, ik wacht nog heel even af. Er wordt ook nog urine onderzocht, en over 2 weken moet ik terugkomen in antwerpen. Dan zal ik eens overleggen.

Groeten tom

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman

honden foto van corrie koopman

Dit is een heftig verhaal je leest hier toch wel veel dingen over de honden ook waar je niets van weet sterkte met de hond

honden page profiel JapjesJapjes

honden foto van Japjes

Esther bedankt voor de duidelijke uitleg.
heb ik weer wat geleerd vandaag gr Marscha

honden page profiel JapjesJapjes

honden foto van Japjes

Tom heel veel sterkte met je hond

honden page profiel The tibbies on tourThe tibbies on tourgoedgekeurde fokker

honden foto van The tibbies on tour

Ik had hier nog nooit van gehoord dat is niet mis.
Ik hoop dat je iemand vind die er ervaring mee heeft.(niet voor de hond dan)
Wel fijn dat de medicijnen aanslaan en dat ie weer vrolijk is.

heel veel sterkte
sandra

honden page profiel Lydia & BobbieLydia & Bobbie

honden foto van Lydia & Bobbie

...ik kende deze ziekte alleen maar bij mensen.

honden page profiel Cheeky BoomerCheeky Boomer

honden foto van Cheeky Boomer

Dit is best heftig zeg!
Heel veel sterkte met het verloop van deze ziekte, en ik hoop echt dat hij door het gebruik van de medicijnen toch nog een normaal leven kan hebben en niet teveel klachten heeft

Heel veel sterkte

honden page profiel  martine martine 3 doggies

honden foto van  martine

@ Tom,

Bedankt voor de uitleg, sta ervan te kijken.Zeer heftig verhaal hoor. Ik heb ook een hond gehad met een auto immuun ziekte, heeft in Merelbeke ook onderzoeken gehad, hersenvocht, ziekte van lyme, gewrichtsvocht en beenmergpunctie om te zien of het geen leukemie was, en onderzoek op hersenvliesontsteking. Moest ook een hele resem pillen nemen, waarvan prednisolon, en nadien deed die het er goed op. Mijn DA wou echter na één jaar homeopatisch terug proberen en hij zou dan alle voorgaande stadia terug moeten doormaken, maar helaas op vier jarige leeftijd is hij gestorven. Ga er niet verder over uitwijden. Maar ik had echt geen idee van wat die ziekte van jou hond is, nu dus wel en ik wens je heel veel succes en natuurlijk ook met je tollertje.

Grtzz

Kathinka Kortland (Gast)

Hoi Tom,

Bij onze Toller van 4 jaar is Lupus geconstateerd ik zou graag willen weten wat de klachten zijn van jou toller en de medicatie.
Hoe gaat het nu?

Groetjes Kathinka

honden page profiel KathinkaKathinka

Hoi Tom,

Hoe gaat het nu?

Gr. Kathinka

Tom (Gast)

Hoi Kathinka. Onze chico kreeg van de ene op de andere dag ernstige gewrichtsklachten en kon bijna niet meer alleen opstaan. Na veel omzwervingen zijn we uiteindelijk bij dr. Luc Jansses van dierenkliniek Anubis in aartselaar (Belgie) terecht gekomen. Deze constateerde meteen een autoimuun ziekte, en vermoedde al dat het om LUPUS SLE ging. Nadat dit middels bloed en lymfevocht nader was onderzocht kregen we imuran en prdnisolon voorgeschreven en Doils omega3 visolie voor over zijn brokken. Binnen een week was hij weer de oude. Aleen heeft hij het nu door de medicatie snel warm, en duikt hij in elke water of modderplas die we tegenkomen. We spuiten hem zo gauw het wat warmer wordt nat voor we hem uitlaten, of we gaan naar een ven in de buurt waar hij kan zwemmen. Dan is hij onvermoeibaar. (Hij krijgt nu nog een dosis van 12,5 mg imuran om de 3 dagen, en 15 mg prednisolone om de 2 dagen.) Verder heeft hij altijd een hongergevoel, en valt hij op zijn brokjes aan of hij weken niet heeft gegeten. Verder heel belangrijk. Een hond met lupus mag nimmer meer gevaccineerd worden omdat ze hiervan een dudanig heftige aanval van lupus kunnen krijgen dat ze eraan dood gaan!!! Volgens Dokter janssen kan 1 op de 10 honden met lupus op den duur zonder medicatie, en zullen de andere 9 altijd medicatie moeten slikken. Ik ben echter erg benieuwd van welke fokker jullie toller komt. En vooral hoe hij heeft gereageerd op de diagnose. Jij bent n.l. pas de 2e hondeneigenaar die reageerd op mijn topic. En de andere bleek een hond uit hetzelfde nestje te hebben als onze Chico. Grtz. Tom en Chico

Tom (Gast)

Ik bedoelde hierboven natuurlijk de 2e eigenaar die heeft gereageerd waarvan de hond daadwerkelijk LUPUS heeft. ;-)

Anoniem (Gast)

Hoi Tom,

Onze Toller is drie maanden geleden heel erg ziek geworden ontstekingen in haar bek ontstekingen op haar huid en nu heeft ze ontstekingen in haar gewrichten.
Ze krijgt momenteel 40 mg prednison per dag en 100 gram Atopica per dag.
Ze zit dus heel erg hoog nog met haar medicatie.
De testen van de autoimmuunziekte zijn altijd negatief geweest??
Zij komt van Alliance de la Vie moeder Bogus en vader Cylas van Great pleasure belgie
Als ik verlaag met de Prednison gaat ze weer mank lopen en heeft veel pijn.
Verder eet goed wil graag spelen erg hongerig( komt door prednison) zeggen ze.
Ik ben onder behandeling in Utrecht bij de Hematoloog.
Wie zijn de ouders van jouw toller?

groetjes kathinka
groetj

kathinka (Gast)

Kan er nog niet zo goed mee omgaan maar heb je het gelezen?

honden page profiel KathinkaKathinka

Nu heb ik het goed gedaan denk ik.

groetjes Kathinka

Anoniem (Gast)

" Hoi Tom,

Onze Toller is drie maanden geleden heel erg ziek geworden ontstekingen in haar bek ontstekingen op haar huid en nu heeft ze ontstekingen in haar gewrichten.
Ze krijgt momenteel 40 mg prednison per dag en 100 gram Atopica per dag.
Ze zit dus heel erg hoog nog met haar medicatie.
De testen van de autoimmuunziekte zijn altijd negatief geweest??
Zij komt van Alliance de la Vie moeder Bogus en vader Cylas van Great pleasure belgie
Als ik verlaag met de Prednison gaat ze weer mank lopen en heeft veel pijn.
Verder eet goed wil graag spelen erg hongerig( komt door prednison) zeggen ze.
Ik ben onder behandeling in Utrecht bij de Hematoloog.
Wie zijn de ouders van jouw toller?

groetjes kathinka
groetj "

Anoniem (Gast)

Hoi Kathinka. Onze chico en zijn broer chester zijn zonen van Vader Boston van Novas power en Moeder Darling Golden blackberrys. Ik ben erg benieuwd hoe de fokker van jouw hond heeft gereageerd. Ik ben wel blij voor je dat ze in Utrecht de ziekte inmiddels ook herkennen. Onze honden zijn zoals gezegd onder behandeling bij dr. Luc Janssens van dierenkliniek Anubis in Aartselaar (antwerpen) Deze arts heeft jarenlange ervaring in het behandelen van honden met Lupus. Onze Chico en zijn broer Chester waren na bezoek en medicatie binnen een week pijnvrij.

honden page profiel KathinkaKathinka

Hoi Tom,

Onze fokster Annemiek vond het vreselijk en vertelde dat er nog twee tollers in Nederland (broertjes) waren met de ziekte lupus.
Ik heb veel contact met haar en veel medeleven.
Ik hou haar van alles op de hoogte en ze vraagt altijd naar Luca hoe het met haar gaat.Is lupus altijd erfelijk? ik heb ook wel gelezen dat het door stress kan komen of door vergiftiging.
De Atopica is een medicijn die gebruikt word bij mensen onder de naam Neoral.
Het is een medicijn die gebruikt word bij niertransplantie bij mensen.( het is een afstotingsmedicijn)
We hopen dat dit aanslaat dan zou ze zonden Prednison kunnen in de toekomst en is veel vriendelijker dan immuran. We moeten nog drie weken volhouden en dan bloedprikken of dit medijn aanslaat zoniet dan ook aan de Immuran.
Ik kan nog niet met haar rennen want dan zakt ze door de achterpoten ook al wil ze graag.
Ik vind het fijn om tehoren dat het beter gaat want jullie zijn al een jaar verder dan mij.

honden page profiel KathinkaKathinka

Zie ook dat met Bas nog steeds gefokt word?

Anoniem (Gast)

Hoi kathinka. Inderdaad niet alle fokkers zijn zo betrokken als de jouwe. Hopelijk gaat het met Luca ook snel beter. Op het forum van de rasvereniging kun je meer informatie vinden. Marianne het baasje van Chester heeft hier enkele stukjes opgezet. Bovendien komt er in het clubblad "tollertales" en door haar geschreven stukje te staan met daarin veel informatie.

Grtz. Tom

honden page profiel KathinkaKathinka

Hoi Tom,

Kan die stukjes van Marianne niet vinden wel maak ik uit dat onze hondjes IRMD hebben?

gr. Kathinka

Anoniem (Gast)

Hoi Kathinka. Hieronder de tekst zoals deze binnenkort in het clubblad komt te staan. Deze heb ik vandaag van haar ontvangen. Grtz. Tom

Twee broertjes met de auto-immuunziekte Lupus/SLE
Chico en Chester, twee geweldig lieve en mooie tollers van 5 jaar oud, hebben behalve dezelfde vader en moeder ook nog iets anders gemeenschappelijk: beiden hebben helaas de auto-immuunziekte Lupus/SLE.

Het verhaal van de eigenaar van Chico:
"In september 2009 had Chico plotseling moeite met opstaan. Hij had die middag wild gespeeld dus dachten wij aan spierpijn. Maar de klachten werden erger en wij zijn vervolgens naar de dierenarts gegaan. Deze dacht aan een hernia, maar kon op de röntgenopnames echter niets ontdekken. Hierop werden wij doorverwezen naar een orthopeed. Ook de orthopeed kon op de diverse foto's niets vinden. Men is toen gaan behandelen met medicijnen. Omdat dit echter niets verbeterde, was duidelijk dat er iets anders aan de hand moest zijn. Zo'n beetje alle onderzoeken die mogelijk waren zijn gedaan (ook naar auto-immuunziekten), maar men kon niets vinden. Chico kon bijna niet meer alleen opstaan, ging altijd in het donker liggen als het mogelijk was, was voortdurend doodmoe, en wilde eigenlijk niet meer fatsoenlijk uitgelaten worden. Na zes maanden en Chico in een hele slechte conditie, zijn we uiteindelijk terechtgekomen bij Dr. Luc Janssens (Dierenkliniek Anubis). Deze arts heeft hem onderzocht en hij vermoedde meteen wat er aan de hand was en Chico werd getest op Lupus /SLE. Toen dit was geconstateerd heeft hij Prednisolon en Immuran voorgeschreven, en binnen 3 dagen was Chico weer bijna de oude. We zijn nu een jaar verder en hij krijgt nog steeds een onderhoudsdosering van deze medicijnen. Waarschijnlijk zit hij daar wel de rest van zijn leven aan vast. "

Het verhaal van de eigenaar van Chester:
"Afgelopen januari merkten wij dat Chester moeite had met opstaan en zitten en wat stram liep. De dierenarts dacht aan een verrekte spier en adviseerde pijnstillers, maar die hielpen niet. Na een paar weken zijn er foto's gemaakt en constateerde de dierenarts een patella-luxatie, ofwel een probleem met zijn knieschijf . De dierenarts kon niet met zekerheid zeggen of de knieën de oorzaak waren van het probleem met opstaan en zitten en hij verwees ons door naar orthopedie in Utrecht. Hier werd een knieoperatie gepland voor begin maart. Ondertussen ging het met Chester bergafwaarts. Hij werd steeds lustelozer, strammer, wilde nauwelijks nog wandelen, lag de hele dag onder tafel, had weinig eetlust en begon flink af te vallen. Reden voor een uitgebreid bloed- en urineonderzoek. De dierenarts constateerde kleine afwijkingen en heeft ons hiermee weer doorverwezen naar de afdeling Interne in Utrecht. Hier is Chester weer uitgebreid onderzocht . Testuitslagen gaven aan dat hij last had van chronische ontstekingen, maar het was niet duidelijk waar die zaten. Het was de dermatoloog die langskwam om naar zijn gespleten nagels te kijken, die een vermoeden van Lupus/SLE uitsprak. De internist heeft vervolgens de ANA titer in het bloed laten bepalen en puncties gedaan in zijn gewrichten. Drie dagen (!!) voor de geplande knieoperatie kwam de uitslag: ANA titer positief en ontstekingen in zijn gewrichten. De internist heeft de knieoperatie afgelast en de voorlopige diagnose Lupus gesteld. Vervolgens ben ik op internet naar deze ziekte gaan zoeken en vond ik op een forum het verhaal van Chico. Ik heb de eigenaar gebeld en tot onze verbazing bleek dat Chico en Chester broertjes zijn uit hetzelfde nest!! Het was fijn om te horen dat Chico, na de diagnose van Dr. Luc Janssens, met medicijnen was opgeknapt. Nog dezelfde dag hebben we een afspraak gemaakt bij Dr. Luc Janssens in Antwerpen. Hij heeft nog een CT scan gemaakt want hij was ook erg verontrust over de slechte conditie van Chesters rugspieren. Verder heeft hij nog extra puncties gedaan in de gewrichten van de voorpoten. De scan was gelukkig goed, maar de polsen bleken ook ontstoken. Hiermee bevestigde Dr. Luc Janssens de diagnose van de internist in Utrecht en heeft Chester ook een medicijnschema gekregen voor Prednison en Immuran (en omega3 als voedingsupplement). Inmiddels is Chester enorm opgeknapt: hij rent en zwemt weer fanatiek, is weer aangekomen en kijkt weer levenslustig uit z'n ogen. Het opstaan gaat nog moeizaam, dat baart ons nog wat zorgen. Maar de dierenarts is heel tevreden met de uitslagen van de tussentijdse bloed- en urinecontrole. Na 16 weken volgt nog een controle en dan zal bekeken worden of voorzetting van de medicatie nodig is. We zijn er dus nog niet, maar zijn heel blij met de vooruitgang!! En wat een geluk dat de knieoperatie op tijd is afgelast. Als Chester in zijn conditie was geopereerd, waren we heel erg ver van huis geweest.......... ."

Auto-immuunziekte SLE
SLE staat voor: Systemische Lupus Erythematodes. Dit is een chronische aandoening waarbij de afweer zich tegen de eigen cellen keert en weefsels aantast. Omdat verschillende weefsels kunnen worden aangetast, kunnen er veel verschillende symptomen optreden. Gewrichtsklachten, spierpijnen, huidafwijkingen en algemene vermoeidheid zijn de meest voorkomende klachten. Maar ook aangetast bloed en organen zoals nieren, longen, hart, darmen etc kunnen klachten geven en de ontstekingsreacties kunnen blijvende schade veroorzaken. De ziekte komt niet veel voor en is lastig aan te tonen. De weg van uitsluiten van andere aandoeningen is lang en voordat je het weet zit je op een verkeerd spoor.

Auto-immuunziekten bij tollers
Het is hoogstwaarschijnlijk niet toevallig dat de broertjes Chico en Chester beiden Lupus/SLE hebben. De aanleg om auto-immuunziekten te ontwikkelen is helaas erfelijk. Ook is al langer bekend dat tollers gevoelig zijn voor auto-immuunziekten. In Scandinavië (Universiteit van Helsinki) is een onderzoek uitgevoerd onder 81 tollers die aan de ziekte Lupus/SLE lijden. Met de resultaten van dit onderzoek wil men in kaart brengen hoe de vererving van deze ziekte plaatsvindt en deze kennis gebruiken voor de humane medische wetenschap. Naast erfelijkheid lijken ook externe factoren zoals entingen een rol te spelen bij het "triggeren" van deze ziekte.
Meer informatie over auto-immuunziekten bij tollers is terug te vinden op de site van de club: www.tollertales.nl/SRMA. Naast een uitgebreid verhaal van de fokadviescommissie, is er een verslag te lezen van een lezing door twee Zweedse wetenschappers. Zij menen dat er op het gebied van auto-immuunziekten bij tollers nog veel moet worden onderzocht. Door de complexiteit van de vererving, is er geen test waarbij het risico van auto-immuunziekten volledig kan worden uitgesloten, en die zal er waarschijnlijk ook niet komen. Zij adviseren fokkers om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over voorouders en nestgenoten en stambomen zorgvuldig te bestuderen.

Belang van informatie uitwisselen
De eigenaar van Chico heeft zijn verhaal vorig jaar op een forum geplaatst en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Daardoor zijn wij met elkaar in contact gekomen en hebben we veel waardevolle informatie uitgewisseld. Het is belangrijk om met elkaar te zorgen voor een goede gezondheid van onze tollers. En dat is de reden dat we het verhaal van Chico en Chester meer bekendheid willen geven. We hopen hiermee een beetje, of misschien wel heel veel, hondenleed te kunnen voorkomen. Als tollereigenaren op de hoogte zijn van de risico's van auto-immuunziekten kunnen zij hun dierenarts daarover informeren. Dat kan zinvol zijn in verband met eventuele terughoudendheid met entingen en extra alertheid bij symptomen die zouden kunnen wijzen op deze ziekten. Bovendien is een zieke hond een kostbare zaak. Tollereigenaren moeten tijdig kunnen overwegen om een ziektekostenverzekering af te sluiten of om zelf een spaarpotje aan te leggen voor dierenartskosten. En we hopen dat, mede door ons verhaal, fokkers zich goed laten informeren over de risico's van auto-immuunziekten en verantwoorde beslissingen nemen ten aanzien van hun fokprogramma's.
Ook is het belangrijk om de rasvereniging te informeren over mogelijk erfelijke aandoeningen van onze tollers. De fokcommissie speelt immers een hele belangrijk rol in het bewaken van de gezondheid van onze honden. De NSDTRC en de vereniging zijn op de hoogte van de gezondheidssituatie van Chico en Chester en zij zijn in het bezit van de medische dossiers.

Tollereigenaren die vragen hebben naar aanleiding van het verhaal van Chico en Chester of ervaringen en adviezen willen delen, kunnen de club benaderen via de mail. Een andere mogelijkheid is via het forum : www.toller-forum.nl. Onder het topic "gezondheid/voeding/verzorging" is het verhaal van de tollerbroertjes terug te vinden. Via dit forum kunnen ook persoonlijke berichten worden gestuurd die alleen leesbaar zijn voor de geadresseerde. Reacties zijn welkom!

Marianne Leest, eigenaar van Chester
ook namens de eigenaar van Chico

honden page profiel KathinkaKathinka

Hoi Tom,

Ik lees bij jullie niets over hoge koorts.
Luca heeft 2 x twee weken bijna 41 graden koorts gehad
Als ik de medicijnen verlaag komt er weer koorts.
Klinkt dit wel bekend

Groetjes Kathinka

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "lupus erythematosus" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Ook Lady heeft een zomercoupe!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^