Verplaatst naar gedrag..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heeft een hond besef van tijd?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
DJ hier lijkt wel of hij een klok in geslikt heeft.
Hij waarschuwt de baas wanneer deze zijn brood moet klaar maken voor de volgende dag om mee te nemen naar zijn werk. DJ waarschuwt hem ook als hij thee moet zetten 's avonds, maar hij weet ook op welke dag de baas niet op de bank gaat liggen na het avondeten. Dat is namelijk de donderdag. En wanneer er een extra dag is dat de baas niet gaat liggen, dan zie je hem kijken zo van hé............het is geen donderdag, dus er klopt iets niet. (ja, ja...ik weet.....wij mensen zien dat als.....zo kijken, maar een hond kan natuurlijk eigenlijk niet zo denken, maar wij maken da er van. Toch vind ik dat wel geinig)
DJ is ook veel blijer als we langer weg zijn dan normaal. Zoals gisteren, hadden we een verjaardagsfeestje van onze kleinzoon, die werd 1 jaar. We bleven daar ook eten en voor het eerst was DJ heel lang alleen. (hij kan naar buiten, dus hij hoeft niets op te houden) Maar mijn hemel, hij was zo door het dollen heen, niet normaal meer, toen wij thuiskwamen. Dus in mijn beleving heeft hij wel degelijk door dat we veel langer weg waren geweest dan anders.
Dus ja, ik denk wel degelijk dat een hond tijdsbesef heeft, in ieder geval een biologische klok hebben.
Echt tijdsbesef hebben ze niet denk ik. Maar ben wel overtuigd dat ze door de routine van de baas weten wanneer wat gebeurd. Ik geef de honden nooit op vaste tijden eten en laat ze zoveel mogelijk op verschillende tijdstippen uit. Maar sommige routines kan ik niet omheen (o.a. naar werk en weer naar huis), en die kennen ze maar als te goed.
Ik heb ooit een webcam neergezet om te zien of dit inderdaad zo is. Lagen te slapen op de bank, en ongeveer om half 5 's middags werden ze wakker en gingen ze naast elkaar op de uitkijk staan en keken elke fietser en auto na. Reden: ik kom bijna altijd om 10 over half 5 thuis van het werk. Tussen de middag was dat ook zo, 10 voor 12 op de uitkijk want de baas komt 12 uur naar huis om te lunchen.
Tussen de middag is nu niet meer zo'n vaste tijd maar einde van de middag wel, en dat is op zich best facinerend om te zien dat ze bijna exact weten wanneer de baas zo'n beetje thuis komt.
Ik vind dat mijn hond,in ieder geval wel tijdsbesef heeft.Voor de rest sluit ik me volledig bij Gorby aan.
Je zou soms denken van wel.... maar ik denk echt dat wij altijd proberen onze honden te vermenselijken. Het tijdsbesf van een hond ligt denk ik meer aan de biologische klok, het ritme van daglicht etc.
en vooral heel veel gewoonte. Ziva staat meestal om 6 uur naast mijn bed. Lijkt alsof ze kan klokkijken maar het is puur omdat ik dan altijd rond die tijd naar het toilet moet en zij heeft dat netjes overgenomen. Ze gaat dan dus de tuin in.
Ik geloof er niet zo in, of ik een uur of 2 of 3 uur weg ben. Wel of ik even naar boven ben geweest of naar de wc of ik heb gewerkt.
Ook of het tijd is om te eten, of uitgelaten te worden hangt vaak samen met de rituelen die je elke dag uitvoert. Kan in hele kleine dingen zitten, maar dat onthoudt een hond wel.
Ik prbeer onvoorspelbaar te blijven maar door het ritme van werken etc. lukt dat niet altijd, merk ik.
Helaas...
Als ik 3 weken aan een stuk weekends en doordeweeks m'n wekker op 7 uur zet, wordt ik steeds vaker enkele minuten voordat de wekker afloopt wakker.
Als ik m'n wekker daarna op 10 uur zet, wordt ik de eerste dagen toch om iets voor 7 uur wakker.
En slapend klokkijken lukt me niet
Dat is misschien een onderbewuste reactie van de hersenen op routine, en dat geld dan misschien ook voor honden.
Als je je hond nooit op vaste tijden voert of uitlaat, zal hij die reactie niet door krijgen.
Anderzijds:
Als ik thuis kom verwacht ik altijd een rustig ontvangst, wel een vrolijke begroeting maar geen opwinding.
Dat gaat ze goed af als ik 1a2 uur weg ben geweest,
maar ik merk wel, hoe langer ik weg ben geweest, hoe meer moeite ze hebben met rustig blijven.
Dus ik denk dat een hond misschien wel besef heeft van langdurig en kortdurig.
En verder reageren op routine en niet op tijd.
Een hond heeft routine en geen besef van tyd.
En voor een hond kent alleen het heden.
nee hebben ze niet en zeker niet als je ze op verschillende tijden uitlaat zodat ze niet bij een bepaalde tijd aan het dralen zijn.
tank is ook altijd blij als ik zelfs nog maar even naar boven ben geweest om wat te pakken hahaha
Ik weet niet of mijn hond dat heeft,maar ik weet van het dierenasiel dat honden geen bessef van tijd hebben,wel geheugen!
en daar ben ik het mee eens jo
tijd heeft de mens uitgevonden....
Tijdsbesef daarvan kan ik me voorstellen dat het door routine komt.
Maar besef van tijdsduur heeft Rocky zeker wel.
Als ik 5 min. weg ben geweest is hij blij dat ik er weer ben.
Maar als ik zo'n 2 uur weg geweest ben zou hij mij het liefst om mijn nek vliegen.
Iemand heeft mij eens uitgelegd dat een hond niet weet of je een half uur of twee uur wegblijft.Het enthousiasme bij thuiskomst zal geen verschil maken.
Kom je echter thuis na verloop van tijd en pakt een boodschappentas en gaat weer de deur uit,dan zal je hond dat beslist niet waarderen.En zou zelfs van nijd wat kunnen gaan slopen.
Dus niet de tijd maar het aantal keren dat je de deur uitgaat is van belang.
Ik denk dat een hond prima weet/voelt of je kort of lang bent weggeweest. Het feit dat mensen hier aan twijfelen is omdat het niet is "onderzocht" dus bestaat het (nog) niet
Een hond die zich veilig voelt,zal prima alleen kunnen blijven. Het maakt dan voor een hond weinig uit of je kort of langer weg gaat, je hond vertrouwd dat je terug komt.
Als ik langer weg ben geweest dan gedragen mijn honden zich echt blijer.
Ik weet het niet, maar vermoed van wel.
Wat ze in ieder geval wel hebben is een lichaam dat op een gegeven moment moet plassen, honger krijgt, moe wordt, wil drinken. Kan goed zijn dat ze zo tijd meten. En onze kan bv na 5 minuten heel blij zijn (nog wakker) en na 4 uur minder opgewonden omdat hij dan heel ontspannen heeft lopen slapen. Maar als er iets is gebeurd (bv vuurwerk), of hij was niet aan slaap toe, dan is het weer heel anders.
Ik ben het voor de verandering eens met Ilja eens.
Ik heb ook niet het idee dat onze honden een nauwkeurig tijdsbesef hebben.
Zit me ook af te vragen wat een hond daar zowiezo mee zou moeten in de natuur.
"ahha vandaag is het vrijdag, dus morgen gaan we naar het strand"??
Dus zal hij reageren op signalen, en dan bedoel ik ook alle signalen die er voor handen zijn.
(Het openbaar vervoer rijdt voorbij, een kerkklok, een schoolbel in de verte, de afzuigkap van de buren die geurtjes naar buiten gooit, Een specifiek motorgeluid voor net die ene auto)
Bewust niet nee, denk ik niet. Hij kan niet klokkijken. En als hij uit logeren gaat zittie zich niet af te vragen of ik dan vandaag eindelijk hem kom halen want 'ik zit hier nu al twee dagen'
Maar wel routines, inderdaad geluiden en bewegingen in en om het huis. Langer als 5 uur alleen laten doen we niet omdat dat een soort cruciaal punt is, daarna komen ze in opstand. Ik denk dat het geinitieerd wordt door de katten overigens
Een hond kijkt geen klok, maar dit wil niet zeggen dat er geen tijdsbesef is.
Ik voer mijn honden nooit op gezette tijden. Dit heb ik snel afgeleerd toen ik dit bij mijn eerste hond wel deed; hij begon erg te zeuren als ik door omstandigheden me niet aan de tijd kon houden. Met meerdere honden dus zeker onpraktisch.
Tijdsbesef is dus niet afhankelijk van klok kunnen kijken, maar van oa licht besef, honger gevoel, eenzaamheids gevoel, slaap/waak enz.
Hoewel dit niet op een klok staat, geeft het wel degelijk een tijdsbesef, hoe langer de hond zonder eten, hoe meer honger. Zou het dan niet logisch zijn; hoe langer zonder gezelschap hoe meer het gevoel van eenzaamheid?
Laten we daar toch wel aan denken als we een hond alleen laten, en niet voor het gemak denken: ach hij heeft geen tijsbesef, het maakt niet uit of hij twee minuten of vier uur alleen is.
Het feit dat hij ook na twee minuten al blij is als hij ons weer ziet, heeft een andere oorzaak: het prachtige onvoorwaardelijke karakter van een hond, altijd eerlijk om zich uit te drukken, geniet ervan!
Mijn honden hebben geen tijd besef.
Ze weten als ik het hek in de tuin uitga, ik niet aanwezig ben. Ook al zet ik de kliko buiten en kom terug, zijn ze net zo blij als dat ik van boodschappen
terug kom.
Ze krijgen geen vaste eet tijd, en gaan ook niet op een vaste tijd uit.
Als ik mijn haren kam, staan ze al te dansen, ook al ga ik daarna boodschappen halen.
Dus ik denk niet dat ze tijd besef hebben.
een hond weet bijvoorbeeld wel dat wanneer je bijv. met zijn 2en woont, en de 1 werkt, de ander is thuis, dan weet de hond wel ongeveer hoe laat de werkende persoon thuis komt......
ik heb ook wel eens gehoord dat een hond echt naar de klok zat te kijken en zat te wachten op zijn baasje, maar dat kan ook nep zijn.....
en ja als baasje werkt en vrouwtje is thuis, kan hij ook merken aan de handelingen van vrouwtje wanneer baasje weer thuis komt.....
dus ik denk ook een biologische klok en geen tijdsbesef
Ik had een vrij vaste tijd van thuiskomen vroeger, was ik 'te laat' dan Chenak mij dat haarfijn te vertellen, ik kreeg een complete scheldkannonade over me heen . Zij kenden ook het verschil tussen week en weekend dagen. Onze jonkies moeten we nog een keer uitleggen dat als we doorderweeks om kwart voor zeven opstaan, dat we dat in het weekeinde niet altijd doen
Veel halen ze denk ik wel uit context,beter gehoor etc. De ene hond heeft denk ik meer tijdsbesef dan de andere, maar of het erg is als je langer weg bent en de hond dat door heeft, dat maken wij ervan.... Mijn honden zijn blij om mij te zien ook omdat dat leuke dingen doen betekent; lopen, eten aandacht etc etc. Ik maak mij er echter geen illusies over dat ze in de tijd dat ik weg ben, smachtend voor deur op mijn terugkomst liggen te wachten. Ze amuseren zich best wel helaas... Gisteren vergeten een bloemenmand na he watergeven op de pup veilige plek terug te zetten, die is nu niet meer... De knop van het koord van onze nieuwe parasol is ook op mysterieuze wijze verdwenen.
Overigens zijn ze net zo blij om mij te zien als mijn vriend wel thuis is of als hij niet thuis is. Gaat dus niet zozeer om het alleen zijn, ze mogen me blijkbaar wel
Mireile
goh
Alleen mensen denken in 'tijd'. Wij delen onze dag in in uren, minuten, ... .
Een hond zal wel weten of iets lang duurt of niet, maar of dat 'lang' nu 3 min of 3 uur, zal een beetje afhankelijk zijn van hoe die er zich bij voelt denk ik, bvb 3 min kunnen lang zijn voor een hond als ie moet wachten met eten dat voor zijn neus staat, maar loopt ie 3 min vrij los, dan zal dat zeker zo gepasseert zijn. En ze leven gewoon volgens hun bioritme.
Athans zo zie ik het lol
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heeft een hond besef van tijd?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?