opvoeden pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KaatjeKaatje

Eerst wil ik iedereen en gezond en gelukkig 2009 toewensen.
Ik ben de trotse bezitter van een Australian shepherd. Zit van kindsbeen tussen de honden en we hebben thuis nooit problemen gehad in de roedel. We hadden gemiddeld 3à4 honden (teven) bij elkaar. Ondertussen samenwonen, mijn oude jack-russel meegenomen en een hondje erbij genomen. Met deze laatste liep alles fout. Nu ondertussen weten we wat er fout gelopen was. (verkeerde fokkerkeuze, honden waren niet gesocialiseerd, hadden niets meegemaakt, hadden enkel de mamahond, keuken en achtertuin gezien) Tot overmaat van ramp was ze meer dan 12 weken als ze bij mij kwam. Enfin al vlug werd duidelijk dat dit een lijdensweg zou worden, Mijn oude jack-russel ondertussen moeten afgeven als gevolg van een nierblokkage. Groot verdriet en dan de problemen van onze laatste viervoeter. Al snel werd duidelijk dat wandelingen voor ons uitgesloten waren. Zij viel alles aan wat ze op haar weg tegenkwam. Geen enkel gevecht ging ze uit de weg, zelfs niet als de hond zich overgaf en op de rug ging liggen was dit nog telkens de aanzet om te vechten. Verschillende hondenscholen en trainers brachten geen soelaas. Vermits een hond bij ons voor het leven is moesten er oplossingen gezocht worden. Wandelingen werden afgeschaft, op zich geen groot probleem omdat wij een zeer grote tuin hebben. Oppas zoeken als we op reis gingen, ook geen probleem want dat hebben mijn grootouders met veel liefde gedaan. Nochthans was zij voor de mensen en voor ons gezin een superhond. Op mijn werk was ze allemans vriend. Heb ondanks alles met haar een prachttijd gekend. Het afscheid na 11 jaar was dan ook enorm zwaar. Vermits ik mij geen leven zonder hond kan voorstellen heb ik nu terug een viervoeter aan m'n zijde.
Wij zijn aktief bezig met paarden, daardoor zijn we dikwijls terug te vinden op wedstrijden,(binnen en buitenland) maneges en komen we in aanraking met vele andere honden. Bijna allemaal lopen ze los en dit geeft geen of weinig problemen.
Dit hondje komt wel van een verantwoorde fokker. Ze is goed gesocialiseerd met honden van de fokker alsook vreemde honden, katten, paarden, schapen. Ze heeft regelmatig andere dingen meegemaakt, dorpswandeling, boswandeling, veeartsbezoek. enz... We voelen dat ze veel sterker in het leven staat.
Nu doen we (bijna) alles niet aangelijnd met haar. We wonen in een bijna verkeersvrije straat en als we naar de paarden wandelen doen we dit los. Ze blijft in mijn buurt, kijkt regelmatig op naar mij(beloon haar dan met snoepje,of spel, of aai, of met een flink en braaf) Praat bijna constant tegen haar. Het gaat vrij vlot. Ik werk ook veel beloon gericht. Spelenderwijs leren. In onze tuin laten we haar ook los. Ik probeer wel haar aandacht zo veel mogelijk bij me te houden en met haar een goede band te creëren. Ik speel veel met haar en laat haar zoveel mogelijk zien. We zetten het goede begin van de fokker verder, bedoel hiermee dat we naar het dorp wandelen, boswandelingetjes maken, marktbezoek, andere honden enz.,. Met andere honden neem ik enkel diegene die niet agressief zijn, ze zetten haar soms wel op haar plaats, maar zoals het hoort in de roedel. En dit accepteert ze. De eerste 12 weken probeer ik echt zo goed als kan te benutten. Daarna is het natuurlijk niet gedaan, maar dit zijn toch de cruciaalste.
Laatst sprak ik met een hondentrainier die me zei dat ik volledig verkeerd bezig was. Mijn hond mocht absoluut niet te veel met andere honden spelen, en als we het toch toelieten dan liefst met puppies, hij moest aangelijnd. Hond mocht absoluut niet in de fout gaan. Nu kan ik hiermee niet altijd akkoord gaan. Een kind laat je toch ook niet met andere kinderen spelen tot z'n 10 jaar en dan gedaan. Mag hij nog enkel vanachter het venster naar andere stoeiënde kinderen kijken. Telkens ze in de fout zou gaan in huis bv aan stoel bijten, moest ik haar apart zetten voor enkele minuten en dan terug binnennemen. Ik doe dit niet, gebruik een "nee" en geef haar haar kluifje waaraan ze kan bijten. Als ze me te hard bijt in het spel moet ik haar ook apart zetten. Ik doe dit ook niet, ik breek het spel af en probeer het even later opnieuw. Bijt ze te hard in mijn handen dan breek ik het spel af enz... Dit geeft echt resultaat. Het zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden.
Gisteren kwam ik mensen tegen die een border collie van 9 maanden hadden en die me aanspraken omdat m'n hondje zo attent op mij was en zo goed meewandelde (aangelijnd). Hun hond konden ze niet loslaten, begon agressief gedrag naar soortgenoten te vertonen (mochten in de school tot 6 mnd spelen en daarna mocht het absoluut niet meer) en luisterde enkel op het veld en was thuis een lastige hond. Nu is het niet mijn bedoeling om een hondenschool af te breken, maar ik vind het zo moeilijk om een school te vinden waar baasje en hondje samen gelukkig zijn. Ik zie nog te veel gebruik van slipkettingen en straffen. (mijn mening) Vaak zijn de groepen te groot en sta je daar 3/4 van de tijd te wachten en begint het zowel baas als hond te vervelen, aandacht is weg met alle gevolgen van dien.
Hoe ervaren jullie de hondenschool? Hoe voeden jullie de jonge pup op, en ben ik werkelijk zoooo verkeerd bezig. Ik ben nieuwsgierig naar jullie reacties en suggesties.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "opvoeden pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Kaatje,

Je bent goed bezig hoor. Ik heb ook liever de positieve manier van trainen.

Een paar puntjes wat ik tegen komt is: los lopen. Ikzelf ben een miep en durf mijn honden niet los te laten als het echt vertrouwd is. Ze is nu nog een pupje die bij je blijft maar er komt wel een tijd dat ze de wijde wereld in wil gaan en dan bananen in haar oren krijgt. Ik zou zelf dus wisselen, los en aan de lijn. Ik heb helaas al div. keren meegemaakt dat het goed fout ging met fatale afloop.

Ook zou ik haar wat meer rust gunnen. Pups krijgen veel indrukken en dit moeten ze verwerken. Vaak doen we als mensen teveel met de honden en daardoor worden ze druk, vervelend, gaan ze dingen vernielen, bijten etc.etc.

Voor de rest vind ik het prima verhaal met je pup.

Groetjes van Esther

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Kaatje,

In grote lijnen helemaal goed hoor... O-)

Ja, ik had Sterre - tijdens trainen - ook wel aan de lijn. De eerste periode.
Om te voorkomen dat zij de fout in ging...

Niet om te rukken en te trekken...

Praktisch alles met manipuleren en belonen van graag gezien gedrag... ;-)
En altijd - met het aanleren van "komen" - belonen...

Heerlijk hoor, dat je hondje zo goed op je let!!
Daar begint het allemaal mee; opletten!! O-)
Als een hond niet op je let, kan je er niks mee... :'(
Ben je in beeld, dan kan je er mee lezen en schrijven binnen de kortste tijd...

Complimenten hoor.... ;-)

Succes, lieve groet, Ilja

honden page profiel AngelAngel

honden foto van Angel

Ik heb zelf een herder die ik steeds beter begint te begrijpen. Maar had echt het idee dat ze mij en mijn hond niet konden helpen op de hondenschool. Met de feestdagen heb ik enkele boeken besteld van Turid Rugaas vooral kalmerende signalen bevat goede tips. Echt een aanrader!

Gr Angel.

Ilja, heb even bij je profiel gekeken wat heb je Sterre veel geleerd! Echt knap...

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Hey Kaatje,

Ik vind dat je heel goed bezig bent!
Gewoon laten spelen, inderdaad niet met iedere hond, maar met die jij uitkiest.
Hond zien moet niet automatisch spelen betekenen, maar als jij het goed vind, mag ze gewoon spelen hoor!
En dat apart zetten.. sja ik zou het eerst zo doen zoals jij het doet, ruilen, nee zeggen.. als dat echt niet helpt, dan kun je altijd nog apart gaan zetten voor een paar minuutjes, maar ik zou daar zeker niet mee beginnen.

Veel hondenscholen van de Kynologenclub zijn goedkoop.. maar er wordt les gegeven door vrijwilligers die vaak alleen ervaring hebben in het gehoorzaam maken van hun eigen hond en enkele anderen.
Omgaan met (probleem)gedrag lukt vaak niet.
Ik ben zelf ook heel erg de dupe geweest van zo'n school. Ik werd telkens met mijn hond apart gezet van de groep omdat hij agressief gedrag vertoonde.
Dat is de reden waarom ik nu zelf een hondenschool heb, ik kon gewoon nergens terecht..

Naast dat er te weinig kennis is, zijn ook de groepen vaak groot. Ik vind 7 honden echt het maximum. En dan sta ik meestal niet eens alleen, maar staat er een of twee assistent trainer(s) bij. Je kunt tenslotte maar 1 kant tegelijk op kijken.

Dan mis ik vaak de theorieles. Ik vind theorieles belangrijk om mensen inzicht te geven in het gedrag van hun eigen hond. Waarom hanteren we bepaalde lesmethode? Hoe kun je zien aan je hond als je te veel oefent en je hond stress heeft? Enzovoorts..

De boeken van Turid Rugaas kan ik ook van harte aanbevelen en de boeken van John Fisher ook :-)

Groetjes, Margje

honden page profiel KaatjeKaatje

Hoi,
Allemaal bedankt voor de toffe reacties en suggesties. Ga zeker de boeken uitpluizen. En de tip van afwisselend leiband en niet lijkt me ook wat.
En Ilja als jij meer suggesties hebt verneem ik ze zeer graag. Blijkbaar weet jij heel goed waarmee je bezig bent. Hoedje af O-)
Lieve groeten,

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "opvoeden pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
^