Hallo allemaal,
Sinds een maand hebben wij een jonge foxterrier draadhaar pup (nu bijna 4 maanden) bij onze oudere mix-fox reu. De eerste dagen gingen heel goed. Daarna vond het oudje de pup maar niets en begon te snauwen, zodra de pup in zijn buurt kwam. Het oudje is nog erg vitaal en normaal ook sociaal naar andere honden. De pup is niet onderdanig en wordt steeds feller naar het oudje.Hij daagt nu het oudje uit. Hij probeert duidelijk hogerop te komen. Ze hebben dus vaak mot met elkaar. Buiten gaat het goed, maar binnen geeft het wat problemen. Het oudje kan het goed aan, maar ik merk aan hem dat hij het echt niet prettig vind. Toch kunnen ze wel samen uit de waterbak drinken of soms per ongeluk bij elkaar liggen. Het oudje komt ook meestal mee oefeningen doen. Maar ja, dan is er natuurlijk wat lekkers te halen. Het oudje krijgt eerst het lekkers en daarna de pup. De pup kijkt wel bij hem af, wat er bedoeld wordt. Dus hij leert wel van het oudje. Van iedereen hoor ik dat ik niet tussen die 2 mag komen. Maar wat als blijkt dat ze het samen gewoon niet uit kunnen maken? Er wordt niet gebeten, wel naar elkaar gehapt. Dit is dus alleen in huis het geval, buiten laten ze elkaar wat links liggen. Wat zouden jullie doen. Toch af en toe ingrijpen of??
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oudere hond en pup! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Met ingrijpen bedoel ik eigenlijk, als ik zie dat de pup weer het oudje uit gaat dagen dat ik hem vooraf even afleid met bv een speeltje. Het is nu bv als het oudje even naar zijn waterbak wil, dat de pup dan al in actie komt. Ook als 1 van ons thuis komt, kan hij het niet hebben dat we eerst het oudje aanhalen en dan pas hem. Mogen we dan ook niet even tegen hem zeggen "foei". Voor de duidelijkheid, wij hebben altijd 2 reutjes gehad, maar niet met zo'n leeftijdsverschil. Als deze mot hadden, kwamen wij er altijd tussen en dan was het meestal na 5 minuten weer rustig en zochten ze elkaar gewoon weer op. Dit kwam bijna nooit voor. Wel zagen die 2 ons ook echt als leiders. De pup moet dit nog echt door krijgen! Hij doet nog veel te veel wat niet mag! Hij daagt ons ook uit, zullen we maar zeggen! We hebben nog niet zijn volledige aandacht, maar dat is bij terriers toch al lastig! Onze vorige reu was ook een foxterrier. Dus we weten wat we nu in huis gehaald hebben.
Hoi Monique,
Doordat jullie de pup steeds afleiden bemoeien jullie teveel met de roedelbepaling tussen de 2 honden. De pup voelt zich gesteund door jullie en durft daardoor meer te doen bij de volwassen hond. Ik bemoei me niet met mijn roedel behalve met het eten want dan kan het uitdraaien op knokken.
Onze roedel bestaat nu uit 4 cavaliers en 1 kelpie. Leeftijden zijn: 9,5 jaar, 8,5 jaar, 5 jaar en 9 maanden van de cavaliers en de kelpie is nu: 16 maanden.
Dit gaat prima met elkaar en zijn allen teven. De oudste cavalier heeft de leiding stevig in handen en geeft dit voorlopig ook nog niet weg.
Toen wij alleen cavaliers hadden en de 4de erbij kwam (toen leefde onze oudste nog)heb ik nog nooit zoveel gegrom en gegrauw gehoord van honden onderling. De pup die erbij kwam was toen 4 maanden en probeerde elke hond gelijk uit. Ze accepteerden elkaar niet maar wij grepen niet in. Het is duidelijk geworden en nu slapen ze bijelkaar in een mand en gaat het prima.
Kortom: niet mee bemoeien en de pup zal een forse correctie krijgen. Wel blijven opletten maar niet ingrijpen zolang het niet op vechten uitdraait. Die kleine moet leren wat zijn plek is en die leert hij alleen maar als hij gecorrigeerd wordt door zijn meerdere (de oudere hond). Begrijp me goed er is een hondenroedel en mensenroedel. Ik ben altijd nog baas in eigen huis en bepaal wat er wel of niet mag in huis maar in de hondenroedel bemoei ik me er niet mee. Wel trouwens met eten want dat kan uit de hand lopen.
Wat oefenen betreft: kun je de andere hond niet even apart zetten? In een bench of aan een stevige riem zodat de 1 niet komt storen bij de ander?
En het is trouwens logisch dat de pup van zijn plek komt als de andere naar de waterbak gaat. Want er is beweging in huis en zou dat dan misschien spelen kunnen opleveren voor de pup? Ik denk dat jullie teveel bezig zijn met roedelleider en wat wel en niet mag zodat jullie je teveel gaan fixeren hierop en de leuke dingen "vergeten". Het klinkt hard wat ik nu zeg maar vind dit wel de waarheid en ik denk dat jullie de ondersteuning van een hondenschool wel kunnen gebruiken.
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn lange verhaal en dat ik het wat duidelijk op heb geschreven.
Groetjes van Esther
Dag Monique,
ga volledig akkoord met wat Esther hier heeft geschreven.
Kan er niet veel aan toevoegen dan enkel ga naar een hondenschool en laat jullie begeleiden als het te moeilijk is om het alleen te klaren.
Ik wens u veel succes toe
Groetjes Toshi
We laten die twee ook vaak hun gang gaan. Het oudje kan het goed aan, maar ik merk wel dat hij het niet echt prettig vind. Hij blaft er ook nog zo zwaar bij! Wij zonderen ze nu wel vaker van elkaar af. Het oudje wil gewoon graag slapen en daarom snauwt hij ook. De eerste dagen was de pup nog rustig en ging alles goed. Pas toen er actie van de pup zijn kant kwam, begon het gesnauw van de oudje. De pup is niet onderdanig. Hij gaat niet op zijn rug liggen of zo. Maar ja hij was ook al 3 maanden toen wij hem kregen. Hij heeft bij de fokker met zijn soortgenoten kunnen stoeien en hier zaten ook volwassen honden bij. De pup was in het begin op straat ook vaak bang voor andere honden, maar dat is hij nu echt niet meer.Ik denk inderdaad dat wij te graag willen dat ze vriendjes worden. Maar het gaat nu al een maand zo en ik kan je vertellen dat het soms zo frustrerend is! De pup zit op cursus, maar op het moment is er een winterstop!! In januari is er nog wel een sociolisatiecursus, maar ik vind dat hij thuis meer geleerd heeft als tijdens deze cursus. Wij laten hem op straat ook gewoon bij iedere hond. Ik ben nu ook aan het proberen om ergens anders te starten. Zij hebben in januari wel gewoon les. Waar ik nu op cursus zit, hebben ze hem ook bij een oudere hond gezet om te kijken wat hij deed. Daar zeiden ze alleen dat hij erg veel durft en dat het oudje het toch best lastig heeft. Hij reageert dus niet snel op een correctie van een oudere hond. Hij heeft wel respect, want hij gaat wel aan de kant, maar komt dan ook weer terug. Verder werd daar natuurlijk ook gezegt dat ik niet in moest grijpen. Als ze mot hebben, negeren we ze beide, maar letten wel op dat het niet te bont wordt. Ik moet zeggen dat het oudje eerder piept dan de pup, maar voor alsnog wordt er niet echt gebeten, maar meer gehapt. Soms spelen ze ook samen. Tenminste ik zie duidelijk het verschil tussen spelen en echt wilde stoeipartijtjes. We gaan nu toch nog steeds proberen om ze het zelf uit te laten maken en ik hoop dat ik in januari op een andere plaats de cursussen kan gaan volgen met de pup. Als iemand nog advies heeft, dan hoor ik het heel graag!
Hoi Monique,
Gelukkig ga je al naar een hondenschool toe. Ik heb zelf ook een hondenschool maar ben maar 2 weken dicht en dit is met de kerst. De meeste trainen op een veld en moeten daarom zo lang dicht. Ik train binnen en wil graag voor de jongere honden het liefst altijd open zijn maar ja soms moeten er keuzes gemaakt worden.
Je pup is een pup die lekker stevig in zijn schoenen staat. Jij moet zelf straks leren om aktie/reactie te doen en hoe je goed een correctie uitdeeld zodat je pup weet wanneer de grens is bereikt.
Je oudere hond piept wel als eerst maar ik heb ook wel meegemaakt dat een pup niet een echte correctie krijgt tot zijn 6de maand. Hier werd ook wel wat gegromd en gegrauwd maar een echte correctie kwam toch later.
Als je de wilde stoeipartijtjes zat bent zou ik een keer iets roepen: zo van JOH/Hé of een andere kreet zodat ze even schrikken en ophouden met spelen. Je trekt dan geen hond voor en geeft geeneen steun maar het wel afgelopen is.
Hoe oud is het oudje dan trouwens?
Ik corrigeer op 4 manieren:1. negeren maar dan ook echt negeren soms kan dit en soms ook niet vandaar dus goed leren kijken/observeren. 2. naam roepen en evt. afleiden met een speeltje. Naam wel positief houden en vrolijk je hond roepen. 3. NEE zeggen en evt. dit bekrachtigen met de halsband pakken via de zijkant of onderkant en pas loslaten wanneer je pup rustig is. Verder tijdens dit vasthouden niets zeggen behalve als je pup je pijn doet of aan je kleding zit. Bij deze handeling kijk ik de pup niet aan. Kijk je de pup wel aan dan moet je net zolang kijken totdat je pup de kop wegdraait. 4. iets naast je hond gooien zodat deze schrikt en ophoudt met de actie waarmee hij bezig is. Zeg er niets bij omdat je pup niet moet weten bij wie het vandaan komt.
Nr. 3 en 4 probeer ik zo weinig mogelijk te gebruiken en bij de NEE probeer ik zo weinig mogelijk aan de halsband te komen.
Deze dingen vaak wisselen omdat ze anders als je teveel 3 gebruikt de negatieve kant uitgaan en juist gedrag laten zien welke wij niet willen. Even een vb. knagen aan iets. Eerst negeren helpt dit niet dan de naam roepen en afleiden. Een volgende keer iets gooien en dan pas bv de NEE gebruiken zonder de halsband te pakken. Dan weer eens afleiden met de naam en evt. speeltje en dan eens de NEE met halsband pakken.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je een hondenschool vind die ook in januari lesgeeft.
Groetjes van Esther
De oudere hond is 14 maar dat zou niemand hem geven. Hij is erg vitaal, snel en eigenlijk bij ons ook nog heel speels. Qua uiterlijk ziet hij er ook veel jonger uit.Hij begint het laatste jaar pas een beetje een grijs snoetje te krijgen.De DA schatte hem laatst een jaar of 8 toen hij een tand moest laten trekken.Hij kan de stoeipartijtjes goed aan, maar heeft soms ook wel echt zijn tong uit zijn bek hangen! Verder is het gewoon voor ons een perfecte hond. Alleen kan hij dus tijdens het spelen/stoeien zo zwaar blaffen. Dit doet hij ook als hij opgewonden is. BV voor een wandeling. Verder is het echt een schat van een hond. Commando stil kent hij wel, maar hij hoort het op zo'n moment meestal niet.
Ik hoop echt dat ik in januari op een andere plaats kan starten met de cursus. Waar ik nu ga, starten de normale cursussen pas eind februari! Het corrigeren zoals beschreven staat, doen wij iets anders. Wij negeren eerst, helpt dit niet dan zeggen we duidelijk foei of nee of Uhhh. Vaak helpt het als we even een heel hard geluid maken, zodat hij schrikt. Als dit alles niet werkt, dan pakken wij hem even bij zijn snuitje tot hij weer rustig is. Het is een echt pittige pup die probeert uit te dagen.In het begin kon hij ons nog wel eens bijten, maar dat doet hij nu bijna niet meer! Soms leeft hij iets te veel zijn eigen leventje!
Hij heeft gewoon nog te weinig aandacht voor ons, maar hier ben ik druk mee bezig. "let op"daar reageert hij wel goed op! Het is wel jammer dat ik door al die stoeipartijtjes vaak alleen het negatieve zie en te weinig de goede kanten. Hij is bv al goed zindelijk, gaat al zitten, liggen, laat zich mooi kammen, is mooi stil in zijn benche enz. enz. We wachten nog maar af of ze ooit vriendjes worden! Het zal gewoon nog wat meer tijd kosten. Ik neem aan dat het soms afzonderen van elkaar geen probleem is. Als we nu weg gaan, gaat de pup in zijn benche en het oudje gaat met mij mee. Dit doen we eigenlijk meer zodat de pup ook echt alleen leert te zijn. Ons oudje blijkt nu ineens in het begin wat te blaffen als hij alleen moet blijven met de pup. Hij vertrouwt het duidelijk nog niet! Echter dit gedrag wil ik niet en ook niet dat de pup het overneemt. Vandaar dat hij nu meegaat.
Hoi Monique,
Ik pik even een stukje uit je test en wil daar nog even op reageren.
"Wij negeren eerst, helpt dit niet dan zeggen we duidelijk foei of nee of Uhhh. Vaak helpt het als we even een heel hard geluid maken, zodat hij schrikt. Als dit alles niet werkt, dan pakken wij hem even bij zijn snuitje tot hij weer rustig is. Het is een echt pittige pup die probeert uit te dagen."
Het probleem is dat je pup gewaarschuwd wordt d.m.v. negatieve straf van jullie kant. Eigenlijk wordt dus alles alleen maar negatief bekrachtigd en daarom zal je pup alleen maar negatief gedrag laten zien omdat hij dan pas aandacht van je krijgt.
Als negeren niet helpt dan zou ik hem gewoon roepen en goed zo zeggen. Zo leert hij dat niet alles negatief hoeft te zijn. Ik heb dit ook een week met mijn toen pup kelpie gedaan en dit pakte helemaal verkeerd uit. Ze ging juist dingen doen om mijn aandacht te krijgen en dit waren natuurlijk verkeerde dingen in mijn ogen. Van toen uit ben ik niet meer NEE of foei maar de naam roepen en goed zo zeggen. Ik zag haar bij de dag beter en braver worden en ze ging ook beter luisteren.
Groetjes van Esther
Hoi Esther,
Alleen als hij iets fout doet, dan doen we dat. Hij krijgt heel vaak "goed zo" te horen en "dat is braaf". Zelfs ook als hij gewoon uit zich zelf even rustig ergens gaat liggen. Hij weet ook als ik "let op"zeg dat er dan iets leuks gaat gebeuren. Een spelletje, of een oefening of dat hij iets lekkers krijgt of gewoon een fijne aai. Vooral oefeningen doen, vind hij helemaal geweldig! Hij leert ook heel snel zijn commando's. We straffen hem echt niet veel hoor. Ik ben meer van de positieve benadering, maar er moet wel een manier zijn om hem een negatief signaal te geven, zodat hij ook weet dat het eigenlijk helemaal niet leuk is. Meestal als hij voor iets gestraft wordt, probeert hij het de dag erna gewoon nogmaals om te kijken wat we doen. De derde dag hoef ik alleen nog maar Uhhhh te zeggen en dan loopt hij wel langs bv de planten. En ja als een hond bijt en negeren helpt niet, moet je toch op een andere manier duidelijk maken dat hij dat niet mag. Straks komen er jonge kinderen over de vloer en zet hij daar ook zijn tandjes in! Liever niet dus. Maar goed, iedere pup is jong en onstuimig. Hoort er bij. Hier maak ik me ook echt geen zorgen over. Tenslotte heb ik al 3 honden opgevoed en dat is altijd goed gekomen. Enigste waar ik me echt zorgen over maak is dat die 2 geen vriendjes in huis worden. Buiten gaat het nog steeds redelijk tot goed. Ze lopen gerust met elkaar over aan de lijn. Ze snuffelen samen e.d., maar zo gauw we weer thuis zijn, begint het spel weer en daagt de pup het oudje weer ontzettend uit en dus echt niet lief uitdagen. Buiten in de tuin laten ze elkaar ook wel met rust. Ik denk nog steeds dat het komt omdat er bij ons in "dit" huis nooit gespeeld werd. Dat gebeurde altijd buiten. Binnen in huis hadden de 2 oudjes alleen een bot en een knuffeltje. Ballen en andere dingen lagen buiten en ja buiten speelde we met ze, maar binnen waren ze beide altijd rustig. In ons vorige huis speelde ze wel binnen, maar waren ze ook nog een stuk jonger. Onze vorige hond was ook zo'n wilde met spelletjes. Er viel geregeld wat kapot, waardoor we toen bepaald hebben dat de ballen voor buiten waren en niet binnen in huis mochten komen. Misschien dat het oudje gewoon duidelijk maakt, dat er in huis gewoon niet gespeeld mag worden. Alleen makkelijk heeft hij het niet met de pup. Die houdt echt wel vol. Ook al duren de echte stoeipartijtjes meestal maar een minuut of 3 à 4.
Nu weer een week verder en nog steeds geen verbetering!Het gaat er nu soms echt wild aan toe. Het oudje heeft ook al een wondje op z'n neus, maar ach dat heelt wel weer. De pup begint nu ook steeds meer met z'n kontje richting het het oudje te duwen en probeert dan van onder zijn voorpoten even richting de poten/nek/
bek/geslacht/staart van het oudje te happen. Het oudje blijft terug snauwen en flink blaffen. Het is gewoon zo vervelend!! Als er bezoek komt, moeten we gewoon even de pup apart nemen. Het oudje mag gewoon absoluut niet enthousiast zijn, want dan heeft hij de pup al bovenop zich. En ja, met bezoek is dat lastig, want die gaan zich er meteen mee bemoeien, terwijl dat dus niet mag. Wij kunnen gerust even lekker met het oudje knuffelen, zonder dat hij dan er tussen komt, maar met wandelen wordt het oudje ook te enthousiast, waardoor hij voor het wandelen eerst mot heeft met de pup. Ik hoop echt dat dit niet al te lang meer duurt! Met oudjaar hebben wij ons huis vol, maar ik ben nu al van plan om maar iets te regelen, zodat we dan niet beide honden er bij hebben. Ik heb hier in de buurt nog geïnformeerd naar cursussen, maar op z'n vroegst begint de cursus eind januari!! Als iemand nog tips heeft, wat we er zelf aan kunnen doen, dan hoor ik het héééél graag. Ik neem aan dat het scheiden van de honden als we er niet bij zijn, geen probleem is. Ze kunnen namelijk niet samen in 1 ruimte alleen blijven. Het oudje gaat nu vaak met mij mee. Ik doe het dan wel zo dat de pup dit niet merkt. De pup kan verder goed alleen thuis blijven.
Hoi Monique,
Je hebt een pittige pup blijkt nu ook weer.
Ik zou me er nu wat mee gaan bemoeien maar pas korrigeren op het moment zelf. Ik zou de pup bij de halsband pakken (via de zijkant of onderkant) en even een NEE zeggen en pas loslaten wanneer de pup rustig is.
Bij visite zou ik de pup aan de lijn zodat degene die de lijn vast heeft de pup kan afleiden met voer of een speeltje zodat het oudje normaal kan worden begroet. Bij grommen of blaffen even een NEE zeggen en dan weer positief doen tegen de pup. Niemand mag zich er mee bemoeien alleen degene die de lijn vast heeft. Als de pup rustig is, kan de visite de pup wel begroeten. Indien niet rustig niet begroeten.
Ik zou de pup net zolang aan de lijn houden tot wanneer de pup echt rustig is, dan pas de lijn eraf.
Veel succes en de groetjes van Esther
Hoi Esther,
Bedankt voor jouw reactie. Echter de lijn wordt lastig, omdat het oudje dan denkt...Jippie we gaan weer wandelen! Dus weer enthousiast. Vandaag gaat het eigenlijk redelijk tot goed. We grijpen nu ook wel eens in, maar eigenlijk maar heel zelden. Ik pak de pup dan even bij zijn halsbandje of bij z'n borst. Ik zorg dan dat de pup wat rustig wordt en dan laten ze elkaar ook wel met rust. Het oudje geef ik dan even geen aandacht. Die komt na een stoeipartij al veel te vaak even mijn kant op. Dat hij even bij mij steun zoekt! Dat negeer ik ook. Ik denk dat het oudje het bijna op gaat geven. Hij ligt steeds vaker op z'n zij als ze echt wild stoeien. Als hij het niet kan winnen, is het wat mij betreft ook goed. Met bezoek hou ik de pup ook even tegen tot het oudje begroet is en weer rustig op z'n plekje ligt. Ik moet eerlijk zeggen dat de pup dan niet echt tegenstribbelt. Hij accepteert dat ik hem tegen hou. Verder is het zo raar dat de pup wel probeert om bij het oudje te gaan liggen. Soms zelfs bovenop het oudje. De ene keer laat het oudje het toe en de andere keer gaat hij ergens anders liggen en blijft de pup alleen achter. Zelf vind ik dit al een goed teken. Als ze elkaar echt niet moesten, dan zocht de pup het oudje ook niet op om even lekker tegen aan te gaan liggen. Ook kunnen ze samen op één groot kussen op een staafje knabbelen. Als ze iets lekkers krijgen, hebben ze geen gedonder met elkaar. Toen het oudje nog met onze andere hond was, konden zij dat echt niet samen. Nog steeds als die 2 herrie hadden, kwamen wij er altijd tussen. Ze zochten elkaar dan na 5 minuten weer vrolijk op en waren vergeten dat ze van te voren ruzie hadden. Maar ja een ruzie tussen 2 volwassen reutjes is anders als dit gestoei. Dat geduw heb ik bij die 2 nooit gezien. De pup wil gewoon echt hogerop komen. Dat is mij wel duidelijk. Maar goed ik ben blij dat jij zegt dat ik er nu toch af en toe tussen mag komen. Ik zelf denk ook dat het gewoon nodig is. Hij moet ook weten dat wij er eigenlijk niet van gediend zijn. Als wij dit maar constant toelaten, gaat het misschien ook wel normaal worden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oudere hond en pup! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?