Ik hoor graag verschillende visies.
En dus leg ik jullie de volgende vraag voor;
Waar let jij op als je een nestje fokt?
Dus het totaal plaatje, gezondheid? karakters? wat nog meer?
ik ben benieuwd!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voor de fokkers onder ons." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Oke dan zal ik maar beginnen.
Als ik een teefje heb,dan worden daar alle onderzoeken na gedaan die in het ras voorkomen.
Verder,zal een paasr shows nodig zijn....niet voor mij maar wel van de rasvereniging.
(ik vind shows in een opzicht belangrijk,zodat je als "leek" weet welke foute je hond heeft).
Als dat alles goed is,ga ik op zoek naar een reu.
Deze moet mij wel aanspreken,en de foute van mijn teef goed hebben....dan is voor mij belangrijk dat de ogen getest zijn van deze reu.
Ik wil graag nakomelingen van deze reu hebben gezien en niet 1 maar wel een paar van verschillende teven,tenzij deze reu zo "gaaf"is dan wil ik hem wel gebruiken zonder daar nakomelingen van te hebben gezien.
Karakter is voor mij niet zo belangrijk,het moet geen doetje zijn en ook niet vals....nu is dat bij een dwergschnauzer ook niet een probleem.
Ik heb ene plaatje in mijn hoofd van een perfecte dwergschnauzers en probeer daar zo dicht mogelijk in de buurt te komen.
Door dus het uitzoeken van reuen die de foute van mijn honden beter hebben
En gezondheid staat natuurlijk bovenaan
Misschien leuk als je zelf eerst je visie ook geeft .
Op de website zie ik namelijk dat jullie die ook hebben!!
Ons ras de Bullmastiff is natuurlijk een heel ander ras.
Mijn fokvisie is 1)gezondheid 2)karakter 3)uiterlijk
Maar ik probeer het wel allemaal bij elkaar te vinden!
En ik weet al uit ervaring dat er weinig perfecte Bullmastiffs zijn, dus we proberen er zo dicht mogelijk bij te komen.
En ik weet al uit ervaring dat er weinig perfecte Bullmastiffs zijn, dus we proberen er zo dicht mogelijk bij te komen
Dat is nou de kunst van het fokken.
Maar wat is de perfect???
De ene houd weer van dat en de andere vind dat.
Zo vind ik borst,knieën en kop heel belangrijk.
En waar ik ook altijd over zeur is het breed lopen van achteren.
Terwijl een ander de vacht en de staart weer belangrijker vinden.....
Soms zie ik honden dat ik denk...ppfff en deze mensen zetten daar een reu op met dezelfde achterhand....dan denk,hoe kan dta nou,ben ik nou zo kieskeurig???
Maar hun vinden gewoon een ander ding belangrijk.
Waar ik toraal niet van hou is tig keer dezelfde combinaties doen,of altijd naar dezelfde reueigenaar gaan,die heeft dan weer een nieuwe reu voor hun"klanten"(wordt helaas letter gezegd....)
De wereld is groot en er lopen vele mooie honden op deze wereld,soms moet je er veel moeite voor doen...maar dan heb je ook wat,hihihi
gezondheid karakter uiterlijk
in deze volgorde
ok, interessant.
Nou Greetje, daar komt mijn visie
Zoals je al zei, heb ik veel op mijn website staan. Ik heb gezondheid hoog in het vaandel staan. Niet alleen mijn teven, ook mijn reuen worden volledig getest. Ik wil weten waar ik mee fok, en wat ik ter dekking aanbied, een meerwaarde zijn, geen vermeerderaar.
Ik vind het belangrijk dat (in mijn geval) de honden actief zijn, geen huishonden dus, maar werkers.
Mijn honden moeten de aanlegtest en functioneel exterieurkeuring van de BCCN meelopen, en de 3 die ik nu heb hebben ook onlangs een show gelopen. Op die manier ben ik mij zeer bewust van wat er 'fout'/ 'minder' is aan mijn honden.
Afgezien van smaak natuurlijk, ik hou niet van show borders, van mij mag het best wat ruwer zijn.
Als ik goed op de hoogte ben van de teef waar ik mee wil fokken, en ze volledig door de medische molen is gehaald ga ik haar gedrag/karakter nog eens observeren. Dat doe ik altijd al natuurlijk, maar dan laat ik wat andere kenners meekijken. Op die manier heb je een bredere visie van waar je op moet letten in een reu. Wat wil ik wel als aanvulling op haar karakter, wat wil ik niet ivm het 'té'-principe. Te veel... (je kent de spreuk wel toch?)
Pas op het aller laatst ga ik kijken naar 'mooi'. Mooi als in; kleurtjes, bouw, etc.
Ik vind gezondheid en karakter het belagnrijkste.
De reu moet een goede aanvulling zijn, of juist een beetje een tegenhanger, indien de teef een beetje een te-factor heeft op een bepaald gebied. Hij moet gezond zijn en sociaal. Nakomelingen hoef ik niet perse te zien, alhoewel ik het niet zal nalaten als ik het kan. Dit omdat moeder natuur elke keer weer hele andere exemplaartjes creeert; het verleden is geen garantie voor de toekomst!
Het moeten goede werkers zijn, maar relaxt in huis. Dat is echt een ideale hond in mijn visie.
Nou, hier komt mijn visie dus:
Voor mij staan dus ook gezondheid, karakter en schoonheid, in deze volgorde. Want als je géén gezonde honden hebt, de karakters niet goed zijn dan kun je misschien wel een heel mooie hond hebben maar wat heb je dan aan die schoonheid als de gezondheid het niet toelaat om wat met je hond te doen. En als het karakter niet goed is wat heb je er dan aan om altijd bang te moeten zijn dat je hond flipt als je er iets mee doet!! Ik fok al bijna 42 jaar teckeltjes. In de eerste jaren langhaar standaard maar ik kwam al gauw tot de conclusie dat het karakter niet geschikt was voor mij. Ik hou van een wat brutalere teckel. Het zijn toen dus ruwhaar dwergjes en kaninchens geworden. Toen ik pas begon was de basis en de populatie vrij klein dus we hebben indertijd best veel moeten zoeken om goede combinaties te vinden. Het voordeel is nu dus wel dat ik hele lijnen ken en weet waar ik dus niet, of juist wel, naar toe moet. Ik ben iemand die heel erg critisch is op de gangwerkjes van mijn hondjes. Vooral de achterhand moet bij mij sterk zijn. Zeker ook omdat een teckel eigenlijk een werk/jachthond is en dus uren moet kunnen lopen door ruig terrein. Van mijn hondjes kan ik zeggen dat de karakterjes goed zijn. De gezondheid levert ook geen problemen op en op de show draai ik, als ik ga, best wel op plaatsing mee . Ook organiseer ik wel eens voor de NTC oefenjachtproefjes. Dan kunnen hier teckeltjes getest worden op hun jachtaanleg!!! Voordat er met een teefje gefokt wordt heeft ze, evenals de reu, alle gezondheidstest gehad en ik laat ook altijd bloed prikken voor progesteron. Voordat dat gebeurt kijkt de dierenarts het teefje nog even helemaal na. De reuen die ik kies moeten ook bij mij voldoen aan de eisen dat ze een wezenlijke bijdrage leveren aan de verbetering die ik graag wil zien in het nestje.
Als ik fokplannen ga maken, kijk ik eerst heel goed naar mijn eigen teefje. Natuurlijk doe ik eerst de gezondheidsonderzoeken. Is dat in orde, dan kan ik meer plannen maken. Ik loop enkele shows, zodat ik van keurmeesters hoor wat evt. de minpuntjes aan de teef zijn, zodat ik een reu kan zoeken die kan verbeteren daarop.
Dan op zoek naar een reu en hoe je het ook doet, het eerste wat je van de reu ziet, is toch zijn uiterlijk. Daar val je dan op, of niet. Meestal zie je eerst de reu op een foto. Ik heb een keer gehad dat ik een reu op de foto prachtig vond. We zijn gaan kijken (in Zuid-Duitsland) en toen bleek ik geen klik met die reu te hebben. Daarna bleek hij ook een knikstaart te hebben, dus viel hij gelijk al af.
Als ik een reu gevonden heb die ik qua karakter goed genoeg vindt (want daar kijk ik ook heel goed naar, ook het karakter moet bij dat van de teef passen. Bij Nuka moest bijvoorbeeld een hele stabiele reu), en ik keur het uiterlijk goed, dan vraag ik of ze de medische testen in orde willen maken.
Bovendien moet ook het teefje de reu leuk vinden. Vindt het teefje de reu niet leuk, dan kan het nog zo'n mooie reu zijn, dan gebruik ik hem niet.
Ik heb bij Bamse een keer een reu gebruikt waar ik als een blok voor viel toen ik hem zag. Bamse vond hem ook helemaal geweldig. Op shows liep ze alle benches langs tot ze hem gevonden had en ging dan bij hem voor de bench liggen. Dat vind ik prachtig, echte hondenliefde.
Pas als de hele puzzel compleet is, uiterlijk, gezondheid, karakter en de klik met mij en de teef, dan zal ik hem als dekreu gebruiken.
@Sharon
Ik denk dat je op moet passen met een 'tegenhanger' te zoeken.
Je moet 'gewoon' de perfecte reu zoeken en geen tegenhanger.
Je krijgt toch vaak dat de pups bepaalde dingen meekrijgen van of pa óf ma en geen gemiddelde daarvan.
Vergeet nog één van de belangrijkste dingen waar ik heel erg op let, de reu moet wel uit lijnen komen waar alleen het oude werktype in zit.
Greetje, ik denk dat je iets te zwaar tilt aan mijn woorden, of ik ben gewoon te zwaar in mijn taalgebruik kan ook nog
Een teef waar iets dusdanig 'te'aan is dat ik echt een tegenhanger moet gaan zoeken; daar wordt niet mee gefokt.
Een beetje compensatie echter, vind ik persoonlijk geen probleem. Als je een hondje hebt wat nét wat té pittig is in de sport, en je pakt een reu die nét wat relaxter is, dat vind ik persoonlijk een mooie compensatie.
Fokken = gokken, je weet het toch niet, maar ik denk niet dat je daarop een hele pittige reu moet zetten..
Dat is vragen om 'problemen'.
Toch?
Ik fok cavalier king charles spaniels. Veel problemen in het ras .
voor mij is het allerbelangrijkste de gezondheid van de Teef zowel als de Reu, moeten dus allebei volledig getest zijn.Er zijj niet zoveel gezonde reuen in Nederlan, dus is altijd goed uitpluizen. Heb nu mijn teefje laten dekken door een reutje uit Amerika die was 3 maanden in Nederland. Is dus een totaal outcros nestje
Net als Carla fok ik cavaliers. Ook ik vind stel de gezondheid boven karakter en schoonheid.
Bij mij zijn ook de reu en teef onderzocht op patella, op het hart (kleurendopplertest), op de ogen (ogenspiegeling) en op syri (d.m.v. een mri).
En ik heb ook gekozen voor een reu die helemaal niet in de lijnen voorkomt van Katie, dus ook een out cross.
Ik moest ook erg zoeken omdat mijn fokker waar Katie vandaan komt, zelf ook een teefje heeft gehouden van dat nest en zij had "mijn"keuze qua dekreu al gebruikt. En 2 nestjes met dezelfde combinatie zag ik niet zitten. Maar gelukkig is dat dus gelukt.
Mijn Markiesje staat op de dekreulijst van de rasvereninging.
Soms vind ik het wel een beetje jammer hoe het er bij de markiesjes aan toe gaat.
Omdat het Markiesje teruggefokt wordt regelt de rasvereniging meestal alles. Vaak stuurt de teefeigenaar een bericht naar de rasvereniging dat ze een nestje wilt. Dan stuurt de rasverening een dekadvies met daarop twee á drie reutjes waaruit de teefeigenaar kan kiezen. Het dekadvies is een jaar geldig. Sire is laatst samen met een ander reutje geadviseerd voor een teefje. Ik heb nog gegoogled maar ik heb geen idee hoe het teefje eruit ziet of hoe ze is. Als de eigenaar besluit met het andere reutje in zee te gaan hoor ik er niets van. Erg jammer.
Dit systeem werkt wel goed voor het Markiesje omdat er zo weinig zijn en dit leken in staat stelt een keer een nestje te krijgen. De rasvereniging doet het wel goed, er komt steeds meer eenduidigheid in het ras. Als je de foto's van de laatste tien jaar ziet is het echt knap wat ze hebben bereikt. Toch word ik niet echt enthousiast van dit systeem.
Hoewel Sire prima aan de exterieure en gezondheidseisen van de rasvereniging voldoet, vind ik hem iets te pittig voor een Markiesje. Het is echt een hondje waar je wat mee moet doen en die echt duidelijkheid nodig heeft. Het is wel een super lief en sociaal hondje, dus wel geschikt voor de fok, maar het karaktertje is wel iets waar ik rekening mee zou willen houden, en dat kan dus niet.
Hoi, ik ben weliswaar geen fokker. Maar ik kijk wel of mijn honden een bijdrage kunnen leveren aan het ras. Puzzle is heel mooi teefje, echter is zij niet geschikt om te fokken. Ze is wat kort in haar rug en ze heeft een lichte vorm van Patella Luxatie in 1 poot. Dit kan ze doorgeven aan de pups. Daarbij heeft ze veel halfbroertjes en zusjes en is de populatie van Bostons in Europa vrij klein. Voor bloedlijnen is het dus ook niet echt waardevol om pupjes bij haar te fokken.
Pim is echter een heel sterke en gezonde verschijning. Hij heeft een wat langere neus, hij is krachig, heeft een heel fraaie vacht en een heel mooi zacht karakter. Hij heeft een als veelbelovend gekeurd, wat nog niet alles zegt over een pup van 6 maanden. Mócht hij waardevol zijn voor het ras, dan zullen we overwegen om hem in te zetten als dekreu. Echter wel nadat hij uit alle testen uistekend is gekomen.
We zullen zelf geen nestjes fokken, omdat we hiervoor een tuin en meer tijd willen hebben.
Verschijning is belangrijk, het oog wil ook wat. Maar gezondheid en karakter gaan absoluut voor.
Greetje Je krijgt toch vaak dat de pups bepaalde dingen meekrijgen van of pa óf ma en geen gemiddelde daarvan.
Hier ben ik niet helemaal mee eens.
Als je altijd de perfecte reu zoekt,die er niet is,maar die er dicht in de buurt komt,en deze hebben altijd een slechte achterhand,dan krijg je dit er nooit uit,sterker nog dit zit er uiteindelijk zo vast in...(nu praat ik over uiterlijk,maar dit geld natuurlijk ook voor gedrag..)
Altijd zoeken naar een reu die de foute van je teef beter heeft...
Ik ben wel van mening dat je in 1 X een reu te gebruiken niet het probleem hebt opgelost.
Het is niet zo dat als je 1 x een reu met een goede achterhand gebruikt en je hebt daar een teefje van die goed is,en daar weer een reu met een mindere achterhand gebruikt,dit meteen weer terug is....
Zo ben ik begonnen met een teef met ene niet zo'n geweldige achterhand,daar stammen bijna al mijn teven van,dus ik zal altijd de achterhand belangrijk vinden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voor de fokkers onder ons." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?