Haha niki, nederlanders zijn geld wolven he
En in dat boek staat trouwens heel goed beschreven hoe je het kunt toepassen bij je hond maar natuurlijk is het vooral uitproberen wat er bij jou hond werkt.
En elke situatie is anders en moet je inderdaad goed uitkijken maar gelukkig kan je in twijfel altijd even hier even vragen Zo krijg ik binnenkort een doodsbange berner sennen hond die heel hard blaft als angst.
Hoe ik dit moet behandelen ga ik ook nog even uitzoeken want de enige keer dag ik hem zag waren zijn baasjes er bij die hem hier voor strafte, natuurlijk heb ik uitgelegd dat dat echt geen nut heeft en ze gingen ook kijken naar het boekje. Dus misschien stappen zij ook over..
groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kalmerende signalen, geniaal!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Mijn eigen mening over kalmerende signalen, gebaseerd op wat ik geleerd heb/leer is dat kalmeringssignalen komen door een intern conflict.
Een intern conflict treedt heel gauw op. Als voorbeeld geef ik altijd hoe dat zit bij mensen. Bijvoorbeeld iemand zegt iets tegen je wat je eigenlijk niet zo fijn vindt. Veel mensen zeggen vriendelijk iets terug, maar ballen daarbij hun vuisten. Dit kun je een 'intentiebeweging' noemen. Het liefst zou je m een mep verkopen, maar dat wordt verhinderd doordat je sociaal wenselijk gedrag wil laten zien. Dat verhinderen van iets wat je eigenlijk wil doen is het conflict en het uit zich in gebalde vuisten, maar kan gaan zitten in nagel bijten, in je eigen arm knijpen, een bierfiltje kapot scheuren enzovoorts.
Heel veel 'kalmerende signalen' zie je bij mensen die een presentatie geven. Hieronder vallen ook stopwoordjes, maar ook even het haar achter de oren schuiven, slokje water nemen (zie je vaak aan tafel bij Pauw en Witteman!) een woordje gebruiken als 'nou.. ' waardoor er een kleine pauze ontstaat. Allemaal (niet bewuste) manieren om iets meer tijd te krijgen om gewenst gedrag te laten zien. Om zenuwen onder controle te krijgen.
Dit is dus precies wat honden ook doen. Honden gebruiken zeer zeer weinig gesproken taal. Hun lichaamstaal is dus nog belangrijker.
Er zijn heel veel verschillende kalmeringssignalen, maar er zijn meer signalen die niet persee onder 'kalmeren' vallen. Je noemt ze ook wel stresssignalen.
Bijvoorbeeld 'pootje heffen'. Dit is een intentie-beweging. De hond wil ergens achteraan, maar gaat niet. (Intern conflict!) Het heffen van het pootje verraad dat de hond niet helemaal zeker is van zichzelf (zal ik wel, zal ik niet?) en is in mijn ogen dan ook geen kalmeringssignaal, maar een stresssignaal.
Uitschudden vind ik zelf een hele belangrijke. Als een hond aan wat stress is blootgesteld en dat kan al zijn dat zijn baasje over hem heen is gebogen, moet die spanning (adrenaline die opbouwt) een uitweg hebben. Het uitschudden is eigenlijk letterlijk spanning van zich afschudden.
Ik geloof dat de hond dit echt voor zichzelf doet en niet voor zijn omgeving.
Na het schudden zie je heel vaak een verandering is houding. De hond is letterlijk minder gespannen, beweegt weer soepel, staartje staat weer neutraal tot hoog en de oortjes weer in de normale stand, rug recht en pootjes recht.
'Tongelen' oftewel het snel in en uit steken van de tong is voor mij altijd een signaal dat de hond stress ervaart. Stress hoeft niet iets slechts te zijn!! In een achtbaan gaan is voor veel kinderen ontzettend spannend, maar ze willen er wel achter elkaar in, dus het is wel heel leuk!!
Dat geldt voor honden hetzelfde.
Veel tongelen geeft mij aan dat de hond teveel stress ervaart.
Ik heb het (nog) niet ervaren dat een hond dit alleen omzet om een andere hond te kalemeren. Ik geloof wel dat het effect heeft op een andere hond, omdat deze ziet dat de hond die tongelt stress heeft. Ik noem dit zelf daarom een stresssignaal.
Snuffelen, kop wegdraaien enzovoorts dat vind ik zelf hele mooie kalmeringssignalen waarvan ik het idee heb dat ze vooral voor de buitenwereld bedoeld zijn. Ze kalmeren de hond zelf, maar ik zie ze eigenlijk nooit uitgevoerd worden zonder dat er interactie is met een mens of een dier.
(Tongelen daarintegen doet Biko ook als hij een hondenpuzzel moeilijk vind)
Maar dit is alleen mijn ervaring, dus wil niet zeggen dat omdat ik het nog nooit gezien heb, het nooit gebeurd natuurlijk.
Mijn idee is dus dat naar de buitenwereld toe aangegeven wordt, 'maak je geen zorgen, ik doe helemaal niets, ik ben geen gevaar'.
Deze zijn signalen gebruik ik als trainer echt vaak.
Zeker met angst(agressie). De lastigste honden krijg je hiermee rustig en je krijgt hun vertrouwen.
Een hele mooie ervaring die ik zelf heb stamt al van jaren terug, ik had net het boekje van Turid Rugaas gelezen. En was zelf op dat moment tot mijn grote verdriet hondloos, maar deed vrijwilligerswerk in het asiel.
Het asiel had ook een pension.
In het pension zat een herderkruising die sinds zijn baasje weg was gegaan (vijf dagen voordat ik kwam in het weekend) door niemand het hok uitgehaald kon worden, hij was agressief en viel aan. Kortom niemand durfde zijn hok in te gaan omdat hij zo begon te grommen en uit te vallen.
Ik had mijn herderkruising niet lang daarvoor moeten laten inslapen (vanwege extreme agressie door tot vier maanden in een schuur te hebben gezeten) en had (en heb) dus 'iets' met herderkruisingen.
Door het boek had ik geleerd dat je met je rug naar het dier toe gaat zitten en je rug krom houdt. Je zit met je hoofd voorover gebogen van het dier af. Zo roep je geen agressie op. Alle bewegingen die ik maakte, maakte ik langszaam. Bij grommen 'bevroor' ik meteen mijn houding. En als hij gestopt was, ging ik heel langszaam verder met 1 hand met kaasjes richting het hok en gooide ze erin.
Heel langzaam (heeft bij elkaar een half uur geduurd ongeveer) ben ik toen met mijn zij richting de hond gaan zitten, voorover gebogen met mijn hoofd, de hond niet aankijkend en alleen maar kleine stukjes kaas in het hok gooiend. Steeds mijn hand iets dichterbij, tot ik het van mijn hand in het hok liet vallen. Totdat hij na tien minuutjes uit mijn hand at.
Daarna ben ik rustig gaan praten, rustig wat meer bewegingen gaan maken, langzaam bewegen is heel belangrijk.
Vertrouwen winnen en nooit een signaal negeren wat de hond geeft.
Het heeft een uurtje geduurd, totdat de hond zelf telkens contact zocht voor wat lekkers. Hij was meer ontspannen en zorgt dus zelf contact, wat heel belangrijk is. Een hond die jou opzoekt is minder geneigd je te bijten, dan een hond waaraan je je opdringt.
Na een uurtje kon ik het hek openen en de hond voeren uit mijn hand. Hek weer dicht en weer open, weer voeren.
Het moeten kleine stapjes zijn en ik kijk hem nooit recht aan, hou altijd mijn zijkant (kwetsbare deel van een hond) naar hem toe.
Toen ging het snel, vertrouwde hij erop dat ik hem niets zou doen en kwam hij uit zijn hok, waar ik hem kon aanlijnen. (van onderen doe je het riempje om, nooit over de hond heen!)
De hond was er nog twee weken en we hebben heerlijke wandelingen gemaakt! De asielmedewerkers en het baasje, wat ik later ontmoet heb, waren onder de indruk en ik kwam speciaal om hem uit te laten, want nog niemand durfde dat haha.
Zo zie dat het ook persoonsgebonden is. Ik had zijn vertrouwen gewonnen, een ander moet dat helemaal opnieuw doen, al zie je dat het per persoon steeds sneller gaat. En meestal als ze zo'n vijf a zes keer dezelfde procedure hebben doorlopen gaan ze generaliseren.
En het heeft niets te maken met dat je bijzonder bent of wat dan ook, het gaat erom dat je de hond met respect benaderd en hondentaal gebruikt.
Mijn cursisten krijgen in totaal 5 keer anderhalf uur theorieles waarvan 1 theorieles over lichaamstaal en kalmerende/stress signalen gaat.
Ik hoor altijd een week na die les hoeveel meer een aantal eigenaren gaan opletten (niet iedereen heeft er helaas interesse in of het geduld om er naar te gaan kijken) en hoeveel meer ze zien.
Hele verhalen krijg ik te horen en dat is echt super!
Dus ik kan mensen niet genoeg vertellen om er goed op te letten en ermee aan de slag te gaan!
Ik zie kalmerende signalen als een mooite toevoeging op de clickertraining.
Groetjes, Margje
Ohw en uit onderzoek blijkt dat de 'taal van mensen' ook maar voor 17% bestaat uit en gesproken/geschreven woorden!!!
De rest zeggen we met onze lichaamstaal, klank van de stem enzovoorts.
Niet zo gek dus dat er vaak conflicten ontstaan op fora en via email!!
We missen bij deze communicatiewijze, 83% van de volledige communicatie!!
Groetjes, Margje
Mooi verhaal Margje, ik ben nog steeds aan het onderzoeken wat wat nu is en zou ook graag zelf onderzoek willen doen over de dominantie teorie,
Want wolven worden geboren met een rang, maar ik wil testen of dit bij honden ook zo is.
Maar goed daar gaat dit dus niet over haha
groetjes
Ik heb het boekje ook gereserveerd bij de bieb. Gisteren heb ik samen met mijn vriend wat filmpjes bekeken en we vonden het heel interessant.
WE hebben natuurlijk ook al wat dingetjes uitgeprobeerd en waren verbaasd over de dingen die we terug kregen van Chica.
Lezen dus!
Nou ik heb het boekje binnen, hoor. Net al een stuk doorgelezen, super interessant! Dank voor de tip dames!
Ik ga inderdaad, zoals ze aanraadt in het boekje, observeren en uitproberen. Leuke nieuwe aanvulling op het trainen en werken met onze puber Igor.
Ik vind het echt superleuk dat iedereen er zo mee bezig is! Het is zo leuk dat het werkt!
Mila is nooit zo blij met pups om dr heen, sowiso jonge hondjes weet ze geen raad mee.
Meestal eindigd dat in dat Mila de pup al grommend op de rug gooit en dr boven blijft luid grommen.
Nu werd het al een stuk minder doordat ik met Mila veel met pups samen heb gewandeld. Ze went eraan, ze vind het naar mijn idee een beetje eng en weet zich geen raad met een pup.
Nu ik dit boekje doorlees merk ik dat ik Mila gewoon wat kalmerende signalen moet laten zien, eerder was ik al bang voordat we bij de pup waren.
Nu greep ik mn kans, zag iemand uit de buurt aankomen met een pup. Hup naar buiten, rustig praten, paar keer gapen ( hihi ) en wat doet Mila? Snuffelen en daarna spelen!
Geweldig!
Margje, inderdaad een mooi verhaal zeg! Je zal wel trots zijn geweest!
Ik heb het boekje gisteren ook binnen gekregen en in 1 ruk uitgelezen. Super interessant. Mijn vriend gaat het ook lezen. Ik vind het een aanrader.
Ben het wel een beetje met Niki eens dat 20 euro best veel geld is, maar aan de andere kant is het wel super interessant en als het werkt dan vind ik het de 20 euro wel waard.
Fijn te lezen dat je er wat aan hebt Snoo.. Ik merk dat ik het niet duur vind omdat het mijn leven op zijn kop heeft gezet en dat mijn honden nu maatjes zijn geworden en dat ik veel meer begrip heb voor hun signalen.
De boeken van Martin Gaus zijn bijna net zo duur en daar heb ik persoonlijk veel minder aan gehad.
Ik vond het ook een heel bedrag voor het boekje, maar ik ben er nu wel heel blij mee, nu zou ik de andere boeken van Turid Rugaas ook nog een keer willen lezen.....Maar ik ga eerst even in de bib kijken.....
Ik vind het onwijs gaaf dat je dus met dit boekje zo goed de taal van je hond kan leren!!
En het helpt.Thuis als Mila slaapt dan knalt er weleens een deur dicht in het portiek of ze hoort een vreemde lopen(dat zie je aan haar manier van reageren of juist niet reageren )dan kan ze best heel schrikkerig reageren en je ziet aan haar hoofd dat ze heel geconcentreerd aan het luisteren is,ik ga dan gapen (met geluid) en kijkt ze me aan en legt meteen haar hoofdje weer te rusten.
Ander voorbeeld:
Buiten vindt Mila het heel leuk om met haar piepbeestje te apporteren.Ik heb de piep in mijn hand om het opnieuw te gooien en dan zie je die spannende blik in haar ogen en wel tig keer tongelen om zichzelf wat te kalmeren.Als ik dan terug ga tongelen ,2 x of zo ,dan gaat ze zitten.Weer brengt het rust.
Mooi om te zien.
Margje ik vind jou verhaal met de herderkruising een heel mooi voorbeeld van hoe het moet!!!
Groetjes Soraya&Mila.
Kun je dit boek gewoon bij de dierenwinkel kopen of moet je het via internet bestellen ofzo?
Je kunt het boek kopen bij www.mediaboek.nl.
Turid Rugaas-kalmerende signalen.
Groetjes Soraya&Mila.
Hoi Maartje,
Leuk om te lezen dat jij en meerdere mensen ook enthousiast worden van dit boek, ik had dit boek uit de bieb, en heb het bijna in één keer uitgelezen, en was net zelf een topic hierover begonnen onder 'gezellig kletsen, bang voor de trein'. Het is zeker goed en duidelijk geschreven, met veel voorbeelden erin. Ik heb de hondenfluisteraar ook gelezen, ook interessant, maar wist niet goed hoe ik daarmee om moest gaan.
Het erge vind ik dat veel mensen (waaronder ik zelf)de kalmeringsignalen van hun hond niet herkennen, er niet op reageren of zelfs afstraffen. Hierdoor gaan honden deze signalen niet meer gebruiken, en kunnen ze dus ook niet goed meer communiceren met andere honden, en heb je dus een probleem.
Ik wou dat ik het boek eerder had ontdekt. Teske communiceert gelukkig nog wel, en daar ga ik nu zeker beter op letten. Nu zou ik heel graag de andere boeken van Tuid Rugaas ook willen lezen, dus snel weer naar de bieb.
Groetjes Renate en Teske
heb het boekje ook net besteld
@Margje & Biko
Goed stukje van je Margje. Vooral dat onderscheid tussen signalen richting een andere hond en move´s van de hond om zichzelf te ontladen.
Ik zelf gebruik de diepe zucht als communicatie middel richting mijn hond nog al ééns. (valt misschien niet onder de kalmerende signalen, maar hé is ook hondentaal)
Als we stoeien en het loopt uit de hand dan doe ik met haar mee door ook inééns even wat water te gaan drinken (het zgn oversprong gedrag) Daarna kunnen we de draad gewoon weer oppakken als of er niets gebeurd is.
Gisteren het boekje besteld(mediaboek) en vandaag al binnen. super
ook ik heb zojuist het boek besteld, ben erg benieuwd.
zijn er meerdere boeken over de houdingen/ hondentaal waar jullie zo enthousiast over zijn?
Heel interesant Ga toch eens opletten Dushi is nog zo klein heb haar 3 weken ben benieuwd
Hoi, ik heb een vraag over een conflict tussen mijn hond en een andere hond uit de buurt.
Als ze elkaar naderen (beide los) vertoont mijn hond alle mogelijke kalmeringssignalen. De andere -grotere- hond loopt op hem af, gaat tegen hem aan staan, over hem heen en duwt hem weg. Mijn hond blijft laag, probeert langzaam weg van hem te gaan met boog.
Wanneer ik of de andere baas dichter in de buurt komen, grijpt de grote hond de mijne.
Het vreemde is dat hij niet onderdanig gaat liggen, maar ook begint te blaffen en happen.
Het eindigt altijd zo dat de andere baas haar hond streng er tussen komt en haar hond er uit pakt.
Waarom reageert de andere hond niet om kalmeringssignalen?
Wat gebeurd er als jullie beiden doorlopen en de honden bij je houden?
hallo ik had iets geplaatst over of mijn hond onderdaning is
toen zei iemand kijk s bij kalmerende signalen waar moet ik naar kijken als mijn hond n andere hond tegen komt en op zn rug gaat liggen???
Zoek even in de encyclopedie Cindy..
Bovenaan in de balk kan je de encyclopedie vinden daar staan allemaal leuk leerzamen dingen in..
Succes
hoi maartje
ik vind dit een SUPER goed idee voorkomt een hoop venijn op straat ga zo door
jammer dat je geen lid meer bent
vrg ela en poot van max
ik vond het ook een eye-opener dit boekje, maar heb ook wel wat kanttekeningen met het te snel iets "kalmerend signaal" noemen.
onder andere dat "tongelen" , ik leerde heel jong al dat dat spanning was bij de hond, stress opbouw, als je een hond frontaal tegenkomt die dit doet, zou er een uitval kunnen volgen.
het boekje is razend interessant, maar eigenlijk moet je dan nog veel verder verdiepen in de taal die honden spreken en loslaten ze op wat voor manier te "vermenselijken" want hoewel een hond graag conflicten vermijd is hij/zij ook wel veel bezig met het uittesten van de omgeving, wat dus weleens een conflict oplevert.
vond het een super boekje, maar als 100% kennis, is het wat eenzijdig.
Kiki doet dat ook! We zeggen: 'Kiki wandelen?' we pakken de riem en ze wordt harstikke gek, blaffen springen, enthousiast, en dan nog héél vaak gapen met een piepend geluid erdoor. Is dat gapen dus dat ze zichzelf wilt kalmeren?
We doen ook vaak langzaam knipperen naar haar, soms doet ze het ook terug.
Ik heb inderdaad ook een keer gehad dat ik bij d'r lag, toen moest ik gapen, toen moest Kiki gapen en toen ik weer. Haha, even later viel ze in slaap.
Hoi!
Ik ben ook enthousiast geworden over dit boek en ga hem aanschaffen! leuk dat het bij jullie honden goed werkt!
Het uitrekken heeft alleen volgens mij niets te maken met kalmerende signalen. Dit doen (mensen en) honden om hun "spieren te activeren" voor een activiteit, of bij mensen, om wakker te blijven als we moe beginnen te worden. Want door ze te rekken komt er een prikkel door die zorgt voor doorbloeding en waarschijnlijk komt dan ook het metabolisme(energie wisseling) op gang.
Groetjes!
Hallo Esther.
Dit is wel degelijk een kalmerend signaal.
Als je je gaat verdiepen in de kalmerende signalen zul je dingen tegen komen waar je het bestaan niet van wist.
Lees ook eens het boek stress bij honden.
Doe zelf als met de kalmerende signalen, heb daardoor mijn 4 teckels bij elkaar kunnen houden.
Ik heb het boek van Turid gisteren in 1 ruk uitgelezen. Super leerzaam!!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kalmerende signalen, geniaal!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?