Mijn hond blaft naar andere honden, ik heb al vanalles geprobeerd maar ze blijft het doen. ze borstelt dan ook, omdat ze het spannend vind denk ik.
Ik straf haar nooit, nouja ik zeg weleens 'nee' of 'dat moet je niet doen'.
Als er een andere hond aankomt geef ik haar iets lekkers of een aaitje voor dat ze gaat blaffen.
Ik probeer ook de andere hond te negeren en doen alsof er niets aan de hand is.
Maar dat is best lastig met een hond van 35kg die aan de riem trekt...
Ik kreeg haar toen ze 3 was en ik weet dus niet veel over haar verleden helaas.
Kan ik nog iets anders proberen of doe ik iets verkeerd? Wat zouden jullie doen?
Voor nu. Omdraaien, niets zeggen, andere kant oplopen, als mogelijk voor je hond het gedrag laat zien. niet stilstaan!. Stilstaan geeft de gelegenheid om verder te kijken, fixeren en blaffen, door om te draaien verbreek je het oogcontact.
Belonen , het koekje, pas als je hond naar jou kijkt, dus als je wegloopt van de hond, niet als hij naar de andere hond kijkt, want dan beloon je al het gedrag wat er meteen op volgt. Het blaffen dus.
Dit blaffen, borstelen zeg je zelfs, kan onzekerheid zijn of dreiging.
Niet te zien achter een scherm. Bekijk eens hoe de oren en de staart van je hond dan staan.
Oren plat, in de nek, kan duiden op onzekerheid, mits samen met een lage staart.
Mondhoeken naar voren is aanvallen, tot hier en niet verder, vaak met opgetrokken lip.
Mondhoeken naar achteren is angst,
staart laag is onzeker en of angst,
strakke staart is tot hier en niet verder.
Stijve rechtopstaande staart die een klein kwispeltje laat zien, is punt van aanvallen.
Kortom leer de hond lezen en je weet wat de intentie is.
Blaffen en borstelen is het nu maar Beiden kan tot vervelend uitval gedrag leiden en dat moet je nu voorkomen. Je hebt een grote hond dus voorkomen is beter dan uitelkaar halen, het gedrag van jouw hond kan ook boos gedrag van de andere hond opwekken,
Lees het boekje, help mijn hond trekt van turid rugas, en pas die methode goed toe. Dan kan je binnenkort zonder gegrom en geblaf, langs een hond lopen,
Wat bij mijn hond hielp was hem aan de buitenkant laten lopen, dus zodat jij als "buffer" ertussen kunt lopen en de riem dan dus eventueel even in de andere hand nemen, dat was bij hem het verschil tussen blaffen en gewoon meelopen.
Ineke2: Hoe jij het uitlegt is het dreiging. Staart hoog, oren naar voren.
Kan best nu ik eraan denk, ze is een kruising met een ras dat heel waaks is.
En dat omdraaien he, ik kan toch niet halferwege de wandeling al weer teruggaan?
Dankje voor de tip van dat boekje.
Dat probeer ik altijd wel, maar ze trekt zo hard naar die andere hond toe dat het niet lukt haar aan de buitenkant te houden...
Gezien je hond verbaast me dat niet. Vandaar mijn reactie over honden gedrag, overigens maar een heel klein stukje, je kan hier eens een goed boek over lezen. Je hebt de hond nog niet zo lang en ze gaat nu haar echte gedrag laten zien. Zo werkt dat met honden..
Zeker omdraaien , niets zeggen maar meteen de andere kant oplopen, tot de andere hond weg is, je die niet meer kan zien. dan kan je weer verder lopen of gewoon een andere kant opgaan. Ik zie allemaal bosfotoos van je, dus je kan zo het bos een stukje inlopen? Als jouw hond echt kracht zet, houd je hem dan? Je hond langs de andere hond trekken zal het gedrag niet gaan veranderen.
En beloon echt pas als de riem los hangt en de hond naar jou kijkt en totaal niet meer naar de andere hond. Op tijd belonen is enorm moeilijk secondes werk,
Dat doet ie van mijn ook als kleine dwerg. Scheelt echt de helft met een jasje aan in ontmoetingen, zien die andere honden niet die drakenstreep op zijn rug Ik loop ook ietsie door, klein beetje verder maar niet zover dat ik niet kan ingrijpen dat werkt ook best fijn.
Rena komt samen met enkele traumas uit het buitenland. Ik was aanvankelijk wel even onder de indruk van hoe ze soms probeerde uit te halen of hard te blaffen en grommen naar andere honden (enkel wanneer die haar ook bleven aanstaren tijdens het voorbij lopen). Des te meer omdat ik nooit eerder een hond had die dit gedrag vertoonde.
Rena's favoriete ding zijn ballen. Als er een bal in de buurt is, kan ze nergens anders nog haar focus op plaatsen. Wanneer we sommige andere honden passeren tijdens een wandeling hoef ik maar het woord bal uit te spreken en ze blijft me al wandelend een hele tijd aankijken vol verwachting, lang totdat we de hond zijn gepasseerd. Soms heb ik ook een bal bij die ik dan snel even tevoorschijn haal. Misschien heb je ook wel iets om de Boshond mee te hypnotiseren.
In Rena's geval heb ik gemerkt dat ze bepaalde honden die te lang blijven in haar ogen staren niet erg fijn vind. Kan ik begrijpen, wanneer vreemde mensen dat bij mij doen, voelt dat ook naar aan. Hondentaal uitten is niet erg praktisch als ze met een tuig of halsband aan de lijn meelopen. Sinds Rena geleerd heeft om zonder lijn, vrij aan de voet mee te lopen heeft ze ook geen enkel probleem meer met het passeren voorbij andere honden. De andere hond mag dan nog blijven staren en proberen uitvallen, zelf heeft ze niet meer de nood daar dan op te reageren en is ze gewoon flink.
Ondertussen lukt het ook prima terwijl ze wel is aangelijnd, waarschijnlijk vanwege de betere ervaringen met de bal en onaangelijnd meelopen dat er heeft voor gezorgd dat de nare ervaringen voordien nu zijn afgezwakt en overschreven met ervaringen die soepeler verlopen en meer rust in haar hoofd brachten.
Ik denk dat het soms een beetje zoeken is om net die specifieke actie uit te pluizen die past bij jouw specifieke hond. Regeltjes en lectuur over honden heb ik nooit gevolgd. Ga lekker samen groeien en een steeds sterkere band met je hond creëren, en volgens mij is alles dan mogelijk, mits wat geduld en liefde.
Oke ik ga het proberen. Wij lopen best vaak in het bos ja dan kan ik makkelijk omlopen, maar soms kan dat niet maar dan ga ik wel proberen ze te onwijken.
Nou als ze een halsband om heeft hou ik haar nog wel, dan pak ik haar bij haar halsband, met een tuigje is veel moeilijker, zeker als we geen plek hebben om een beetje om die hond heen te lopen.
Ik heb nog één vraagje: als ik steeds andere honden ontwijk, dan leert ze het toch nooit? Of moet ik dat altijd blijven doen dan?
Oh ja vast! De mijne heeft ook een soort 'jasje' maar die heeft ze niet altijd aan :)
Fijn dat dat werkt voor julllie
Ik heb ook wel geprobeerd haar af te lijden maar omdat ze niet met speeltjes speeld is dat best lastig om iets te vinden. Ik heb het met iets lekkers geprobeerd, dat werkt soms, maar vaak let ze echt alléén op die hond en dan ziet of hoort ze niets anders meer!
Dat gaan we zeker doen.
Als je de aanwijzingen uit het genoemde boekje goed gaat volgen zal je zien dat de hond maar iets nodig heeft om op jou gericht te raken.
En ja. Sommige honden blijven dit gedrag houden en dan zal je ze blijven moeten ontwijken. Het is ook het soort hond dat je hebt, daar moet je ook rekening mee houden,
Het beste is dit wegdraaien en weglopen te doen voor de hond in de blaf modus komt. Wegdraaien kalmeert de hond en ook de andere hond. Verplicht langslopen verhoogt de stress, , lees een goed boek over hondengedrag!
Wat rena zegt, aankijken is heel bedreigend in honden taal, fixeren hoe dannook altijd voorkomen dan wel onderbreken, het gaat altijd, al is het maar een seconde , vooraf aan de aanval. Die aanval,blijft uit als een vd twee honden de kop afdraait en het oogcontact verbreekt en de hals aanbiedt. Dus oog contact vermijd je door de hond af te draaien en daarmee de dreiging, het fixeren te onderbreken,
Nog een mooi boekje, kalmerende signalen van turid rugaas. Daar zie je een uitgebreidere uitleg van wat ik hier schrijf.
Dan haar blokken, en probeer de andere hond eerder te zien dan zij. Als zij al de beweging richting andere hond maakt ben je eigenlijk al te laat.
Let op de lengte van je lijn op die momenten, hoe meer lijn zij heeft hoe meer kans ze heeft haar kracht te gebruiken en de kans dat jij erachteraan bungelt of meer weerstand moet geven en zij harder gaat trekken groot is.
Zet zelf een pas naar voren en draai je voor je hond, op die manier blok je haar in haar gedrag, ze moet voor je stoppen. Dat is moment dat jij de andere richting op loopt dan van waar de hond komt. Zou mooi zijn als ze dan wel aandacht kan hebben voor voertje in je hand, maar zo niet dan loop je door en zorg je dat zij zich niet weer om kan draaien. Pas als je merkt dat ze weer goed mee loopt kun je met stem gaan belonen of weer voer aanbieden. Stevig de pas erin, niet twijfelen maar rechte schouders, rechte rug en evt. VOLG zeggen.
Een van de belangrijkste dingen om dingen als uitvallen voor te zijn is echt dat fixeren en de vooruitgaande beweging te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld wel stilstaan, maar dan achter een auto bijvoorbeeld, of een muurtje. Soms is dat echt nodig om dat uitval patroon te doorbreken, en bij sommige honden zal dit altijd beter zijn omdat het uitvallen er zo is ingesleten en/of omdat het pure hond agressie is.
Ik was op een bepaald moment erg blij dat een baas dat met zijn grote hond ging doen. We woven al vanaf afstand naar elkaar dat we elkaar gezien hadden, en welke richting we gingen. Als we echt moesten passeren stak hij dus vaak tijdig over en wachtte even achter een auto. Die hond kreeg namelijk écht een rode waas bij het zien van andere honden en was absoluut niet af te leiden, te blokken of mee om te draaien, kans dat lijntje zou knappen of uit de handen zou schieten was te groot en de schade dan niet te overzien.
Zolang ze de kans krijgt uit te vallen is dat zelfbelonend gedrag. Juist dan leert ze het nooit.
Eerst proberen dat patroon te doorbreken, en uit te vinden hoe je haar kunt trainen zodat ze de focus leert te verleggen naar jou ipv naar een naderende hond. Misschien kun je eens kijken naar een goede hondenschool in je buurt die als dat mogelijk is in kleine groepjes traint. Ondanks dat ik wel e.e.a. van gedrag en technieken wist had ik met onze jongste ook het "probleem" dat ik haar aandacht niet kon krijgen omdat in ons geval ze gericht was op onze 2 andere honden, ik besloot op cursus te gaan en daar leerde ze dus oefenen in een kleine groep, leerde ik hoe ik haar het beste kon motiveren om aandacht op ons te richten en gingen de aangelijnde wandelingen stukken beter. Ook leerde ik (en niet alleen met haar met de andere buitenlandse herplaatser ben ik toen ook gegaan, zien hoe hun gedrag t.o.v. andere honden was.
De 2 dames zijn prima in hun hondentaal en staan open voor spel.
Maar we hebben ook een reu, die vind honden die hij kent of leert kennen op rustige manier prima, maar staat niet echt te dansen om nieuwe vrienden te maken zullen we maar zeggen. Bij hem zal ik dus nooit op drukke momenten naar een (losloop) gebied gaan, hij luistert prima en is prima te sturen maar een groep drukke spelende honden die op hem af zouden kunnen denderen is niet zo'n strak plan, en omdat ik dat weet vermijd ik die situaties.
Niet iedere hond vind vluchtige hond contacten leuk houd ik altijd voor ogen, het is fijn en relaxed lopen als dat wél zo is, maar met een beetje trainen op gehoorzaamheid en conflictvermijdend gedrag is dat ook prima te doen, je moet alleen wel de juiste handvatten hebben om daar te komen.
Yup, gewoon ook eens de confrontation durven aangaan op gelijke hoogte. Daarna misschien oefenen met wat groters of kleiners maar leer vooral de mens aan de lijn kennen.
Hmm jullie maken het wel moeilijk voor mij!
Dat deed ik eigenlijk al, gewoon langs de hond lopen alsof er niets aan de hand is.
Maar dat werkte niet echt... want juist dan blaft ze dus!
Wat bedoel je met 'de mens aan de lijn'?
Gisteren hebben wij gewandelt in een park waar andere hondjes waren en ik heb ze ontweken,dat ging goed. Ze blafte niet
Leert ze het blaffen af als ik andere honden ontwijk?
Ik veronderstel dat het goed ging omdat geen enkele hond de kans kreeg in de persoonlijke ruimte van jouw Boshond te komen (en omgekeerd). Zodoende was er geen spanningsveld/bedreiging.
Maar wil je het de Boshond echt afleren, dan ga je toch moeten gaan trainen en een zekere confrontatie aangaan. Dit zal een geleidelijk proces worden, en niet iets dat op te lossen valt van de ene op de andere dag.
Ik veronderstel dat de mens aan de lijn over jou gaat
Honden voelen onze gemoedstoestand glashelder aan. Als jij gaat opspannen of licht zenuwachtig bent, gaat je hond hier op anticiperen. Vandaar, zorg eerst dat jij zelf een stabiele houding aanneemt vooraleer je het verwacht van je hond. We hebben allemaal die les moeten leren ooit, dus dit is geen verwijt ofzo. Het is handig om te weten en het zorgt voor minder narigheid voor je hond (en jij) op lange termijn.
Ook: Geduld is een schone zaak.
Oh ja natuurlijk ik denk ik dat het was dan
Ja dat snap ik, maar hoe moet ik dat doen? Er is hier geen hondenschool of zo in de buurt.
Ohh zo ja.
Dankjewel voor de uitleg.
Dat probeer ik al wel, en het helpt idd als ik rustig ben
Maar dat is niet altijd makkelijk! Ik denk dan vaak 'onee een hond...' als er een hond aankomt.
Ik ga echt mijn best doen!
En dat geeft dus de rust die jullie nodig hebben. Dat bedoelde ik dus, Vergeet dat honden een ,,speelkameraadje,, nodig hebben, dat is niet zo. Na de puptijd spelen niet heel veel homden nog met elkaar. Behalve als ze bij elkaar in huis zijn en het enorm goed met elkaar kunnen vinden, Sterker nog spel is niet meer dan elkaar meten, wie de sterkste is en kan als je niet enorm goed op,de signalen let zo omslaan in gevecht. Zeker als het een vreemde hond is die je maar zo nu en dan ziet. Je hebt een soort hond uitgekozen die zelfstandig moet waken, ze laat nu haar gedrag zien, nu ze bekend is bij jullie.
En gooi nooit een balletje als er een ander hond in de buurt is. Dat geeft bezittingsdrang en hele nare gevolgen als de bal verdedigd gaat worden,
Nogmaals en dan stop ik er mee, lees het boekje, help mijn hond trekt. Ik kan niet hier het hele boekje dicteren. Maar als je alles goed opvolgt, zal je zo,n verschil zien. En nee, dat gaat niet van vandaag op morgen.en tot die tijd ontwijk je honden, dat geeft zowel jezelf als je hond de rust die nodig is om te wandelen.
Of je hond ooit jippie jippie wordt met honden? Ik denk het niet. Maar het moet wel beheersbaar zijn.
Wil je de confrontatie aangaan met een zo sterke hond, weet dat je heel stevig, letterlijk en figuurlijk in je schoenen moet staan, gaat het fout dan heb je een nog groter probleem.
Mijn eerste hond, 18 kg,,had ik op mijn 18e jaar mijn handen aan vol. Fysiek kon ik haar aan. Maar ze was een enorme angstbijter, beet, als ze de kans had, hard en meteen ook gaten. Het is een keer gebeurd, de rest heb ik altijd voorkomen, ..... door de andere kant op te lopen, die ene keer was omdat een ander zijn hond zo nodig, ondanks dat ik zei, houd hem bij je, naar mijn hond toe moest laten lopen.
13 jaar lang heb ik me omgedraaid als ik een andere hond zag loslopen. Mijn hond reageerde altijd onmiddellijk op ,,hierkomen,,. En liep met me mee. Ze wilde ook helemaal geen contact met honden hebben,
Want mijn. Hond wilde die confrontatie helemaal niet, geen een hond wil graag zo een confrontatie of ze moeten er voor gefokt zijn.
Hey Boshond, doet ze dit naar iedere hond, of honden die ze niet Kent? Is ze aan de lijn of los?
Nu heb ik in principe geen ‘blaffers’. Maar de kleine is nog heel alert (thuis) vooral op mensen in aangegrenzende tuintjes die hij niet kent.
ik laat hem 1 a 2 keer blaffen, fa naar hem, ga bij hem zitten (staat hij in full alert, laat ik hem zitten, afleiding) en zeg dat het goed is. Zo blijven we een paar minuten zitten. Hij ziet dat er niets gebeurd, langzaam leert hij dat niet alles ‘in alert schieten’ betekent. :-)
Loopy ze wel eens los? Kan ze bv op een losloopweide met andere hondjes spelen?
Helemaal eens, honden die we niet kennen (vooral in het weekend, eerste stuk na parking kunnen we daar niet omheen) gaan we niet helemaal uit de weg, iets kortere lijn ‘doorlopen jongens, flink zijn ‘ en ze negeren de andere honden. Tenzij Dustin net een puberbui heeft maar dat zie ik al zijn lichaamshouding. Dan moeten ze naast me wachten tot het andere hondje (hond) voorbij is. Ben ik rustig, zijn zij ook rustig. Voorbeeld, heb altijd mobile bij me, maar wandeling is voor de boefjes, verdienen dan mijn volle aandacht (en aanwezigheid :-)
Oke, dankjewel.
Sorry dat ik zo lastig doe, maar dit is mijn allereerste hond dus ik wil het gewoon goed doen.
En ik ga echt opzoek naar dat boekje!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?