Hallo allemaal!
Ik schrijf nog niet heel actief mee op het forum, omdat ik op dit moment geen hond heb. Nog niet, want ik zou heel erg graag in 2025/26 weer een hond in mijn leven verwelkomen.
Het is alleen zo dat ik klein woon. Heel klein. Mijn woon/slaapkamer is 4,5 bij 3,5m. Zonder tuin. Nou heb ik het ruimtelijk ingedeeld, mensen vinden het hier groter ogen; het is niet zo dat je tegen de meubels aanloopt, maar het aantal m2 blijft natuurlijk klein en ik zou graag jullie eerlijke mening willen over de ruimte.
Ik heb de intentie om actief met m’n hond bezig te zijn. Lange wandelingen maken, samen op pad gaan en het beoefenen van een hondensport samen lijkt me erg leuk. Ik zal hoe dan ook mijn best doen om hem/haar genoeg mentale stimulatie te geven. Nu moet ik zeggen dat ik bekend was/ben met vermoeidheidsklachten en ik niet met zekerheid kan zeggen of ik altijd 100% in staat zal zijn om mijn hond elke dag veel activiteit en sport te bieden. Vandaar dat een heel actief ras zoals de duck tolling retriever voor mij waarschijnlijk afvalt.
Mocht het zo zijn dat jullie de ruimte wel vinden passen, wat zou dan beter zijn? Een adoptiehond of (een pup) van een fokker? Mijn gevoel gaat erg uit naar het adopteren van een hond van een stichting, maar ik moet zeggen dat ik er nog dubbel insta. Ook hier graag jullie eerlijke mening en advies. Ik wil niet dat mijn hond iets tekort komt.
Ik ben bereid om te verhuizen voor een hond en ben aan het zoeken, maar voorlopig blijf ik liever nog wel in deze omgeving wonen en is het lastig om iets te vinden. Mocht hier wel een hondje komen wonen, dan blijf ik hier voorlopig nog even, in ieder geval nog minstens een paar jaar, omdat ik hem/haar die stabiliteit gun. Uiteindelijk wil ik natuurlijk wel groter gaan wonen, liefst met tuin.
Mijn voorkeur gaat overigens uit naar middelgrote honden (35-55cm). De golden retriever heeft een groot plekje in mijn hart, maar die zijn nog net iets groter en ik denk dat die echt te groot zijn.
Alvast bedankt voor het lezen in ieder geval!
Ik heb zelf een adoptie hond en heb ook medische problemen, hij is een echte bankhanger, dus als het een keer voorkomt dat we niet ver of lang gaan is het geen probleem voor hem, mijn vorige hond uit uit Spanje, hetzelfde verhaal. Beide zijn Podenco kruisingen.
Je huis is niet te klein voor een hond, zolang je als je je goed voelt, hem/haar wel beweging geeft.
En als je je een beetje slecht voelt dan moet je wel zo sterk zijn om toch een wandeling van zeker een half uur doen, per keer.
Ik kan niet weten of je in staat bent als je je niet goed voelt dat je dan toch naar buiten gaat, ik moet zeggen, met hond doe je het graag, maar ook ik heb dagen dat ik van de bank naar de wc al ver vind.
Nu heb ik een partner, dat scheelt wel. Heb je iemand voor als je je echt slecht voelt dat iemand je hond uit laat? Dat vind ik wel belangrijk.
Als jij er kan wonen, kan je hond het ook, ik zou geen giga grote hond nemen, dat niet. Maar met voldoende beweging, zie ik geen enkel bezwaar. Mits je wel ruimte hebt om een passend, dus voor een middenslag, best een groot hondenbed neer kan zetten.
Heb je wel,een balkon? Of ook niet? Altijd handig om je hond snel zindelijk te maken
Zie niet in waarom een klein appartement een belemmering is, behalve dat het misschien onhadig is met pupper/herplaats hufterproof te maken Honden slapen over het algemeen thuis mits ze voldoende lichaamsbeweging en stimulatie krijgen. Je schrijft al dat je dat gaat doen.
Tuin is alleen maar makkelijk voor de zindelijks training. Heb weleens filmpjes gezien van zeer gefrusteerde honden die de hele dag in de tuin moesten verblijven want de baasjes werkte van 7:00 tot 19:00. Zat er één bij die letterlijk tegen een schutting van 2.5mtr sprong.
Onze woonkamer is ook niet zo groot wat erin resulteert dat meubels dichter op elkaar staan en er minder ruimte is langs de wand.
Grotere hond betekende hier;
Strepen langs de wand omdat je hond met zijn vacht daar de muur vaker raakt, vaker schoonmaken.
Meer kans dat er glazen van je salon tafel afgekatapult worden omdat er weinig ruimte is ze te ontwijken.
Af en toe hink-stap-sprong als de hond net in dat pad voor de bank ligt en je wil gaan zitten zonder de hond weer te laten opstaan.
Grote hond, grote mand, grote silo voor brokken. Je zult er toch ruimte voor moeten maken.
Verder zijn golden retrievers natuurlijk gouden honden. Wij hadden een labrador.
Klein wonen hoeft echt geen probleem te zijn. Als je de hond voldoende uitdaging kunt bieden. Hier woon ik ook niet erg groot en heb meerdere hondjes. Ik bied ze voldoende beweging door lekker te wandelen waarbij ze flink mogelijk snuffelen en zich uit mogen leven. Daarnaast bied ik ze mentale uitdaging door puzzels, snuffelmatten, likmatten en slowfeeders aan te bieden. Dat vinden ze hier erg leuk. Verder spelen we met speeltjes samen in huis. Dagelijks iets te kauwen. Persoonlijk als het hier even wat minder lukt kwa wandelen vinden ze dat ook prima. Dan vinden ze lekker slapen en paar dagen minder ook prima. Lukt het langer niet dan ga ik ze wat meer mentale uitdaging bieden. Hier werkt dat heel goed. Maar dat is per hond kijken wat werkt voor jullie. Natuurlijk is het wel altijd handig om mensen te hebben die kunnen helpen als het echt niet lukt. Voor rassen of adoptie zou ik zeggen ga rondkijken naar rassen die bij je passen kwa energie level en zoek contact met mensen en fokkers voor informatie. Voor adoptie ga rondkijken en win informatie in bij verschillende stichtingen/ asiels om te kijken welke bij je past. Ook daar kun je aangeven wat jij zoekt in een hond en wat bij jou kan passen. Een goede fokker, stichting of asiel zal je altijd informatie kunnen geven over welke hond bij jou zou kunnen passen. Mijn eigen honden zijn van verschillende komaf ik heb/ had zowel honden van fokkers als via asiels en stichtingen als herplaatsing binnen eigen kring. Alles heeft zo zijn eigen charme. Mijn eigen honden zijn max 35cm en max 10kg. Dat is voor mij een bewuste keuze ivm optillen voor mij praktisch. Een tuin is leuk maar geen pre wat mij betreft. Ik heb ook geen tuin zelf. Als ik kijk naar de gemiddelde buurthond hier met tuin dan hebben mijn honden meer beweging en uitdaging maar ook dat is natuurlijk maar net hoe je er zelf mee omgaat. Voor mij is honden hebben echt een manier van samen leven en daar heb ik me leven dan ook erg op ingericht. Ik zou zeggen ga kijken wat er bij jou leven past kwa hond hebben.
4,5 bij 3,5 is niet heel groot.
Om fatsoenlijk ruimte te houden denk ik dat een middenslag hond nog wel eens te groot zou kunnen zijn.
Kijk eens bij de kleine hondjes. Je hebt niet alleen schoothondjes, maar ook wel actievere rassen.
Ach, er zijn ook mensen die hun hond als ze weg moeten in een bench stoppen, een kleine kamer is het probleem niet, als je er maar lekker mee wandelt, gewoon voor genoeg lichaamsbeweging zorgen.
Klein wonen is geen belemmering zolang je lekker veel met je hond er op uit gaat. Ik heb jaren op 50m2 gewoond met twee grote honden (en 2 volwassenen). Wel met tuin. Maar een tuin is een hele fijne aanvulling, maar niet in plaats van wandelen. Ik heb heel veel honden uitgelaten en opgepast, en op sommige dagen had ik er vijf of zes in huis. Dit gaf nooit problemen, aangezien ik lekker lang (2+ uur ) met ze in het bos loop, waarna ze thuis relaxed zijn. Ze mogen bij mij wel op de bank, en in de slaapkamer.
Een pup is meestal meer werk, en je weet nog niet wat je krijgt. Een herplaatser kun je al zien/inschatten. Ik ben gek op de buitenlandse honden, maar sommigen hebben natuurlijk wel een rugzakje dat meer werk met zich mee brengt. Maar niet allemaal. Leuk Yooop, de Podenco mixjes! Die vind ik superlief, sociaal en grappig, veel energie, maar ook heerlijk mee op de bank hangen.
Ik zou alleen nooit een hond uit het buitenland nemen die je niet eerst in levende lijve ontmoet hebt.
In je eentje een hond hebben is wel intensief: je moet altijd uitlaten, ook als je moe bent, grieperig, het hondenweer is.
Je moet veel meer schoonmaken, en veel meer thuis zijn en sommige afspraken of uitjes laten schieten, omdat je je hond niet altijd mee kunt nemen, maar ook niet teveel alleen wil laten zitten.
Maar honden zijn leuk, dus als je er tijd en energie voor hebt, je een beetje flexibel en geduldig bent, tegen haren op de bank kan en dat soort dingen: just go for it
Een kleine hond is net zo leuk als een grote hond of een middennslaghond en neemt minder ruimte in. Hier honden gehad van 60 cm schofthoogte, en 50 en 40 cm schofthoogte, van 30 kg, afbouwen naar 20 , 18 en 15 kg. en nu eentje van 8 kg. En eerlijk? Deze is de fijnste die ik ooit had. Ideaal om mee te nemen, ik kan haar oppakken als het nodig is, toch nog even redelijke mand in de kamer. En een enorme band met dit hondje. En ze wil zo graag werken, aporteren, snuffelen, sport en noem maar op
Formaat van een hond, daar ben ik inmiddels achter maakt totaal niets uit , als je maar een band hebt met elkaar.
Alleen met een kleine hond buiten lopen is wel uitkijken voor grote en vaak lompe honden die hun kracht niet kennen, een kleine hond is kwetsbaarder. ,,mijn hond doet niets,, is een vaak gehoorde kreet van die baasjes die het wel makkelijk vinden geen rekening te houden met een ander formaat. , maar ze kunnen met een groot hondenlijf makkelijk een kleine hond ondersteboven lopen en beschadigen,
ALs je voor een adoptiehond kiest kun je eentje uitzoeken die past bij jou! Bij een pup weet je niet vantevoren hoe het zich gaat ontwikkelen.
Er zijn wel rassen die in het algemeen meer geschikt zijn voor kleine ruimte en minder beweging..
Franse Bulldog
Mopshond (Pug)
Cavalier King Charles Spaniël
Shih Tzu
Chihuahua
Basset Hound
Bulldog (Engels)
Ik vind dat persoonlijk wel te klein, al zeker voor een middenslag hond.
Nooit eens kunnen rondwandelen, van ruimte verplaatsen, de zoomies krijgen,… ik mag er niet aan denken (om er zélf te wonen trouwens ook niet)
De hier boven genoemde rassen blinken uit in grootse erfelijke ellende, denk aan de koppen die te klein zijn, neuzen die te plat zijn enzv. Het merendeel van deze rassen heeft in nl dan ook een fokverbod mits voldaan wordt aan eisen en dan krijg je een kruising hond en is het n9g maar de vraag of de erfelijke ellende niet alsnog toe zal slaan.
Daarnaast kan iedere gezonde kleine hond wandelingen aan van uren! En daar genieten ze dan ook van.
Je hebt het dan over 15m2. Waar dan ook je bed nog in staat?
Ik zou zelf crazy worden als daar een hond van 15 kilo of meer bij in moet, Maar natuurlijk kan het. Of je dan een hond van een stichting kunt adopteren weet ik niet. Die stellen vaak ook wel wat eisen.
Ik heb zelf nu 2 kleine adoptiehondjes van een stichting. Nooit in het echt gezien, maar voor mij hoeft dat ook niet.
Er zijn stichtingen die honden al in een Nederlands opvanggezin hebben, daar kun je dan al even een indruk van krijgen. Maar of dat beter is weet ik niet meer, ze krijgen altijd een terugval omdat ze net een beetje gewend zijn in het opvanggezin.
Succes met je zoektocht!
De honden die Petra hierboven noemt, vind ik geen aanraders! Diverse erfelijk belaste rassen! Eens met Ineke2.
Als je eenmaal een hond in huis hebt, die zich thuisvoelt, zul je opmerken dat een hond een héél groot deel van de dag sláápt.... Daar heeft hij niet veel ruimte voor nodig, gewoon een lekkere mand, kussen of bed.
Wat een hoop reacties! Heel erg bedankt! Jullie reacties stellen me wel gerust en zijn heel hoopgevend! Ik ga proberen om op iedereen te reageren (dus sorry alvast voor de veel te lange post)
@yooop ik woon alleen en heb niemand die voor mij de hond kan uitlaten, maar elke dag een paar uur naar buiten dat lukt zeker, ook op slechte dagen! In geval van uiterste nood kan ik familie bellen. Er heeft een behoorlijke periode tussen mijn vorige hond en nu ingezeten (4 jaar) en dat had voornamelijk te maken met mijn gezondheid. Ik wilde er zeker van zijn dat ik mijn hond elke dag de beweging kon bieden die hij nodig heeft en ik ben er nu klaar voor. Op dit moment zou het juist goed voor me zijn om elke dag een paar uur naar buiten te moeten, omdat ik tijdens mijn wandelingen regelmatig een doel (en daardoor motivatie) mis om te gaan het lijkt me ook leuk om een hondensport te beoefenen en ik zou het fijn vinden als mijn hond daarvoor te porren is, maar gezien mijn eigen energieniveau en kleine woonruimte is het misschien niet zo verstandig om voor een (werk)hond te kiezen die hiervan afhankelijk is, ik voelde me namelijk ook wel aangetrokken tot de Friese stabij en duck tolling retriever.
@Ineke2 het zal geen formaat Ierse setter of Newfoundlander worden, maar een hond met een schofthoogte van 45-50cm zou voor mij het ideaalbeeld zijn. Ik heb hiervoor (in deze woning) een kleine hond gehad, maar de hondenrassen waar mijn eerste voorkeur naar uitgaat wat karakter, herkomst, etc. betreft zijn wel een formaatje groter. Ik heb een balkon van 3m2 en woon op de eerste etage met lift. Tillen is eventueel geen probleem.
@Anouk van Botty bedankt voor je reactie! Meubels zijn vervangbaar, een hond is dat niet is mijn motto dus dat komt wel goed
@Fredje haha ik moest lachen om jouw profielfoto i.c.m. je reactie. Ik zal inderdaad na moeten denken over de opslag van voer en andere benodigdheden. Er zijn hier wel regelmatig oppashonden over de vloer en voor zover is er nog nooit iets gekatapulteerd haha, het hink-stap-sprong naar de bank herken ik wel mijn hart is altijd uitgegaan naar een golden retriever <3 ik moet kijken of ze qua activiteit en wat ik met de hond wil gaan doen nog steeds passen bij mijn voorkeur.
Als je zo klein woont, denk ik dat je goed moet overwegen of de andere factoren extra nadelig zijn of niet: de omgeving, de vermoeidheidsklachten, vangnet bij ziekte,..
Als de hond binnenshuis heel beperkt is qua ruimte, dan kan de omgeving dat compenseren. Maar ook verergeren. Dus hou rekening met waar je woont, hoeveel ruimte en rust, vrijheid en afwisseling daar dagdagelijks te bieden is. Heb je een auto en kan je vaak andere gebieden opzoeken, of zit je vast aan die ene woonplek. Als je in een voor de hond interessante en aangename omgeving woont dan zal het minder erg zijn dat de hond binnenshuis beperkter zit, dan dat hij buitenshuis veel prikkels, spanning, drukte, beklemming moet ervaren en hij ook daar niet echt 'ruimte' krijgt.
Bekijk voor jezelf wat die vermoeidheidsklachten precies inhouden en wat er aan de basis ligt (fysiek of ook mentaal). Een pup of herplaatser in huis zorgt voor heel wat mensen voor emotionele stress. Slapeloosheid, verlies van autonomie, spanning, onzekerheid... de ene mens walst er lachend doorheen en de andere gaat eraan tenonder. Als je dan heel beperkt woont, kan dat extra belastend zijn. Hou er rekening mee. Bekijk ook hoe groot je vangnet is (buren, vrienden, familie die willen inspringen bij ziekte of moeilijkheden).
Dus kan het? Het kan op zich wel. Maar wel breder kijken dan alleen je kamer. En ook goed rekening houden met aard, karakter, energielevel en specifieke behoeften van de hond in kwestie.
@Hondenboel fijn om te horen. Ik heb nog niet eerder bij een stichting aan durven kloppen uit angst voor afwijzing bij het horen van mijn woonsituatie. Ik kan me voorstellen dat het voor een hond die geleefd heeft op straat beklemmend kan voelen om in zo’n kleine woonkamer te vertoeven. Een kennis van me heeft een stichting en ik zou graag contact met haar opnemen Ik sta er ook nog dubbel in. Aan de ene kant denk ik dat het verstandiger voor me zou zijn om voor een goed gesocialiseerde rashond te kiezen i.p.v. een hond die al het een en ander heeft meegemaakt (en juist nog niet) en zou het voor mijn opleiding ook wel een pre zijn om het hele proces van pup tot volwassen hond weer te doorlopen, aan de andere kant breekt mijn hart als ik zie hoeveel buitenlandse honden er dagelijks worden aangeboden en hoe zij erbij hebben gezeten. Daar gaat mijn gevoel op dit moment denk ik het meeste naar uit, maar mocht het mogelijk zijn om bijvoorbeeld toch een golden (het ideaalplaatje <3 ) te kunnen houden dan overweeg ik een fokker zeker.
@UkkePuck bedankt voor je reactie. Ik vlak het hebben van een kleine hond ook nog niet volledig uit, maar de rassen van mijn voorkeur zijn over het algemeen wel wat groter. Corgi’s spraken mij eerder ook wel aan, maar is het voor mij net niet.
@Horsea Ik heb juist het idee dat je bij een rashond (pup) al een beetje kunt verwachten wat je krijgt en bij een adoptiehond niet, omdat je niet goed weet wat hij gezien en meegemaakt heeft, ook nog niet eerder in huis gewoond heeft en nog veel dingen moet leren en niet weet wat de voorkeur qua activiteit zal zijn. Ik had het idee dat dit meer werk zou geven dan een pup. Grappig dat jullie dat juist andersom zien Een tuin zie ik inderdaad meer als een verlenging van de woonruimte, omdat de deur in de lente- en zomermaanden veel openstaat, maar die heb ik helaas (nog) niet.
Ik ken de tegens en ben bereid om dingen te laten: de kosten wegen voor mij niet op tegen de baten en ik bouw mijn leven om een hond heen. Vrij letterlijk ook, want ik wil heel graag professioneel met honden aan de slag.
@UkkePuck bedankt voor je reactie. Ik vlak het hebben van een kleine hond ook nog niet volledig uit, maar de rassen van mijn voorkeur zijn over het algemeen wel wat groter. Corgi’s spraken mij eerder ook wel aan, maar is het voor mij net niet.
Er zijn natuurlijk meer rassen dan alleen de Corgi. Bekijk al de hondenrassen die er zijn. Misschien heb je nog ergens een ouderwetse encyclopedie liggen met hondenrassen, of op internet eens bekijken wat er allemaal is.
Ik heb zelf een Maltezer gehad en er behendigheid mee gedaan. Was voor ons beiden erg leuk om te doen. Maar wandelen had ze een broertje dood aan. Opgelost met een rugzak waar ze in kon en een wandelwagentje.
Maar goed, er zijn nog tal van kleine actievere hondenrassen die niet onderdoen voor de grotere rassen.
Ik zou echt geen grotere hond en zelfs geen middenslagje in zo'n klein kamertje willen houden.
Je zou eens iemand kunnen uitnodigen met hond, dan kun je zien wat het aan ruimte in neemt.
@ Hondenboel fijn om te horen. Ik heb nog niet eerder bij een stichting aan durven kloppen uit angst voor afwijzing bij het horen van mijn woonsituatie. Ik kan me voorstellen dat het voor een hond die geleefd heeft op straat beklemmend kan voelen om in zo’n kleine woonkamer te vertoeven. Een kennis van me heeft een stichting en ik zou graag contact met haar opnemen Ik sta er ook nog dubbel in. Aan de ene kant denk ik dat het verstandiger voor me zou zijn om voor een goed gesocialiseerde rashond te kiezen i.p.v. een hond die al het een en ander heeft meegemaakt (en juist nog niet) en zou het voor mijn opleiding ook wel een pre zijn om het hele proces van pup tot volwassen hond weer te doorlopen, aan de andere kant breekt mijn hart als ik zie hoeveel buitenlandse honden er dagelijks worden aangeboden en hoe zij erbij hebben gezeten. Daar gaat mijn gevoel op dit moment denk ik het meeste naar uit, maar mocht het mogelijk zijn om bijvoorbeeld toch een golden (het ideaalplaatje <3 ) te kunnen houden dan overweeg ik een fokker zeker.
Ik denk dat het voor nu vooral belangrijk is dat je je oriënteert door informatie bij stichtingen en/ of fokkers in de winnen van rassen waar je interesse ligt. Met afwijzing om je woon situatie of iets anders kun je altijd te maken krijgen. Het kan zijn dat een fokker of een stichting je huis te klein vindt of iets vindt waardoor deze geen hond bij wil plaatsen. Net zo goed als dat jij kan besluiten geen hond van een bepaalde stichting of fokker te willen omdat je na contact ergens niet achter staat. Ik ben ooit afgewezen voor een chihuahua omdat ik geen tuin heb en het betreffende asiel alleen honden plaatse bij mensen met een tuin voor hun was dat een must. De hondjes kwamen uit inbeslagname en daardoor herplaatsing via meerdere asiels. Bij een ander asiel kreeg ik wel een chihuahua mee uit dezelfde situatie hun vonden een tuin geen vereiste maar juist een huishouden waarin iemand meer thuis is en kennis en ervaring met het zowel het ras als de impact van de situatie waar ze uitkwamen belangrijker. Dat soort dingen gebeuren. Ik heb me ook ooit bij een fokker van de lijst af laten omdat ik niet meer achter de visie stond die voor hun belangrijk was. Stap 1 is voor jezelf uitzoeken wat wil ik en is er mogelijk bij mij en daarna is het informatie verzamelen of er een fokker van dat ras of hond van die stichting is die bij je past. Die keuze kan je alleen zelf maken overal zitten voor en tegens aan of je nou een pup neemt of een hond van een stichting het begin is altijd wennen. Ontdekken wat bij jou en de hond past. Kijken hoe de hond in het leven staat. Investeren in veel dingen. Als je mij vraagt een zeer actief ras of werkhond in je woning van midden formaat dan zou ik dat niet doen. Maar er zijn zoveel opties die wel kunnen en honden waarmee je ook een leuk en actief leven kunt hebben.
Stel dat je hond snurkt dan is er geen ontsnappen aan. Onze hond snurkten dat hoorde je boven maar op een paar m2 was dat wel wat anders. Alle brachycefale honden vallen dan af.
Sorry, ik moest even pauzeren van het reageren; had inmiddels vierkante ogen haha. Nogmaals bedankt voor zoveel reacties!
@Dagmar bedankt voor je reactie. Het is niet wat ik idealiter voor ogen heb nee en binnen 5-10 jaar zou ik ook echt wel groter willen gaan wonen. Dat zit hem (voor mij) dan meer in het gebrek aan opbergruimte (en teveel spullen) dan dat het hier propperig of klein aanvoelt. Er is hier wel ruimte om te spelen en achter een bal aan te rennen.
@Kees ik heb een bank die je uit kunt schuiven tot bed. Er lopen hier regelmatig honden over de vloer en ik heb niet het idee dat we elkaar in de weg lopen. Maar voor een langere tijd is natuurlijk wat anders, ik weet niet hoe dat voor mijn hond zal zijn. Wat je zegt is waar. Ik denk dat ik het persoonlijk wel fijn vind om eerst even fysiek kennis te maken en ik zal bij een kennismaking ook heel open zijn over mijn woonsituatie. Bedankt!
@Alaska’s Finest bedankt voor je waardevolle reactie! <3 Mijn vermoeidheidsklachten zijn voornamelijk mentaal en waren de reden dat ik een (voor mij behoorlijke) poos gewacht heb met het nemen van weer een hond. Inmiddels heb ik daar echt grote stappen in gezet en ben ik er op dit moment voor mijn gevoel klaar voor, maar ik zal zeker alles nog eens overdenken en overwegen voordat ik tot een beslissing overga.
@Ukkepuck bedankt voor je reactie, ik ben zeker nog van plan om diverse rasverenigingen te bezoeken dit jaar en heb ook al wel wat rassenkennis opgedaan tijdens mijn opleiding. Er zijn regelmatig oppashonden hier in huis geweest en qua ruimte vond ik dat zelf geen probleem, maar dat was natuurlijk altijd voor kortere duur.
Nou dat inderdaad. Laten we nou geen honden gaan promoten die volkomen misfokt zijn. Je struikelt hier over de Franse Bulldogs; ze zijn niet gezond, en ze worden behandeld als schoothondjes, terwijl het gewoon vechthonden zijn.
Als je klein en toch actief wil, denk dan eerder aan een Norfolk Terrier bijvoorbeeld. Geweldige hondjes!
Een golden lijkt me toch wel wat te groot voor de ruimte. Maar verder; veel mensen laten hun hond niet in het hele huis. Zo'n hond moet het dan doen met de woonkamer en evt de (bij) keuken, en de hele nacht zijn ze alleen, als de mensen boven slapen. Dus of dat nou het ideaal plaatje is?
Wat trekt je zo aan in de golden retriever?
Mathezer, havanezer, coton du tulaer, bichon frisse, kleine hondjes die gezond oud worden, goede neuzen hebben., lange wandelingen aan kunnen en in huis niet veel plaats innemen.
Op 15 vierkante meter zou voor mij een toller ook te groot zijn. Ik heb er een gehad, toen het ras nog gezond was van lijf en psyche. Maar best beweeglijk in huis.en de kopjes koffie werden hier door de pluimstaart geroerd.
Of gewoon een asiel hond die nu in een klein hok woont.. Dan is jouw huis mega!!
We hebben een winnaar!
@Hondenboel daar heb je gelijk in. Ik moet eerst gaan kijken naar wat ik nu precies wil, het beste past bij mij en mijn situatie en bij meerdere instanties en fokkers informeren. Het is in ieder geval heel fijn om te lezen dat de reacties overwegend positief zijn als het gaat om de ruimte die ik een hond te bieden heb! <3
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?