De NVWA heeft op oudejaarsdag een waarschuwing uitgedaan voor twee soorten kauwbotten van het merk Barkoo. Die waarschuwing is inmiddels uitgebreid naar vier soorten Barkoo-botten. Het lijkt erop dat een partij van die botten besmet was. Zeker is dat nog niet. De NVWA heeft bij baasjes van zieke honden kauwbotten opgehaald en onderzoekt die nu.
,,Wij doen analytisch onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen, die mogelijk invloed hebben op de neurologische toestand van de dieren”, zegt een woordvoerder. Wanneer het onderzoek klaar is, weet hij niet. De neurologische aandoening waar het om gaat, staat bekend als het weerwolfsyndroom. Dat is omdat honden hysterisch kunnen gaan janken. Andere symptomen zijn epileptische aanvallen en ongeremd gedrag als in het rond rennen, of heel bang of agressief reageren.
Het Duitse bedrijf Matina, waar Barkoo onder valt, geeft tot op heden geen antwoord op vragen van deze krant. Wel zijn de betreffende kauwbotten niet meer verkrijgbaar via de websites waar ze werden verkocht: Zooplus en Bitiba.
Mis nooit meer het laatste nieuws
Krijg een melding bij belangrijk nieuws over Algemeen.
Epileptische aanvallen
Bowie van Esther Lam is één van de honden die ernstig ziek is geworden na het kauwen op een Barkoobot. Haar eigen dierenarts in Zeewolde stuurde haar met Bowie door naar de Arnhemse dierenkliniek Evidensia, waar dierenarts en veterinair neuroloog Paul Mandigers vaststelde dat Bowie epileptische aanvallen had die niet overeenkwamen met het normale beeld van epilepsie, net als andere honden die hij had gezien.
De honden kwamen uit heel Nederland, daarom lag een virusinfectie niet voor de hand. Ook uit België, Finland en met name Duitsland kwamen meldingen van zieke honden. Duitse wetenschappers legden als eersten een link met eten of een bot.
Bowie is meteen van de kauwbotten gehaald en heeft het overleefd. Of hij er iets aan overhoudt, weet Lam nog niet. Het dier slikt nog steeds medicijnen. Lam begon een Facebooksite om andere hondenbezitters te waarschuwen. Via die site weet zij van negentien zieke honden na het eten van Barkoobotten en er komen er helaas elke dag bij, vertelt ze.
Kosten dierenarts
Voor de eigenaren van de honden lopen de dierenartskosten snel in de papieren. Net als andere hondenbaasjes zou Lam die kosten graag verhalen. Maar Barkoo en Matina geven tot nu toe niet thuis: ,,Ze zeggen dat wetenschappelijk bewijs ontbreekt en vragen of ik van alles wil opsturen: van het aankoopbewijs van de botten tot het dossier van de dierenarts. Maar waarom zou ik dat doen? Laten ze de NVWA bellen.”