Hallo allemaal,
De afgelopen maanden is onze labradoodle van 1 jaar een hele slechte/kieskeurige eter geworden. Nadat hij zijn nestje mocht verlaten zijn wij doorgegaan met het geven van dezelfde voeding die hij ook bij de fokker kreeg: Farm Food HE Mini brokjes en Energique Puppy's vers vlees. Dit ging altijd vrij goed, tot hij op een gegeven moment de brokjes vaak liet liggen en alleen maar wachtte op zijn vlees.
Later zijn we overgegaan op de normale Farm Food HE brokjes (alle smaken gehad), maar ook die liet hij op een gegeven moment weer liggen. I.o.m. de fokker hebben we toen alleen nog maar vers vlees gegeven, wat op zich goed ging. Echter, na een tijdje liet hij dit ook liggen en hebben we de "stomme" fout gemaakt om hem met een lepeltje dit vlees te voeren, waarna hij het wel at. Ook dit werd na verloop van tijd steeds minder, waarna we hem vrijwel achterna moesten lopen met het lepeltje. Met pijn en moeite at hij het dan op. Afgelopen weken was het zo dat hij dan 1-2 hapjes van de lepel at, om vervolgens weer weg te lopen, dan weer terug te komen, weer 1-2 hapjes nam en weer wegliep. Soms at hij het dan wel op op deze manier, maar soms kwam hij ook niet meer terug.
We hebben ook verschillende merken/smaken brokken, vers vlees en natvoer geprobeerd. De eerste keer van elke nieuwe smaak/merk staat hij dan naast je aan de aanrecht, eet hij alles in 1x op en likt zelfs zijn bakje helemaal uit. De volgende dag ruikt hij er dan aan, trekt hij zijn neus op en loopt weg.
Ook verschillende soorten vlees van DoodleFood besteld, maar ook die eet hij niet.
Momenteel hebben we brokken van Fokker Special Fit 4. Die zijn blijkbaar "speciaal" voor Labradoodles. Ook deze at hij in 1x op en likte zijn bakje uit, maar daar bleef het ook bij. Gisteren heb ik de brokken vanuit zijn bak in de snuffelmat gedaan en at hij ze wel, maar niet allemaal.
Afgelopen vrijdag heb ik de dierenarts gebeld en het verhaal gedaan en zijn we langsgeweest. Alles nagevoeld, niks te zien. Bloedtest gedaan, zag er perfect uit. Bij het controleren van de plas zagen ze dat hij blaasontsteking heeft en kristallen in zijn plas heeft. Hiervoor hebben we antibiotica gekregen voor 10 dagen en moeten we na 10 dagen zijn plas weer langsbrengen. Ik vermoed echter niet dat dit te maken heeft met het niet-eten, aangezien hij hier al maanden last van heeft.
Als we hem nu zijn brokken aanbieden en hij ze niet eet na 10-15 minuten, pakken we de bak weg en proberen het bij het volgende eetmoment nog eens. Dit wil tot op dit moment echter nog niet lukken en eet hij nog steeds niet. Heb ook al geprobeerd om de olie schapenvet met knoflook van Dierenoppas Amersfoort op zijn brokken te doen. Dan ruikt hij eraan en loopt weer weg.
Herkent iemand dit? Weet iemand wat wij nog kunnen doen/proberen? Ik las ook veel positieve reacties op Butternut Box. Is dat nog iets wat we kunnen proberen?
De dierenarts gaf aan om te kijken naar Barf voeding, maar dat lijkt heel veel op DoodleFood wat we al gehad hebben.
Verder is hij een hele aanhankelijke, enthousiaste, blije en actieve hond.
Ik hoor graag als jullie tips of adviezen hebben, alvast bedankt!
Een hond zal zich niet snel helemaal zonder eten zetten…is je hond mooi op gewicht ? Geef je niet te veel ? Zodat je hond verzadigd is ? Geef eens twee x per dag vlees, smorgens en dan pas in de avond, geen beloning brokjes of wat dan ook, geen snacks.. eten voorzetten, wil die niet dan haal je het weg en bied het niet meer aan, pas in de avond weer, ga voldoende met je hond wandelen zodat tie energie kwijt kan en honger krijgt, is het zo dat tie dagen nuet eet dan zal er echt wat aan de hand zijn en dan is er de dierenarts voor een grondig onderzoek waarom je hond niet wil eten. Honden zullen zich niet snel uithongeren.
Rond die leeftijd, puberteit, gaan veel honden een periode slechter eten. Komt goed. Butternux is goed. Je kan het proberen. Er zijn variaties.
Hij is goed op gewicht volgens dierenarts. We geven zeker niet te veel. Een bakje met 15 brokjes erin vindt hij nog te veel. We weten nu ook niet of hij brokken in het algemeen überhaupt niks vindt, of of hij de smaak/structuur simpelweg niks vindt. Bij vers vlees idem.
We merken inderdaad dat hij echt in de puberteit zit. Hij moet overigens ook nog gecastreerd worden ergens in de komende maanden (nu hij een jaar is), aangezien zijn testikel al sinds hij pup is nog niet in zijn balzak zit.
We gaan eens een proefpakket van Butternut proberen en dit verdelen over 2 maaltijden ('s morgens / 's avonds). Eet hij 's morgens niet, dan pakken we het weg en geven hem 's avonds pas weer.
We vroegen ons overigens af: is het niet raadzaam om ook een allergietest te laten doen? Of kan de dierenarts met het bloedonderzoek hieruit al veel uitsluiten?
Hier een vreetwolf, ik geef vlees in veel diersoorten, iedere dag een andere soort daar kan je ook eens naar kijken, vind je het vervelend rauw vlees kan je ook kijken naar gestoomd vlees, dat is houdbaar buiten de vriezer of koelkast…ook in gestoomde worsten zijn veel variaties te koop….ga eens langs de dierenzaak kijk eens naar carnibest of renske….ook daar zijn varianten van…probeer het. Bij de dierenzaak kan je dan voor een weekje meenemen, dan zit je niet gelijk vast aan een grote bestelling.
Tom, heeft je hond ergens last van dat je al een allergietest wilt laten uitvoeren ?
Bedankt, afwisselen kunnen we inderdaad eens proberen!
Nee, hij heeft nergens last van, maar dacht dat het wellicht handig is om e.e.a. uit te sluiten. Of is een allergietest overbodig?
Is er een echo van de blaas gemaakt?
Een allergie test als hij nergens last van heeft heeft geen zin. Komt waarwchijnlijk niets uit, en zegt niets over de toekomst.
Die blaas, met kristallen daar kan eennhond welmheel akelig van zijn.
Wat Kees zegt, echo?
Nergens last van, geen huidproblemen geen jeuk, dan is een allergietest overbodig hoor.
Nee, een echo van de blaas hebben ze niet gemaakt. Als de kristallen/blaasontsteking niet weg is wanneer ik weer nieuwe plas ga brengen naar de dierenarts gaan ze volgens mij wel een echo van de blaas maken.
Ok. Ik zou nu dan opteren voor natvoer, dan spoelt het lekker door.
Dus dan toch de brokken (weer) achterwege laten? En natvoer geven? Dan is alleen nog de vraag welk natvoer, zouden we bij de dierenwinkel dan even moeten halen.
Of de brokken weken en met vocht en al geven.
Als hij geen uitslag heeft, overgeeft of dat soort gekkigheid?
Klinkt misschien gek maar honden heb net als wij een goed gevoel voor smaken. Ons huidige hond krijgt dus een basis brok, dan twee eetlepels nat of gestoomde worst en daartussen zit varia. Soms een stukkie gekookte lever, hart, bioullon, brood, een gekookt eitje ect.
Let wel op dat je wat minder brokken moet doen dan. Vers vlees enkelvoudig(anders is het weer teveel calcium) kan ook maar dat portioneren ze helaas niet in kleine hoeveelheden, dan zul je een beenderzaag moeten kopen en bevroren in porties verdelen verdelen.
Mijn hond at na schijndracht heel slecht haar brokken (tijdens de schijndracht at ze zo goed als niets, dus had wekenlang vanalles geprobeerd om haar toen aan het eten te krijgen, en alhoewel dat toen niet hielp, was blijkbaar wel ergens blijven hangen hoe moeilijk ik wel niet voor haar gedaan had, want hoewel ze weer ging eten, was ze opeens een moeilijke eter in plaats van een alleseter/mini-labrador). Ik ging er eerst erg in mee, maar hoe meer ik er in mee ging, hoe erger ze werd. Ik zorgde voor zalmolie over haar ontbijt, want daar had ze vaak met welke nieuwe brok dan ook moeite mee (misselijk?). Wel altijd alleen over haar ontbijt; houdt het specialer, en ik wilde er niet teveel in mee gaan.
Haar middag/avond maaltijd gaf ik tijdens wandelingen deels. Eenmaal een paar brokjes er in tijdens de wandeling, at ze thuis dan wel al haar brokjes op, maar als ik ze alleen 'saai' aanbood in haar bakje (na de wandeling) at ze het vaak niet.
Ik vond een merk brok die 1kg proefpakketten verkocht voor een oké prijs in allerlei smaken, en ben die zakken af gaan wisselen. Ze deed er ongeveer 2 weken over en in de loop van de tweede week werd het wel minder, maar ik probeerde het altijd vol te houden tot hij (zo goed als) op was. Soms ging ik mengen richting het eind, maar ik probeerde dat niet te doen; hoe sneller ik het afwisselde, hoe sneller ze er zat van leek te worden. Maar ze weigerde best vaak nog wel een maaltijd en gaf om de week wel over. Als ze helemaal in hongerstaking ging liet ik haar maar, en zo heeft ze een paar keer 2-3 dagen niets gegeten voordat ze weer ging eten, maar dit is hoogstens een 3x gebeurd, kleinere hongerstakinkjes van 1/2-1 dag gebeurde wel vaker. De truukjes van zalmolie en tijdens wandelingen geven zorgde er vaak wel voor dat ze het de 2 weken uit kon houden met 1 smaak, al ging het dan dus steeds minder van harte.
Vaak skipte ze een maaltijd (of 2) nadat ik haar bijvoorbeeld eens verwend had met eens natvoer kopen voor een keer, en als dat dan op was of de volgende maaltijd niet in haar bakje lag... Dan was het altijd even uitproberen hoe gek ze moest doen om het toch weer wel te krijgen, helaas voor haar ging ik daar dan niet in mee. Het maakte mij juist alleen maar strenger; ze kreeg het hoogstens voor 1 maaltijd op een dag, en dan ook nog maar eens een redelijk kleine portie zodat ze er ook niet op kon proberen te gaan teren. En het gewoon maar weinig kopen
Sinds 3 jaar denk ik staat ze nu op koudgeperst ipv krokante brok, en ik hoef niet meer van smaak te wisselen, en ze geeft misschien nog eens in de 6 maanden over. Ze is nergens allergisch voor, maar blijkbaar valt koudgeperst beter op haar maag?
Ik hoef het ook niet meer tijdens de wandeling te geven, wel zit het nog in haar 'ritme' dat ze na elke wandeling nog wel eten wil/verwacht. De zalmolie in de ochtend is ook nog steeds nodig, blijkbaar wel nog altijd ochtendmisselijkheid. Ik geef haar wel nog krap eten; zodra ze een speklaagje heeft wil ze nog wel eens weer kieskeurig worden. Meestal gebeurt dit in de lente als ik ben vergeten dat haar portiegrootte weer omlaag kan vanwege het mooie weer. En ze eet beter wanneer ze eens extra om eten 'moet' bietsen dan wanneer ik ruim geef en het er in blijft liggen. Precies goed gebeurt ook wel vaker, maar vaak genoeg bietst ze wel eens om meer, en dan krijgt ze het ook. Alleen als ze het te bont maakt en 4-5x op een dag maar blijft piepen bij haar bakje. Dan kap ik het af, en dat vindt ze dan ook oké.
Mijn hond krijgt volgende week natvoer vanwege tanden trekken en ik weet nu al dat ze haar brokken dan weer even saai zal vinden erna, maar na een paar dagen even uitproberen van haar kant gaat ze het gelukkig weer eten. En vooral ook fijn dat ze bijna niet meer spuugt. Ik dacht eerst dat het door haar rare eten kwam en de maaltijden overslaan, maar achteraf at ze misschien raar omdat ze zo vaak misselijk was? Geen idee.
Maar mijn hond is wel een gevalletje apart hoor, jeetje wat heb ik lang lopen puzzelen tot ik iets vond dat voor ons redelijk werkte, en ze was al een jaar of 5 toen ik koudgeperste brok voor het eerst probeerde.
Heeft hij veel van de poedel in zich? Van poedels hoor je vaak kieskeurige en moeilijke eters.
Uh nee, niet rasgebonden, elk dier heeft smaak. Het is de balans ervan en mijn rakker staat niet droog omdat we die activiteit ook in balans willen houden aan niets aanvallen aan natuurlijk vreetwerk
Aan je foto te zien heb je mix Angelé, smoochie erin ook?
Heel herkenbaar allemaal. Ik zou dit verhaal ook zo geschreven kunnen hebben.Onze labradoodle is nu bijna 1 1/2 jaar. Vanaf het begin brok vanuit de fokker. Een goede eter, maar dit werd ook in de loop van de tijd minder. Ook een blaasontsteking gehad, ook met een lepel gevoerd, ook vele brokken aangeboden, ook de eerste keer gulzig , maar de tweede keer geen " trek" meer. Wij geven hem nu 2 x daags carnibest en tot nu toe gaat het op een paar dipjes na redelijk goed. Wij zijn dus ook zoekende geweest en hebben later pas begrepen, dat de labradoodle er om bekend staat niet de beste eter te zijn. Onze mini labradoodle mag wel ietsjes aankomen, maar op dit moment zijn er redelijk tevreden met het eetpatroon.
Bedankt voor jullie reacties allemaal.
Vanaf pup af aan kreeg hij Farm Food HE, die zijn volgens mij ook (koud)geperst, dus daar ligt het in ons geval waarschijnlijk niet aan.
Onze labradoodle heeft meer van de poedel in zich dan van de labrador qua eten. Als hij iets uit de hand krijgt ruikt hij er eerst aan, pakt het vervolgens in zijn mond om te proeven, laat het vervolgens op de grond vallen en pas dan als hij het lekker vindt eet hij het.
Carnibest hebben we nog niet geprobeerd. We hebben vandaag de Butternut Box geprobeerd met 5 verschillende soorten/smaken maaltijden. Die komt donderdag binnen, ben eens benieuwd. Wellicht dat we dan alsnog kunnen afwisselen met brokken.
Vandaag overdag heeft hij vrijwel niks gegeten. Heb zijn brokken eens laten weken in warm water, maar dat hielp ook niet. Daarna een handvol brokken nog eens in zijn snuffelmat gedaan en hem verder gelaten, waarna hij begon te snuffelen en op 3 brokjes na alles heeft opgegeten! Moet overigens wel zeggen dat er niet echt een hele goede structuur in zat qua etenstijden. Dat hebben we net even besproken en gaan hem nu op vaste tijden zijn eten aanbieden (in de snuffelmat?). Als hij er na 20 minuten nog steeds geen omkijken na heeft pakken we het weg en bieden het bij het volgende eetmoment opnieuw aan. Eens even aankijken hoe dat gaat!
Lastig Tom, je hebt al verschillende brokken en vers vlees met variatie aangeboden en hebt, in ieder geval voor nu, een kieskeurige eter.
Dat kan met de leeftijd te maken hebben maar ook met het karakter en ras.
Wat hier in die periode hielp was het eten anders aanbieden. Dus in een snuffelmat, kong, op het gras uitstrooien, op een lickimat. En weghalen als er niet gegeten werd. Als het lukt de focus er wat vanaf proberen te halen want anders wordt het zo'n ding en dat voelen ze ook aan.
Mooi dat je op vaste tijden gaat aanbieden en kijken wat dat doet.
Wat bij ons ook wat heeft geholpen was voor het slapen gaan nog wat laten eten aan brokjes of een treatie oid. Dan is de maag niet zo leeg s ochtends en dat hielp bij Saar ook met het s ochtends eten. Als ze te lang leeg is wordt ze misselijk en dan is de eetlust ook weg.
Bedankt voor de tips, gaan we zeker proberen!
ALs er brokken worden gegeven.....
dan begrijp ik niet waarom u de bak weg haalt, hier staat de bak er de hele dag, en eten ze wanneer zij willen.
De bak weghalen wie of wat heeft dat bedacht??? bij vers vlees kan ik me dat wel voorstellen maar bij brokken echt niet.
en heel veel en vaak van voer veranderen doet een hond ook geen goed.
Wat betreft de allergie test, (heb ook 2 australian labradoodles) in de doodle wereld komt een allergie wel heel vaak voor. Dat zou ik zeker in mijn achter hoofd houden..
Het klinkt voor mij alsof er heel veel aan het hem laten eten gedaan wordt dat hij er zelf ook een beetje spannend van wordt en dus niet eet. Als er medisch geen reden tot zorg is zou ik proberen de druk van de ketel te halen bij zowel je zelf als bij de hond.
Ik zou me als ik jou was niet teveel focussen op of hij wel of niet eet. Gewoon aanbieden. Eet hij, prima, eet hij niet, ook goed. Ook niet van alles gaan aanbieden om het interessant te maken. Zo wordt het een heel groot ding.
Ik heb zelf een heel moeilijke eter, die ook nog eens heel actief is en dus heel veel energie verbruikt. Hij was toen hij jonger was altijd te mager. Nu is hij 6 jaar, redelijk op gewicht en verder heel gespierd. Als ik kijk naar wat hij eet, echt soms dagen bijna niks, kan ik me dat bijna niet voorstellen, maar schijnbaar heeft hij er genoeg aan.
Gewoon kijken naar hoe vrolijk en actief je hond is en het gewicht een beetje in de gaten houden, is mijn ervaring. En je zou inderdaad de brokken kunnen laten staan en er verder geen aandacht aan schenken, gewoon bijvullen als het op is. Ik kan dat niet met meerdere honden maar anders had ik dat waarschijnlijk ook gedaan.
Dit topic doet me denken aan een topic van september jl.
Misschien kan je hier uit nog aanvullend advies gebruiken.
https://www.hondenpage.com/hondenforum/233274/hond-wil-enkel-puppy-brokken.php
Herkenbaar verhaal! Wij hebben een toypoedel van 10 maanden. Vanaf de fokker kreeg ze Royal Canin. Als we dit in haar bakje deden, kwam ze eten. Maar als we wegliepen stopte ze gelijk met eten. Dat werd dus op wacht staan naast de bak. De fokker zei dat ze alkes interessant vinden, behalve eten. Na een paar maanden, wilde ze geen RC meer eten. Toen overgestapt op Doodle Food brokken, vanwege het veelbelovende verhaal er om heen. Achteraf gezien een keurig marketingpraatje... We kochten de kip en de zalm brokken, om af te kunnen wisselen. Twee weken lang at ze non stop de zalmversie, maar daarna moest ze die niet meer. Toen de kipversie gegeven. Ook wel mix kip-zalm,maar van harte ging het niet.
Het kwam voor dat ze 24u niet at. En ondertussen hoorde ik wel haar maagje knorren. Bij da geweest, nagekeken, getemperatuurd, niks aan de hand. Toen zetten ze haar een blikje natvoer voor van Hills. Daar begon ze wel aan. Advies van da was om brokken te mengen met natvoer. Maar na 3 dagen liet ze ook dat weer staan.
Tijdens onze vakantie in België nog overgestapt op Canis Purus brokken, maar dat moest ze ook niet. Dat waren koudgeperste brokken, daar komt weinig geur van af. De drempel om dan te gaan eten, is nog groter. Krokante brokken geven meer geur af.
Lang verhaal kort: een hoop getob en gedoe. Ze krijgt nu premium care brokken. Ik probeer zoveel mogelijk zonder natvoer. Maar eet ze weer een paar dagen slecht, dan voeg ik natvoer van Natural Health. Dat is gestoomd vlees. Ik snij het in plakjes en bewaar een deel in de diepvries. Je hebt er verschillende smaken van, dus daarmee wissel ik af.
Mijn tip: kies 1 merk brokken en blijf daarbij. Anders ben je straks in dienst van je hond ???? door telkens wat anders te moeten verzinnen. Doe er dan gestoomd vlees bij op het moment dat ze slecht eet.
En laat het verder los! Hoe meer jij er bovenop gaat zitten, hoe minder je hond zal eten.
Succes!
Bedankt voor jullie reacties.
Het gaat inmiddels al stukken beter. Hij krijgt nu op vaste tijden eten en dit lijkt stukken beter te gaan. We wisselen om de dag af tussen Butternut Box en Fokker Special Fit 4 brokken. Af en toe slaat hij nog eens een maaltijd brokken over, maar de Butternut Box gaat er goed in tot nu toe. We besteden er ook geen aandacht meer aan. Eet hij, super! Eet hij niet, dan volgende eetmoment weer.
Zijn antibiotica kuur voor de blaasontsteking/kristallen heeft hij afgemaakt. Vanmiddag bij de dierenarts zijn plas laten controleren maar de antibiotica lijkt niet aan te slaan. Nu weer voor 7 dagen andere antibiotica gekregen.
Komende maandag hebben we een afspraak om een echo te maken (blaas, prostaat, etc).
We moeten ook een afspraak maken (waarschijnlijk in december) om hem te laten castreren, aangezien 1 testikel niet in zijn balzak zit. Ze vermoeden dat de blaasontsteking ook hiermee te maken kan hebben, maar eerst even maandag afwachten. Gecastreerd worden moet hij sowieso, aangezien de testikel dus niet op de plek zit waar hij hoort.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?