Beste,
dit is misschien een vreemde vraag, maar gespleten persoonlijkheid: bestaat dit bij honden?
Even een situatieschets:
wij hebben een corgi van bijna 7 jaar en sinds een jaar een kruising van bijna 5 in noodopvang. Maar zoals zo vaak is de noodopvang een blijver geworden.
Onze corgi is van haar 10 weken hier en heeft altijd wat problemen gehad. Ze kan vreemd uit de hoek komen vooral wanneer ze eten krijgt.
Sinds 3 jaar heeft ze een huidziekte die vooral bij warm weer opspeelt en waardoor we ze moeten kaal scheren om te kunnen behandelen.
Onze corgi kan in 2 seconden van een lammetje naar een wolf veranderen, en sinds enige tijd richt ze zich op onze zoon van 11, dit terwijl het onze zoon is die altijd haar beschermd als ze onder haar voeten krijgt.
Sinds enige tijd is het uithalen ook naar happen geëvolueerd en gisteren heeft ze gebeten. Al zijn we er zeker van dat het niet haar bedoeling was, het is wel gebeurd. Wij hebben hier wel de indruk dat het probleem zich voornamelijk s'avonds voor doet. Overdag gebeurd het tot op heden zelden tot nooit en is ze de liefste en speelste hond die ik reeds gehad heb.
Nu heb ik reeds van mijn 6 jaar honden (35 jaar dus), altijd hondenschool gedaan en help ik vaak succesvol mensen met problemen met hun honden. In dit geval weet ik niet wat doen.
Ik heb verschillende opties:
*sterliseren
*een gedragstherapeut
*opsluiten (waar ik altijd tegen ben geweest)
*inslapen (ik ben altijd van principe dat een hond die bijt dit blijft doen, maar hier weet ik het niet)
Graag jullie mening, ervaringen en/of advies.
Je beschrijft een huidallergie, en de agressie vooral ‘s avonds en bij warmte naar boven komt, een bezoek brengen aan de dierenarts of dermatoloog, misschien heel veel jeuk en dat is erger dan pijn, laat de hond eens goed onderzoeken of er wat medisch mis is.
Bedankt voor uw advies, ik ga zeker opnieuw naar de dierenarts, maar ze staat reeds onder toezicht.
Ze krijgt medicatie voor de huidziekte en cortysone.
Op dit moment is de huidziekte onder controle na een zware opstoot tijdens de hete dagen in Augustus en de vacht is bijna hersteld. Ik heb het hier erbij gezet om een zo volledig mogelijk beeld te vormen.
Maar zoals ik aangeef, ik ga naar de dierenarts
Dat klinkt als redirectie gedrag. De hond ervaart spanning (bijvoorbeeld omdat iemand boos is) en haalt uit naar iets of iemand anders dan de bron vd spanning.
Ik denk dat dit eerder een gebrek is aan herkennen van hondensignalen, dan dat de hond een gespleten persoonlijkheid zou hebben. 35 jaar honden en een hondenschool hebben gehad in het verleden, zegt naar mijn mening niet zo veel omdat er vroeger heel anders met honden werd omgegaan en hondentaal ook anders geinterpreteerd werd.
Kun je iets meer duiden wat er precies voorvalt wanneer de hond uitvalt?
Dat zal ik proberen.
Ze haalt voornamelijk uit als we opstaan en willen passeren. Het voorval van gisteren was dat de zoon zich bukte om haar te strelen. Soms heb ik de indruk dat ze slecht ziet, echter testen bij de dierenarts wijzen hier niet naar. Maar dat is overdag en in een verlichte ruimte met een vreemd persoon. Naar vreemde heeft ze dit gedrag nog nooit gesteld.
ik zal het zicht ook nog eens melden aan de dierenarts.
Ik ben gisteren wel kwaad geworden op haar en heb vrij fel mijn stem verhoffen. Ik heb echter niet geslaan of dergelijke daar ik tegen zulke straffen ben.
Ik ben wel niet het type van betutteling, hoe graag ik mijn dieren allemaal ook zie, ik ben baas. Ik weet dat er tegenwoordig scholen en personen zijn die een hond gelijk stellen aan de mens. hier is het een gezinslid, maar het is ook een hond.
Dus blijkbaar ben ik daar ouderwets in.
Mens of hond... het gaat niet over posities, maar over emoties reguleren zodat het aangenaam samenleven is voor iedereen. Net zoals een mens spanning of frustratie of angst kan afreageren op iets of iemand anders, is dat met een dier ook zo. Dat heeft niets te maken met modern of ouderwets of betutteling. Kijk dus naar wat er vooraf speelt. Voel stemmingen aan. Ook tussen de honden onderling bijvoorbeeld. Dingen kunnen cumuleren: bijvoorbeeld ongemak door jeuk + andere hond die enerveert + verstoren van slaap... opeens kan de hond te hoog in zijn spanning zitten en uithalen.
Door ruimer te kijken dan enkel het incident op zich, leer je beter begrijpen waar dit gedrag vandaan komt en kan je gaan sturen.
Eerste stap is naar de dierenarts, maar dat ga je dus doen, super.
Huidproblemen bij warmte, dus dat zou dan de afgelopen week veel minder moeten zijn.
Overleg met je dierenarts. Maar bijten naar je zoon van 11 terwijl ze normaal de beste vriendjes zijn is niet oke.
Ok, bedankt voor deze reactie, hier ga ik zeker mee aan het werk.
Haar gedrag is wel veranderd sinds de nieuwe hond er is. Al is zei van dag 1 baas en zal ze de andere (die dubbel zo groot is) dit ook duidelijk maken.
Misschien is dit verkeerd, maar als er zeldzame strubbelingen zijn tussen die 2 kom ik niet tussenbeide.
Ik ga haar meer observeren.
Afspraak is gemaakt na de eerste reactie hier in die richting.
Ik ben zeker niet volmaakt, vandaar dat ik ook advies vraag en ermee aan de slag ga.
Probeer even voorbij de labels (baas, volger) te kijken. Dominant gedrag wil niet zeggen dat de hond zelfzeker is, of zich stabiel voelt. Het kan net zo goed betekenen dat je hond altijd alert is, hoog in spanning zit. Omdat ze het gevoel heeft iets te moeten afdwingen, of iets te verdedigen heeft of zichzelf wil afschermen. Dat is stressvol voor het zenuwstelsel, dat betekent dat de hond altijd op zijn hoede is, of alert is, of controlegericht is. Dat is uitputtend, dat zorgt voor spanning.
Dus let daar eens op. Hoe ontspannen gaat het werkelijk tussen de honden, is alles lekker wel echt lekker chill? Dringt niemand zich op? Respecteren ze elkaars ruimte en rust?
Misschien hebben je honden er net baat bij dat je hierin stuurt. Door onderling afstand te nemen, door duidelijkheid, door grenzen te stellen aan bepaald gedrag... dat hangt allemaal van jullie leefsituatie en van de karakters vd honden af. Maar honden kunnen binnen het gezin ontspannen als ze zich begrepen en gesteund voelen, en dat betekent dat ze weten dat jij ervoor zal zorgen dat ze zich veilig en geborgen en relaxed kunnen voelen en dus hen daarbij helpt en begeleidt.
Je geeft het zelf al aan, maar laat ook de ogen nog eens controleren. Als de hond bv. beginnende staar heeft en minder ziet kan ze schrikken van iemand die langs loopt en als reactie happen / bijten.
Sterkte ermee, geen makkelijke situatie
Even een update.
Bloedonderzoek gedaan (wachten op uitslag), lichte oorinfectie, toch twijfels over haar zicht.
Voor de rest lijkt alles in orde.
Ik ben wel aan de slag gegaan met de tips hier, wij observeren het gedrag van de 2 nu heel veel. Daar ik momenteel thuis ben kan dat.
Ze spelen met elkaar, ze ontwijken mekaar niet zichtbaar maar zullen wel niet tegen elkaar of op 1 kussen gaan slapen.
Als ze alleen zijn en s'nachts zitten ze wel gescheiden omdat 2 teven onbetrouwbaar zijn heb ik altijd geleerd.
We benaderen haar nu wel anders en voorlopig heeft ze maar 1 keer meer uitgehaald.
Mooi resultaat alvast, ik probeer ook anders te reageren wanneer ze geen zin heeft om te luisteren en ook dit blijkt te werken.
Ze is kalmer in omgang.
Iedereen die tips gegeven heeft bedankt. Ik ga mezelf toch eens verdiepen in het anders opvoeden dan ik het steeds aangeleerd heb.
Mooie update, Glenn! Knap dat jullie er zo mee aan de slag gaan en bereid zijn een andere insteek te proberen.
Succes!
Nog een tip voor baknijd? Zorg voor een wat lagere bak, op een bord kan ook. Veel katten en honden vinden het niet erg fijn als ze niets kunnen zien tijdens het eten en hun kop te ver erin moeten steken.
Gaan we morgen direct testen.
Wat voor voer geef je? Ik ben met mijn honden overgegaan op hypoallergeen voer dat bevalt wel heel goed.
Ik heb hier ook een hond die uitvalt als er eten bij komt kijken maar meestal hou ik de honden wat gescheiden met eten. Vooral geen botjes rond laten zwerven.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?