Hoi allemaal.
ik heb net een nieuwe pup in onze roedel.. na het plotse verlies van onze Ridgeback zijn we terug voor hetzelfde ras gegaan.
Hij is gestorven aan een enorme tumor in de borstholte en is maar 4 jaar mogen worden.
Omdat hij heel erg reageerde op de vaccins ( allergie , bulten etc ) ben ik nu wat huiverig geworden met de nieuwe puppy.
Omdat hij zo jong kanker kreeg begin je aan vanalles te denken. hij is echt slecht geweest van de 12 weken inenting en kennelhoestvaccin… het heeft heel zijn immuunsysteem overhoop gehaald toen..
ik wil onze nieuwe pup, zoweinig mogelijk belasten met chemische dingen..ik wil niks triggeren in zijn lijfje.. krijgt natuurlijk voer en ben nu aan het denken welke vaccinatie “echt echt” moet. Ik ga niet naar hondeweides enzovoort.
hij is nu 10 weken.. heeft bij de fokker de 6 weken enting gekregen.. wil liefst zoweinig mogelijk maar wat moet gebeuren zal ik doen….
Waarvoor zou ik laten enten en wanneer ?
zijn er nog mensen die niet gegaan zijn voor de volledige vaccinatie en alleen gekozen voor een bepaalde soort ?
dankjewel alvast.
De mijne worden getiterd, dan vaccineer je op maat. Dit gaat voor de DHP enting (de 'jaarlijkse' of 3jaarlijkse vaccin dus).
Zijn de titerwaardes hoog genoeg, dan heeft vaccineren geen zin. Mijn jongste wordt er 6 en is enkel maar bij de fokker gevaccineerd.
Kennelhoest en L2/L4 laat ik niet zetten. Rabiës enkel wanneer het nodig is.
Supergoed dat je er zo goed over nadenkt! Vaccineren is mega nuttig, maar dan wel als dat ook daadwerkelijk nodig is.
Je kunt je pup ook laten titeren om te kijken of hij nog genoeg antistoffen heeft.
Titeren betekent inenten op maat. Met een bloedonderzoek kijkt de dierenarts of je hond nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie tegen die ziektes dat jaar niet nodig. Is het aantal antilichamen in het bloed laag, dan volgt er een inenting. Na een maand moet je dan wel opnieuw laten titeren of de enting is aangeslagen.
Het eerste jaar wordt als de enting is aangeslagen voor een jaar afgetekend, na dat jaar opnieuw laten titeren en als de waardes nog steeds hoog zijn wordt er afgetekend voor 3 jaar.
Rabies en de ziekte van weil kun je niet laten titeren.
Hoi dagmar dankjewel voor je reactie , de DHP enting is dat de cocktail ? Voor welke ziektes is deze juist ?
Hier ook eerst titeren voor er een vaccinatie ingaat …genoeg antistoffen dan geen vaccinatie, drie virussen waar je voor kan titeren…parvo, hondenziekte en leverziekte, weil kan je niet op titeren dat is geen virus, is dus een keuze of je vaccineert op weil, rabies alleen als je naar het buitenland gaat is deze verplicht, Nederland is rabies vrij. Bespreek het met je arts.
Hoi Willemijn doe je dat bij de pups ook al ?
Dat kan ook bij pups. Er zijn soms al fokkers die de pup geen enting meer geven maar alleen titeren. Aan de nieuwe baas om te blijven titeren tot een enting nodig is. Ik denk dat je het beste een dierenarts kan zoeken die titert en die je dit allemaal uit kan leggen.
Ziekte van weil loopt je hond op op gras of bij water waar ratten zitten het wordt verspreid via de uri e vd rat. Ziekte van weil is een zoonose, dat wil zeggen dat het overdraagbaar is op mensen en deze worden dan erg ziek.
Goed dat je er over na denkt, maar bedenk ook dat zonder entingen , de honden nog bij bosjes zouden sterven aan hondenziekte en leverziektee, hepatitis. Door de enting is hondenziekte bijna niet meer aanwezig in nederland.
Maar door het anti ent beleid, bij bv katten, waar dezelfde discussie heerst, is er nu hier volop kattenziekte, die was ook practisch niet meer aanwezig in nederland. Het is, naar mijn mening, wachten op uitbraken van hondenziekte en leverziekte.
Dus zeker titeren, en ik zou dat jaarlijks laten doen. Want je ziet van buiten niet of je hond nog antistoffen heeft.
Ja, dat is de cocktail. Dat zijn de Distemper, Hepatitis & Parvo. 3 ziektes die je niet wil natuurlijk, dus waarvoor een vaccin een zeer nuttige uitvinding is.
Maar als ze beschermd zijn (als pup in het begin door maternale stoffen, laten door te vaccineren wanneer deze maternale stoffen er niet meer zijn), heeft vaccineren heeft geen zin. Je kunt niet extra beschermen immers.
Vandaar de hoge frequentie van het 3 maal vaccineren, dan komt 1 van de 3 meestal wel op het punt van effect te hebben. (Hoewel ook dat niet altijd zo)
Entingen slaan soms ook niet aan, dus als je niet controleert, weet je gewoon niet of ze beschermd zijn of niet. Vandaar dat titeren een in mijn ogen evenzeer noodzakelijk iets is als het vaccin op zich. Beide kunnen in mijn ogen niet los van elkaar.
Hier een pup bij de fokker op schema gevaccineerd, te vaak, met zeven maanden moest mijn hond de cocktail , de arts zei me we gaan eerst even kijken wat de antistoffen zijn, mijn hond had de parvo op O staan, vaccinatie op pup leeftijd is niet aangeslagen, titeren is toch kijken naar antistoffen en of de vaccinatie aangeslagen is…vanaf die tij titer ik eerst en dan eventueel een vaccin . Vaccineren op maat.. Alexander, Dagmar heeft het goed uitgelegd…
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?