Pup blaft naar andere honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ReeltjeReeltje

Hoi, wij hebben een pup van 4 maanden. Hij doet het echt super goed, het enige is dat hij blaft naar andere honden die we tegenkomen. Hij is een herder dus dan komt het denk ik snel intimiderend over voor de andere persoon. Nu nog niet zo, maar 10 kilo later wel. 
Hij vindt elke hond géweldig. Altijd willen spelen en heel enthousiast, nog geen één tegen gekomen die hij niet leuk vindt. Dat betekent niet dat we hem met elke hond laten snuffelen. Tijdens het wandelen mag hij in principe naar geen een hond toe. Hij gaat wel eens naar de opvang en daar krijgen we complimenten dat hij het zo goed doet met andere honden voor een pup. 
Als hij een andere hond ziet, dan wilt hij daar nogal eens naar blaffen. Als ze heel ver zijn niet maar dichterbij wel. Ik probeer dan niet langs de andere hond te lopen om het niet op te zoeken. Maar soms kom je de hoek om en dan is daar ineens een andere hond, of staat ie te poepen en komt er een andere hond aan haha. 
afgelopen zaterdag voor het eerst puppycursus gehad. Toen we aankwamen en hij allemaal andere honden zag was het ook blaffen blaffen, maar na een minuut of 2 was het goed en dan laat hij ook niet meer van zich horen tijdens de cursus. Ook bij de theorie les was het even blaffen toen hij uit de auto kwam, maar vervolgens zitten we in die kantine met 9 andere honden en blijft hij braaf bij ons liggen zonder geluid te maken. 
Ik heb toen even gevraagd hoe of wat te doen in zo’n situatie, en ze zei toen afleiden. 
Dat probeer ik maar hij laat zich niet zo goed afleiden, een snoepje is in ieder geval niet boeiend. 
Ik ga volgende week vragen of ze meer tips heeft, maar ik dacht ik vraag het hier ook even. Ik vind het ook prima om een keer iemand te laten komen die kan helpen, maar ik zou niet weten wie. Ik ben ook bang dat hij het dan niet doet, hij doet het ook niet áltijd haha. Dus tips en tricks zijn welkom, of eventueel een aanbeveling voor iemand die hiermee kan helpen. Dit is overigens sinds kort, maar ik denk beter maar gelijk adviezen vragen en eventueel hulp, zodat we er op de goede manier op kunnen reageren, dan wachten tot hij volwassen is. :) 

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

Het nadeel van het advies om af te leiden, is dat ze er zo weinig van leren. In principe probeer je te overschaduwen (iets anders aanbieden zodat ze de prikkel niet meer meekrijgen), waardoor ze dus 0 informatie over die andere prikkel opdoen. Het beste in mijn ogen is om je pup te laten observeren. Andere honden zien hoort bij het leven, en is in principe net zo gewoon als al het andere. Doe dit dan wel op een afstand waarop je pup rustig is (ontspannen houding, niet staren, niet blaffen etc.). Op zo'n afstand kun je dan ook het rustig passeren gaan oefenen, en stukje bij beetje kun je die afstand verkleinen.

Wel is het ook fijn om wat vaste vriendjes te maken waar jullie ook mee samen wandelen (dus niet alleen maar spel), zodat je ook aan de behoefte tot sociaal contact voldoet. Daarbij leren ze dan ook weer van de andere honden, en leren ze welke manier van omgaan gepast is. Leeftijdsgenootjes zijn leuk, maar oudere (sociaal aangepaste) honden zijn juist weer een goed voorbeeld.

honden page profiel ReeltjeReeltje

Wandelen met een andere hond is een hele goede inderdaad! Daar nog niet over na gedacht :) gaan we proberen! 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Toen we aankwamen en hij allemaal andere honden zag was het ook blaffen blaffen, maar na een minuut of 2 was het goed en dan laat hij ook niet meer van zich horen tijdens de cursus. Ook bij de theorie les was het even blaffen toen hij uit de auto kwam, maar vervolgens zitten we in die kantine met 9 andere honden en blijft hij braaf bij ons liggen zonder geluid te maken. 
Ik heb toen even gevraagd hoe of wat te doen in zo’n situatie, en ze zei toen afleiden. 

 

Persoonlijk vind ik afleiden niet erg nuttig. De pup blaft uit spanning, opwinding. Dus beter om dat te gaan reguleren. 

En dus inzetten op: leren omgaan met prikkels, leren kalmeren, zelfbeheersing aanleren.

Het is logisch dat een pup dit nog niet (goed) kan, het is een leerproces, waarbij je eerst op afstand de pup de tijd geeft om alle prikkels te absorberen en te verwerken. En dan pas de afstand tot de bron (andere honden bijvoorbeeld) te gaan verkleinen. En zelf het goeie voorbeeld te geven en rustig en geduldig te zijn want honden leren van anderen, ze spiegelen zich aan jouw eigen stemming. 

honden page profiel Maurice CraneMaurice Crane

Je bent zeker op de goede weg als je dit gedrag direct aanpakt. Met de tijd, geduld en consistente oefening zal uw hond leren zijn opwinding in de buurt van andere honden onder controle te houden.

boxing random

Volgende forumvraag: Puppy slaap
^