Goedenavond hondenliefhebbers!
Ik heb een hulpvraag. Wij hebben ruim een jaar onze labrador Joke; een teef. Ze gaat echt goed, alleen met 1 ding krijg ik het niet voor elkaar.
Als we loslopen dan pakt ze altijd een stok en zodra een stok heeft dan wordt er niet meer geluisterd. Het is een soort spel; pak me dan, als je kan.
Als ik stil blijf staan om haar bij mij te roepen, dan gaat zij liggen en vreet ze de stok op. Dat wil ik niet, dus dan ga ik haar toch bij mij roepen en op na veel frustratie en ellende lukt dat dan. Dan grijp ik haar even goed in haar nekvel. Dan gaat het wel weer oke, maar elke keer start het opnieuw.
Het is alleen met loslopen, dus daarom moeilijk trainbaar. Aan de lijn doet ze het niet, dus dan zou ik haar kunnen corrigeren of uiteraard belonen bij goed gedrag.
Thuis oefen ik met het commando 'leave-it' en dat werkt ook goed. Alleen dus met loslopen is dit steeds het geval.
De reden dat ik niet wil dat ze met stokken loopt is dat ze mensen om ver kan lopen als het een lange stok is, dat ze het op gaat vreten, dat het slecht schijnt te zijn voor haar gebit en uiteraard ook omdat ze dan gewoon niet meer luistert.
Wat zou jij doen?
Haar niet meer in het nekvel grijpen.
Een dummy kopen voor je hond, die kan je meenemen op wandeling.
Je hond is een retriever wat dus betekent dat ze apporteren leuk zal vinden.
Dit kun je op een positieve manier aanleren en gebruiken tijdens de wandelingen.
Thanks, ga ik doen!
Ik denk dat het 'pak me dan, als je kan' is ontstaan omdat je achter haar aanliep omdat je de stok wilde afpakken. Dat is natuurlijk een leuk spelletje. Een hond voelt zich bovendien zelfverzekerder met iets in de bek.
Het niet terug willen komen wordt erger doordat je haar bij haar nekvel grijpt. Daardoor is het bij je komen na het hele losloopspel niet leuk. Op het moment dat ze bij je is, moet je je frustratie inslikken en juist super blij moeten reageren (ja, dat is dan maar even een toneelspel), want op dat moment is ze een brave meid! Ze is er immers. Ook al duurde het even.
Ik vind het voorstel van Sylvia een goed idee: dan heeft ze iets in haar bek wat ze wel mag hebben. Het is alleen de vraag of ze de dummy zal prefereren boven takken en stokken. Dus die dummy kan ze natuurlijk zo plop laten vallen als ze ergens iets beters ziet liggen: een stok.
Dus als ze aan de stokken blijft, kan je beter inzetten op eerst oefenen op het met een stok bij je terug komen. En dan ook niet meteen de stok afpakken, want ook dan leert ze 'terug komen is niet leuk, want dan is het einde van het spel'.
Thanks, ik begrijp dat er wordt in gegaan op het nekvel. Ik begrijp de positieve beloning etc.
Het punt is gewoon dat ze totaal niet meer luistert en dat ik haar niet meer te pakken krijg met een stok. Zodra ik haar negeer of niet achter haar aanga dan vreet ze de stok op. Dus zou niet weten wat ik dan moet doen om dat te oefenen.
Enfin, de dummy is absoluut een goeie! Ga ik doen. Dank.
Als tussenstap tussen het aangelijnd lopen en los lopen kan je ook een lange sleeplijn gebruiken. Ik weet niet of je dat wel eens hebt geprobeerd? Dan kan je haar in geval van nood binnen hengelen. En oefenen met terug roepen, waarbij je verzekerd bent dat ze terug komt en je haar kunt belonen als ze bij je is.
100% eens alles wat er al gezegd is.
Wat ik doe als ik bal/dummy mee neem dat mijn hond er niet aldoor mee in de bek loopt.
Hoewel hij dat wel graag zou willen.
Maar dan heb je er niets aan, zou het evengoed een stok kunnen zijn.
Ik hou de bal bij me en laat mijn hond er iets voor doen.
En dat vindt hij het mooiste wat er is.
Mijn hond is ook van oorsprong een retriever en waterhond.
Ik laat hem bv zitten en dan loop ik een eindje vooruit en gooi de bal/dummy een eind het bos in.
Dan mag hij gaan zoeken en de bal ophalen, hij heeft ondertussen geleerd dat hij dan naar mij terug komt.
Dit heb ik geleerd door de bal weer te ruilen voor een stukje frikandel of iets anders lekkers.
En af en toe laat ik hem er ook wel eens een eind mee in de bek lopen, dat vindt ie ook leuk.
Ook uit het water laat ik hem zo apporteren.
Mijn hond had eerder als jonge hond wel de neiging om te ver het bos in te gaan, spoortjes achterna.
Maar sinds ik toen zo begonnen ben met de bal/dummy is dat heel erg verbeterd omdat hij erg graag werkt en iets wil doen.
En aangezien ik de bal of dummy heb bleef hij mij veel beter in de gaten houden.
Je kan ook je hond eerst binnenshuis op een leuke manier aanleren de dummy of wat dan ook te brengen. Zie hieronder. Daarmee bouw je al een band op en je hond leert dat brengen altijd wat oplevert.
Die stok is inmiddels ingesleten gedrag, het zal best lastig zijn hem van zijn stokmanie af te brengen.
Achteraan lopen heeft toaal geen zin, want niets is zo leuk als baasje laten rennen. Wat meestal beter helpt is je omdraaien en de andere kant oplopen als je hond het ziet. Dan niet meer roepen maar stug doorlopen, mits het veilig is natuurlijk, niet bij een weg of zo, je hond zal dan zo verbaasd zijn dat hij achter je aan komt rennen, de rollen zijn omgedraaid. Niet gelijk aanlijnen, liever weer wegsturen maar wel,eerst braaaf zeggen met koekje en weer verder lopen.
Probeer dit eerst eens zonder dat hij een stok heeft, uitbundig belonen, niet schreeuwen, maar gewoon braaaaaaf, en iets heel lekkers geven.,zo leer je dat de hond beter op je gaat letten en met een apport spel wordt het heel leuk om bij de baas te zijn.
Tot zolang buiten aan een lange lijn zodat je de stok kan verbieden met een nee en los, en vervolgens laat je de dummie zien en speel je met je hond met de dummie.
In huis begin je met de dummie. Jij houd de dummie vast, beweegt hem van de hond af, desnoods aan een touwtje over de grond trekken, nooit in zijn bek proppen, Iedere keer als hij de dummie pakt zeg je vast, en als hij los moet laten sta je stil , je trekt niet aan de dummie, zegt los, en ondertussen houd je de dummie samen met je hond vast, blijft hij er op,bijten , dan ruilen voor het super lekkers wat je bij je hebt, en daarna de dummie teruggeven en nog een keer herhalen, dan is het genoeg. Dit zijn dingen die je heerlijk in huis aan kan leren, een paar keer per dag, zeker niet langer dan een paar minuten per keer, en dan pas buiten waar meer afleidng is. Zo leer je vast en los aan en de basis van het apporteren,
De hond dan gewoon aan de lijn houden?
Niks mis mee, lange lijn aanschaffen en je hond heeft ook vrijheid, maar iets meer gecontroleerd.
Over het in het nekvel pakken, dat is gewoon onnodig en leert je hond niks van, behalve je niet vertrouwen.
Leer je hond apporteren, erg leuk.
Ren er niet achter aan want dat is een spel wat je hond zelf verzonnen heeft en dat kan ze heel lang vol houden.
Werk aan de winkel.
Dat vind ik juist het leukste met die gekkerd die ik nu heb, Gabber. Maar eerlijk, hij is ook karaktertje wat bergrijpt dat ik mens ben, dus hangt niet in me wang of arm. Spelen gaat zonder tandjes.
Zou als je echt van die stokken af wil kijken of er een speeltje is, langwerpig die je heel interessant kunt maken. Door samen te spelen en soms af laten geven en bij je houden, eerst dus nog niet laten dragen OF 2 kopen zodat je kunt ruilen.
Wij hebben zoiets https://www.petscorner.nl/a-63549879/apporteer-speelgoed/chuckit-amphibious-bumper-small-dummy/#description en https://www.zooplus.nl/shop/honden/spel_sport/tiaki/1925993?variantId=1925993.0&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI9tmDy9TEiAMVU6doCR23AQT_EAQYASABEgIA1fD_BwE&activeVariant=1925993.0
--
Als dat niet werkt zou ik zelf als de hond een stok heeft en niet wil komen, zelf een stok zoeken die je uiteraard heel bijzonder mooi vindt, met een beetje mazzel wordt de hond nieuwsgierig en zal haar stok willen ruilen voor die van jou.
Dan komt ze in ieder geval bij je terug, en dat kun je dus belonen door die stok te ruilen. In later stadium kun je die beloning dan weer wat gaan uitstellen of af en toe haar even kort aanlijnen om daarna weer los te laten en te spelen, aan de lijn ook spelen zodat het geen straf lijkt dat je haar even aanlijnt.
--
Ze heeft nu gewoon geleerd dat jij achter haar aan gaat jagen, en dat is of een leuk spelletje geworden, of ze vindt het spannend en blijft daarom bij je vandaan met stok.
Hier pakken ze af en toe grote stokken op, ik probeer ze dan wel zoveel mogelijk de stok in midden te laten vasthouden. En toch wel kunnen aanleren dat ik soms de stok mag pakken, hier lopen ze nog wel eens langs auto's en dan vind ik dat uiteraard niet zo handig...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?