Hallo,
mijn puppy is nu 17 weken oud hij is een friese stabij die erg rustig is. Hij is vrij angstig en hierdoor corrigeren wij hem ook alleen maar door nee te zeggen (hij reageert hier vrij heftig op).
nu vertoonde hij in het begin rijgedrag op de kat. Doordat de kat dit niet toeliet is hij hiermee gestopt.
nu vertoont hij rijgedrag tijdens het spelen op mijn arm. Als ik hem wil corrigeren zie ik dat hij niet begrijpt waarom ( hij stopt dan met spelen en kruipt weg).
nu weet ik niet waarom hij dit ineens doet en hoe ik het hem afleer zonder dat hij gelijk stopt met spelen.
het is geen stress hij heeft altijd zijn oortjes omhoog en kwispelt de hele dag door.
heeft iemand tips??
Is meestal een fase, deed Nero ook op die leeftijd en is vanzelf gestopt.
Als hij rijdt, gewoon je arm wegtrekken zonder iets te zeggen oid.
Toch om even in the haken op "het is geen stress". Stress is er niet alleen maar in negatieve vorm, maar leuke dingen kunnen een vorm van positieve stress opleveren. Voor het lichaam maakt dat niet uit, dat gaat er op dezelfde manier mee om.
Het rijgedrag klinkt mij dan ook meer als een vorm van opwinding. Misschien dat het ook al helpt om minder lang te spelen, of om wat rustigere spelletjes en/of activiteiten met je pup te doen. Zoekspelletjes met voer of voorwerpen zijn ook heel leuk bijvoorbeeld.
Eens met chesterfarm en danielle,
Zordra het rijgedrag begint, stoppen met waar je mee bezig bent, kruipt hij dan weg, even negeren.het is een vorm van opwinding, dus stress, dat kan positieve of negatieve stress zijn. en dat moet er op een of andere manier uit. Het spelletje kan te heftig zijn voor hem, doe het kalmer en korter.
Minder lang spelen en stoppen voor het begint als dat mogelijk is.
Angst is geen kalmte. Het is een hevige emotie. Dus ook al lijkt de hond aan de buitenkant rustig, inwendig zorgt angst voor veel onrust (die lang kan nazinderen).
Kwispelen de hele dag door is ook geen teken van kalmte. Het is opwinding.
En opwinding kan zich uiten in rijgedrag.
Kijk naar wat er aan vooraf gaat, zodat je kan anticiperen ipv corrigeren.
Een voorbeeldje: de pup gaat rijden nadat ermee gespeeld is, of als er veel bezoek en drukte is. Dan zorg je ervoor dat het spelletje korter of rustiger gaat (en dus de opwinding niet zo hoog wordt), of bij drukte zorg je voor een rustig plekje voor de hond.
Eens.
Maar ook belangrijk om eens terug te kijken naar waar je de pup vandaan hebt.
Hoe waren de omstandigheden daar?
Hoe is de pup daar opgegroeid?
Hoe waren de ouderdieren in gedrag?
Volgens mij bedoel je bij de karakterbeschrijving niet 'hij is rustig en vrij angstig', maar meer 'hij is rustig en zeer gevoelig'. Gevoelig is niet hetzelfde als angst. Al kan een gevoelige hond natuurlijk wel veel heftiger op dingen gaan reageren, zoals een stemverheffing. Als je hier verkeerd mee omgaat, kan een hond angstig worden.
Ik ben het daarom ook helemaal eens met het advies van Danielle: gewoon rustig je arm wegtrekken.
Wat Chesterenfam en Alaska's Finest ook al aangaven: dat rijgedrag (en overmatig kwispelen) is een vorm van opwinding, wat ook een vorm is van stress/spanning. Stress hoort natuurlijk bij het leven en is niet altijd per se negatief of vermijdbaar, maar als je het herkent kan je het wel een beetje reguleren en je hond meer rust bieden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?