Onze lieve Jamie is helaas gediagnosticeerd met HD.
Hij is in mei 1 jaar oud geworden, en dus nog een erg jonge hond.
Via de Raad van Beheer is HD D geconstateerd (voor de kenners: met botafwijking 3).
Hij heeft al klachten (moeilijk opstaan, niet echt willen springen), maar is verder wel een fijne, jonge hond. Hij rent, speelt, zwemt graag.
Nu willen we hem niet meteen aan de pijnstillers zetten, ivm zijn leeftijd. Hij moet nog een tijdje mee, zeg maar.
We willen hydrotherapie opstarten en we zijn natuurlijk al bezig met langere stukken wandelen om zijn spieren goed te houden.
Naast de fiets vindt hij niet fijn.
Weet iemand wat we nog meer kunnen doen voor hem?
We willen hem een zo goed en vol mogelijk leven geven, maar dat betekent ook rekening houden met pijnklachten natuurlijk.
Is een operatie geen optie? Hij is nog zo jong.
Wat ontzettend naar zeg, wat zal dat een klap voor je zijn, sterkte hoor.
Primeval gelatinaat gaan geven ieder dag over het voer , Je kan het ook eens met je dierenarts overleggen. , heel verdrietig deze uitslag, maar zwemmen en wandelen kan je hond een goede bespiering geven en een volwaardig leven geven….
Jeetje, wat een pech zeg.
Wat je verder nog kunt doen, zorgen dat hij niet te dik is, geen overgewicht.
Misschien acupunctuur?
(Wat zegt de fokker ?).
Het enige dat ze kunnen doen is protheses, alle andere operaties is hij te oud voor.
Die protheses zijn 5000 euro per stuk, en heel eerlijk... Ik heb zoveel geld niet.
Ja, hij is 21 kg, dus voor een Schotse Herder gelukkig helemaal niet zwaar!
Hij is sowieso in topconditie, omdat hij een showhond is/was.
We gaan natuurlijk niet door met showen.
De fokker is... De grote afwezige.
Ze heeft 1 keer een gesprek met me willen voeren, en toen was ze boos dat we hem niet in zouden zetten voor de fok.
En toen ik zijn officiële uitslag doorstuurde, zei ze dat ze druk was.
Tamara, ze is aansprakelijk voor gebreken tot de leeftijd van twee jaar van je hond, zou me er eens in verdiepen, zodat ze kan bijdragen aan de kosten die je moet maken….
Ooh Tamara, wat enorm shit zeg. Wat erg dat de fokker nu niet thuis geeft.
Ik kan je verder geen raad geven, heb hier geen ervaring mee.
Sterkte hier mee. Hopelijk is er iets voor Jamie wat hem helpt.
Wat erg zeg, jammer dat hij naast de fiets lopen niet fijn vindt,
Spieropbouw is het belangrijkste ,dus zwemmen en lange wandelingen waarbij je natuurlijk in de gaten moet houden hoeveel hij aankan,
Ik heb het gehad met een import gos uit Spanje ,hd e met de nodige botafwijking,gelukkig was hij gek op zwemmen en naast de fiets ,naast de fiets heeft hij tot een jaar of tien gedaan,naarmate hij ouder werd kwam er wel spierverval in de achterhand en steunde hij veel op de voorhand,met koud of natweer kreeg hij pijnstilling en op deze wijze is hij ruim twaalf jaar geworden.
Misschien dat Jamie als hij wat ouder is het naast de fiets wel leuk gaat vinden ,
Sterkte voor jullie.
Als de fokker ouder dieren heeft gebruikt die vrij van hd zijn heb je geen poot om op te staan.
er zou geen fokker meer fokken als je voor alle kwalen aansprakelijk bent ,
Als fokkers laten onderzoeken op rasgebonden ellende en de ouders zijn er vrij van verlies je elk proces.
En omdat er over kweken gesproken wordt zal dit voor fokkers uit belgie gelden ,die hebben weer andere regels.
Neemt niet weg dat de fokker je bij hoort te staan bij wat voor probleem ook ,maar helaas zijn er maar weinig die dat doen.
Wat een pech! Net 1 jaar en dan te oud!
Wow, dat is inderdaad héél duur
Sterkte!
Wat ontzettend sneu, zo jong ook. Ik zat even out of the box te denken en als een operatie echt de beste uitkomst zou geven zou je misschien het buitenland kunnen overwegen? Voor mensen is medisch toerisme al veel voorkomend. Het is niet ideaal natuurlijk maar als autorijden geen stress geeft misschien het overwegen waard om eens wat verder te kijken? Het hangt er ook vanaf wat de prothese zelf kost, ik kan me voorstellen dat de fabrikant ook hoge prijzen rekent en dan blijft het duur. Ik woon in Bulgarije dat is wel een lange rit, het niveau veterinaire zorg is hier heel goed en de prijzen zijn laag. Misschien is dat in Tsjechië/Hongarije bijvoorbeeld ook wel zo.
Verder vond June fietsen ook niet zo fijn, naast/voor de step vindt ze wel heel fijn dus dat zou je nog eens kunnen op proberen.
Wat erg, zo'n ernstige HD.
Osteopathie kan helpen bij HD klachten. Dus ik zou zeker een goede osteopaat inschakelen, zodat spieren en zenuwen niet te lijden krijgen.
En verder verdiepen in training van specifieke spiergroepen. Zwemmen zal zeker goed zijn, maar er zullen nog wel bepaalde oefeningen zijn om heel gericht spieren te versterken en op balans en coördinatie werken. Want ook dat is belangrijk, dat de hond veel controle heeft over eigen lichaam, zich snel kan corrigeren bij een mogelijk foute beweging en zijn zwakke plek kan compenseren.
Ik heb ook al goeie dingen gehoord over goudaccupunctuur in Duitsland, dus misschien is dat ook iets om te bekijken.
Zeer trieste reactie van de fokker. Je zou toch meer betrokkenheid en bezorgdheid mogen verwachten...
Echt heel naar hoor trouwens
Ik wist niet wat het is, heb het even opgezocht, echt vervelend, arme Jamie, en ook naar voor jou. Ik lees dat het erg pijnlijk is en dat het niet kan genezen. Maar als hij nog rend, speelt en zwemt, dat is opzich wel een goed teken. Toch? Dan heeft hij niet heel veel pijn. Denk ik.
Heel veel sterkte in ieder geval!
https://www.dierendokters.com/honden/ziekten/hd-of-heupdysplasie-bij-de-hond
Dit had je natuurlijk al gelezen, zoiets, maar hier staat wat je er aan kan doen.
De fokker heeft inderdaad de ouders getest, en die waren beiden HD A.
Wel komt er veel HD C en HD D voor in haar lijnen, vertelde ze achteraf.
Maar ik heb helemaal geen zin om haar voor de rechter te slepen.
Ze is een bekende fokker met veel vrienden in Europa. Dan krijg ik een hele groep mensen achter me aan, waar ik niet op zit te wachten.
Mijn prioriteit is Jamie.
Heel eerlijk, denk ik dat hij niet beter weet....
Gisteren zagen we toevallig een puppyfilmpje van hem langs komen, en toen liep hij al erg stijf met zijn achterhand.
Daar hebben we toen geen vraagtekens bij gezet, want ja, een Collie loopt nu eenmaal anders dan een wolfhond (onze redenatie)
Ik ga me hier eens in verdiepen.
Probleem is dat hij ook drager van MDR1 is en dus ook specialistische narcose etc nodig heeft...
Maar we wonen in Duitsland, dus kan hier wel eens vragen naar de prijzen.
Voor Scotty doe ik vooral fysiotherapie en supplementen. De fysio helpt vooral omdat Scotty eenzijdig HD heeft (of iig aan een kant erger) en daardoor compenseert, dus eens in de 4-8 weken masseert ze de spieren even los. Dat heeft meteen effect hier. Qua supplementen helpt hier een hoge dosis omega-3 het best. Daarnaast geven we nu van Groene Os glucosamine complex speciaal. PEA is ook aangeraden, en wellicht een homeopatische pijnstiller, maar ik moet zeggen dat ik daar zelf niet van overtuigd ben. Verder ook gerichte spier-oefeningen meegekregen.
Een van de belangrijkste dingen is om gladde vloeren zoveel mogelijk te vermijden, en indien nodig matjes of iets neer te leggen in de wandelgangen. En eventueel een opstapje voor hogere dingen zoals de auto of bank, zodat er niet op en af gesprongen hoeft te worden.
Ik weet niet of er al sprake is van artrose, maar anders heb je misschien hier ook nog wat aan https://caninearthritis.co.uk/
Ik heb het even voor je opgezocht en in de universitaire kliniek in Bulgarije kost het €2900, inclusief narcose en een week verblijf. Gewoon om je een idee te geven dat er wel grote verschillen zijn in prijs.
Diy rolstoeltje, wilt die heupen van de grond. Kunt ook kunst inzetten maar in betaalbaar.
Is dat voor beide heupen? Dat is wel een enorm verschil...
Dit staat op de prijslijst in enkelvoud dus ik vermoed voor één heup maar dan wel inclusief een week opname en narcose. Dit is hun site daar staan mailadressen op voor contact: https://centralvetclinic.com/index.php?section=INT&aid=EN&ez=z
Och wat een pech.. zo veel komt het niet voor bij collies, zul je toch altijd zien.
Weet je zeker dat de klachten die je opmerkt van de HD komen? Je beschrijft vrijwel helemaal mijn collie: springt ook niet graag, loopt niet graag mee aan de fiets. Als de mijne opstaat merk ik niks maar als hij gaat liggen kan hij vocalizeren. Ik heb hem daarom helemaal laten rontgenen, van rug tot heupen tot ellebogen en polsen, maar hier was niks op te zien (hoewel ik de foto's niet officieel heb laten keuren, maar ik vertrouw het oordeel van m'n dierenarts).
Ik heb het daarom maar een beetje losgelaten, of het uberhaupt echt pijn is weet ik niet.. maar jij kent je eigen hond het beste, misschien is het bij Jamie wel overduidelijk. Ik denk niet dat ik gelijk zou opereren, ik heb ooit een orthopedisch chirurg horen zeggen "pijn kun je niet zomaar wegsnijden".
In ieder geval sterkte en succes, geen leuk nieuws om te horen.
Helaas komt het toch best veel voor bij de Collies (vooral de Britse lijnen).
Maar fokkers zijn er niet echt open of eerlijk over.
Ik weet inderdaad zeker dat hij voorzichtiger is vanwege zijn heupen. Laten we hem vrij bewegen of in rechte lijnen, laat hij geen klachten zien.
Hij wil ook niet graag met vreemde honden spelen, misschien ook bang dat ze hem zeer doen. Ook op de hondenschool weigerde hij bijvoorbeeld het liggen, en als hij moest ''zit en blijf'', ging hij staan. Comfortabeler voor hem.
Toen wij de uitslag kregen, vielen alle kwartjes ineens op hun plek.
Ik vind opereren ook een lastige, ik wil dat hij pijnvrij is, maar ik vind het revalidatietraject ook erg lastig voor zo'n jong dier.
Bah, wat een rotnieuws, jullie aparte ventje :(
Ik zou hem op een ontstekingsremmende voeding zetten, met suppletie op maat en daarnaast inderdaad investeren in gecontroleerde bewegingstrainingen.
Ik snap dat je een operatie niet zou laten doen, ik weet ook niet of ik het zou laten doen. Het is gewoon heel veel geld voor iets wat mogelijks alsnog geen betere kwaliteit van leven geeft en waarbij je het lichaam sowieso ook onder een enorme druk zet.
Ik zou het ook een lastige keuze vinden. Is het iets wat snel besloten moet worden eigenlijk of kunnen jullie ook rustig een jaartje andere dingen proberen en dan alsnog opereren? Als het geen probleem is om te wachten zou ik daarvoor kiezen en een periode vanalles gaan proberen en zien of het dan ook leefbaar is. Dat geeft dan ook tijd om te sparen als je toch uiteindelijk wel wil opereren. Wat ik zover gelezen heb is dat de prognose na een operatie goed is en de kans op complicaties klein. Garantie heb je helaas nooit dus ik snap het dilemma en de kosten zijn natuurlijk ook erg hoog. Van de standaard operaties is dit geloof ik wel een beetje de duurste...
Hij is al te oud voor een bekkenkanteling oid, dus we kunnen inderdaad rustig wachten.
Een complete vervanging (prothese) kan op iedere leeftijd gedaan worden.
We gaan morgen naar onze dierenarts om even alles door te spreken. Ook alles wat hier genoemd is.
We gaan een plan van aanpak maken, want alles tegelijk proberen is natuurlijk ook niet handig.
We hebben gelukkig echt een fijne dierenarts die goed meedenkt en ook erg eerlijk is.
Voor nu vermaakt Jamie zich prima en gedraagt hij zich gewoon als een jonge puber.
Ooh wat een nieuws!
Onze golden retriever (7m) is er ook mee gediagnoseerd, maar bij hem konden bekkenkantelingen nog wel.
Heeft 4 weken geleden de ene heup gehad en vorige week de andere.
Wat je zegt over het revalidatietraject met zo'n jonge hond, kan ik alleen maar beamen.
Het is heel pittig! Vooral omdat ze zelf niet snappen waarom ze moeten rusten.
Ze bijten zo door de pijn heen.
En het zijn 6 heel lange weken op die manier...
Ik wens je veel sterkte en hopelijk kunnen jullie met alle info een goede beslissing maken!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?