Boemer, de hond (Tibetaanse Spaniel) van mijn vriendin, is vorige week aangevallen door een herder, die niet aangelijnd was.
Hierbij is hij op de grond gepind, gegrepen en door elkaar geschud.
Na meerdere dierenartsbezoeken hebben we helaas te horen gekregen dat hij in het hoornvlies van zijn oog is gebeten en aan dit oog blind is geworden.
Nu hebben we een zalf meegekregen om hopelijk het gat in zijn oog te genezen, anders moet zijn oog operationeel verwijdert worden.
De eigenaar van de herder heeft (per SMS/e-mail) aangegeven dat hij de kosten van de dierenarts wil vergoeden, en "gewoon" verzekerd is, maar hij geeft zelf aan onder bewind te staan.
Via-via heeft mijn vriendin overigens vernomen dat deze herder al vaker andere honden heeft aangevallen, dus dit is geen losstaand incident.
Is hier iemand die misschien een soortgelijke situatie heeft meegemaakt of bekend is met deze materie en zo ja, welke stappen zijn er ondernomen om:
- de kosten van de eigenaar terug te krijgen, aangezien hij onder bewind staat?
- ervoor te zorgen dat dit niet meer kan gebeuren bij andere honden of kinderen?
Hoe is wat afgelopen? Met de herder? Met de gewonde hond? Met de kosten van de dierenarts?
Het is altijd verstandig om een incident te melden bij de gemeente.
Je kan aangifte doen van de aanval, dan gaan ze bekijken dat de hond voortaan aangelijnd moet worden en gemuilkorft…wel netjes dat de man de kosten wil betalen.
Als betrokkene verzekerd is, dan zou ik dat regelen via de eigen verzekering. verzekeringenonderling nemen dan contact met elkaar op. De route volgens mij is, Baas aansprakelijk stellen door aangifte doen bij de politie en de gemeente, en met je verzekering contact opnemen, is er een rechtsbijstandsverzekering, dan is een telefoontje of mailtje genoeg om dit allemaal in gang te zetten., Wat een ellendige situatie , zeg niet te snel dat alles goed is als dit zo lijkt, er kunnen nog problemen naar voren komen, bv rug, die nu niet duidelijk zij. Heel veel succes met de hond.,
De man geeft aan dat hij verzekerd is maar dit gaat zijn verzekering wellicht niet vergoeden hoor..De eigenaar heeft zijn hond (ook nog eens met waarschijnlijk meer incidenten) los laten lopen . Mag dan hopen dat hij het uit eigen zak betaalt. Probeer in gesprek te blijven
Ik hoop dat het met de hond van je vriendin een beetje gaat. Dat is het allerbelangrijkste!
Via via horen dat hond vaker dit doet vind ik zo'n dooddoener vaak, zeker bij herders en ja, dat komt omdat ik zelf een herdereigenaar ben.
Melding maken bij een incident terwijl eigenaar bekend is en open staat om te vergoeden juich ik ook niet toe, tenzij echt bewezen is dat de hond al onder een vergrootglas ligt bij wijkagenten, politie en bijvoorbeeld aanlijn- of muilkorfplicht heeft.
@Fine, heel stellig je bewering dat verzekering het niet gaat vergoeden.
Helaas paar maanden geleden een conflict gehad, out of the blue volkomen onverwachts en ook helaas op het oog van een kleinere hond. 2 dagen later kwam de man met een da rekening, die ik eigenlijk zonder bij na te denken heb betaald. Ik kon het betalen en op basis van verhaal van mijn vriend en de baas van die hond en hoe ik het hondje ken en onze eigen hond, snapten we gewoon niet wat er nu was gebeurd en waarom, maar er was letsel en die had onze hond veroorzaakt.
Daarna verzekering wel ingeschakeld want ik dacht ook.. tsja ik betaal voor WA verzekering en dit soort dingen vallen daar ook onder, tenzij je dus om de haverklap schade moet verhalen omdat je hond voor de zoveelste keer een hond te grazen neemt. Het is in behandeling genomen, en verzekering wilde weten of er nog vervolgclaims zouden komen of niet. In ons geval bleek letsel gelukkig mee te vallen en herstelde het oog van de hond, we zijn dus in contact gebleven met de baas van het andere hondje. Maar als hij politie op ons had afgestuurd bij wijze van, dan had het anders kunnen gaan en dat wil je toch gewoon niet, niemand vind het toch fijn als er letsel ontstaat bij een hond conflict?
De hond herstelde goed, ik kon mijn verzekering vertellen dat mijn declaratie de enige was en dat is gewoon vergoed.
Waarom politie erbij halen als de man zich al bekend heeft gemaakt, en bereid is te willen betalen en het bij de verzekering wil voorleggen. Dat hij nota bene ook aangeeft onder bewind te staan, geeft ook al aan dat hij redelijk eerlijk is, want mocht verzekering niet uitkeren, dan zal er inderdaad een betaalregeling getroffen moeten worden met bewindvoerder lijkt me.
En "horen zeggen dat de hond vaker andere honden heeft aangevallen, daar kan ik slecht tegen. Mensen lullen soms mee of praten in hun eigen straatje.
Laat je vriendin gewoon in gesprek gaan en blijven met eigenaar van de herder, deze lijkt welwillend en verantwoordelijkheid ook te willen nemen.
Ik ben het met Blondie eens.
De man is niet snel doorgelopen, maar heeft aangegeven dat hij bereid is om te betalen. Probeer het via de verzekering te regelen.
Ik vind het ook een ander verhaal worden, wanneer deze meneer hardleers is en herhaaldelijk in de fout gaat. Dat weet je echter niet zeker. Alleen van horen zeggen. Dus ik zou hem in dit geval toch het voordeel van de twijfel geven.
Je kan later alsnog vervolgstappen nemen/een melding doen.
Zelf ook een keer aangesproken door iemand 'of mijn herder een hond had aangevallen op dag x op tijdstip x.' Dat was mijn hond natuurlijk helemaal niet, maar 'zwarte herder' gaat al snel leven.
Natuurlijk ook beterschap gewenst voor de hond van je vriendin en voor je vriendin zelf, want het is niet niks om zoiets mee te maken.
Ik zou toch dit doorgeven aan politie en gemeente. Pas als er meerdere keren melding van wordt gemaakt, wordt het opgepakt en heeft het gevolgen . Dit kost een oog van een hond, de volgende keer een hele hond? En als er geen volgende melding komt.... alleen maar fijn toch. Deze hond liep los, stomd dus duidelijik niet onder appel, en kon zijn gang gaan.
Viavia kan zomaar ook wél waarheid zijn. En wellicht is deze melding niet de eerste.....
Uiteraard staan mensen met grote honden er anders tegen over. Maar bedenk eens dat het jouw grote herdershond is, die rustig naast je aan de lijn loopt en wordt gegrepen, die kapot wordt gebeten, door een loslopende hond? een oog kwijt is, heel veel pijn heeft, zou je dan anderen niet willen waarschuwen voor zo,n hond?
Mensen met kleine hondjes zijn niet vogelvrij en houden ook heel erg veel van hun hond.
Eens met Blondie (ook herder eigenaar hier en ervaring leert dat niet-herder eigenaren helemaal geen verschil zien tussen herders. Er kan een Duitse herder 100km verderop iets doen en alsnog zouden mensen zeker weten dat het mijn hond was geweest bij wijze van spreken)
Niet dat de doorsnee herder een leuke hond is hoor, absoluut niet.
Maar ik zou dus melding maken, contact met de meneer opnemen en de rekeningen doorgeven. Indien hij geen muilkorf kan veroorloven wegens beleid, zou ik deze zelfs nog aanbieden (dit ook melden zodat het geweten is). Zodat bij een eventueel volgend incident, het niet kan afgeschoven worden op het feit dat er geen muilkorf voorhanden was.
Heel veel sterkte voor de hond van je vriendin, wat een vreselijk drama :( Ik hoop dat het hondje er met zo weinig mogelijk en liefst zelfs geen last, vanaf komt en dat het niet te veel angst opdoet.
Steun zeker ook je vriendin, die zal ook een heuse schok hebben opgelopen.
Kapot gebeten kan ik niet over meepraten. Maar de hele elende met Chester, ook herder dus, is nou juist begonnen toen die in het langslopen in zijn flank is gebeten door een andere (wel aangelijnde) herder. Ik kan alleen maar zeggen dat ik zou willen dat ik niet zo stom was om te snel aan te geven dat het goed ging en dat er niks aan de hand was, want dat had blijkbaar een paar dagen nodig om te landen. Met of zonder aangifte zou me een zorg zijn, het was alleen fijn om wat tegemoet koming te hebben in alle 100en euro's aan gedragsbegeleiding etc.
En ook voor mij geld: zet 20 herders op een rij met eigenaar erbij, en ik kan je nog steeds niet aanwijzen welke het nou geweest is.
Dus ik kan alleen maar zeggen dat ik het ermee eens ben dat ik dit in eerste instantie netjes zou proberen op te lossen. Betreffende meneer lijkt bereid genoeg om op te draaien voor de schade.
Wat maakt het uit wat voor hond het slachtoffer is?
mijn amerikaanse stafford is doodgebeten door een bouvier, dus ja, ik weet wat het is. Mijn herders worden dagelijks uitgescholden door kleine hondjes.
Het is heus niet groot tegen klein hoor. Beide kanten hebben rotzakken en engeltjes zitten.
voornaamste is welke persoon er bij de hond hoort.
overigens heb ik geen problemen met honden aan de lijn, als ieder controle over zijn hond houdt, ben je er zo voorbij, groot of klein, ik kom nog steeds 100x liever een onbekende bouvier dan een onbekende stafford tegen trouwens.
Dan heb je een heel beleefd bijtincident en die dingen gebeuren, ook andersom. Laat de verzekeringen het afhandelen en laat haar melding doen van het bijtincident bij het politie bureau. Dat geldt overgins ook voor kleinere honden die een grote hond schade toe brengen, want tandjes zijn tandjes scherp en vaak ziet een eigenaar van wat groters het te laat om te oordelen of het door het vastbijten komt.
Aangiften doen bij politie en verzekering van de herder eigenaar. Dan komt de vraag bij bewind terecht.
Je kan uiteraard aan de man ook vragen of bewind met jou contact opneemt of dat je telefoonnummer van bewind mag hebben.
Wellicht staat deze persoon ook wel onder mentorschap, dan kan mentor er ook Iets mee.
Ik heb iets vergelijkbaars meegemaakt, één van mijn honden (cairn terrier) is in het verleden zwaar gewond (scheurwonden en een gebroken poot) geraakt door een aanval van een andere hond. De hond van een buurman had zich uit zijn halsband weten te bevrijden en heeft mijn ook aangelijnde hond gegrepen. Hij heeft dit bij zijn verzekering gemeld en die hebben alle dierenartskosten vergoed. Er is geen politie aan te pas gekomen dit was ook niet nodig omdat de man zijn hond heeft laten inslapen. De hond deed ook vervelend naar kinderen en ook naar de man zelf, hij was bang geworden dat de hond ooit een kind te pakken zou krijgen.
Er was hier in het dorp een rottweiler die vervelend gedrag naar mensen had en ook een keer heeft gebeten maar dit hebben ze onderling geregeld. Er waren meerdere mensen bang voor de in het bos los lopende hond waaronder ik. De hond stond ineens een keer achter mij te grommen toen ik aan het fotograferen was, dit is meerdere keren gebeurd. Zijn eigenaar haalde hem bij mij vandaan maar liet hem iets verderop gewoon weer los. Later ging de hond helemaal uit zijn plaat als hij mij maar ook sommige andere mensen in het dorp tegen kwam. Ik heb contact met de politie en gemeente gehad maar omdat er geen aangifte was gedaan na het bijtincident konden ze er niets mee. Was dit wel gebeurd dan had de hond een aanlijn en muilkorf plicht kunnen krijgen, in het bos en buiten het dorp mogen honden los lopen. Uiteindelijk is de hond ingeslapen er was iets mis in zijn kop wat hem agressief maakte.
Mensen met bepaalde rassen de al de naam hebben zouden ook niet vogelvrij moeten zijn.
Ik heb valse meldingen aan mijn broek gekregen jaren geleden. Vandaar mijn reactie op maken van melding bij politie.
Als die hond out of the blue los zomaar op de aangelijnde hond is afgevlogen, ja dan snap ik dat je melding wil maken.
Maar niet altijd is alles zwart wit, dus de vriendin kan zelf het best beoordelen hoe deze situatie is ontstaan.
edit te veel info.
Bedankt allemaal voor de (lieve, behulpzame en meedenkende) reacties.
We zijn uiteraard veel met Boemer bezig geweest en ik probeer hem en mijn vriendin zo goed mogelijk te steunen in deze moeilijke tijd.
Misschien is via-via een verkeerde woordkeuze geweest en had ik iets meer tijd moeten nemen om de vragen te formuleren, maar zit boordevol adrenaline en boosheid.
De schuldvraag is 100% duidelijk, de herder liep los (zonder muilkorf) en Boemer is de liefheid zelve en doet nog geen vlieg kwaad; hij daagt geen andere honden uit...sterker nog, hij gaat liever zijn eigen gang, dan dat hij contact zoekt met andere honden.
Mijn vriendin is goed bekend in de buurt en wist voor deze aanval van meerdere straat-/buurtgenoten al dat deze hond onbetrouwbaar is.
Helaas liet ze Boemer op het moment van de aanval zelf niet uit (vanwege werk), dus kon ze zelf ook niet ingrijpen.
De eigenaar van de herder reageert gelukkig wel steeds als er contact wordt gezocht.
Nu komt hij echter met het verhaal dat hij voor een oude, niet meer bestaande, verzekering betaalde, en hij onlangs overgestapt is naar een nieuwe verzekeraar.
Hij is er bang voor dat deze verzekeraar niet gaat uitkeren, omdat hij te snel na aanmelden een beroep op ze gaat doen.
Door de tip van Kiki hebben we het e-mailadres en telefoonnummer van de bewindvoerder kunnen achterhalen om zo hopelijk de financiële kant van het verhaal te kunnen regelen.
Vanavond stel ik een e-mail op naar deze bewindvoerder en morgenochtend belt mijn vriendin gelijk om het verhaal uit te leggen en haar vragen.
Heel veel sterkte en succes gewenst voor je vriendin! Vervelend dat er toch weerstand lijkt te ontstaan, echter verzekering of niet zou geen verschil moeten maken in of de kosten vergoed worden. Hopelijk is het met de bewindvoerder allemaal relatief snel te regelen!
Sterkte uiteraard voor Boemer en je vriendin, en goed dat je de mail opstelt naar de bewindvoerder toe.
En ja, als de hond niet betrouwbaar is met andere honden, en de eigenaar lijnt niet tijdig aan bij het zien van andere honden of niet aan kunnen lijnen omdat de hond niet tijdig te stoppen is en op andere honden af vliegt. Dan vind ik het wel een ander verhaal worden, en zou ik ook melding maken. In onze omgeving is dat helaas ook fout gegaan met een herder, liep te veel los was niet betrouwbaar met andere honden, had al een paar honden gegrepen in een parkje en uiteindelijk ontsnapt uit de tuin en een hond doodgebeten.
Heel veel sterkte nogmaals, dat had ik in mijn reacties nog niet gezegd maar uiteraard leef ik mee met gewonde hond ook, en echt enorm balen dat hij ook daadwerkelijk blind aan het oog is geraakt.! Duim dat het oog behouden kan worden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?