De bijtaanvallen zijn heel erg herkenbaar
Wat hier het beste hielp was om stug door lopen. Ja, je krijgt wel blauwe plekken, maar aangezien je niet reageert (als je reageert is het natuurlijk veel leuker), bereikt hij er niets mee, waardoor hij zich na zo'n korte aanval wel weer op iets anders gaat richten.
Het is tijdelijk. Het was bij Zeno echt een puppytijd-ding. Hij groeide er overheen.
Op het moment zelf, als ze zo in 'overdrive' gaan, lijkt het best heftig. Maar het is geen agressie. Dat is wel belangrijk om te onthouden. Het heeft weinig zin om op dat moment iets constructiefs van je pup te verwachten. Dan is hij gewoon even onbereikbaar. Kies een ander moment om weer te oefenen.
Fijn dat zijn zelfvertrouwen zo snel al toeneemt!
Veel geluk en plezier met Flynn.
@CatnDog: beloon je het dan niet doordat je benen en voeten in beweging zijn en de pup er dan ook lekker in kan hangen?
Fijn dat hij er overheen gaat groeien, iedereen zegt dat dus ik heb daar ook wel echt vertrouwen in. Als hij in zo'n moment zit is het inderdaad wel echt heftig om te zien, vooral omdat hij zich niet laat corrigeren en dan alleen maar 'bozer' wordt. Ik verwacht op zo'n moment inderdaad ook niks, maar wil wel altijd dat hij zo snel mogelijk los laat aangezien het echt heel erg pijn doet als hij verkeerd bijt.
----
Vandaag de tweede puppy cursus en wat had hij een lol. Het was echt een clown die precies alles deed wat hij niet moest doen. Hij moest op een kleedje gaan liggen terwijl ik op een krukje zat, uiteindelijk zat ik op het kleedje en lag hij onder het krukje... Hij was super vrolijk en enthousiast, naar iedereen aan het stuiteren en springen en had totaal geen focus. Iets wat ik niet helemaal gewend ben na jaren lang een super gefocuste en gehoorzame hond
Ik op het kleedje, Flynn onder de kruk:
We hebben het over het bijten gehad. Het advies was om een alternatief te geven maar dan niet verder te spelen om het niet per ongeluk toch te belonen. Verder is het advies ook om veel minder met hem te doen om overprikkeling tegen te gaan. Dat laatste vind ik moeilijk. Hij vind het zó leuk om met mij buiten te zijn, maar dat is met een actieve hond van een werk ras natuurlijk ook meteen de grootste valkuil. Ik ga dus de komende dagen even werken aan een schema over wat we wanneer gaan doen zodat er ook wat meer structuur is.
Verder gaat het heel goed. We merken allemaal dat de bijtaanvallen wel wat afnemen dus dat is heel fijn. Slapen en zindelijkheid gaat ook helemaal goed, afgelopen nacht sliep hij van ongeveer 12 tot 6 in de ochtend door
Dat in de benen bijten is wel echt een herder-dingetje volgens mij.
Je hebt natuurlijk gelijk dat als je doorloopt, je benen blijven bewegen en het interessant blijft om erachter aan te gaan en de tandjes in te zetten. Je wil het gedrag niet onbedoeld belonen. Maar als je stil gaat staan, krijgt hij iets bij je gedaan. Een slimme hond als een kelpie heeft dat snel door. En dan wordt het daarna misschien level 2 (opspringen ofzo en ook in je jas gaan bijten, om je heen gaan draaien, blaffen en wie weet wel wat nog meer).
Op de hondenschool zei de trainer dat hij met dat achterna zitten en bijten in ieder geval met jou bezig is en niet met de hele omgeving. Een schrale troost.
Zeno is mijn eerste hond, dus ik vond dat plotselinge piranha-gehalte best intens. Het was niet het puppy-bijten waarover je in de boekjes leest. Het duurde wel even voordat we een beetje op elkaar ingespeeld raakten. Het was echt wel flink zoeken.
Hahaha, die foto Ik had met Zeno verwacht dat hij top of the class zou zijn, maar die focus was bij hem ook echt regelmatig zoek. Maar hij had wel altijd goede zin.
Wat een heerlijke eigewijze donder aan kerel, ik hou ervan. Dat Nipbijten gaat idd over, kost heel veel hoofdpijn maar eens is dat klaar. Probeer niet teveel aan "Nee" en luid. Honden reageren meer op gebarentaal en later kan je daar een stemgeluid of woord aan toevoegen.
Dat puppy bijten heeft Black ook heel erg gedaan, terwijl hij eenmaal volwassen zo'n rustige lieve hond is geworden.
Maar volgens mij was hij al wel een half jaar oud toen het echt over was
Ik speelde alleen met lange speeltjes met hem, zodat hij niet bij je handen kon komen.
En hij ging ook bijten aan de tafelpoten, dan zei ik ehhh op boze toon en gaf hem zijn eigen kauwtje, als hij daarop ging kauwen beloonde ik hem weer met heel blij 'goedzo!!' te zeggen.
Als wij op de bank zaten en we werden zo'n beetje aangevallen door hem, heb ik hem ook wel eens een paar minuten in de bijkeuken gezet. Met iets te kauwen erbij.
Dat hielp ook wel goed, als ik hem weer ophaalde was ie meestal weer rustig.
Ook als ik even weg geweest was en weer thuis kwam, was hij natuurlijk heel blij maar dat uitte hij in heel hard bijten in je handen.
Toen heb ik een knuffel bij de deur gelegd, als ik thuis kwam pakte ik die knuffel zodat hij daarin kon bijten.
Dit puppy bijten is dus uiteindelijk vanzelf uitgedoofd.
Nu kan ik me haast niet meer voorstellen dat hij als pup zo was.
Wat een ontzettend leuk nieuw avontuur met Flynn, ik volg mee!
We zijn inmiddels alweer een week verder.
Ondanks de giardia diagnose gaat het heel goed met Flynn, hij is de afgelopen tijd al best wel gegroeid. Vanwege de giardia staat hij nu op rauw en gestoomd, brok krijgt hij alleen nog maar als beloning. Verder krijgt hij panacur en puur parasitus om er zo snel en succesvol mogelijk vanaf te komen.
Het is een ontzettend leuke pup. De bijtaanvallen zijn een stuk minder, mede dankzij de tips op het forum en de tips van kennissen, dat is dus heel fijn. Zijn gedrag met andere honden is ook enorm verbeterd, hij vind alle honden nu leuk en wil het liefst met iedereen spelen. Dit is dus ook het moment dat ik meer over ga op hem leren niet naar alle andere honden toe te gaan, dat vind hij nog moeilijk maar gaat zeker goed komen.
Qua socialisatie hebben we best veel gedaan. Hij gaat nu elke donderdag mee naar een manege om te socialiseren met paarden en met katten. Verder is hij ook mee gegaan naar de buren terwijl ik de kippen ging verzorgen en ik heb hem gisteren mee genomen naar de supermarkt (buiten natuurlijk) om hem kennis te laten maken met geluiden van winkelwagentjes en langslopende mensen. Dat gaat helemaal super, hij is niet snel onder de indruk en vind alles leuk.
Zijn fixatie op prooien zoals konijnen en vogels is wel nu al best heftig, hij wil overal achteraan en blijft fixeren als dat niet kan. Laatst ging hij met loslopen toch achter de eenden aan en toen leek hij die te willen drijven (rondjes om het groepje heen blijven rennen) en bij de buren besloot hij in de veren van de kippen te happen (daar neem ik hem dus ook niet meer mee naar toe). Dit vind ik best wel iets belangrijks om nu al zo veel mogelijk aan te werken. Een jagende hond los laten vind ik niet oké dus als dit gedrag verder ontwikkeld zal hij later veel minder vrijheid krijgen, dat zou jammer zijn.
Met loslopen is hij nu ook steeds zelfverzekerder. Hij luistert nog steeds meer dan 9 van de 10 keer meteen als ik hem roep, maar durft wel veel verder van mij af te gaan. De komende tijd ga ik dus ook weer afwisselen met de lange lijn.
Met trainen zijn we trouwens nog niet zo ver. Hij is snel verveeld en als het te serieus is haakt hij af (heel duidelijk door gewoon te gaan liggen). Ook is hij niet bijzonder voer gemotiveerd en neemt hij geen beloningen aan als hij geen zin meer heeft. Dit was echt even flink wennen. Penny was altijd enorm gemotiveerd zodra er eten was en meestal moest ik haar vooral remmen, bij hem moet ik momenteel echt mijn best doen zijn aandacht erbij te houden en hem te motiveren.
Gelukkig zit ik nu bij een hele goede online cursus en merk ik langzaam al verschillen.
Hier wat foto's die ik recent heb gemaakt :)
Wat een heerlijke update. Fijn dat alles zo goed gaat!
Mooie foto's weer van je kleine stoere mannetje.
Super mooi verslag dat gaat helemaal,goedkomen.
Heeft hij nu tan aftekeningen op zijn snoet?
Waarom heb je na Penny nu voor een reu gekozen?
Bedankt voor de reacties!
Hij heeft inderdaad hele lichte tan aftekeningen, binnen de kelpie wordt dat shaded tan of ghost tan genoemd. Ik vind het echt prachtig en ben om die reden stiekem ook wel heel blij dat hij van ons is geworden (naast zijn geweldige karakter natuurlijk)
Toen ik voor een pup ging gaf ik niet echt een voorkeur door omdat ik met beide blij ben. Een reu schijnt in het algemeen wat stabieler te zijn en heeft natuurlijk geen last van loops worden wat in mijn omgeving echt een drama zou zijn met alle loslopende honden. Om die reden had een reu wel iets meer mijn voorkeur.
Uiteindelijk bestond het nest uit 3 reuen en dat was dus echt perfect. Eigenlijk waren er ook 4 mensen in een pup geintereseerd, maar één wilde toch een teef dus toen zat er een pup voor mij bij
Ik had het nog nooit gezien, die tan tekening bij een kelpie. . Vind het heel erg mooi. Duidelijk, dan was de reu voor jou voorbestemd.
Wat goed allemaal!
Prachtige fotos fotos!
Ten eerste, van harte gefeliciteerd met Flynn! Ik volg jullie een beetje op insta en zo te zien ben je enorm aan het genieten
Dan even naar het dikgedrukte stukje, dit klinkt namelijk absoluut niet als de klassieke prooidrift van de gemiddelde hond, maar echt als drijf instinct. Senán heeft dat ook, maar hij blijft dan heel stuurbaar in zijn handelen (natuurlijk ook iets wat je wilt tijdens het schapendrijven). De intentie is bij drijven natuurlijk heel anders, waardoor je aanpak in de training ook verschilt.
Ik zou me er eerlijk gezegd ook niet al teveel zorgen om maken. Gw lekker afleiden en hem leren om commandos op te pakken als hij in zijn drijven schiet. Dan is er vrij weinig aan de hand.
Oh en bereid je voor, dikke kans dat Flynn de dieren naar je toe wilt drijven als hij de kans krijgt. Zo heeft Senán een keer een groep wilde zwijnen opgebroken om de moeders met babies naar me toe te drijven
Oeps, ging per ongeluk
Daar kan je best gelijk in hebben. Ik heb nog geen eerdere ervaringen met jachtinstict of drijfinstinct dus vind het moeilijk om in te schatten.
Ondanks dat hij geen working kelpie is (al zit het wel in zijn lijn) kunnen beide ouders prima schapen drijven dus ik denk dat Flynn die eigenschap best overgenomen kan hebben. Eigenlijk zou ik ook heel graag met hem willen drijven, maar in mijn omgeving een locatie daarvoor vinden is zo goed als onmogelijk.
Voor nu leid ik niet echt af, maar beloon ik vooral als hij uit zichzelf zijn aandacht weer op mij richt, met Penny en haar gedrag naar katten werkte dat ook echt super. Ik maak me er verder ook niet echt zorgen over, bij het kiezen van een pittig veedrijvers ras kan je er vanuit gaan dat die wil gaan drijven/najagen :)
Voor nu heb ik wat minder goed nieuws. Sinds we hem hebben krabt hij veel. Eerst dacht ik aan stress, maar inmiddels worden zijn achterpoten kaal en onderbreekt hij training/spelen om te gaan krabben. Ik kan geen vlooien vinden dus vermoed niet dat dat het is (behandeling is wel besteld) dus vrijdag gaan we dat bij de dierenarts laten onderzoeken.
Ik hoop op iets simpels wat makkelijk te behandelen is, geen allergie of serieus huidprobleem...
FF naar de dierenarts, huid afkrabsel is zo gedaan, went ie ook gelijk aan de dierenarts. Kan ook stress zijn, onbegrepen gevoel. Had ik met Bot, bracht het stokkie en balletje wel terug maar werdt er niet gelukkig van. Tis wel een reuze snuffelkous, vind klimmen ook leuk (agilaty) Zwemmen is alleen als ik ook ga of een andere hond die ie dan wel leuk vind.
FF goed kijken waar die gelukkig van wordt, dat kan echt van alles zijn. Hou vooral je "Nee" voor veiligheid van je Flynn. Verder niet dwingen en zien wat voor karakter je dier heeft.
We gaan vrijdag naar de da om het te laten onderzoeken.
Ik ben nieuwsgierig naar waarom jij denkt dat het nog steeds stress is? Ik doe niets wat hem ongelukkig maak, dwing hem nergens in en heb ook absoluut niet het idee dat hij zich onbegrepen voelt. Het gaat verder ook gewoon heel goed, op de momenten dat hij overprikkeld is na maar dat zal iedere pup en eigenaar wel een paar keer overkomen. Het is een hele gelukkige pup die nergens van onder de indruk is.
Ik denk dat niet maar kan wel 1 van de oorzaken zijn in het rijtje, uitslag. Ik heb Bot en die doggo heeft me veel geleerd. Hij krijgt uitslag van stress. In het begin nadat we hem op hadden gehaald, dacht ons DA aan een allergische reactie op iets, meestal het punt waar mensen dieren herplaatsen maar wij zijn het herplaats gezin Ging vanzelf weg na mate de tijd.
Hij is een gevoelig mannetje dus nu heeft hij een reactie op heden. De toilet deur die keihard openslaat als we de balkon deuren tegenover mekaar hebben openstaan Zo heftig dat ie zelf onder de bijzettafels gaat zitten en dan gaat mega aan zijn achterpoot likken en bijten, krijgt ie reactie dus op zijn huid. Inmiddels ook weer opgelost hier maar hij kijkt nog wel heel lelijk naar die toiletdeur of zit bovenop mijn voetjes aan "berschermen" maar we zijn weer een stapje verder om de beste kerel vertrouwen te geven.
Zeg nooit, nooit maar voorlopig even bijhouden waar je loopt, wat voor vreten en welke dingen er veranderen in het huishouden.
Ik snap het, ik herken Flynn er alleen totaal niet in :) Hij is werkelijk echt nergens meer van onder de indruk, ook harde geluiden zijn zelden een probleem.
Ik let op de momenten dat hij jeuk heeft en hij doet het in rust net zo veel als tijdens activiteiten. Soms 'schrikt' hij zelfs wakker van de jeuk. Het enige moment dat ik hem niet zie krabben is als we wandelen, maar dan is hij natuurlijk afgeleid.
Morgen gaan we hopelijk wat duidelijkheid krijgen.
Verder ben ik trouwens vergeten te melden dat hij sinds twee nachten alleen slaapt en dat gaat super! Het had waarschijnlijk ook wel eerder gekund, maar ik vind zijn aanwezigheid veel te gezellig en hij mag helaas niet net als Penny op mijn kamer slapen.
Het zou zeker te maken kunnen hebben met stress, ook al zie je het niet in het gedrag terug. Ten eerste is een verhuizing een hoge stressfactor (hij heeft alles waarmee hij bekend en mee opgegroeid is achtergelaten om bij jullie te komen, waar hij te maken krijgt met nieuwe routine, nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuwe indrukken, enz.), vervolgens kwam er ook nog een vrij vlotte verandering in het voer, daarna de giardia besmetting en de panacur behandeling, wat beiden weer een aanslag heeft op het lichaam.. Dat doet allemaal nogal wat met een lijf, en Flynn is nog erg jong. Een lichaam heeft tijd nodig om van alles te kunnen herstellen. Ik zeg niet dat de klachten van Flynn geen medische oorzaak hebben, maar stress kan lichamelijke klachten geven of verergeren. Het is aan jullie om te bepalen of je verder onderzoek laat doen, toch ander voer probeert of dat je juist je activiteiten aanpast om te ontdekken of dat van invloed is op zijn klachten (maar doe het niet allemaal tegelijkertijd!). Stapje voor stapje, heel belangrijk! Je wilt heel graag en dit ras wilt ook heel graag, alleen in deze periode is rust gewoon heel erg belangrijk. En daarmee bedoel ik niet dat een puppy 20 uur per dag slaapt, ontspanning vind je ook in bepaalde activiteiten.. In geborgenheid en veiligheid de wereld ontdekken. Er hoeft nog niets, training kun je altijd nog mee beginnen. Helemaal als Flynn zich niet helemaal goed voelt. Geniet van dat hij er nu is, leer elkaar kennen, meer hoeft nog niet.
Fijn om te lezen dat hij het verder zo goed doet! Ik hoor ook positieve verhalen over z'n broer, goede fokker. Heerlijk dat er weer een viervoeter in je leven is, waarmee je opnieuw mag leren en ontdekken! En houd in je achterhoofd dat wat werkte met Penny heel anders kan werken bij Flynn. Ander hondje, ander ras, het gaat anders zijn. En dat is juist goed/mooi. Mooie foto's maak je, heerlijk hondje om te zien, en ik volg graag jullie updates!
Ik denk dat Suzanne gelijk heeft. Het ligt niet aan jou, het is gewoon nog nieuw allemaal. Daarom moet je het rustig aan doen
Maar het gaat al super!
We zijn net terug van de dierenarts en die vind de klachten apart. Flynn heeft een hele mooie gezonde huid en vacht en naast de plekken die kaal aan het worden zijn, lijkt er niets aan de hand. Ze denkt ook niet aan stress gezien de ernst van de jeuk en omdat hij ook begon te krabben als ze aan de gevoelige plekken kwam.
Er zijn huidafkrabsels genomen om te zoeken naar mijten. Er is een kans dat hij demodex heeft, maar voor nu lijken de klachten daar niet ernstig genoeg voor.
Komende week worden we gebeld en zullen we het te horen krijgen.
Flynn was verder wel echt heel dapper. Tijdens het onderzoek heeft hij niets meegekregen omdat hij alleen maar op de kiprepen die ik mee had aan het kauwen was. Na het onderzoek was hij vrolijk de behandelkamer aan het ontdekken, de deurstopper aan het kapot knagen en aan het kijken of hij vanaf de behandeltafel de vensterbank op kon springen (waarbij we hem allemaal heel snel tegen hielden omdat dat dus niet kon)
@Suzanne: Bedankt voor de reactie en adviezen! Momenteel doe ik aan training ook echt heel weinig en verwacht ik ook nog niets. Ik oefen ongeveer 2x een paar minuutjes per dag met iets simpels maar verder laat ik hem en hoeft hij niets. De focus ligt bij mij ook meer in de wereld ontdekken (maar natuurlijk niet meerdere nieuwe plekken op 1 dag en ook vaak dagen met helemaal geen nieuwe plekken) en comfortabel voelen met de omgeving. Bij mij krijgt hij alle tijd om op eigen tempo iets te ontdekken en soms gaan we gewoon naar een veldje in plaats van wandelen om samen naar de omgeving te kijken. Ik doe ook eigenlijk altijd maximaal 1 lang uitje per dag (wandeling, iets nieuws zien, een tijdje ergens met hem zitten, terrasje) en dan laat ik hem naast wat spelen en knuffelen de rest van de dag met rust.
Dat het een andere hond is merk ik in alles. Hij is veel minder voer gemotiveerd, eten vind hij fantastisch maar als ik met hem train moet ik echt mijn best doen om zijn aandacht vast te houden en hem te motiveren. Speeltjes vind hij wel echt geweldig, als hij speelt heb je zijn volledige aandacht en kan niets hem afleiden. Hij vind ook alles en iedereen leuk dus moet daar soms een beetje geremd in worden. Verder wil hij dus ook overal achteraan, blaadjes, vogels, vliegjes, konijnen... Echt alles wat beweegt is leuk.
Over de fokker ben ik ook nog steeds super enthousiast. Flynn is zo'n fijne, zelfverzekerde pup, ik ben echt onwijs blij met hem!
Raar, nouja dan kan het niet heel erg zijn, toch?
Ik ben benieuwt wat het is.
Wat goed, knappe Flynn! Dieren vinden de da altijd eng, maar Flynn niet.
Goed idee om kiprepen mee te nemen!
Nou, veel succes nog he
Ik zou ook in eerste instantie niet aan stress hebben gedacht.
Ik hoop dat het zoiets is zoals mijten en je dit eenvoudig kunt behandelen en dus niet dat het stress of een allergie (omgevingsallergie of voedselallergie) is en dat je straks heel lang bezig bent met een moeilijke zoektocht naar wat het onderliggende probleem is. Daar zit je ook niet op te wachten. Ik gun jullie een onbezorgde puppytijd.
Dat hoop ik dus ook. Allergieën zouden echt vervelend zijn, maar naar mijn gevoel ook onwaarschijnlijk omdat dat bij dit ras voor zover ik weet niet een veelvoorkomend probleem is en geen van de ouderhonden er last van hebben. De andere pups schijnen er ook geen last van te hebben, al vond ik zijn broer die ik vandaag weer zag ook wat kaal bij zijn achterpoten.
Ik vind het ook wel sneu om hem steeds te zien krabben, maar naast dat het op sommige plekken wat kaal wordt krabt hij zich nergens open of rood dus zo erg is het ook niet denk ik.
Verder merk ik dat het contact tussen ons nu echt heel fijn en goed verloopt. De eerste weken waren super leuk, maar gingen wat betreft training en wederzijds begrip moeizaam. Ik ben een hond gewend die alles kende en kon en die aan één blik genoeg had om te begrijpen wat ze moest doen. Helemaal bij 0 beginnen is dan echt even wat anders en dit is dan ook nog eens mijn eerste pup.
Nu gaat het echt gewoon goed. Hij zoekt veel meer contact, we begrijpen elkaar veel beter en weten wat we van elkaar kunnen verwachten, zowel in huis als tijdens het wandelen. Trainen gaat nu ook super, hij kent zit, lay down, touch, los, oké en hij komt als ik hem roep (gisteren zelfs terwijl hij op een andere hond aan het af stormen was!). Momenteel werken we aan naast lopen (close), blijf (stay) en leave it.
Naast de zorgen is er dus ook echt héél véél geluk en is hij echt niet meer weg te denken
Hij kent zit, lay down, touch, los,en dat noem jij weinig trainen, hahaha en close en stay en leave it kent hij bijna.
Lekker bezig, ik ben blij voor je hoor, echt waar.
Maar..het klinkt toch dat je wat veel doet met je pup, als jij vind dit doe je in 2 minuutjes een paar keer per dag en hij kent het al, dan heb je echt een slimmerd!
Kijk uit voor je valkuil, dat je te snel wilt, met penny meen ik mij te herinneren liep je daar ook regelmatig tegenaan.
Verder geniet ik van je verhalen, ik lees ook tussen regels door het gemis van Penny (logisch) , maar ook je drive om lekker met je hond bezig te zijn.
En meer foto!!! Spam ons!
Dit is inderdaad maximaal 3x per dag (maar meestal 2x) een paar minuutjes trainen. Hij raakt snel verveeld dus sessies zijn heel kort en alleen als hij echt aandacht heeft.
Die valkuil van het teveel willen doen, daar hou ik zeker rekening mee. Voor nu vind ik het eigenlijk heel goed gaan, zeker wat betreft training. Ik probeer hem echt zo veel mogelijk pup te laten zijn en buiten het trainen vraag ik nog niets van hem. Tijdens de wandelingen mag hij doen wat hij wil, ik probeer hem daarbij te begeleiden door te belonen of begrenzen wanneer dat nodig is maar laat ik hem.
Het enige waar ik dan mogelijk wat meer op kan letten is wandelen. Hij wandelt denk ik best veel voor zijn leeftijd en we houden ons niet echt aan de regels (die inmiddels ook achterhaald zijn), maar hij is wel zo'n 80% los en de rest van de tijd aan een lange lijn. Hij mag het tempo altijd bepalen en ik let op vermoeidheidssignalen (die hij tot nu toe vrijwel niet heeft laten zien).
Hij heeft ook een stuk minder last van overprikkeling. Tijdens het wandelen kan het gebeuren als er net iets spannends is gebeurt en in huis als spel te lang door gaat, maar momenteel is het minimaal. Op basis daarvan ga ik er vanuit dat wat ik doe goed is en niet te veel.
De bijtaanvallen eerder kunnen trouwens heel goed aan giardia gerelateerd zijn. Dat vertelde ze bij de hondenschool vanochtend en na wat opzoekwerk blijkt dat ook echt het geval te zijn. Giardia kan puppies enorm beinvloeden, ook al laten ze weinig klachten zien.
Ben je al begonnen met wassen? Ons vorig had er goeie baat bij en de huidige gaat ook door de wasstraat. Iets minder ferqueunt, dat dan weer wel maar dat kalmeert de huid en is ook een "samen iets doen" Ik wil altijd gelijk onder de douche na zwemmen, dat geldt ook voor dieren.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?