Hallo,
Afgelopen vrijdag hebben wij een pup van 9 weken oud mogen verwelkomen. Het is een Maltipoo (reutje).
Wij hebben reeds een Yorkshire-Maltezer van 6 jaar oud. Dit is ook een reutje, genaamd Milo.
De eerste dag moest Milo erg wennen. We hebben Milo en de pup eerst kennis laten maken op neutraal terrein. Eenmaal binnen wilde Milo de pup ‘domineren’ door er continu bovenop te gaan liggen en de pup met zijn poot in hoekjes te duwen. Ook probeerde hij hem te bereiden.
De volgende dag was dit gedrag gelukkig over en liep Milo eigenlijk met een grote boog om de pup heen. Hij moet er weinig van hebben.
Nu merk ik dat Milo eigenlijk zo veel mogelijk afstand houdt en de pup wegduwt als deze wil spelen, of er simpelweg gewoon zelf van wegloopt.
Wanneer Milo op de bank ligt wordt het wel vervelend: zodra de pup in de buurt van de bank komt, springt Milo overeind en blaft hij vanaf de bank fel naar de pup totdat deze afstand neemt.
Is dit blaffen gedrag wat ik moet corrigeren? Of moet ik dit toelaten zodat hij de rangorde kan tonen?
Tot nu toe heb ik alles toegelaten, omdat ik lees dat honden het onderling moeten uitvogelen, maar de houding vanaf de bank vind ik toch niet helemaal prettig. Verstoor ik het gevoel van rangorde als ik Milo corrigeer bij dit blaffen?
Ik denk dat hij dit doet uit jaloezie. Ik (z’n favoriete vrouwtje) zit namelijk altijd samen met hem op de bank.
Hebben jullie tips? Hoe kan ik deze jaloezie minderen?
Beter als jij wel tussenbeide komt.
De pup is nog veel te klein, hij is nog helemaal niet in staat om iets zelf uit te moeten zoeken.
Ik heb ook 2 x een pup gehad bij een volwassen hond.
Jij moet beide honden beschermen en zorgen dat beide honden zich veilig voelen en met elkaar leren omgaan.
Niet toelaten dat je oudere hond de pup domineert, er achteraan zit etc.
En als je oudere hond wil slapen zorg jij dat de pup hem niet stoort.
Gebeurt vaker dat een volwassen hond een pup erbij eerst niet leuk vindt.
Daar ben jij voor om het te begeleiden.
Ja een beetje jaloezie komt daar wel bij, je moet Milo niet op de bank laten , hou de beiden honden op de grond…en je kan gerust Milo tot de orde roepen als die de pup belaagd, geef wel voldoende aandacht aan Milo, zodat die zich niet achter gesteld voelt. En wanneer de pup slaapt zorg je dat Milo de pup met rust laat, en anders om en anders werk je met een traphekje , ga ook even apart wandelen, met Milo, zodat die als eerste zich kan ontspannen en tuurlijk ga je ook samen met ze weg…het is voor Milo wennen dat er een ander van jullie de aandacht ook krijgt….maar even niet op de bank. Geen van beiden.
Beiden begeleiden, desnoods de pup aan de lijn doen dat deze de volwassen hond niet lastig valt. En de oudere aan de lijn zodat de pup los kan.Voor de oudere hond is het een hele verandering. Niet alle honden vinden het leuk, een maatje erbij, dat is wat wij mensen denken we nemen een pup, kan hij fijn spelen met de pup.
Ik kan mij voorstellen dat je oudste hond nu op de bank springt uit veiligheid, voor dat vreemde bijterige hondje. Dus bescherm hem en geeft hem extra aandacht. Maar laat niet toe dat hij van bovenaf de pup aanvalt, dat is niet nodig, want jij zegt tegen de pup, nee jij blijft daar.
Wij mensen hebben de dominantie theorie losgelaten, bij honden werkt het nog hoor... Ik ben de pudste, ik moet een pup respecteren, maar ik verwacht dat de pup mij ook respecteert. Vandaar dat een oudere hond een pup, op de goede manier kan corrigeren. Een grommetje desnoods een hap zonder schade. Maar daar ben jij bij, dat het niet te hard gaat,
Succes het kan heel lastig zijn een goede middenweg te vinden,
Bedankt voor jullie reacties! Dit is heel fijn om te lezen.
Ik heb Milo nu een paar keer gecorrigeerd en ik merk dat hij dat vreemd vind: hij springt namelijk inderdaad op de bank om veiligheid van de pup te zoeken.
Ik durfde niet te veel tussen beiden te komen ivm het verstoren van de rangorde, maar wanneer Milo blaft om de pup weg te jagen, corrigeer ik hem nu wel.
Is het een idee dat ik de honden zelf op de bank zet? Milo eerst, daarna de pup? Zodat Milo ziet dat hij eerst gaat. Of denken jullie dat ik dit beter nog even kan vermijden?
Dat idee van rangorde en dominantie hoef je niet zo mee bezig te zijn, kun je best wat los laten.
Daar zijn honden veel minder mee bezig dan je denkt, en een pup al helemaal niet.
Je kan ook corrigeren met je stem als je denkt dat het nodig is.
Maar vergeet vooral niet beide honden te belonen als het goed gaat.
Het is voor beide honden wennen, maar het is wel de bedoeling dat ze het leuk gaan krijgen samen.
Maar de eerste maanden/half jaar kan best veel tijd kosten, je moet er zelf ook veel tijd in steken.
Op een gegeven moment merk je dat alles al veel makkelijker gaat, en heeft ondertussen de oup zich ook in jullie leven gevoegd en draait helemaal mee.
Ik zou niet de pup op de bank zettten, maar wegsturen. Zet je de pup op de bank, dan is de kans van eraf springen met beschadiging aan de kleine pootjes en gewrichtjes heel groot. Het zal niet de eerste pup zijn die daardoor een pootje breekt.
Ik zou zeker de pup wegsturen voor de de oudste corrigeert. Bescherm de pudere hond voor de pup.
En beloon ze beiden. Doe spelletjes waar je beiden bij betrekt , rustige spelletjes, geen gegooi met speeltjes of brokjes of zo, dat werkt averechtss, prooinijd bv wek je daarmee op. Samen op de grond zitten, met je hand over de grond, dat is al spannend genoeg vaak. En als het goed gaat, belonen, elk met een brokje, tegelijkertijd geven.
En wandel minimaal een keer per dag met de honden apart. Quality time voor beiden,
Nee, honden moeten niet alles zelf uitvogelen. Jij bepaalt de huisregels en de normen in jullie samenleven. Als je graag wil zien dat de honden elkaar leren respecteren en tolereren, dan is het jouw verantwoordelijkheid om hen dit duidelijk te maken en hen hierin te begeleiden.
Jaloezie kan je vermijden door voor BEIDE honden dezelfde regels aan te houden. Dus niet de ene meer toestaan dan de andere (privileges geven), want dat is een voedingsbodem voor afgunst en treitergedrag. Behandel beide honden dus gelijkwaardig, en begeleidt hen met een persoonlijke aanpak (op maat, naargelang karakter, omstandigheden, enz.).
Zo leren ze allebei wat je van hen verwacht. Die duidelijkheid zorgt voor vertrouwen. En zo leren ze op een fijne manier om met elkaar om te gaan en elkaar te begrijpen.
Dus als je niet wenst dat je oudste hond de bank claimt en lelijk doet tegen de pup omdat die in de buurt komt, dan stuur je de oudste meteen van die bank. Zo maak je duidelijk dat de bank niet opgeëist mag worden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?