Goedemorgen,
Onze labrador, Balou, is momenteel ongeveer 23 maanden oud. (reu)
We gaan regelmatig eens wandelen samen met een andere hond, deze is ongeveer 1 jaar ouder en is een gecastreerde Vizsla.
Zij zijn samen echt heel dikke vriendjes & zijn altijd dol enthousiast als ze mekaar zien.
We doen dan altijd een hele wandeling of laten ze samen los in de tuin.
Ze spelen dan heel leuk samen maar onze hond, Balou, zit eigenlijk altijd wat "hitsig" achter de andere aan te lopen. Zo erg dat deze het na een tijd ook gewoon beu is. Echt "spelen" doet onze hond dan ook niet. Hij loopt er enkel heel de tijd achter te hijgen en gaat constant tussen de Vizsla zijn poten ruiken. Dit gebeurt vaak ook tijdens het wandelen.
Als ik alleen met hem ga wandelen wandelt hij mooi met me mee maar vanaf hij nog maar merkt dat we richting hun huis gaan begint hij al te trekken aan de lijn en als we dan samen wandelen trekt hij heel de tijd richting de andere hond. Ik kan er dan echt niks meer mee aanvangen.
Soms gaan we ook gewoon met een 5 tal honden samen wandelen en gaan we naar een losloopweide, ook hier blijft Balou steeds rond de Vizsla hangen en lijkt het alsof hij de andere honden niet eens ziet. Dan kan ik hem nog terug roepen, hij gaat niet weg van de Vizsla. Wordt de Vizsla terug geroepen, komt hij ook mee terug.
Gisteren was zijn baasje hier op bezoek, zonder hond. En Balou heeft gewoon 4 uur aan een stuk aan hem zitten snuffelen en hem echt constant lastig gevallen. Ondanks herhaaldelijk wegduwen, straffen, ... bleef hij maar door gaan met ruiken en regelmatig klappertanden terwijl hij dit deed.
Dit is wel echt vervelend en ongepast gedrag.
Het lijkt echt alsof hij stapelverliefd is op de Vizsla ofzo, wat op zich schattig klinkt, maar ontzettend vervelend is.
Ik denk altijd maar dat hij op dit moment pubert en dat het daar aan ligt, maar is dit ook zo?
Hoe leren we dit af? Is castratie misschien een oplossing?
Castratie zal zeker ,een oplossing kunnen zijn, maar best een ingreep,als het alleen hierom is.
Weet dat een gecastreerde reu gewoon erg lekker ruikt voor een intacte reu. Ik zeg altijd voor een hond zijn er drie soorten hond. Een reu, een teef en een loopse teef. De gecastreerde reu ruikt niet meer naar reu, ook niet naar teef dus is het in zijn ogen een loopse teef. Misschien gaat de vergelijking niet helemaal op, maar misschien is het zo wel duidelijk?
Overigens is het ook labrador gedrag wat je hond vertoont, trekken, niets mee aan kunnen vangen enzv. En ja hij is een puber.
En ja je mag hem best een halt toeroepen als hij maar blijft snuffelen, zoals je vertelt, vier uur snuffelen aan een persoon, ik zou er knetter van worden, dan gaat de hond keurig op zijn plaats, of als hij dat niet kan of wil, aan de lijn naast mijn stoel.
Heeft de Viszla vaker last van dit gedrag door andere honden? Op welke leeftijd is de viszla gecastreerd?
Mijn hond (reu) is waarschijnlijk op te jonge leeftijd gecastreerd ( vóór mijn tijd) en heeft regelmatig last van opdringerige intacte reuen die hem lastig vallen, ik noem het aanranden. Als het mij gaat hinderen jaag ik de andere honden weg.
Corrigeer je je hond dan helemaal niet ? Vier uur onafgebroken gesnuffeld aan het baasje van de viszla. De kamer uit en op een andere plek afleggen, geef daar een goed bot, klaar, en ga voorlopig eens alleen wandelen met je hond en niet met anderen honden zodat de rust voor jou en je hond terug keert.
Ik dacht dat deze rond de leeftijd van 2 jaar gecastreerd was.
Als we met alle honden gaan wandelen is het alleen de onze dat hem lastig valt, de rest lijkt het zich niet aan te trekken.
Wij proberen dan dus ook om de hond even bij hem weg te halen maar zodra hij weer vrij mag of iets gaat hij er weer direct naartoe.
Jawel hoor, heb hem een paar keer gecorrigeerd & weggestuurd. Na 10 minuutjes mocht hij dan weer terug bij ons maar dan begon hij gewoon weer opnieuw.
Dat van die gecastreerde reu is interessant, dit wist ik niet.
Wat het castreren betreft zou het ook niet enkel om die reden zijn. Als ons zoontje hier zo'n lekker zachte wollen pyjama aanheeft heb ik de hond er ook al wel eens op betrapt dat hij probeert te rijden op hem, sinds hij in de puberteit zit. Waarna hij gestraft wordt uiteraard.
Dit is ook zo'n ding waarvan ik dan hoop dat het over zou zijn.
Het ding is dat ik ook niet sta te springen voor castratie omdat ik ook schrik heb dat hij TE mak wordt. Voordat hij begon te puberen zat er echt niks in, het was echt een heel rustig, bang, onderdanig beest. Vanaf de puberteit begon er wat meer in te zitten, alleen op bepaalde vlakken dus TE veel momenteel. De vraag is of dit op natuurlijke wijze over gaat zodra de puberteit over is of dat er toch echt castratie voor nodig zal zijn.
Mijn hond heeft ook een 'rij-fase' gehad. Maar nu is hij 4 jaar en hij doet het al hele tijd niet meer. Denk dat het echt stopte toen hij tussen 2 en 3 jaar was.
Hond van mijn broer is in de puberteit gecastreerd (bij zijn vorige baasjes) en rijd nog altijd heel veel. Is 6 jaar. Meestal groeien ze er wel overheen maar als je hem castreert vroeg kan ie er in blijven hangen.
In de puberteit krijgen reuen een piek in de hoeveelheid testosteron, zo'n 7 keer hoger dan normaal. Bij het volwassen worden neemt dat weer af tot het normale niveau. Het is alleen de vraag in hoeverre dat het gedrag van je hond precies beïnvloedt.
Dus ja, extreem gedrag kan op natuurlijke wijze minder worden als de testosteron levels zich normaliseren, maar het is niet te zeggen hoe of wat precies. Daarvoor komt er teveel kijken. Gedrag hangt natuurlijk van meer af dan alleen een hormoon. Hoe meer succes een hond heeft met bepaald gedrag en hoe meer het ingesleten raakt, hoe meer hij het zal laten zien.
Ik zou toch ingrijpen als je hond steeds achter de viszla loopt te hijgen en ze dan even niet bij elkaar laten. Dit lijkt me voor niemand leuk.
Corrigeren helpt niet, mee roepen en doorlopen wel. Als jou hond continu bovenop die wandelmaatjes zit en die andere geven aan er niet van gediend te zijn... Soms moet je het ook gewoon ze gang laten gaan, worden ze meestal in correctie gebracht door de meeste in de groep.
Wat je niet wilt? Is dat jouw intakte reu op een intakte teef kan springen, ben je tussen de 2 á 12 pups verder.... 2 is leuk maar meer is echt hoofdpijn.
Het zijn "hele dikke vriendjes", "ze zijn dol op elkaar en enthousiast" "ze zijn heel leuk samen, maar jouw hond zit telkens bovenop de vizla.....? Ik denk dat wij een compleet verschillend beeld hebben van elkaar leuk vinden :))). Dit allemaal klinkt nl helemaal niet zo leuk voor beiden.
Zo dol zijn de honden denk ik niet op elkaar, want jou hond laat absoluut geen leuk gedrag zien.
Of je hond aan de lijn, of zijn gedrag afkappen en je hond goed onder appél houden, of niet/een tijd niet meer samen wandelen.
Ik vind je hond enkel castreren voor die ene hond nog wel heel wat.
Hij begint ,,gewoon..weer van voor af aan……niet meer bij het bezoek aanwezig laten….je moet dat cirkeltje doorbreken van dat rijden en maar besnuffelen van anderen, ook met de wandelingen, ga eens alleen op stap met je hond, en ga eens wat leuks doen met de hond zo dat die wordt afgeleid, en tevreden thuis komt.
Je hond doet dit enkel bij de Vizsla, niet bij andere honden?
Je schrijft: tussen de poten ruiken. Welke plek gaat ie zo gretig naartoe: aars, litteken van de castratie, penis,..? En hij gaat klappertanden. Honden klappertanden niet alleen omwille van 'sexuele' geuren. Ook anaalvocht, huidirritatie, urine, pus,... kunnen zo'n reactie uitlokken. Misschien heeft de Vizsla in die zone een infectie, of scheiden de anaalklieren veel vocht af? Ook dit kan een trigger zijn, en het kan nooit kwaad om zelf eens na te kijken.
Hoe reageert de Vizsla zelf als je hond zo gaat drammen?
Even voor de duidelijkheid; Hij rijdt er niet op. Hij wil gewoon heel de tijd snuffelen tussen zijn poten. Voor de rest dagen ze mekaar echt gewoon heel de tijd uit en lopen ze achter mekaar aan te rennen en te spelen.
Het is echt wel plezier hoor, anders lieten we ze ook niet bij mekaar.
Klopt, hij heeft enkel aandacht voor de Vizsla, de rest doet er niet toe en krijgt geen aandacht. Misschien dat hij dan toch het verschil niet meer ruikt tussen een loopse teef en een gecastreerde reu, in combinatie met zijn puberhormonen. Zoals iemand hierboven zei..
De vizsla komt in het begin steeds af om te spelen en dan rennen ze supersnel achter mekaar aan en dagen ze mekaar uit. Maar dan begint de onze dus tussen zijn poten te ruiken heel de tijd en durft de Vizsla wel eens te laten merken dat hij het niet leuk vind door een grom of een snauw. Daarna mindert het vaak wel even maar dan begint hij ook gewoon opnieuw.
Als we met meerdere honden gaan wandelen is het ook enkel onze hond dat er zo achteraan loopt, de rest doet het niet.
Dat is dus de hond apart zetten tot het bezoek weg is, niet straffen en weer een kans geven?
Ik ben er volledig mee akkoord dat het verkeerd gedrag is en afgeleerd moet worden hoor, ik vind het zelf ook erg vervelend én genant.
Nu ik er zo mee bezig ben denk ik er ook aan dat hij altijd erg intensief bij mensen tussen de benen gaat ruiken, wat eigenlijk hetzelfde probleem is.
De vraag is; Hoe leren we het hem af? Hij wordt nu gecorrigeerd als hij het doet maar de volgende keer doet hij het weer opnieuw.
Ik had tot nu gehoopt dat het allemaal wat weg zou trekken als hij uit zijn puberfase ging.
Uit het snuffelen halen, straffen nee, geef je hond op een andere plek een lekker bot, afleiding is al genoeg. Je beschrijft als je hond weer bij het bezoek mag dat tie weer begint….voorkom het. Bij de mens ook tussen hun benen snuffelen…dat wordt toch wat erg dan….hier komt ook bezoek , ik heb een giga hond en niet iedereen vind een hond leuk, ik heb geen hond die mensen besnuffeld maar toch op haar plek als er bezoek komt, dat is geen straf, gewoon opvoeding.
Aan de lijn houden bij het bezoek vd viszla, en van daaruit leren, liggen haast je stoel, leg daar even een kleedje of zo neer. Dat heet plaats. Op die manier hoef je niet continue de hond naar zijn plaats te verwijzen, wat heel onrustig is. Alleen maar af zeggen als hij overeind komt. Plaats en af en braaf. Leg er een kluif bij, mits de vizsla. Daar niet aan komt. Vanzelfsprekend laat je de vizsla niet bij jouw hond komen die aangelijnd onder appel ligt, dat is veel te lastig. Eventueel de viszla ook vast. Probeer het eens. Rust is voor beiden een must.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?