Bijna 1,5 jaar geleden hebben we van iemand een lieve boerenfox overgenomen van nu 3 jaar oud.
Hij heeft flink moeten wennen aan ons drukke gezin maar hoort er nu helemaal bij. Hij is geen knuffelkont maar is wel graag bij je. Hij is erg speels en echt een lieverd.
Maar hij heeft zo ontzettend veel energie dat hij ‘s avonds als stuiterbal, piepend en blaffend door huis gaat. De hele tuin zit vol met rensporen van alle rondjes die hij rent (het erf is nu dus absoluut vrij van vogels etc).
In de avonden worden we stapelgek van hem. Er is een gedragstherapeut geweest en die heeft ons tips gegeven die wat helpen maar onvoldoende.
Hij gaat 1x per week naar de opvang waar hij de hele dag met andere honden speelt en rent. Zelfs daarna is hij ‘s avonds niet rustig. Ook de opvang heeft zoveel energie nog nooit gezien.
Met drie jongere kinderen en allebei een baan hebben we zelf juist weinig energie dus om hem ‘s avonds nog uit te putten daar hebben wij de energie niet meer voor. Een rondje fietsen vindt de hond niet leuke en helpt nauwelijks in het verminderen van zijn energie. Ook langere wandelingen doen hem qua energie helemaal niets lijkt het.
Het enige wat ik nog kan bedenken is meer denkspelletjes gaan doen. Hij is erg slim en leert snel en qua onze energie niet dat ‘s avonds nog wel lukken.
Wat ik me ook afvraag is of wij wel het juiste gezin zijn. En die vraag doet me verdriet. Hij kwam als wantrouwend en schrikachtig hondje binnen en staat nu echt wel stevig. Dat wat we doen, doet hem echt goed. Maar we geven hem dus niet alles wat hij nodig heeft. Lekker spelen met andere honden en flink rennen daar geniet hij zo van bij de opvang maar dat hebben we thuis niet voor hem.
Willen jullie eens meedenken? Wat is er nodig? Waar doen we goed aan?
Wat doet hij overdag? Het is begrijpelijk als jullie overdag aan het werk zijn en hij ligt te slapen, dat hij savonds actie wil. Ik herken dit wel, savonds na het eten ga ik ook altijd eerst een uur met de hond lopen en trainingen/denkspelletjes doen. En dan niet ondertussen op je telefoon of met andere dingen bezig zijn, maar echt even aandacht voor de hond. Dáárna is er voor ons pas rust en verwacht ik ook dat de hond rustig is. Als hij dan nog wild is, geef ik hem een gevulde kong. Hoef ik zelf even niets meer met hem te doen en da heeft ie zelf toch wat te doen.
Wat doen jullie verder met hem? Een sport zou ik met zo'n energieke hond sowieso aanraden. Er is zoveel mogelijk. Met mijn hond volg ik in het weekend speurtraining en soms detectietraining. Maar je kunt ook jachttraining doen, hoopers, noem het maar op. Dan zijn ze echt even aan het werk en merk dat mijn hond daar ook echt vermoeider van wordt dan van wandelen/rennen/spelen.
Hoe meer je met de hond gaat doen hoe energieke en uithoudingsvermogen je hond krijgt, kijk eens twee weken het aan en maak eens kleine rondjes, thuis een goed bot geven en de hond wat negeren…..geen fietsen erbij geen ellenlange wandelingen maken, wat saaie rondjes en meer niet….en geef een uitstekend bot waar die zijn energie op uit kan leven…kijk dat eens even aan.
Hier ben ik het niet mee eens. Als je echt extreem veel loopt en doet met de hond, dan is het inderdaad misschien goed om wat rustiger aan te doen. Maar daar lijkt het niet op. TS heeft ook gewoon een energiek ras, het is niet eerlijk naar de hond om niet aan zijn behoeften te voldoen. Dat levert alleen maar frustratie op voor de hond en voor je het weet gaat ie misschien wel slopen in huis. Hij moet toch zn energie kwijt. De essentie hierin is de juiste balans te vinden: niet te veel en niet te weinig. Op dit moment is het nog te weinig voor deze hond.
Helemaal mee eens ,
Het past wel echt bij het ras en de leeftijd.
Of je herplaatst hem, of je geeft hem meer uitdaging. Kijk eens hoe je je kinderen er bij kunt betrekken, mits ze minimaal 6 zijn. Er zijn veel boeken met spelletjes en truukjes die je een hond kunt leren.
Ga een cursus speuren doen of een andere sport.
Zoek een boerderij waar hij een dagje op muizen mag jagen.
Kijk of hij nog een extra dag naar de opvang kan of zoek iemand in de buurt die een lange wandeling kan doen. Of zoek een uitlaatservice.
Etc.
Als je een manier zoekt om de hond zich meer te laten inspannen, en hij heeft een gezonde lichaamsbouw, zou je hem ook met een rugzak kunnen laten lopen, of hem gewicht laten trekken (autoband, of als je handig bent zelf een travois knutselen).
Het is dan uiteraard belangrijk dat je een goeie rugzak/tuig gebruikt, dat ergonomisch verantwoord is voor het werk. En dan ga je de inspanning/gewicht langzaamaan opbouwen. Een gezonde hond kan makkelijk 1/3 van zijn eigenn lichaamsgewicht dragen. Maar dus niet meteen vanaf de eerste dag. Je kan beginnen met bijvoorbeeld 1 kg.
Indien mogelijk kan je vlakke wandelingen ook al es vervangen door lopen op moeilijk terrein: cross country banjeren door bos en hei, steile hellingen, zompige ondergrond, kaalkapvelden,... daar moet ie zich veel harder inspannen dan op een gewoon wandelpad.
Zo ziet een travois eruit:
Ik zou inderdaad kijken naar wat er met de hond gedaan wordt door de dag heen.
Want toch lijkt het niet voldoende zoals het klinkt.
Je zou kunnen kijken voor een cursus? Ik zou ook wat hersenspelletjes inzetten, dit is mentaal uitdagend en vermoeid de hond op een andere manier.
Ook het inzetten van snuffelwandelingen kan fijn zijn.
Maar het is allemaal afhankelijk van wat jullie door de dag heen doen met de hond?
We zijn bijna altijd thuis maar als we thuis zijn, zijn we of aan het werk, of druk met de kinderen of het huishouden. Aan activiteit met de hond doen we weinig. Dat hij zo z’n energie niet kwijt kan, dat begrijpen wel. Maar we zijn zelf wel druk maar niet fysiek hele actieve mensen. Een balletje gooien, verstoppen of hem wat trucjes laten doen dat gebeurt wel maar ook niet structureel.
mee waren op zoek naar een echte gezinshond, nadat onze vorige hond was overleden. Een boerenfox is geen logisch ras hiervoor, dat begrijp ik ook.
Maar kan nu wel zeggen dat we met hem gaan sporten of behendigheid oid gaan doen maar daar halen wij zelf geen plezier uit en dat zullen we dus ook niet volhouden.
Als we deze hond willen houden dan zullen we binnenshuis en in de tuin actiever moeten zijn met hem of inderdaad hem vaker naar de opvang brengen. Daar zien we hem genieten.
Wij zijn het derde adres voor hem. Hem weer naar een volgend adres sturen, zou ons allemaal veel verdriet doen. Zeker nadat hij zoveel tijd nodig heeft gehad om zich bij ons veilig te voelen, is hem wegdoen gevoelsmatig eigenlijk geen optie.
Ik heb, denk ik, een iets kleinere hond; nl. een Dwergpoedel schofthoogte 35 cm en bijna 7 kg.
Een boerenfox heeft een schofthoogte van max. 40 cm en weegt 8 - 11 kg.
Mijn hondje had als pup al adhd, is sportief, atletische gebouwd en energiek. Hij begint nu op 11 jarige leeftijd iets rustiger te worden.
Vanaf dat hij volgroeid was, heb ik hem naast de fiets laten draven (sneller mag niet tenzij zo af en toe een sprintje). Eerst opgebouwd.. Er zijn dagen dat ik hem zelfs 2 x per dag met de fiets uitlaat. Ik rijd niet harder dan 8-9 km per uur om hem in draf te houden. Ik woon bij verschillende uitgestrekte gebieden, waar hij los mag. Hij blijft wel eens ver achter. Als hij dan zijn neus van de grond heeft en opkijkt, roep ik hem hier. Hij komt dan meestal als een speer bij mij.
Het is heerlijk ontspannend om zulke fietstochtjes met je hondje te maken; zeker na het werk.
Let wel dat als je hond gegeten heeft, dat je niet binnen 2 uur gaat fietsen.
O.a. schema hoe fietsen opbouwen met een hond:
https://www.doggo.nl/artikelen/recreatie/fietsen-met-je-hond/
De ochtend en avondwandeling maak ik kort, mede daar ik niet lang kan lopen..
Verder doe ik hersen- en speurspelletjes bijv. brokjes verstoppen in de woonkamer en tuin.
Ook gooi ik zijn mandje speciaal voor speeltjes, flossen, balletjes, knuffels op de grond.
Die laat ik door hem apporteren.
Ik hoef maar tegen mijn hondje te zeggen: zullen we ....... of moeten we .......... en hij staat bij me voor de start: zelfs voor brokjes die hij in zijn bak laat staan.
Ook krijgt hij goed kauwwerk: alles met mate i.v.m. dat het een kleine hond is; gedroogde kalfskophuid, kalfspens, konijnen oren etc. Geef geen gerookte of gekookte botten, want die splinteren.
Ik hoop dat je met deze voorbeelden wat kunt. Met je hondje bezig zijn, geeft juist energie en plezier.
Sommige honden vinden het heel moeilijk om zelf rust te pakken, die hebben wat extra begeleiding nodig om dat zichzelf aan te leren. Zelfde als met kinderen eigenlijk. De één valt voldaan in slaap na een uitje, en de ander blijft nog even doorstuiteren thuis, ook al is die nog zo moe. Als je vertelt dat je hond na een dag opvang, waarbij die volop buiten speelt met vriendjes, nog altijd staat te stuiteren in de avond, dan kan dat een signaal zijn van een hond die z'n rust gewoon niet kan vinden. Ik zou daarin eens wat gaan experimenteren, ontdekken wat voor je hond werkt. Onze herplaatser is een energiek ras (border collie), kende helemaal geen rust toen hij bij ons kwam. Het maakte niet uit hoeveel uitdaging of beweging we hem gaven, hij bleef maar komen. Z'n ogen zagen soms helemaal rood van vermoeidheid, hij kon zichzelf en z'n omgeving helemaal gekmaken (wat ook de reden van herplaatsing is geweest uiteindelijk). Wij hebben deze hond een eigen plek gegeven, en na elke goede activiteit buiten van hem verlangd dat hij binnen gewoon even z'n rust ging pakken. Consequent terug begeleid naar z'n plek als hij weer kwam, wel met rust en geduld - heel belangrijk als je iemand te bed stopt - en toch duidelijk. Per toeval nog ontdekt dat deze hond liever in een donkere bench vertoeft dan in een comfortabel mandje. In z'n eigen donkere plekje was hij minder gevoelig voor prikkels van ons gezin, en kon hij beter toegeven aan z'n slaap. Hier is een bench niet afgesloten overigens, deurtje hebben we eruit gesloopt, er hangt een doek voor het gat. Niemand heeft hem gestoord als hij daar lag, belangrijke regel. Dit hebben we een tijdje volgehouden, gewoontes doorbreken kost even tijd namelijk, maar inmiddels heeft onze hond de rust volledig omarmt. Hij heeft zelfs geen bench meer nodig om lekker te tukken (al staat ie er nog wel, want hij ligt er toch graag), maar het is zo'n enorme luiwammes geworden. Waar we hem in het begin nog moe moesten maken om hem te laten toegeven aan z'n slaap, is dat nu niet meer nodig. Waar hij vroeger overal de boel op stelten zette (inclusief de honden opvang, daar ging hij wekelijks heen bij z'n vorige eigenaren), is hij nu de meest relaxte hond die we ooit gehad hebben. Dus wat ik wil zeggen vanuit mijn ervaring is dat het prima mogelijk is om dit gedrag om te buigen, maar het heeft wel begeleiding nodig, vanuit het hele gezin. Beweging en uitdaging (zijn 2 verschillende dingen) is zeker heel belangrijk, maar rust is minstens zo belangrijk. Misschien zelfs belangrijker, aldus onze hond. Kijk goed naar de balans en begeleid je hond waar nodig. Als een ouder. Jullie hebben 3 kinderen dus voldoende ervaring om dit in goede banen te leiden :-).
p.s. Neuswerk is een leuke uitdaging voor de hond, kan hij veel energie in kwijt en dat is een activiteit die niet zo lang hoeft te duren. Prima uitvoerbaar in eigen huis en omgeving. En neuswerk kan op verschillende manieren. Zoekwerk, speuren, detectie... Je kunt van alles verzinnen, ik zou eens googelen wat bij jullie past. Plus nog een extra voordeel: van snuffelen maakt de hond hormonen aan die rustgevend werken.
Je zegt dat wegdoen geen optie is. Maar is het eerlijk tegenover de hond? De hond laat niet voor niks dit gedrag zien waarschijnlijk. Jullie geven eerlijk aan geen energie voor de hond te hebben, druk te zijn met de kinderen. Dan moet je naar de hond toe een eerlijke beslissing maken. Die is dan ' beter' af bij iemand die de hond wel datgene kan bieden wat die nodig heeft.
Maar haal je wel plezier uit alles wat je met je kinderen doet, of doe je ook dingen omdat zij het nodig hebben of graag willen? Haalde je plezier uit elke dag luiers verschonen? Ik vermoed van niet, maar toch heb je dat volgehouden. Sommige dingen horen gewoon bij de verantwoordelijkheid bij het hebben van een hond/kind/watdanook. De verantwoordelijkheid om hem/haar te voldoen aan de behoeften. Ik neem aan dat het meestal echt fijn is met de hond, maar dat jullie vooral tegen zijn energiebehoefte aanlopen. Dan moeten jullie toch soms iets doen waar je zelf even geen plezier uithaalt maar de hond wel, zodat jullie de rest vd tijd wel van elkaar kunnen genieten.
Je zegt dat jullie wejnig doen? Maar wat doen jullie wel? Hoevaak gaan jullie uit wandelen en hoelang als jullie dit doen?
Verder zijn hersensspelletjes wel een goede oplosisng voor eventueel savonds zijn energie kwijt te kunnen gezien dit mentaal energie vraagt.
Maar zou indd kijken wat er eerlijk is naar de hond..
Ik haal ook zeker niet altijd plezier uit als ik op zondagochtend 09.00 uur in de regen buiten op een locatie moet zijn voor een speurles, terwijl ik die avond daarvoor een feestje heb gehad. Dan denk ik soms ook weer 'waarom doe ik dit ook alweer?' En dan bedenk ik me gelijk weer 'natuurlijk, voor de hond'. Dan zet ik me er gewoon overheen en gá ik gewoon. En dan heb ik de rest van de dag weer een tevreden hond Hij blij, ik blij. En de week erop doe ik het gewoon weer opnieuw.
Hij komt sowieso moeilijk tot rust. Ligt maar weinig te slapen overdag, is heel erg alert. Als ik opsta van mijn stoel dan springt hij direct op. Hij staat ‘s avonds vaak half te slapen, maar echt gaan liggen slapen doet hij zelden.
In een mand liggen wil hij ook echt niet dus die hebben we eruit gedaan. We geven hem regelmatig verplichte benchrust. Soms met de deur open en soms met de deur dicht. De ene keer valt hij dan in slaap en de andere keer ligt hij te piepen en te blaffen. Dit laatste negeren we dan.
Iets tegen onze zin doen dat doen we vaak voor de kids inderdaad. Dan ontbreekt het ons ook aan energie. Maar hen niet helpen met douchen of in bed leggen is geen optie. Als het dan 20.00u is zijn we echt gesloopt (ben al vanaf 6.00u actief). Om daarna dan nog iets actiefs met de hond te doen dan kun je ons opvegen. Vandaar dat een denkspelletje oid het maximale is ‘s avonds.
De gedragstherapeut gaf aan dat hij zich bij ons niet verveelt. Hij mag de hele dag de tuin in, er is volop activiteit in huis met speeltjes, botjes (goede botjes idd) etc.
Of we nu een hond hebben die sowieso geen rust in z’n lijf heeft of eentje die te weinig bezig is, geen idee. Ik denk een combi van. Zeer alert, waaks en veel energie. Vandaar dat ik dus blijf twijfelen waar we goed aan doen. We bieden hem veiligheid en stabiliteit. Maar hij vindt bij ons geen rust (of onvoldoende activiteit dus…).
Zouden we met de combi denkspelletjes, vaker een wandeling en verplichte benchrust een heel eind komen?
Maar we hebben toch al geconcludeerd dat er te weinig gedaan wordt, dat hij daardoor zo actief is? Wordt ie ook nog in een bench gestopt. Dan snap ik nog beter dat ie actie wil als ie weer eens uit de bench mag. Stop met verplichte benchrust. Want zo leert hij inderdaad niet zelf rust te pakken, jij legt het hem namelijk op. Hou de bench dag en nacht open en laat hem zelf bepalen waar/wanneer/hoelang hij ergens ligt. Een hond blijft niet 24 uur aaneengesloten wakker, uiteindelijk zal hij (uit zichzelf!) gaan slapen.
Ik begrijp uit je bericht dat jullie met z'n 2en zijn. Als de een de kinderen wast, kan de ander toch aan de slag met de hond? Ik ga er vanuit dat jullie ook nog geen 70 zijn dus dat gebrek aan energie verbaast me wel. Dat zou ik wel onderzoeken als ik jullie was. Wat dat betreft heeft Willemijn wel gelijk: hoe meer je beweegt hoe meer energie je zelf ook krijgt. Dat geldt ook voor mensen. Dus ga er vaker op uit, heerlijk met de hond, daar word je vanzelf actiever van. Eet gezond en check desnoods bij de huisarts of er geen vitamine tekort is.
Mag ik vragen waarom jullie eigenlijk graag een hond hebben? Want blijkbaar ontbreekt het jullie aan tijd en energie, en vinden jullie ook niet echt plezier in honden-activiteiten doen...
Waarom een hond in huis halen, als je hem eigenlijk weinig leuks te bieden hebt? Dan is ie beter af bij iemand die hem wel tijd, energie en voldoening wil schenken, toch?
Je kunt het ook zo bekijken: deze hond wilt jullie iets vertellen. Jullie zijn zelf druk en jullie kunnen zelf weinig rust momenten pakken overdag, dus ik spiegel jullie energie naar jullie toe in m'n gedrag. Laat een hond nou net heel goed kunnen helpen om die balans in jullie dagelijkse leven terug te kunnen vinden, maar dan moet je wel open staan om aanpassingen te maken.
Het komt er eigenlijk op neer dat de hond zichzelf moet entertainen (en hij doet dit ook, alleen niet op een manier die jullie wensen).
Ik zou de hond wegdoen en ofwel geen nieuwe hond meer nemen, ofwel ergens een oude senior adopteren die plezier haalt uit gewoon het aanwezig zijn van mensen.
Ik vind jullie erg onfair naar de hond toe, jullie willen er geen tijd en moeite insteken, maar verwachten wel dat de hond zich in stilte en op een paar vierkante meter de godganse dag bezighoudt en 's avonds geen kick meer geeft omdat jullie jullie energie verdaan hebben doorheen de dag (maar de hond daartoe geen kans krijgt).
Hier sluit ik me helemaal bij aan. Sneu voor de hond om hem de schuld te geven van zijn hyperactiviteit. En ik geloof best dat de opvang hem zelfs druk vindt. De andere honden zullen hun energie ook thuis kwijt kunnen bij hun baasjes met goeie wandelingen etc. Deze hond moet het van deze ene dag in de week bij de opvang hebben. Daar wil hij natuurlijk alles uithalen.
Ben in hart en nieren een dieren- en hondenliefhebber. Ben van baby af aan omringd geweest door honden. Word blij van die beestjes, geniet er oprecht van. Maar heb de energie niet om een hond dagelijks te entertainen, dat klopt. Is dat fair naar de hond toe, nee zeker niet. Ik zit niet voor niets vreselijk in dubio.
De vorige hond is 14 jaar bij me geweest en is niets tekort gekomen. De komst van de kinderen heeft echter veel veranderd helaas, maar niet mijn wens om een hond in mijn leven te hebben. Ook gun ik mijn kinderen die ervaring en zie ik hen genieten van onze hond.
Mijn intentie is hartstikke zuiver. Is dit de meest geschikte hond? Nee, dat niet. Geen excuses, ik was erbij toen we hem in huis haalden. Heb geïnvesteerd in hem een veilig nest geven, eentje waar hij niet hardhandig aangepakt werd. En huis waarin hij door 5 personen geliefd is en gekroeld wordt. Hij heeft een warm nest, goed te eten, volop kusjes en knuffels. Heel veel honden hebben dat helaas niet. Ik geef niemand de schuld maar ben op zoek naar manieren om het voor iedereen goed te doen, voor mens en hond. Daarom vraag ik advies en ga ik ook zeker aan de slag met alles wat ik tot nu toe lees.
Maar houdt de oordelen ajb voor je. Daar bezorg je mij een rotgevoel mee en dat is zo niet terecht.
sorry, dubbel
Poeh, sommige reacties vind ik best onaardig. Jullie kennen de hond toch niet persoonlijk?
Onze vorige hond was ook een boerenfox. Helaas moeten laten inslapen eind vorig jaar, vanwege een tumor bij de milt.
Het zijn inderdaad actieve hondjes, de onze werd na 3 jaar wel wat rustiger en is altijd prima gegaan.
Lastig inderdaad! Misschien zijn er in de buurt wel kinderen/hondenvrienden die het leuk vinden om lekker actief met de hond te gaan wandelen of spelen?
Om hem nou weer te herplaatsen is ook best wel wat, zeker voor de hond zelf.
Niemand wil je een rotgevoel geven, wel wil iedereen hier het beste voor de hond. Wij zijn op dit forum allemaal hondenliefhebbers, jij zit hier ook op dit forum omdat je vast en zeker ook heel erg van honden houdt. Daar twijfel ik niet over. Het is alleen de vraag of je de hond kunt bieden wat ie nodig heeft. Het belang van de hond staat voorop.
Een hond nemen als opvoedtool voor je kinderen of om hen te entertainen is nooit een goed idee. Een hond kost veel tijd, energie, geld, toewijding. Elke dag opnieuw. Daar moet jij (en een evt) partner volledig achterstaan en bereid zijn om die toewijding te bieden. Bovendien is niet elke hond op die manier geschikt voor kinderen dus je weet nooit of je daar uithaalt wat je hoopt.
Er zijn al veel tips gegeven hoe je je hond kunt tegemoetkomen, maar elke post kom je weer met dat je de tijd/energie niet hebt. Dan houdt het op. Dan moet je de keuze maken om een hamster te nemen als je toch 'iets' wil voor je kinderen. Maar goed, bij elk dier moeten de volwassenen in het gezin volledig achterstaan, ook met een hamster. Of je wacht tot de kinderen ouder en zelfstandig zijn. Maar ook dan moet je de energie hebben om na het werk aan de slag te gaan met de hond.
Ik zou deze hond ook zeker niet herplaatsen. Ik lees ook wel in je verhaal dat hij het basisvertrouwen nog niet heeft. Dat kan gewoon lang duren en nog een x herplaatsen is dan echt niet fijn.
Ik vind het dapper dat je hier komt met je vraag, mensen kunnen hard oordelen vanachter t scherm.
Jij hebt hart voor je hond, je komt er vast wel uit.
Ik weet niet wat voor werk jullie doen, zou hij af en toe ook mee mogen?
Maar als je de hond wil houden, moet je écht meer tijd en energie in stoppen. Je kunt niet verwachten dat het uit zichzelf oplost zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Door zelf vaker te beweging word je ook actiever. Verder:
- Man wast de kinderen en legt ze op bed, jij gaat ondertussen aan de slag met de hond
- Neem de hond mee met kinderen naar school brengen (indien mogelijk)
- Stop minder tijd in het huishouden zodat je meer tijd overhoudt voor de hond, neem bijv een poetshulp.
- Ik begrijp dat je veel thuiswerkt (correct me if wrong), ga dus lekker wandelen in de pauze met de hond. Ook tussendoor even een kwartiertje van je scherm af en een zoekspelletje doen met de hond. Snap dat er gewerkt moet worden, maar op kantoor (of wat je ook doet) vergaat soms ook een kwartier bij het koffiezetapparaat tijdens een praatje met collega's.
- Maak zijn eten wat uitdagender ipv standaard in zijn bak, strooi bijv zijn brokken door het gras.
- Maak de wandelingen spannender/leuker voor hem door hem over een omgevallen boomstam te laten lopen, snoepjes op een stronk te leggen die hij eraf moet pakken, etc. En routes afwisselen.
En ik zou sowieso je energieniveau serieus nemen. Je werkt nog dus je zit nog niet in de pensioenleeftijd, vind het dan best zorgelijk dat alles je zoveel energie kost. Je bent nota bene met je partner dus huishouden, kids, hond... die tijd, zorg en energie deel je. Of je bent niet efficient in wat je doet, of er is iets met je gezondheid.
Nou dat vind ik ook hoor, dat hier soms best felle commentaren staan..terwijl iedereen die hier een vraag stelt het beste voor heeft met zijn huisdier. Trek je er maar niet te veel van aan hoor al is het lastig, i know . Ik hoop dat je eruit komt.
Er worden heel veel tips gegeven maar TO reageert met elke post 'geen energie voor'. En hondenactiviteiten vindt ze niet leuk. Het komt over alsof ze zelf niets extra's voor wil doen, maar wil weten hoe ze de batterijen eruit kan halen. Tja, dan snap ik die reacties wel.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?