Hallo allemaal
Ik heb jullie ervaring nodig.
We hebben aardig wat jaren ervaring met honden (4 honden gehad)
We hebben nu een Coton de tulear van 7 maanden, geweldig makkelijk kereltje!! Hij is best wel relaxed voor zijn leeftijd.
En luisterde goed naar de signalen van andere honden.
Maar nu hebben we van zondag een hondje op proef, de vorige eigenaar kon niet meer voor haar zorgen.
als het goed gaat met elkaar dan nemen we haar in huis. Het is een vrouwtje van 2 jaar. 't is een heerlijk meisje, erg onderdanig naar mensen. Wil het liefst de hele tijd bij je liggen.
Maar ze wel erg bezitterig.
We hebben nog nooit 2 honden tegelijk gehad.
Dus ik zou graag jullie mening en ervaring er over hebben.
Ze is erg bezitterig over de manden ( we hebben 4 manden in de woonkamer, genoeg voor 2 honden dus)
En als onze puber hond in een mandje ligt dan gaat zij er ook bij in liggen en grommen, en dan gaat onze puber er uit en naar een andere mand dan doet ze precies het zelfde.
Onze puber ligt nu op de grond
Ze pakt ook al het speelgoed af en verzamelt het in een mand en gromt/beschermd het dan ook.
Ook gromt ze af en toe als ze op schoot zit en ons hondje er bij komt, dan zetten we haar er af, en als ze het goed doet dan belonen we dat.
Verder gaat het wel goed, in huis.
ook het wandelen vind de logee het wel fijn als onze hond mee loopt.
Wat vinden jullie? Is dit bij te sturen? Adodopteren of niet?
Heeft het tijd nodig?
Geef het de tijd, en ik zou wel ingrijpen, je andere hond moet steeds het onderspit leveren gaat op een keertje fout, als de nieuwkomer niet luisterd dan zet je de nieuwkomer maar even apart, even veel aandacht geven en als de nieuwkomer alles inpikt corrigeer je dat…hoef echt niet fysiek, maar als je andere hond in een mand ligt zorg je dat tie met rust gelaten wordt, de nieuwkomer pakt maar een andere mand dan. De nieuwkomer niet op schoot nemen, op de grond, het is toch niet rieel dat de nieuwkomer de baas is in huis.
Onze oudste hond was ook best bezitterig, met name over eten (ons eten) en de aandacht. Wij hebben 2 jaar geleden onze 2e hond erbij gekregen een teefje (de andere is een reu). Door grenzen te stellen en duidelijk te zijn wat wel niet oké is, gaat dat hartstikke prima. Onze oudste hond durfde te grommen als wij aan tafel zaten te eten, tegen de ander. Opgelost door ze beide op hun plek plaats te laten nemen als wij eten. Niet meer rond te tafel hangen. Hij gromde ook als we hem aan het aaien waren en onze teef kwam er bij staan. Grommen? dan werd hij weggestuurd, niks er van. Nu zijn het maatjes, ze spelen niet maar dat is oké. Ze respecteren elkaar en kunnen goed door één deur.
Ik zou daarom wel grenzen stellen, de mand inpikken is dus echt niet oké. Als je jonge hond erin ligt, dan ligt jouw jonge hond erin en het moet niet zijn dat de teef hem eruit jaagt. Dan is het jouw taak om te voorkomen dat ze niet bij de jonge hond komt en dit doe je gewoon met alles. Speeltjes jatten, niet oké enz. enz. Je jonge hond is nu pas 7 maanden maar hij kan dit ook op een gegeven moment beu zijn en niet meer pikken.
Dat kan best tijd nodig hebben. Het kan ook wel een beetje in de hond zitten. Mijn oudste heeft het ook. Ik stel daar gewoon grenzen in. Als ze een speeltje heeft gepakt en er zelf mee wil spelen mag ze de rest best weggrommen. Maar een verzameling aanleggen en die verdedigen mag niet, voor die tijd heb ik de speeltjes alweer door de kamer gegooid. Vindt ze ook prima, die bezitsdrang maakt haar erg onrustig dus je merkt dat die grenzen daarin haar ook echt rust geven. Naar een andere hond toe lopen en die van zijn plek grommen mag Absoluut Niet. Dan wordt ze meteen door mij weggestuurd, je laat elkaar met rust als er iemand slaapt of lekker ligt. Een andere hond weggrommen als die bij haar komt buurten en ik heb het niet meteen door, mag wel. Grommen over eten mag, en als ik merk dat iemand in de buurt van een ander met een botje of eten komt, wordt diegene ook weggestuurd. Grommen naar een andere hond als je bij mij op schoot staat mag niet, dan word je gewoon weggezet.
Mijn jongste is een heel lieve hond die goed reageert op de signalen van andere honden, maar ook wel een zachtgekookt ei dat soms over zich heen laat lopen. Door die grenzen te stellen kunnen ze toch gewoon fijn naast elkaar leven en ze kunnen het op zich ook prima met elkaar vinden, ze spelen met regelmaat leuk samen. Het is voor mij belangrijk dat mijn oudste haar grenzen kan aangeven, maar zichzelf de boel niet toe gaat eigenen, en dat de jongste ook gewoon lekker op plekjes kan liggen en zichzelf kan zijn zonder dat ze steeds rond hoeft te sluipen. Dat vergt soms wel wat managen van mijn kant, als je daar geen zin in hebt zou ik bij voorbaat al niet voor een hond gaan waarmee je weet dat dat misschien aan de orde gaat zijn. Ik vind het zelf verder niet zo problematisch.
Overigens merk je (hier in elk geval) wel dat de grenzen door de tijd heen duidelijker en vanzelfsprekender worden hoor. Ik hoef lang zoveel niet meer bij te sturen als eerst. Maar de aard van mijn oudste hondje zal niet veranderen en steekt soms toch wel even de kop op.
Als het goed gaat, doen. Niet over 1 nacht ijs gaan. Hou ook rekening mee dat een hond die verhuisd ook moet wennen aan de nieuwe omgeving. Veel logeren dus voorlopig.
Bedankt allemaal voor de super goeie tips!
Daar kan ik zeker wat mee! Blij om te lezen dat het omgebogen kan worden.
Ik had wat dingen gelezen over een 2e hond er bij, dat je dan eerst aandacht aan de oudste moest geven omdat die hoger in rang was. En dit koest erkennen.
Maar jullie tips voelen beter,
Want ik merkte dat de loge daarmee nog meer begon te grommen.
Ik ga jullie advies opvolgen
Ben benieuwd
Langst zittende geef je altijd iets meer aandacht in het begin. Iets met respect enzo. Maar wat een luxe, je mag zolang proberen als je wilt toch?
@Anoek van Botty, ik ben wel wat tijd maar ze wil natuurlijk ook wel weten waar ze aan toe is denk ik.
Nog een vraagje, als de ene bij zijn botje weg loopt om even wat te drinken ofzo, mag de andere die dan pakken?
Wat ik er zo van lees, heel zwart wit, heb je een leuk open sociaal hondje van 7 maanden. Komt daar nu een andere hond bij die de ‘dienst uitmaakt’. Ik weet niet of ik dat zou willen. Ik zou echt grenzen geven als het gaat om mandjes, speeltjes, botjes en schoot. En daarbij goed kijken hoe je ‘eigen’ hondje ermee omgaat en of ie nog zo onbevangen en makkelijk blijft. Vooral Octavia haar manier van handelen sluit heel erg aan bij hoe ik het zou aanvoelen, aanpakken. Maar ik zou niet willen dat mijn hond op zn tenen zou moeten lopen in zn eigen huis, vol in de ontwikkeling qua leeftijd waar hij in zit.
Is dit teefje gesteriliseerd?
Zo niet, dan moet je de hondjes gescheiden houden tijdens de loopsheid van de teef.
Belangrijk is ook dat jullie haar ook leuk vinden qua karakter, en dat de honden na gewenning overeen komen.
Ik stelde wel vrij snel grenzen aan zowel nieuwkomer als de eerste hond in huis. Dat een nieuwkomer moet wennen is logisch, maar hier wel altijd vrij rap de "regels" en omgang met elkaar in huis aangegeven.
1x ook een hond in huis gekregen die vrij claimend was en wel bewust confrontatie met de andere hond leek op te zoeken om haar punt te willen maken, wist toen niet hoe ik daar goed mee om moest gaan want was hond van mijn vriend die dus bij me was ingetrokken en beiden hadden best heftige tijd achter de rug. Toch was het na een week wel helder dat wij daarin de leiding moesten nemen want de spanning was om te snijden. Zij claimde dus ook de mensen, botjes, speelgoed of en de teef die er al woonde kon bijna geen stap meer zetten.
Eten als snack werd gegeven, maar zodra we merkten dat ze er niets mee deed maar strategisch ging liggen en loeren op de ander haalden we het weg, dat gold ook voor speelgoed. Plekken of mensen opeisen, idem dan grepen we in en bij ons claimen gingen we negeren.
Het is dat de andere dame het gedrag wist te negeren, die vond het vooral fijn dat ze weer een hond om haar heen had, ook al deed die niet zo vriendelijk. Dus op een bepaald moment was het ijs wel gebroken en leefden ze met elkaar. Nooit de beste vrienden geworden maar ze lieten elkaar in de waarde.
--
Zelf vind ik het erg fijn als honden wél op een bepaald moment een leuke klik met elkaar hebben. Maar onze hond had eerlijk gezegd prima als enige hond kunnen en willen leven. Later met andere samenstelling was dat ook zo met haar. En nu heb ik weer honden die onderling ook veel aan elkaar hebben, veel meer interactie en affiniteit met elkaar. Maar dat zie je ook pas na een paar weken écht ontstaan als ze elkaar hebben leren kennen en hier dus in begin wel grenzen zijn aangegeven aan respectvol met elkaar omgaan, want dat was ook aftasten in het begin toen we weer nieuwe samenstelling kregen.
Als een hond zelf wegloopt en zijn botje vergeet vind ik dat jammer maar helaas, daar ga ik niet tussen komen. Aki vergat dat hier nog wel eens en dan had hij pech. Nu als hij het écht verder wil opeten neemt hij het mee naar de waterbak of geeft het mij soms even in bewaring
Erbij gaan liggen loeren of staren om de ander afstand te laten doen accepteer ik dan weer niet. Ik heb nu een vreet belustte er ook bij en de jongste kan nog wel eens geïntimideerd raken en het dan maar afstaan, dat wil ik dus niet hebben.
Ik meng me zelf niet te veel in de onderlinge verhoudingen van de honden. Mijn jongste is heel claimerig naar de andere honden toe, ze mogen niet voorbij de salontafel komen, ze mogen niet naar de badkamer komen als ik er ben etc... Maar dat werkt voor hun en ze respecteren dat ook. Ik denk dat als ik me daar in zou mengen, dat veel meer voor spanning zou zorgen en tot conflicten zou leiden.
Een nieuwe hond zou ik wel wat regels opleggen en zolang ze luisteren als ik er even geen zin in (hang je te veel de klojo uit in de zetel, dan ga je op de grond liggen bijvoorbeeld) dan vind ik het wel ok. Hoe de verhoudingen onderling zijn, is aan de honden, daar meng ik me niet in en vind ik ook niet mijn taak.
Nu is mijn jongste wel een vreemd geval, met de huidige honden werkt het prima, maar ik ga daar geen nieuwe hond bij nemen, dat zou voor geen enkele partij fair zijn.
Indien de teef intact is, opletten tijdens de loopsheid of je zit al meteen met nog wat extra honden (en ja, 7 maanden is al oud genoeg). Dus indien geen volledige scheiding mogelijk is tijdens de loopsheid (een hekje/bench werkt niet voldoende) zou ik de teef laten castreren of op zijn minst steriel laten maken.
Uiteindelijk zal je er denk ik wel een weg in kunnen vinden. Wel zou ik even goed bij jezelf nagaan of je echt gelukkiger wordt van situatie hoe die nu is ten opzichte va hoe die was. Ook met het oog op je eerste hond, gaat het in de toekomst denk je voor hem een aanvulling zijn of geeft het geen meerwaarde of verlaagd het zelfs zijn kwaliteit van leven? Waar kwam je wens voor een tweede hond vandaan en hoe past deze hond erin? Ik kan me voorstellen dat het pijnlijk is om het hondje nu terug te brengen en ik zeg ook zeker niet dat je dat moet doen hoor maar dat is nog wel een optie natuurlijk.
Vind het wel grappig dat je dat zo benoemd. Bij ons gold ook zeker die insteek dat "eigen" hond of ander huisdier niet de dupe moest worden van een nieuwkomer.
Toch ontkom je er niet aan dat als je de samenstelling verandert iedereen zijn of haar draai weer moet zien te vinden, en dat gaat nu eenmaal vaak niet binnen een paar uur.
Hier ging dat in een aantal gevallen ook niet zonder slag of stoot, en wennen aan katten en andersom heeft bij 1 ook een paar weken in beslag genomen.
Merkte vooral bij mijzelf bij meerdere honden die nieuw kwamen dat ik niet de insteek moest hebben dat de nieuwe nog niet echt van mij was. Hetzij op proef, hetzij dat ik met de echte baas woonde of 1x had ik een teef onder fokkersvoorwaarden waardoor het onbewust toch altijd een afstand bleef.
Klinkt misschien gek, maar op moment dat ik geen twijfel meer had over de hond erbij, ging ik ook anders handelen en voor mijn gevoel reageerden de honden daar op hun beurt ook weer op. Sommige honden pikken zo snel ook emoties van mensen op, dat ze ook de twijfel bij je oppakken en daar zelf ook onzeker op reageren.
Nee, ik sta dat niet toe, pas als ik zeg "pak het maar" dan mag het. Die training is ook erg van belang. Iets laten liggen voor later. Wel zo veilig als je hond niet alles van de straat vreet of bv de bbq aanvalt en een sate prikker inslikt.
Ook zeker gelijk in en snap wat je zegt. Denk dat ook Hannah haar opmerking erg treffend is en iets is waar je goed over moet nadenken. Is dit wat je wil?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?