Hailey is nu 7 jaar oud en heeft na elke loopsheid steeds meer last van schijnzwangerschap en melkproductie. Hier krijgt ze kabergovet voor. Dierenarts adviseert me om Hailey te laten steriliseren om een baarmoederontsteking te voorkomen, maar ik lees nu dat gesteriliseerde teefjes ook kans hebben om deze ontsteking te krijgen.
Ik vraag me nu af of het wel zin heeft om Hailey te laten steriliseren. Heeft iemand tips? Groetjes, Kaatje
Als de baarmoeder eruit is, kan deze ook niet ontsteken :).
Ik zou haar op deze leeftijd zeker laten steriliseren en dan vragen om de baarmoeder eruit te halen. In zeldzame gevallen krijgen teven een baarmoederontsteking als enkel de eierstokken verwijderd zijn.
Maar advies om haar nu wel te laten steriliseren snap ik vanuit de dierenarts zeker. Ze heeft flinke schijndrachten en qua leeftijd zit ze nu wel echt in de piekleeftijd voor baarmoeder ontstekingen. Als je haar nu laat opereren is ze fit maar bij een baarmoeder ontsteking kunnen ze echt enorm ziek zijn. Dus om de risico’s zo laag mogelijk te houden zou ik het nu doen.
Wij zijn helaas een teef verloren aan een baarmoederontsteking omdat de arts niet juist ingegrepen heeft.
Zou zeker nu er problemen zijn met de loopsheid steriliseren ( castereren). Wanneer de arts alles weg haalt is er nooit geen kans meer voor een baarmoeder ontsteking, en als alleen de eileiders worden weggehaald dat de baarmoeder blijft zitten dan verschrompelt de baarmoeder binnen een week of vijf en is de kans op een baarmoeder nihiel…
Zou indd vragen om ook de baarmoeder dan te laten verwijderen dat dit helemaal niet kan gebeuren.
Wij hebben namelijk afgelopen augustus met spoed de baarmoeder laten verwijderen ivm ontsteking en ze was echt wel ziek hiervan en had echt veel pijnaanvallen van de ene op andere nacht hierdoor en die aanvallen kwamen om het uur en waren heftig en dat wil je de hond ook niet aandoen
Zeker het advies van je dierenarts opvolgen. als je hond eenmaal baarmoederontsteking krijgt dan is ze heel erg ziek en moet dan alsnog, wellicht na vooraf en achteraf een ab kuur geopereerd worden en duurt alles langer en is je hond veel en veel zieker.
Ik denk dat je dierenarts er voor zal kiezen de baarmoeder ook te verwijderen, vraag daarna, wat er gaat gebeuren.
Veel kleinere kans hoor, onze hond is onlangs geopereerd en de baarmoeder is zelfs blijven zitten maar is snel verschrompeld en ook dan is de kans op baarmoederontsteking erg klein. Ondanks dat die er nog zit,verschrompeld.
Oh ik zie nu dat dit hierboven ook is gezegd haha.
Bedankt allemaal, ik hoop dat de dierenarts deze week terugbelt en dan kan ik mijn vragen voorleggen. Begin januari staat de sterilisatie gepland, maar ik denk dat de dierenarts alleen van plan is om de eierstokken te verwijderen.
Het zou inderdaad wel gemakkelijker zijn moest iedereen de correcte termen gebruiken.
Bij steriliseren worden dingen enkel onderbroken, dus alles blijft zitten en werken zoals daarvoor, alleen kan er geen bevruchting meer plaatsvinden, de risico's blijven dan idem qua ontstekingen.
Bij castratie worden dingen weggenomen, over het algemeen de eierstokken. De baarmoeder wordt op het moment van opereren bekeken en dan wordt er beslist om deze al dan niet weg te nemen, bij jonge honden blijft deze meestal zitten en verschrompelt dan, gezien er geen invloed van hormonen van de eierstokken meer zijn, is de kans op ontsteking heel erg klein.
Bij mijn eigen teef is enkel de baarmoeder weggehaald, de eierstokken zitten er nog wel, zij wordt dus wel nog loops, maar kan niet drachtig worden. Het risico dat het overgebleven stompje ontsteekt, blijft wel aanwezig.
@Dagmar: waarom heb je gekozen voor de eierstokken te laten zitten? Meestal is het de baarmoeder of het complete plaatje wat wordt weggehaald, dus ik ben nieuwsgierig naar je afweging :).
Onze dierenarts laat de baarmoeder zitten als die er ' rustig ' uitziet. Is gewoon hun werkwijze
. Dan zijn de hormonen er nog…of heb ik het mis ? Eierstokken produceren hormonen.
Piiri is nogal een heftige hond, met een korte lont naar andere honden, maar dat is wel uitstekend te managen. Ik vreesde voor het mogelijkse effect dat bij haar haar gedrag erger zou worden, dat is helaas op voorhand niet te voorspellen.
Maar intact laten wou ik ook niet meer, omdat ik niet meer optimaal gescheiden kon houden.
de dierenarts had het in alle geval nog nooit gedaan. Nu, ik weet niet of ik het nog eens zo zou doen, een volledige teef laat ik vermoedelijk wel weer hormonaal castreren, want optimaal is het niet. Nu ja, dat zijn geen van de keuzes natuurlijk.
Ah, dus het was om de hormonen te houden, zonder het risico op een ongewenste dracht. Ik had er nog nooit van gehoord, dus was benieuwd naar het hoe en wat :). Dank je wel voor het toelichten!
Je zegt dat gescheiden houden lastig is, dus je hebt ook een of meerdere reuen. Worden die niet gek dan als ze loops is, er van uitgaande dat ze wel loops ruikt, hoewel natuurlijk geen uitvloeiing. ?
Ja, mijn jongste heeft het moeilijk, tijdens de hoogdagen wil hij niet eten, maar goed, dat doet hij zichzelf aan… hij mag haar trouwens niet dekken (van Piiri haar kant uit, ze wil het niét )
Maar dat werden ze ook toen de baarmoeder er wel nog inzat natuurlijk, dat verandert niets aan de situatie. Maar waar ik voorheen erg makkelijk kon scheiden, kon dat door verhuis niet meer & ik zit niet op ‘zomaar’ pups te wachten, dus ik moest wel iets doen.
Even jouw info aangehaald, en misschien heb jij een antwoord op mijn vraag of wellicht iemand anders.
Mijn dames zijn "geholpen" in buitenland. Maar ik heb dus geen idee of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Is daar achter te komen? Want als de baarmoeder er nog zit, is de kans dan nog aanwezig dat er een baarmoederontsteking kan ontstaan?
Met een echo is dat wel te zien, wanneer er alleen de eileiders zijn weggehaald produceren ze geen hormonen meer en verschrompeld de baarmoeder binnen een week of 5 en is een baarmoeder ontsteking nihiel.
Ik kan me aansluiten bij het advies van Anke, 2 van mijn vorige teven waren intact maar hadden geen heftige loopsheden.
Bij 1 twijfelde ik soms wel, omdat ze soms wel behoorlijk last van de hormonen leek te hebben. Maar andere loopsheid weer niet. Dus niet meer laten doen vanwege haar leeftijd, was toen al bijna tien. Als ze jonger had geweest dus ook de leeftijd van jouw hond bijvoorbeeld, dan had ik het wel laten doen.
Als ze niet meer loops worden, zijn ze in alle geval gecastreerd.
volgens mij verschrompelt de baarmoeder vervolgens helemaal & met wegvallen van de hormonen, werkt die bijgevolg ook niet meer dus geen activiteit etc is geen (extreem weinig?) kans op ontstekingen. Maar dat weet ik absoluut niet zeker, daar zal een dierenarts/iemand met medische kennis van zaken correct moeten op antwoorden. Of kunnen achterhalen of er ook gecastreerde teven met blijvend zittende baarmoeder al ooit eens toch een bmo gehad hebben.
Heb aan de arts letterlijk dus die vraag gesteld. Toen ze zeiden dat de baarmoeder in principe bleef zitten vroeg ik naar de kans op baarmoederontsteking omdat ik wist dat die met het het verwijderen nul was. Toen gaven ze aan dat ook met verschrompelde baarmoeder de kans erop heel klein is.
Met een hond die zo regelmatig schijnzwanger is geweest zou ik de baarmoeder laten verwijderen en zoals Dagmar vertelt eventueel voorstellen om de eierstokken te behouden. Een hond die regelmatig schijnzwanger is heeft een verhoogd risico op een baarmoederontsteking.
Met een hond die zo regelmatig schijnzwanger is geweest zou ik de baarmoeder laten verwijderen en zoals Dagmar vertelt eventueel voorstellen om de eierstokken te behouden. Een hond die regelmatig schijnzwanger is heeft een verhoogd risico op een baarmoederontsteking.
Maar dan blijft ze loops en schijnzwanger en dat is voor een hond toch niet leuk? Mijn hond voelde zich echt niet fijn als ze schijnzwanger was, de periode van schijnzwanger zijn duurde met de jaren steeds langer.
Ik hoor dat dit tegenwoordig vaker gedaan wordt. Maar dan nemen ze vaak wel nog 1 eierstok weg en laten ze 1 zitten. Minder kans op baarmoederontsteking maar je behoud wel de hormoon productie. Castratie heeft namelijk ook nadelen omdat je de hormoonproductie afremt.
Het hangt van hond tot hond af of het zielig is of niet. Ik heb hier ook een hond die een enkele keer schijnzwanger is. Die heeft dan melkproductie, maar qua gedrag heeft ze nergens last van. Ik vind het niet sneu om haar loops te laten worden.
Het is voor topicstarter misschien fijn om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn, zodat zij kan uitzoeken welke het beste bij haar hond past.
Hailey wordt op 5 januari as. gesteriliseerd. Inmiddels contact gehad met de dierenarts. Ze zal de baarmoeder onderzoeken, als deze er niet goed uitziet (verklevingen, verdikkingen, andere ellende) of bij enige twijfel dan gaat de baarmoeder eruit. Dierenarts weet dat Hailey steeds heftiger schijnzwanger wordt en zal extra opletten.
Mocht alles er rustig uitzien, dan kan de baarmoeder blijven zitten.
Zelf houd ik er rekening mee dat we een telefoontje zullen krijgen dat de baarmoeder verwijderd zal worden, maar het kan meevallen!
Ik ben gerustgesteld dat de dierenarts in Hailey's belang zal handelen.
Allemaal bedankt voor de tips en het meedenken!
Hele snelle genezing voor je Hailey…alleen de eierstokken eruit, en als het tegen zit ook de baarmoeder, ……komt zeker goed, en een hele snelle beterschap gewenst.
Succes! Duimen op een snel herstel. Bij Dobber lieten ze me achteraf weten dat de baarmoeder ook was verwijderd, want die zag er 'onrustig' uit. Ik denk dat als Dobber die keer niet was gesteriliseerd, ze mogelijk ook een baarmoederontsteking had kunnen krijgen. Het herstel bij Dobber was veel langzamer dan bij een normale sterilsatie, bij haar was ook een halve melkklierlijst verwijderd, dus ze had een jaap van 15 cm over de buik. Het sneetje van de sterilisatie was nog geen 3 cm.
Hailey is vandaag gesteriliseerd. De baarmoeder zag er heel goed en rustig uit en is daarom blijven zitten. De operatie is prima verlopen gelukkig!
Hailey heeft eetlust, zwiept met haar staartje maar is nog suf na de ingreep. Wat me opvalt is dat ze zwaar ademt, een soort van snurken met vastzittend slijm lijkt het wel. Herkent iemand dit?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?