Hi allemaal
Hoe ga je om met een puber die enorm trekt en vervelend doet aan de lijn op de momenten dat ze oververmoeid is? Bij overprikkeling en veel indrukken wordt onze hond ontzettend vervelend aan de lijn en trekt ze alleen maar. Trainen heeft op zo'n moment geen enkel zin, ze wil maar 1 ding en dat is naar huis. Moet ik mijn verlies nemen en dan maar gewoon volgen? Ik wil ook niet dat het gewoon wordt. Dilemma... ik wil dit graag trainen, maar ze zit zo hoog in haar emotie en stress dat dat op zo'n moment niet lukt.
Ze is nu zo'n 11 maanden trouwens.
Het woord zegt het al: OVERvermoeid en OVERprikkeld. M.a.w.: je wilt teveel van haar :). Op een moment dat ze zo overprikkeld is, ben je eigenlijk tever gegaan. Als baasje is het heel belangrijk om bij de training zoveel mogelijk succesmomenten te hebben. Je hond bepaalt daarin het tempo en als baasje leer je dat herkennen. Plus: ga maar bij jezelf na: als je moe bent, dan pak je dingen niet meer op. En als je heel moe bent, kun je steeds minder hebben en kunnen de kleinste dingen teveel zijn. Terwijl je de volgende dag fris en fruitig de hele wereld weer aan kunt.
Zo is het ook met trainen van je hond. Trainen (ik gebruik liever het woord opvoeden, want ik ben niet van de kunstjes) kan alleen als de hond ook in staat is om de focus daarvoor op te brengen. Dus kies je momenten en pluk daar de vruchten van.
Je kunt bijvoorbeeld tijdens het wandelen eerst even lekker de energie eruit laten rennen en daarna kort wat oefeningen doen. Stop op een moment dat ze nog duidelijk focus heeft op jou, of als je ziet dat die focus weggaat (ze wordt bijvoorbeeld steeds afgeleid, luistert niet meer goed of begint gefrustreerd te blaffen). Laat haar daarna even lekker haar gang gaan, vooral even snuffelen werkt goed voor rust in dat koppie. En dan weer terug naar huis, het is genoeg geweest voor nu. Voor de ene hond zijn 5 minuten trainen genoeg, een andere kan langer. Het gaat erom dat je die overprikkeling voor bent en dan zul je zien dat trainen ook veel beter gaat.
Plus: als je hond niet overprikkeld is, is het hele probleemgedrag van trekken etc. waarschijnlijk ook veel minder of zelfs weg ... Dus eigenlijk ligt de oplossing niet in 'je verlies nemen' o.i.d., maar voorkomen dat je te lang doorgaat of teveel van je hond vraagt.
Trouwens, als je zegt: moet ik mijn verlies nemen, dan maak je er een conflict van. Het is geen kwestie van: je wint (niet toegeven maar blijven training) of je geeft toe (naar huis gaan). In zo'n situatie ís er geen conflict. Er is wel onmacht, van je hond welteverstaan. Die is letterlijk op dat moment niet in staat is om nog helder te denken, omdat het emmertje compleet overlopen is. Geen van beide van jullie wint hier iets ... Maar je kunt wel de relatie met je hond schaden én ongewenst gedrag aanleren. Dus wat ik eerder al zei, als je die overprikkeldheid voor kunt zijn, ben je waarschijnlijk al een heel eind op weg om te voorkomen dat de hond telkens gaat trekken.
Waarom zou je hierin verliezen als je terug gaat naar huis?
Wat heb je eraan als een vervelende vermoeide hond met je mee loopt? Geeft dat plezier?
Hier is met Puck het plezier in wandelen pas begonnen toen ik kleiner naar haar keek. Waar ligt háár behoefte in de wandeling? Waar doe ik háár een plezier mee?
Is dat mijn behoefte stom trainen, volgen en verder saai lopen, of is dat haar behoefte, lekker snuffelen, wandelen op haar tempo en genoegen nemen met een klein rondje als zij dat wil of een groot rondje als zij dat wil?
Is dat 500m lopen door het bos en lekker snuffelen en dan in een wandelkarretje? Of is dat verplicht 5km meegesleurd worden omdat ik wil wandelen en de hond maar heeft te luisteren?
Kijk naar je hond waar die op dat moment behoefte aan heeft. Je verliest echt niks, behalve dat jij én de hond het niet leuk hebben tijdens een wandeling wanneer je hond oververmoeid is
Hond van bijna een jaar – trekt aan de lijn bij oververmoeid / overprikkelt, wil zo snel mogelijk naar huis
Zelfs in dit soort situaties zou ik haar niet laten trekken maar wel stoppen met trainen Gewoon rustig in jou tempo naar huis lopen. Trekt ze? Loop dan een andere kant op of ga stil staan. Doe dit net zo lang tot je thuis bent (dit kan lang duren maar ik zou het toch maar volhouden
Honden die overprikkelt, oververmoeid of gewoon eigenwijs zijn kan je beter niet belonen of lokken met voer (met stem stimuleren en standvastig zijn is beter)
Een hond toestaan om te trekken is trouwens het begin van het einde – want dan mag het altijd, ze kennen namelijk geen guldenmiddenweg. (jonge) Honden die nog opgevoed moeten worden raken hier van in de war
In de opvoedfase van iedere hond geldt de gouden regel:
‘Iets mag altijd of iets mag nooit’
Het advies van telkens stilstaan en omkeren e.d. waar HP zo'n fan van is, vind ik over het algemeen al zelden een goed advies. Maar in deze situatie is het m.i. ronduit schadelijk.
Een overprikkelde hond die bol staat van stress en angst, is niet in staat om te leren. Dit artikel van de American Kennel Club zegt het mooi: Fear makes dogs shut down, and training can’t happen when cognitive connections can’t form. Telkens stilstaan, omdraaien, wachten etc. geeft alleen maar meer spanning en zal het gedrag nog erger maken, omdat de hond er steeds gestresster van wordt.
Daarbij vind ik het ook gewoon een ontzettend sneue situatie om een overprikkelde hond op die manier continue onder spanning te zetten en de adrenaline hoog te houden. Helemaal omdat de overprikkeling voor steeds meer angst zorgt en je dus de hond nog banger maakt.
Het is warm , hou de plas en poep rondjes kort, geen training met deze warmte en zeker niet met een vermoeide hond….hou je hond op de dag mooi binnen , alleen plassen en poepen meer niet, geef thuis een groot goed bot of doe een spelletje op de grond met je hond meer niet. Of zet als je een tuin hebt een badje op…..
Sorry, hp viel weg…dus drukte ik te veel.
Dank voor de reacties! Even voor de duidelijkheid nog. Het gaat om stukjes van een paar honderd meter van visite naar huis, dus geen training of lange wandeling. Ze is er gewoon klaar mee, moe en wil naar huis. Ze speelt zelf, ligt verder gewoon erbij, loopt wat rond. Ze vermaakt zich en is niet vervelend, ze kan alleen weinig rust vinden met veel prikkels. We wandelen met deze temperaturen niet, alleen in de vroege ochtend om de meeste energie eruit te halen.
Bevestigt wel wat ik al engizins dacht, op zo'n moment leert ze gewoon niets... het is in mijn hoofd alleen een strijd en heel zwart wit: consequent zijn en geen succes laten hebben met trekken, maar dat gaat er op zulke momenten toch niet komen dus dan breng ik inderdaad alleen maar meer spanning. Op andere momenten, goede wandelingen, loopt ze met mij echt perfect mee. Heb een lange lijn en we wandelen dan in de vroege ochtend 45-60 min waarbij ze lekker energie kwijt kan. Haar gedrag is dan ook super verder. Alleen de momenten dat ze echt klaar is (dus veel mensen gezien en gewoon lekker naar huis willen) vinden we erg lastig en weten we niet goed mee om te gaan. Het is heel irritant dat ze geen rust kan vinden daarin, maar de oorzaak is meer dan duidelijk. Het stukje stress wegnemen of voorkomen vinden we alleen erg moeilijk. Sommige tools ken ik (kauwsnack, snuffelen) maar helpen tot nu toe weinig. Ze wil zo graag naar huis dat ze geen oog of oor heeft voor andere zaken, ze voelt dan heel onbereikbaar.. en dan begint binnen al als ze weet dat we gaan, maar ook daar kan ik haar geen rust geven daarin.
Of te wel de visite is al,te veel voor jaar om in haar hersentjes aan te kunnen. Probeer eens op visite te gaan en na tien miuten of vijf minuten terug, wat gebeurt er dan?
Stilstaan met een trekkende hond heeft geen zin, is achterhaald, je kan wachten tot je een ons weegt voor de hond uit zichzelf contact met je zoekt, hij of zij heeft veel te veel prikkels om zich heen, en bij stilstaan alleen maar meer tijd om dit op te nemen en extra op te reageren.
Boekje help mijn hond trekt, turid rugaas, werkt ook in deze situaties, mits goed aangeleerd en consequent volgehouden,
Ja soms gaat het wel goed met visite, dan is ze heel rustig en ontspannen. En de visite van gister was lastig om snel weer weg te gaan. Maar we kunnen het zeker proberen om haar eraan te laten wennen.
Boekje ga ik kopen, dank!!
Als ik het zo lees valt het reuze mee, een hond die toch lekker mee wandelt en je geeft aan dat het zelfs perfect gaat , je hebt een puber in handen, is geven en nemen een beetje…..wanneer je hond oververmoeid is, en heus dat zie je, maak dan de wandelingen kort en ga naar huis rustig….
Een anti trek tuigje kan rust brengen, bij zowel jou als de hond. Ik gebruik die van mazter. Daarbij voelt de hond over het algemeen veel beter aan wanneer het einde van de riem bereikt is, waardoor er helemaal niet zoveel spanning op de lijn komt als wanneer je een halsband of een gewoon tuigje gebruikt. Je kunt eens uittesten hoe je hond daarop reageert?
Ook fijn om dit eens te lezen/horen, dankjewel. Ben vaak ook veel te negatief/streng voor mezelf en haar.
Ik zal zeker water bij de wijn doen en soms er maar gewoon in meegaan, zo min mogelijk spanning..
Ben zelf altijd wat huiverig voor anti trek tuigjes. Bang dat het onvriendelijk is. Bedoel je deze? Is dat wel oké omdat die band over de borst zo loopt? Las dat zo'n model veel druk op de verkeerde plekken zet?
Ik heb een Y-tuigje met een ringetje aan de voorkant, alleen past die niet helemaal lekker waardoor het suboptimaal werkt, maar het helpt zeker wel iets. Ik wil een Dog Copenhagen kopen met ring aan de voorkant die wel goed past.
Ja die bedoel ik. Ik heb deze aanbevolen gekregen van mijn (hulphonden)trainer. Je maakt de lijn vast aan de ring op die band op de borst. Ik was ook wat huiverig voor het gebruik ervan, maar trekken (en zeker aan een halsband) geeft juist risico op langdurige blessures. Sinds ik m'n hond uitlaat met dit tuig wordt er nog nauwelijks aan de lijn getrokken (vanaf het eerste gebruik) en als ze al trekt, is dat veel minder hard. Heeft zowel mijn hond als mezelf veel rust gegeven!
Dank! Ik ga het overwegen! Ook voor anderen die haar wel eens uit moeten laten is dat fijn.
Het is toch een middel dat werkt met irritatie en disbalans. Gewoon lekker trainen rekening houdend met dat het een puber is.
https://www.hondenpage.com/hondenforum/214995/mazter-anti-trektuig.php
al goed dat je beseft dat ze op dat moment onbereikbaar is en het dus geen strijd is.
Ik ken het trekken (en alle kanten op springen) van Jenna van toen ze net bij ons was. Stilstaan en andere kant oplopen maakten haar alleen maar gefrustreerd, ze snapte daar niets van. Ik hield haar dan heel kort naast me, riem stevig in twee handen, en ritmisch naar huis lopen.
Het boekje wat Ientje noemt heb ik ook van geleerd, het is een methode om rust in de wandelingen te brengen.
Ook daarom staat het me vaak wat tegen. Ik wil het kunnen trainen. Nou zal ik ook niet altijd zo'n tuigje gebruiken, maar in willen zetten op de momenten dat ik weet dat ze gaat trekken en ik het niet kan trainen/oefenen. Blijft een intern dilemma voor mij.
Inderdaad! Dat stilstaan en andere kant op is leuk, maar niet als ze oververmoeid en te geprikkeld is.
Als ik de riem kort houd, gaat ze op dr achterpoten lopen... Ze is net te klein om de riem lekker vast te houden dan
Je weet wanneer/waarom je hond gaat trekken. Het is maar een kort eindje naar huis. In je hoofd is het een strijd en zie je het als 'toegeven'.
Waarom dan niet op een constructieve manier zelf het intiatief nemen, ipv begrenzend te denken?
Nodig je hond uit om samen een sprintje naar huis te trekken. Voor de hond een prima manier om al rennend alle spanning uit het lijf te gooien. En voor jezelf geen dilemma meer en het gevoel dat jij de controle/beslissing tot rennen hebt genomen. Win win, en nog leuk ook.
Pff wat leuk en goed haha! Dat zal ze vast leuk vinden.. indd innerlijke strijd. Het is zo kort dat we zeker even kunnen rennen en spelen. Wat stom dat ik er dan niet zo naar kijk nu, maar enkel bezig ben met goed doen en opvoeden/trainen..
Iedereen dank voor de inzichten en het meedenken!
Wat de producenten van antitrektuigjes als omschrijving van hun product mogen vertellen, ik moet nog de eerste dierenosteopaat die het een goede oplossing vindt tegenkomen.
Het is niet gezegd dat je stopt met trainen als je gebruik maakt van zo'n tuigje hè. Ik vraag me af of de mensen die hier in dit topic negatief zijn over een dergelijk anti trek tuig ook daadwerkelijk negatieve ervaringen hebben ermee, of alleen van horen zeggen. Trekken aan de lijn is uiteindelijk hetgene wat risico geeft op blessures of blijvend letsel. Ik kan me voorstellen als je dit tuigje gebruikt en je hond blijft erdoorheen trekken, dat er alsnog behoorlijke irritatie en blessures kunnen ontstaan. Maar dat geldt nog meer wanneer je een halsband gebruikt, en zelfs met een normaal tuig is het niet "veilig". Dat komt omdat de meeste tuigjes voorgevormd zijn, terwijl de meeste honden niet dezelfde bouw hebben. Wil je echt geen risico lopen, laat dan vooral een tuig op maat maken. Dan kan je hond zonder risico vrij aan de lijn trekken. Maar dan loop je er zelf nog achteraan, en je wilt je hond juist leren zich rustig aan de lijn te gedragen. Dat kan op vele manieren. Bij ons was het zo dat mijn hond al grotendeels rustig mee kon lopen, maar soms was de concentratie op en dan trok ze. Grote en sterke hond, het trekken gaf zowel haar als mezelf onrust. Met dit tuig is de rust terug, sterker nog, de hond heeft zelf ook voorkeur voor dit tuig dan voor een halsband. Tuigen gebruik ik alleen bij activiteiten waarbij ze trekken mag, want ze is al meer dan eens ontsnapt uit een tuig.
Nou Susanne, ik ga ook niet van het dak met mijn kop naar beneden springen om te checken of ik dan echt mijn nek kan breken.. Want ik heb iemand iets over de mogelijkheid van gebroken nek horen zeggen.
Halsband, tuig of wat dan ook
Als je hond op den duur goed naast je loopt maakt het niet uit wat je gebruikt, want dan trekt hij toch niet?
Mijn ervaring is wel dat het leren volgen met een halsband vlotter gaat dan met een tuig (ze voelen sneller welke kant je op wil, vooral bij de wendingen)
Voor degenen die het niet lukt of het gewoon niet nodig vinden om een hond fatsoenlijk aan de riem te laten lopen adviseer ik een tuigje (ivm constante druk op het strottenhoofd)
Wel een ‘normaal’ tuigje natuurlijk en niet één die de hond scheef trekt. (want dat noemen wij: ‘mishandeling’)
Waarom zou een hond moeten trekken? Omdat hij dat wil?
“Hij deed het als pup al dus laat hem maar”
Mensen die het niet lukt om hun hond het trekken af te leren snappen niets van honden
Als honden eenmaal weten wat er niet mag en ze doen het toch? Dan moet je natuurlijk wel actie ondernemen anders loop je een hondenlevenlang te tobben
Het gaat nu wel wat dieper over tuigje, halsband of wat dan ook. Zelf gebruiken we graag een halsband, maar sommige periodes of momenten voelt een tuigje beter ivm trekken. Ik train vanaf pup af aan het naast lopen en/of wandelen aan de slappe lijn, en dat doe ik nog steeds. Dus niet kunnen of niet willen is hier zeker niet aan de orde. Mijn vraag ging specifiek over wat we moeten doen op de momenten waarop het even niet gaat, wat niet vreemd is met een puber vol hormonen en prikkels. Daar heb ik zeker tips voor gekregen, dus veel dank daarvoor.
Fijn dat je tips uit je topic hebt kunnen halen waar je iets mee kan, dat is van belang op een forum met zoveel verschillende meningen en ervaringen. Uiteindelijk ken jij je hond het beste en voor iedereen werkt het weer anders.
Om nog even terug te komen op het anti trek tuig ben ik werkelijk verbaasd om zulke felle reacties te lezen. Vandaar dat ik me ook afvroeg of dit werkelijk iemands ervaring is... Ik heb echt een zeer goede samenwerking en een ijzersterke band met mijn hond, en ik zie het precies wanneer iets haar irriteert of als ze ergens last van heeft. Ik houd altijd rekening met haar. Mijn ervaring is echter juist positief. Ik kan me dan ook totaal niet vinden in de vergelijkingen die hier getrokken worden. Ik heb echt zo iets van hè?! Stomverbaasd, maar goed. Ik ben best bereid om te luisteren/lezen en te leren, al kies ik zelf ook de tips waar ik iets in zie.
Ik snap je punt! Ik ken zelf nog niemand met ervaringen met anti trek tuig. Ik zie om mij heen alleen veel niet goed passende (gewone) tuigjes met daarin een hangende hond, lijkt me ook niet de bedoeling..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?