Goedemorgen,
Sinds 21 mei ben ik trotste eigenaar van een (oud) Duitse herder puppy Marley.
Heel veel dingen gaan goed, maar toch zit ik met sommige dingen met mijn handen in het haar. Heb ik mij er een beetje op verkeken? Best wel, vroeger wel puppy's gehad in mijn ouderlijk huis, maar dit is toch wel een heel ander soort puppy.
Voornamelijk het bijten, ze bijt mij op sommige momenten helemaal kapot vooral in mijn kuiten. Dit is ineens begonnen met 12 weken, meestal kan ik het goed vervormen naar iets positiefs maar soms doet ze mij zo pijn dat ik uit reactie een tik heb gegeven, wat resulteert in verdrietig zitten op de bank en voor mij uitstaren wat ik in godsnaam heb gedaan. Want nee, slaan is een teken van onmacht.. en dit doe ik niet en heb ik nog nooit in het verleden gedaan, maar wel een tetanus prik moeten halen ervoor omdat het diep ging ..
Het gaat als maar beter, omdat ik het nu kan zien (lijkt alsof er een knop in haar omgaat) maar soms gaat dit ook wel eens mis.. ook als we buiten zijn.. zou eerst even mijn dag vertellen misschien hebben jullie nog tips en tricks .
Dag als ik vrij ben:
- Wakker worden (verschilt per tijd)
- Uitlaten (10 a 20 min)
- Spelen
- Slaapje doen met een Kong in de bench.
Naar twee uur bench open, herhaalt dit riedeltje zich weer opnieuw de wandelingen zijn 10 a 20 min en 1 grote wandeling van een half uur.
Dag als ik werk :
- Wakker worden
- Mijzelf klaar maken, dochter klaar maken en een cracker geven op de bank.
- Uitlaten (10 min)
- Bench met Kong
Naar 4 uur ga ik weg van het werk en doe ik het riedeltje hierboven weer, om de week zorg voor mijn dochter (3 jaar) die Marley trouwens niet bijt tenzij ze echt heel moe is.
Zodra ik vrij ben, neem ik haar mee naar een loslaat gebied, dit doen wij elke dag. verschillende bossen, verschillende rondjes.
Al met al lopen we 3 kleinere rondjes en 1 grote ronde, tussen door doet ze ook haar behoefte in de tuin (hele grote).
Daarna is het naar een uurtje weer rust in de bench, soms met een botje soms met de kleine Kong. Marley zoekt de rust nooit zelf op, dit dien ik echt voor haar te doen anders gaat ze maar door.
in de avond is het een klein rondje, weer spelen, denk spelletjes of met een trektouw achtig iets in de tuin met stokken gooien en uiteindelijk weer een klein slaapje doen.
Nogmaals ze doet het perfect, luistert 9/10 keer als ik haar roep kan inmiddels : Zit, lig, poot, omdraaien, op je plaats, zoek en was na 2 week al compleet zindelijk, slaapt de nachten door tot ik wakker ben.
Ik moet eerlijk zeggen ik ben er ook 24/7 mee bezig, tot ergernissen van mijn omgeving maar denk nu is het moment om haar te creëren dit duurt gewoon een poosje..
Helaas is ze gisteren ''ontsnapt'' en ging ze naar de achter buurman, ze kwam niet bij mij en negeerde mij compleet waar ik de reactie weer van kreeg ''luistert ze normaal wel'' .. en deze opmerkingen krijg ik vaker en hier wordt ik best wel onzeker van.. Dan schiet het mij weer door het hoofd doe ik het wel goed, geef ik haar genoeg etc.?
Het moraal van het verhaal, eigenlijk is een hond net een kind met een ''lege harde schijf die jij vol moet maken'' maar toch ben ik ontzettend bang dat ik een ongeleid projectiel krijg terwijl ik consequent ben in wat ze wel en niet mag, herhaal herhaal herhaal en alle riedeltjes opnieuw doe..
Elke dinsdag puppy cursus en denkspelletjes gekocht, kleden met snoepjes erin, allerlei speeltjes maar het is soms even zwaar zeker met werken + kind + puppy waar ik btw zelf voor heb gekozen natuurlijk maar hierdoor wel eens jankend op de bank zit omdat ik even op ben, dit is vaak de volgende dag weer weg of als ze even met haar hoofd op mijn been mij aan kijkt..
Ik werk trouwens heel verschillend, verschillende tijden en dagen soms 4 dagen normaliter 3 dagen.. Zomer periode meer dan winter periode en over 2 week heb ik weer 2 week vrij (dit ook gedaan toen ik haar net kreeg).
Mocht ik het niet redde of een dag helemaal vol zitten, zorg ik dat iemand haar tussendoor uitlaat of dat ze een dag ergens anders verblijft (dit is tot nu toe 2 x voorgekomen).
Al met al sorry voor het lange verhaal, moest het even afschrijven en vroeg mij af of jullie nog meer ideeën hadden of dingen die ik beter anders kan doen...
Liefs,
Anne & een pootje van Marley.
Hoe oud is Marley nu? Maand of 4? Begrijp ik het goed dat ze 's morgens 10 minuten wordt uitgelaten en dan in de bench moet voor een paar uur? 10 minuten is in mijn ogen echt een plas/poep rondje, lijkt me niet dat ze hier echt haar energie kwijt kan en voldoening uit haalt. Naar een losloopgebied of bos ga je dus enkel op vrije dagen? Zeg niet dat dit dagelijks moet hoor helemaal niet. Maar hoe is ze op deze dagen?
Hier was bos echt een hele happening, ook toen ze volwassen was. Zoveel geurtjes, dan gaat het helemaal niet om km's maken maar kon ze van de geuren en indrukken al lekker slapen. Heel anders dan een rondje door de wijk dus.
Ik vraag me dus af of ze haar rust niet pakt omdat ze nog niet voldaan is, ipv dit gewoon niet zelf te doen. Gooien met stokken in de tuin zou ik sowieso mee stoppen, zelfde voor ballen. Maak je ze alleen maar hyper mee en goed voor de gewrichten is het plotseling vol in de ankers moeten ook niet. In de plaats daarvan kun je beter een speeltje verstoppen en haar dit laten zoeken
Hallo Loetjekoe,
Bedankt voor je reactie!
Het is ochtends inderdaad 10 a 15 min, eerder deed ik het langer.. Maar doordat ik wakker ben, er allemaal prikkels zijn van mijn dochter, ik heen en weer ren door de kamer om dingen te doen heb ik 1 x gehad dat ze helemaal op tilt sloeg terwijl ik met haar een grote ronde deed in de ochtend hier was mijn dochter ook bij, al met al is ze een uur - anderhalf uur wakker in de ochtend..
Dat dus in de eerste instantie een beetje laten varen, dit zei trouwens de vrouw van puppycursus. Marley is 3 augustus 4 maanden.
Nee niet enkel op de vrije dagen, echt elke dag.. Zodra ik vrij ben riem pakken, snoepjes en op pad. ik wissel met twee bossen.
Soms is het geen bos maar dan naar mijn ouders en daar is ook een hond. mocht ik naar vrienden gaan gaat ze mee.
Ik doe denk spelletjes met haar, elke keer naar het wandelen maar dan alsnog lijkt ze op dat moment niet voldaan/moe.. vandaar de tak, dat is drie x gooien en is ze wel moe.. ook met een trekspelletje..
Wat leuk een oud duitse herderpup, gefeliciteerd met Marley.
Bijten is eigenlijk heel normaal op die leeftijd, sommige pups meer dan anderen, en die tandjes zijn ook nog eens vlijmscherp. Ik hoorde al van mensen die kaplaarzen in huis gedragen hebben in de puppybijttijd. Gelukkig dat ze je dochtertje meestal met rust laat.
Het lijkt me trouwens een superdrukke maar wel heel leuke tijd met die twee kleine bengels. Geen wonder dat je af en toe ook je handen in het haar hebt.
Een pup die net "ontsnapt" is en daar nog vol van in aktie is, luistert niet, dat kan niemand verwachten bij zo`n jonge pup. In zo`n situatie idd geen commando`s roepen oid, beter de pup rustig uit de situatie halen.
Verder gaat het al heel goed dus. Wat ik zelf niet zou doen is met ballen en stokken gooien, niet goed voor spieren en botten en zorgt ook voor veel opwinding.
Ik heb niet precies begrepen hoeveel uur, maar ze zit dus wel heel vaak in de bench begrijp ik, `s nachts ook nog? Ik ben op zich niet tegen een bench, en kan hier ook niet beoordelen of het ook anders kan, maar vind het wel een puntje van aandacht of het veel in de bench zitten iets te maken kan hebben met frustratie en daardoor ook meer bijten.
Dit is wel een goede basisinfo over pups en jonge honden
De puppy en de jonge hond - Honden Encylopedie (hondenpage.com)
Ook het boekje Kalmerende Signalen van dezelfde schrijfster is een aanrader. Dat is als PDF bestand op het internet te vinden.
Oja en af en toe jezelf verwennen en een klopje op je schouder geven!
Hallo Dorby,
Het is druk, maar ook ontzettend trots als ik mijn kleine meid naast haar zie lopen dan komt het gevoel van liefde die ik sowieso al heb als ik haar aan kijk haha..
Jij ook bedankt voor je reactie! Als ik werk zit ze inderdaad wel veel in de bench, dit is rustig opgebouwd en zodra ze de kong ziet ''springt'' ze er al in.. Heb een camera op de bench staan dus als ik aan het werk ben kan ik haar in de gaten houden, mocht ze te onrustig worden ik woon er zeven minuten vandaan...
Daar komt nog bij al eens geprobeerd in de gang te doen (met traphekje), hier heeft ze non stop lopen blaffen toen..
Als ik vrij ben is het 1 a 2 uur uit de bench, begint ze te bijten is het slaapjes tijd! Daar komt bij zodra ik thuis ben is het echt direct uit de bench, wandelen, klooien, blijft ze uit de bench tot ze weer laat zien dat ze haar rust nodig heeft.
of ik ben half 4 vrij, dan is ze vaak wakker tot uur of zeven .. even slapen en uiteindelijk weer wandelen etc. tot ik naar bed ga.. Dit verschilt per dienst.
Bedankt voor de laatste zin, dat doet mij goed
Ik pik er even wat losse stukjes uit, om duidelijk te maken waar ik op reageer.
Je klinkt als een zeer zorgzame en lieve mens , maar je legt jezelf ook veel druk op. Het is een hele jonge hond, een pup. Natuurlijk gaat dan de opvoeding nog met horten en stoten. Het is gewoon onnozel dat mensen je dan opmerkingen geven waar je onzeker van wordt. Alsof zij zelf zo voorbeeldig en gehoorzaam waren als kleuter, mhuhu! Misschien moeten ze dat eerst eens aan hun eigen opvoeders vragen voor ze commentaar gaan geven.
Te veel willen managen, te goed willen doen, verwachtingen hoog leggen, dat zorgt voor spanning. Zowel bij jezelf als bij de pup. Dingen gaan fout, zo is het leven. Daar kweek je echt geen ongeleid projectiel mee, wees gerust. Daar leer je allebei van.
Dus de boog hoeft niet altijd zo gespannen te staan, er mag best wat go-with-the-flow in jullie samenleven zitten. Minder druk opleggen = minder stress ervaren en dat spiegelt zich ook in een meer ontspannen hond.
Als ik 1 ding mag opmerken: persoonlijk zou ik wel het bench-gebruik onder de loep nemen. Het klinkt alsof de hond heeft geleerd: als ik uit de bench mag = actie! Terwijl het eigenlijk de bedoeling is dat ze leren overal tot rust te komen.
Waarmee ik niet wil zeggen dat dit automatisch een makkelijk proces is, ook daar kan veel tijd inkruipen, da's waar. En het is nog een jong diertje.
Maar als een hond leert alleen te kalmeren in een bench, dan kan het zijn dat ie ook het omgekeerde gaat leren en gaat 'aan' staan van zo gauw ie eruit mag.
Bovendien is langdurig in een bench liggen/zitten ook niet zo best voor de lichamelijke groei (beperking ruimte en bewegingsmogelijkheden).
Veel plezier samen! Kleine duiveltjes worden heerlijke engeltjes (ooit ).. geniet ervan!
Hallo Alaska,
Bedankt voor de lieve woorden, doen mij echt goed. Zit wel een beetje in elkaar zo alles zo goed mogelijk te doen, dit is bij mijn dochter, werk, en nu ook de hond zo haha.. (tikkeltje autistische)
Ik heb geprobeerd om alleen in de nacht in de bench te doen, maar dan is het vooral nee marley niet doen, nee dat mag niet, begint het bijten weer. Terwijl ze dan net uitgelaten is, gespeeld, soms doet ze het wel met een botje en ik merk als mijn dochter er niet is ze dit soms wel kan...
Getwijfeld om gewoon op de bank te zitten met een riem en wachten tot ze rustig ligt, zou dat een idee zijn? Heb haar namelijk liever gewoon lekker bij mij.
Nogmaals bedankt
P's nog een vraagje, ze is een andermans vriend.. En dat is harstikke goed! alleen sommige mensen vinden dat natuurlijk nu nog leuk maar als ze straks groot is niet meer.
Ben nu bezig met als ze iemand ziet, rustig zitten en kijken en niet accepteren dat iedereen haar aandacht geeft.. gisteren rende ze een fietser achterna.. (komt uiteindelijk wel terug) Daar nog iemand tips over?
Zeker is dat een goeie manier om rustig-zijn aan te leren. Nadat de pup qualitytime heeft gekregen, ga je een rustmomentje inlassen, door zelf het goeie voorbeeld te geven (zoals op de bank zitten, even dragdromen, boekje lezen,..) Nodig gerust de pup uit bij jou te komen. Als je hierbij een lijn nodig hebt, is dat prima. Als het zonder lijn lukt, is dat uiteraard ook goed. Zo kan de pup zich spiegelen aan jouw rust.
Het kan zijn dat hier wat tijd in kruipt, maar eigenlijk is dit het soort gedrag dat ze in het nest ook al kennen: moederhond gaat slapen en pupjes kruipen tegen haar (en elkaar) aan.
Wat de fietser betreft: je kan er momenteel voor kiezen om de pup op een gecontroleerde manier te laten loslopen. Dit wil zeggen: op plaatsen waar er weinig of geen grote triggers zijn kan ze los. Op een plaats waar er fietsers (of joggers, of auto's) kunnen passeren, klik je haar dan even vast aan de lijn. Zo hou je het voor iedereen veilig.
Hallo Alaska,
Nogmaals bedankt!
Gaan we vanavond mee bezig, nu moet ik zeggen ik zit daarna naar ons riedeltje ook op de bank.. Maar dan vindt ze slecht de rust, hapt ze naar mij of doet ze allemaal boefjes dingen.
En dan denk ik, ik moet bepalen wanneer we spelen, haar uitlaten etc. maar doordat ze dan zo reageert gaat zij dit bepalen..
Ze mag bij mij op de bank, maar als ze mij hard bijt gaat ze er direct van af en dan mag ze er ook even niet meer op. Vaak zit ik met een speeltje op de bank en klooien we daarmee..
kreeg net een foto binnen dat ze heerlijk in de gang ligt te slapen (De vader van mijn dochter en mijn dochter zijn even bij mij thuis).
Dus dat biedt perspectief!
Vast doen met dat soort momenten ga ik ook doen, probeer altijd wel voor te zijn maar soms zie je het niet. Vaak blijft ze altijd bij mij, doet een paar stapjes vooruit en kijkt ze achterom of ik er ben
Ik heb niet heel veel tips voor je, mijn pup is erg makkelijk.
Dit is ook de periode dat de honden beginnen met het wisselen van de tanden, hierdoor kunnen ze ook meer gaan bijten.
Ik zou proberen de hond wat meer kauw materiaal aan te bieden, en dan vooral wat grotere kluiven, die ze niet 1, 2, 3 op hebben.
Mijn australian shepherd pup is van 7 april, en heeft soms ook bijtgedrag, ik geef haar dan een kluif waar ze zich op mag botvieren, als ik met een speeltje ga spelen wordt dit gedrag namelijk alleen maar erger.
Ik geef haar dan runderkophuid stukken van rond de 30 cm lang, hier krijgt ze nog niet veel vanaf, waardoor ze er lekker lang mee doet, ze vindt het heerlijk om daar op te kauwen, na een tijdje stopt ze vanzelf, en gaat ze slapen.
Ik ben niet 24/7 met haar bezig.
Haar wandelingen zijn ook wat langer, en ze heeft mijn oudere aus en de flatcoated retriever van mijn ouders om mee te spelen, en sinds deze week ook een honden vriendje, een labrador pupje van 11 dagen jonger.
Stokken gooien zou ik zeker nog niet doen op deze leeftijd, en met dit ras ( herders zijn zeer gevoelig voor HD)
Hallo Danielle,
Ik heb zo'n bello box gekocht, met ook die dingen erin wat jij beschrijft. Ze vindt het even interessant en dan niet meer en ondertussen zitten de vliegen zich lekker erop huis te houden...
Hoelang zijn die wandelingen ongeveer? 20-25 min geprobeerd dus in de ochtend, maar door de drukte in de ochtend met mijn dochter trekt ze dat simpel weg niet. Het eindigde in ieder geval met een huilend kind op de arm, happende hond die mij echt bond en blauw heeft gebeten toen. Toen dacht ik, dit nooit weer, niet meer doen in de ochtend wat mijn puppy houder school ook beschreef, eigenlijk is die drukte op dat moment al genoeg voor haar.
Vind het soms moeilijk om te weten wat wel of niet goed is, komt ook omdat ik alleen met haar ben.. je hebt daarin geen feedback en die gene waarvan je een feedback krijgt is heel verschillend, het is net opvoeden van een kind iedereen heeft er een mening over ook mensen zonder honden/kinderen .
Ik vind het erg herkenbaar. In de eerste tijd heb ik mijzelf regelmatig afgevraagd waarom een hond zo'n goed idee leek. Steeds iets aanbieden waar hij wel in mag bijten als hij in je enkels hangt en daar mee spelen, voldoende kauwmateriaal aanbieden zodat langzamerhand duidelijk wordt wat wenselijk is om op te knagen en in te bijten en wat niet. Je pup gaat zijn tanden wisselen en dat is best pijnlijk waardoor hij ook bijt. Een winterpeen vond Bram toen ook leuk. Als alle tanden en kiezen gewisseld zijn wordt het ook minder.
Het rust vinden als er ook kinderen in huis zijn heeft Bram ook moeten leren. Dan werd hij helemaal hyper en beet in enkels, helaas ook bij de kinderen. Even in de bench en het deurtje weer open zodra hij sliep was dan mijn strategie. Op momenten dat de kinderen naar school waren probeerde ik zelf rustig in de keuken te zitten, hekje tussen keuken en woonkamer dicht en dan ging hij ook wel slapen zonder bench. In de keuken ging dat het eerst goed omdat dat de rustigste ruimte is bij ons waar hij weinig kattenkwaad uit kan halen. Inmiddels kan hij overal zelf zijn rust vinden maar dat heeft echt wel een tijd geduurd. Toen hij 5/6 maanden oud was ongeveer. Toen was het bijten ook over.
En als je pup ontsnapt en dan niet luistert... dan lijkt mij dat heel normaal, het is geen voorgeprogrammeerd robotje.
Goedemiddag Femke,
Bedankt voor je reactie, fijn dat Marley niet een uitzondering is.. Als ik het met mensen erover heb krijg ik vooral het antwoordt nee dat deed die van mij nóóit!
Gisteren tot de avond uit de bench gehad, (12:00 tot +/- 22:00) eerst even naar het dorp gewandeld daar rustig op een bankje gezeten en rond gekeken. Toen naar huis en heeft ze zichzelf vermaakt met een botje terwijl wij aan het eten waren.
Rond 19:00 is ze als een blok in slaap gevallen tot +/- 20:30 daarna nog weer een rondje gelopen, daarna was het de hele tijd ontsnappen uit de tuin (hek ook weer gefixed). Maar ging het knopje bij haar wel weer om, ze wou bij de buren in de tuin blijven met duiven...
Riem gepakt, omgedaan, zodra ze mij beet op de riem gaan staan net zolang tot ze ''rustig'' was.. betekend wel dat ze met haar hoofd op de grond ligt.. maar dit drie keer herhaald en het stopte .. daarna lekker in de bench en heeft ze heerlijk geslapen tot de volgende ochtend (voor het slapen gaan nog even laten plassen).
Dus iets meer uit de bench, top tip! Ik denk dat haar ''error'' er gewoon af en toe bij horen, en ik merk wel als ik hier rustig op reageer wordt zei uiteindelijk ook rustig.
Iedereen bedankt voor het reageren! Heeft mij ontzettend geholpen.
Fijn om te lezen
Goedemorgen,
wij zijn nu heel wat maanden verder, en toch wou ik jullie even weten hoe het gaat..
Marley is inmiddels alweer 9 maanden, en wat zijn we blij met haar.
sinds deze week loopt ze overdag los als ik aan het werk ben (ga nog steeds tussen door naar huis om haar uit te laten).
los lopen in het bos, geen probleem! In de straat is het wel een dingetje, maar dat is prima. Ze trekt inmiddels niet meer aan de lijn.. maanden bezig geweest als ze trok terug komen; zitten “bij mij blijven” en de weg vervolgen.
Enige wat jammer is, ze is zo gefixeerd op de katten nog steeds, maar dat is ook echt het enige.
vorige week corona gehad, ze heeft een hele week aan mijn zijde gelegen met een pootje op mij. Wat een fantastische band tussen baasje & hond is het toch.
waar de eerste maanden zo stroef liepen; kijk ik er nu met een glimlach op terug. Het is geen “ongeleid projectiel” geworden maar een hele lieve stabiele hond, die nu haar puber streken heeft en ik vind het heerlijk!
ik wil jullie nogmaals bedanken voor jullie hulp, en mochten jullie nog tips hebben voor de katten hoor ik dat graag.
liefs Anne, en een pootje van Marley!
Ze is inmiddels alweer zo groot!
Gaat hard hé, mijn aus is morgen 9 maanden oud, maar ziet er al zo volwassen uit.
Tips wat betreft de katten heb ik niet, heb thuis geen katten, en buiten wil ze er het liefst achteraan rennen.
Wat een knapperd zeg! En inderdaad de tijd vliegt …
Ik wel aan katten
Begin met trainers, gekookte kipfilet of zalm is uitermate geschikt als special. In de start probeer je af te leiden, gaan die ogen naar jouw toe, stapje achteruit of minder hard erheen? Direct belonen ermee, dat duurt even met een hele dosis engele geduld zonder frustratie. Eenmaal dat onder de knie? Een super relaxte vinden, eentje die gewoon blijft zitten en pas als het echt bedreigend wordt wegzoeft, daar kun je iedere keer een stapje dichterbij meekomen. Zodra ze het van dichtbij gezien hebben en aan hebben geroken, is de lol ervan af om erachteraan te sjeezen.
Wil op wennen aan katten toch nog wel reageren. Voor Anouk van Botty werkte dat wellicht prima, maar om verschillende redenen zal ik niet adviseren om te belonen op focus op kat met als doel om bij een kat die blijft zitten te laten neuzen.
1 daarvan is eigen ervaring. Mijn eerste honden waren katten gewend.. Bluf was er praktisch mee opgegroeid. Buiten in begin echter vloog ze achter wegrennende dieren aan, dus ook achter katten dat heb ik echt moeten afleren met lange lijn, tijdig haar signalen zien dat ze wat spotte en continue de aandacht weer op mij proberen te krijgen door leuker te worden.. lange lijn op plekken van twijfel, en haar duidelijk maken dat Nee, ook echt nee betekende als ze nog in de staarmodus zat.
Maar een kat die bleef zitten deed ze niets mee, die werd eigenlijk het liefst vriendelijk door haar begroet. Toen een buurkat waar we wel vaker voorbij liepen zonder problemen echter een keer flink uithaalde, was haar reactie terug snauwen en had ze ineens die kat in de bek.... ze schrok er zelf van en liet direct los en de kat had gelukkig niets, maar ik zal dus absoluut geen vreemde hond bij een vreemde kat laten neuzen, ook al blijven ze stil zitten!
--
Onze jonge herder was in huis katten gewend, maar opgroeiend was het buiten natuurlijk wél erg interessant ook onze buitenlandse dame was ok met katten, behalve buiten. Die ging over de top met gillen en in haar tuig springen en hangen en kon haar dan ook toen we haar net hadden absoluut niet met stem bereiken of een voertje voor haar neus duwen om zo af te leiden zoals ik dat bij de herder deed.
Haar heb ik echt bij haar tuig gepakt en letterlijk de lucht in getild en omgedraaid weg van de kat. Ze was zo verbaasd dat ik uiteraard toen wél haar aandacht had en doordat ze opkeek (Koppelde direct commando "Kijk" eraan) naar mij en we dus doorliepen kon ik dat belonen.
Eerstvolgende keer dat ik een kat zag en zij dus ook, kon ik direct weer commando "Kijk" koppelen en bij de minste blik richting mij beloonde ik weer, nam de lijn korter en liep door onderwijl die aandacht vasthouden van haar en dus blijven belonen, blik op de kat was een Nee!..gevolgd door "Kijk".. zo leren ze als het goed is dat focus op kat niets oplevert en aandacht naar jou op dat moment wél iets oplevert.
--
Op een bepaald moment zal een Nee wel gaan volstaan met een doorrrlopen, maar je moet wel blijven opletten bij de meeste honden, de verleiding om tóch te reageren op met name angstige katten die wegschieten is groot, maar vaak zie je aan de lichaamshouding en oorstand van je hond wel al dat zij iets spotten
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?