Hallo!
Ik zit met een hoop vragen, en hoop dat er mensen zijn met ervaring en/of tips hier op het forum.
Ons hondje Nala is afgelopen jaar helaas overleden. Nu zijn we ons aan het oriënteren op de adoptie van een hondje. We kwamen via verhuisdieren.nl terecht bij 'Animal in need' (Stichting Second Change Foundation Nederland). Daar zagen we een hondje van nu 4/5 maanden (geschat) geboren in Griekenland maar welke momenteel al verblijft (sinds een maand) in Nederland bij een opvanggezin. Volgens de organisatie en de mevrouw waar ze nu verblijft, is het en super lieve, sociale pup, leergierig (kan al veel, zoals buiten wandelen aan de riem en is zindelijk) en doet het goed met de andere honden. Wanneer er kinderen over de vloer komen, reageert zij daar goed en enthousiast op. Katten is onbekend hoe ze daar op reageert, want deze heeft het opvanggezin niet. Aankomende week willen wij het hondje gaan ontmoeten, samen met onze kindjes erbij, om te kijken hoe ze in het 'echt' is.
Nu is mijn vraag: Kent iemand de genoemde stichting? Hoe weet ik of het een betrouwbare stichting is?
En...
Wij zijn dus een gezin met nog jonge kinderen. Doen wij er verstandig aan om een hondje van deze leeftijd, met oorsprong in het buitenland, en van dit formaat te overwegen? (geschatte eindhoogte is 50 cm, ze is nu zo'n 38 cm schofthoogte). Ons vorige hondje was toch een stukje kleiner (mixje Jack Russel).
Heeft iemand nog tips of dergelijke waar we op moeten letten bij het zoeken naar een hondje en/of bij ons huisbezoek aankomende week met dit hondje?
We willen heel graag een goede keuze maken en het liefst niet een pup kopen, maar een bestaand hondje een goed huisje bieden, maar beseffen ons ook terdege dat we een gezin hebben met jonge kinderen en willen dus wel zo goed mogelijk selecteren.
Dank alvast!
Nog sterkte met het verlies van Nala.
Fijn dat jullie kijken naar een hond die uit een noodsituatie gehaald kon worden.
De stichting heb ik zelf geen ervaring mee, maar de website en de gegevens daarop maakt een heel goede indruk. Ze hebben een open boekhouding, castratieprojecten, ingeschreven bij KvK, RSIN, RVWA erkenning, UBN, en ANBi aangemerkt door de belastingdienst.
Animal in need is wel een goede stichting. Waar je rekening mee moet houden is dat een hond uit een opvanggezin altijd weer opnieuw begint bij jou. Je kunt dus nooit voorspellen of hij of zij hetzelfde zal reageren.
Je moet er rekening mee houden dat er eerst een terugval kan zijn in zindelijkheid en gedrag.
Veel heb je ook zelf in de hand, door rustig op te bouwen, kleine rondjes met hem lopen, kijken of hij contact wil maken ipv zo maar aaien etc.
Ook waar je woont kan veel verschil maken. Woon je in een drukke stad of wat rustiger.
Mijn ervaring is wel hoe jonger ze zijn hoe meer kans op succes.
Zit er een bepaald ras in?
Dankjewel voor je reactie!
Precies. Juist dat vind ik ook wel weer spannend. Hoe gaat zij reageren eenmaal bij ons thuis? Een huis met jonge kindjes is best hectisch en er zijn flink wat prikkels natuurlijk. Ik merk dat ik gewoon zo graag de juiste keuze wil maken, voor zowel de hond als onze kindjes en onszelf.
Ik las hier al een aantal keer op het forum dat mensen aangaven dat het vaak de eerste 2 maanden heel goed gaat met dit soort ogenschijnlijk 'perfecte' buitenlandse jonge hondjes, maar dat daarna de ware aard nog wel eens naar boven wil komen ofwel gedragsproblemen zich ontwikkelen. Omdat ik nog geen ervaring heb met een hond uit het buitenland, maken dit soort verhalen me wel enigszins huiverig. Zit er een kern van waarheid in vraag ik me daarbij af?
Het gaat om dit schatje:
https://verhuisdieren.nl/plaatsprofiel/149724-adoptiehond-zoekt-baasje-mix-beerzerveld/
Ik heb 2 vrienden die beiden een Grieks hondje hebben, bij beiden zit best veel jachtinstinct in.
De ene kan daarom nooit los, en de ander is uitkijken, wel iets om rekening mee te houden.
Wel zijn ze allebei heel erg lief in huis en met mensen en kinderen.
En nog een kleine toevoeging:
Wat is jullie mening als het aankomt op het formaat van de hond.. Is dit nog iets wat van belang is, gekeken naar de combinatie met kleine kinderen? Is naar jullie mening een kleine of een grotere hond een verstandigere keuze, of maakt dit niet zoveel uit en is dit meer karaktergebonden?
Een geschatte schofthoogte van 50 cm, is dat ongeveer maatje labrador (teef)?
wat een schatje ja
Wb die "ware" aard die na 2 maanden tevoorschijn kan komen, dat kan 2 kanten op. Als een hond net aankomt is ze nog onder de indruk van alles, weet niet waar ze aan toe is, moet wennen aan nieuwe mensen, nieuwe omgeving, nieuwe virussen en bacterieen, nieuwe gewoontes.
Ga je als mens in die tijd steeds over de grenzen van de hond, kan het idd na een tijdje gebeuren dat de hond na tevergeefs een heleboel signalen te hebben uitgezonden dat het teveel was, dan ineens uitvallen. Dat is dan niet de ware aard natuurlijk, maar gewoon een uiting van gevoelens.
Ga je als mens rekening houden met wat de hond aangeeft, kan het ook andersom gaan. Lola bijv. kon niemand bij haar etensbak verdragen, ze viel dan echt erg uit. Door dit te respecteren en gewoon op afstand te blijven is dit vanzelf over gegaan, kwam ze na een tijdje zelfs aan mijn voeten liggen om aan een botje te kauwen. Een teken dat ze me begon te vertrouwen.
Denk dat vertrouwen opbouwen het allerbelangrijkste is in de omgang met welke hond dan ook.
€ 425 adoptiekosten is te veel en is gebaseerd op een gecasteerde/gesteriliseerde hond.
Deze jonge hond Jody is niet "geholpen".
Castratie/sterilisatie is een grote kostenpost., als je deze hond wanneer fysiek en mentaal uitgegroeid op de leeftijd van ca. 2 jaar zou willen laten castreren/steriliseren.
Animal in Need heeft nu ca. 600 honden ter adoptie. Zowel Dierenbescherming als Koninklijke Hondenbescherming waarschuwen bij deze excessief hoge aantallen o.a. voor hondenhandel.
Het wordt blijkbaar een middelgrote hond, die zijn natuurlijk wel wat krachtiger dan een kleine hond. Hoe oud zijn je kinderen?
die honden zitten grotendeels in verschillende asielen begrijp ik. Ze ondersteunen de asiels ter plekke ook.
Ik heb Lola en Jenna bij Hundehilfe Polen vandaan, een kleine stichting die asiels in Polen ondersteunt waar ook in totaal heel veel honden zitten. (die overigens lang niet allemaal ter adoptie aangeboden kunnen worden ivm te grote beschadiging van vertrouwen in mensen).
Fijn dat je een herplaatser overweegt. Het is lastig om in algemene zin iets over een buitenlandse hond te zeggen, die zijn natuurlijk allemaal verschillend, net als hun achtergrond. Het lastige in combinatie met kinderen is denk ik vooral de onzekerheid, soms komt er (later) inderdaad probleemgedrag om de hoek kijken. Ik zou er goed over nadenken of je dat wil en kunt managen.
Echte angst is vaak snel zichtbaar, op de foto's zie ik geen gestreste angstige hond. Vlak na plaatsing kunnen ze bijvoorbeeld wel wat onzekerder zijn omdat alles ineens anders is.
Qua ras is het waarschijnlijk inderdaad een mix, zoals de meeste buitenlanders. Wel denk ik iets van een 'Kreta hond' (kritikos lagonikos) erin te zien, dat is geen door de FCI erkend ras maar wel een veelvoorkomend type hond in Griekenland. Op deze site staat wat meer info: https://www.kretahund.de/kritikoslagonikos/index.html. Onze hond lijkt qua karakter en uiterlijk op deze honden en daar hebben we een geweldige hond aan (wel was ze in het begin heel angstig, ik denk een stukje aanleg maar ook een moeilijke start die daar en rol in speelde). Jachtinstinct is wel iets om rekening mee te houden, bij onze hond valt het mee maar ze heeft wel wat aanleg hiervoor. Het fijne aan het karakter van deze honden vind ik het voorzichtige beleefde en niet opdringerige karakter, over het algemeen conflict vermijdend/verlegen maar wel sociaal en aanhankelijk. Voor agressie zou ik bij deze honden niet snel bang zijn, die van ons heeft ondanks enorme angst in het verleden nooit uitval gedrag of agressie laten zien. In combinatie met kinderen is hun gevoeligheid denk ik eerder een 'probleem', als de kinderen er veel achteraan lopen of lomp doen kan het wat sneller teveel zijn dan bij een minder gevoelige hond. Maar goed je weet uiteindelijk niet of dit ras er überhaupt inzit natuurlijk, dus dat blijft een beetje speculeren.
Qua grootte in combinatie met kinderen hangt het af van het type hond denk ik. Een dappere kleine terriër kan een prima combinatie zijn, terwijl een kleine gevoelige Italiaanse windhond dan weer te kwetsbaar/gevoelig is. Een grote greyhound kan dan denk ik weer prima omdat ze zo zachtaardig en voorzichtig zijn terwijl een lompe labrador of pittige mechelaar al snel teveel is voor een kind (even generaliserend geschetst natuurlijk en als ouder speel je ook een belangrijke rol). Ook hangt het af van je kinderen, zijn ze heel voorzichtig en rustig met dieren of zijn ze drukker en zijn ze af en toe toch wat lomper?
Zelf zou ik gewoon eens gaan kijken en zien wat je eigen indruk is. Onze hond zat tijdens het huisbezoek achter de bank dus die heb ik vrijwel niet gezien, dat gaf een helder beeld van haar angsten. Als de hond een open houding heeft en sociaal overkomt zou ik het wel aandurven, mits je ook bereid bent er echt voor te gaan als het toch tegenvalt.
Volgens mij is Animal in need een bekende betrouwbare stichting. Ik begrijp dat eindeloze commentaar niet zo op elke stichting die honden naar Nederland haalt. Deze stichting heeft gewoon een anbi status en is na het overlijden van de stichter omgevormd naar een overkoepelende stichting die bemiddeld voor meerdere asielen, vandaar dus ook een groot aanbod. Klinkt allemaal niet echt alarmerend maar dat is ook alleen wat ik ervan lees, verder ken ik ze niet. Er zijn nou eenmaal gigantisch veel straathonden op de wereld.
Verder kost castratie in veel andere landen een stuk minder dan in Nederland, je betaalt voor de opvang van een hond, medische verzorging, voeding, huisvesting en ontvlooien/ontwormen is ook niet gratis, evenals de reis. Castratie is in veel andere landen een stuk goedkopen dus dat hoeft zeker niet de grootste kostenpost te zijn. Daarnaast is het niet vreemd dat je niet puur en alleen betaalt voor het dier maar ook voor overige kosten die een stichting moet dekken, dat is bij een fokker ook zo.
Als je een gegronde reden hebt om aan te nemen dat er iets mis is met een stichting is dat uiteraard prima om te vermelden maar ik heb inmiddels het idee dat het hele 'concept' je gewoon niet aanstaat, ben daar dan eerlijk over in plaats van stichtingen te bekritiseren.
Verder nog wel een ander belangrijk punt zijn de ziektes waar een hond drager van kan zijn, er wordt altijd een test gedaan, wanneer ze negatief testen houdt dat in dat de ziekte op dat moment niet actief is, dat sluit echter niet uit dat ze geen drager zijn. Zo heeft onze Griekse hond Leishmania, wat pas veel later tot uiting kwam. Inmiddels zit ze al een paar jaar op medicatie en lijkt ze verder nergens last van te hebben maar honden kunnen er ook flink ziek van zijn en helaas is het niet te genezen.
Ik heb het profiel even bekeken.
Wat IK een belangrijk punt vind is dat de hond op deze leeftijd nog geen bloedtesten heeft gehad.
Er wordt nogal eens 'luchtig' gedaan over de Middellandse Zeeziekten, maar als ze positief getest worden geeft dat levenslang kosten (dierenarts en medicatie) en misschien zorgen over de gezondheid.
Hoe oud zijn je kinderen? Zijn ze oud genoeg om te begrijpen wat ze wel en niet mogen bij de hond?
Dit doen ze juist expres, want als ze een maand geleden een test hebben gedaan en zeggen, de hond is vrij van Middelandse zee ziekte, dan kan het zijn dat in die maand de hond het wel heeft opgelopen.
Pas bij adoptie testen ze, en daar krijg je bericht over, wil je de hond dan niet dan kan dat.
Mijn vorige hond komt bij Animal In Need vandaan ik was bevriend met de eigenaar die helaas is overleden, de vrijwilligers hadden hun hart ook op de juiste plaats.
Alleen de stichting is een andere weg in gegaan, dus ik ken al die mensen nu niet, maar het is geen slechte stichting. Al die info staat op de site.
Als een hond nu niet bang is dan zal het wel meevallen, wat stichtingen wel eens doen is zeggen, de hond is een beetje verlegen, ik lees dan, de hond is bang.
Ik heb nog niet gekeken om welke hond het gaat, en wat Kees zegt klopt ook helemaal.
Ik heb nu weer een hond uit Spanje, en die was wel heel bang. Maar dat is helemaal goedgekomen.
Het voordeel van de hond die u het oog heeft is dat de hond al in Nederland is, dan krijg je een veel eerlijker beeld, mijn hond was bijvoorbeeld buiten niet bang voor mensen, maar binnen wel, binnen had hij nog nooit ervaren, dus wist de stichting (een andere) ook niet dat mijn hond binnen anders was dan buiten.
De stichting is verder goed (geen broodfokhandel), en het mooie is, je kan de hond bezoeken nu, dan kan je met eigen ogen inschatten hoe de hond er aan toe is, vooral gaan kijken!! zeg ik dan..
Succes, ik hoop dat u binnenkort trotse eigenaar bent van een leuke hond.
Testen van honden jonger dan 7 maanden heeft toch nog geen zin?
Dit hondje is van februari, een maand of 5.
Bekijk even in hoeverre de pup al past bij zijn poten.
Want nu 38 cm hoog bij 4 a 5 maanden, dat zou zo maar een stuk groter kunnen worden. Heedt de pup in verhouding nog dikke poten en een erg puppy gangwerk, dan kan het dus een grote hond worden.hier loopt een schatje, zou ook rond de 50 cm worden, is nu een hond van 70 cm en 50 kilo.
Je zou ook eens kunnen kijken op www.hhin.nl
waar herplaatsers uit NL worden aangeboden met omschrijvingen van de honden door de huidige eigenaren. Je hebt dan direct contact met de eigenaar.
In de op staat dat de geschatte eindhoogte 50 cm is.
Eigenaren die van hun hond af willen. Dan kun je nog beter in een luxe Nederlands asiel gaan kijken, die zijn over het algemeen een stuk eerlijker over de honden die ze willen herplaatsen.
Ja ik zie het nu, had de link nog niet bekeken, maar waarom vond je het raar dan?
Het is gewoon een vraag hoor, geen aanval, tegenwoordig moet je dat erbij zetten.
Ik heb bij beide honden, ook al waren ze daar getest, na een paar maanden toch nog een test gedaan. Bij Podencoworld was dat eigenlijk niet nodig, daar testen ze echt op alles, ik had 3 pagina's voor de dierenarts die hij kon bekijken.
Ook eigenaren, die om acceptabele en eerlijke redenen hun hond moeten herplaatsen en men niet wil dat de hond in een asiel belandt, zoals bijv. echtscheiding wanneer er niet genoeg tijd voor de hond is, ernstige ziekte, overlijden .......
Ja Podencoworld, alleen moet je dan geen Podenco nemen als je wilt dat je hond los kan, ik heb een mix en het geluk dat hij heel goed los kan, maar dat heeft niet iedereen.
http://www.huizezwerfhond.nl/wie-wij-zijn/, dit is een kleinschalige opvang.
Ace is ook best goed trouwens.
Maar je zult altijd mensen vinden die niet tevreden zijn.
Dit zijn allemaal honden uit het buitenland overigens.
En anders naar een asiel gaan, of meerdere bezoeken.
Ik vind het beste als je de hond in Nederlandse opvang zit kan opzoeken, dan kan je zien hoe de hond in huis is, eventueel met kinderen en andere honden, je krijgt wel een beter beeld.
Mijn laatste hond komt via Ace, tot nu toe ben ik erg tevreden. Ze hebben een aantal honden in een gastgezin, de rest zit in Spanje en wordt naar Nederland gebracht als er een adoptant is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?