Wanneer is het beste moment je hond te laten steriliseren? Sowieso willen we het pas na de eerste keer loops te zijn geweest maar maakt het daarna niet meer uit?
Fine, wanneer een hond uitgegroeid is is het de beste tijd…..wanneer een hond nog niet uitgegroeid is kan het problemen krijgen met zijn botten, langer doorgroeien, bot wordt kwetsbaar…..ik neem aan dat je wilt castreren ? Zelf ben ik niet voor, maar zeker bij medische klachten….je kan hier in de encyclopedie hier boven aan het forum kijken naar de voor en nadelen van castreren…..je klikt encyclopedie aan en dan…castratie….wanneer het medisch is zeker laten doen, niet medisch, lees je dan goed in.
Met een jaar ofzo?
Wat heb je voor hond ? Kleine hondjes zijn uitgegroeid net met een jaar oud, en grotere honden met ruim twee en een half jaar…..
Heb een middelgrote hond maar wil echt niet wachten tot 2 jaar hoor!! Die loopsheid is geen feest en nogal een gedoe met alle loslopende reuen!! Oh ik zie nu je aanvulling. In het verleden ook teven die gecastreerd (heet dat ook zo bij teven?) waren, niet om medische redenen. Ook de kat is geholpen.
Lees je eens in dan……encyclopedie, medisch en dan castratie…..ik heb teven en vind het geen probleem de loopsheid maar zal voor een ieder anders zijn, wil je castreren, je dierenarts willigt je wensen in. Maak een afspraak met je dierenarts, bespreek met hem wanneer de beste tijd er voor is. Ja bij teven heet dat ook castratie, als je geen loopsheid meer wil.
Jawel ook wel gedaan hoor maar lees tegenstrijdige dingen over de beste tijd. Da zegt na eerste loopsheid.
Wanneer je dierenarts dat tegen je zegt, maak een afspraak….drie maanden na de loopsheid kan je castreren je teef.
Daarna maakt het zeker nog uit. Een hond heeft zijn / haar hormonen nodig om zowel mentaal als fysiek uit te groeien. Het beste is dus om te wachten met steriliseren tot een leeftijd van 2 jaar.
Fine, wanneer je besluit tot castratie ga dan voor de laparoscopie, een niet zo,n grote ingreep, je hond is heel snel hersteld…de methode kan je met je dierenarts bespreken.
Helemaal top….maar helaas fine wil er niet mee wachten…
Dat zeg ik niet, er zijn tegenstrijdige geluiden vandaar mijn vraag. Ik ga er dan vanuit dat een dierenarts wel de goede info geeft maar lees hier en daar ook andere meningen.Eerdere reu is wel vroeg gecastreerd omdat hij medische klachten had.Hoe doe je dat met je teven dan, broekje aan? En met lopen, hier lopen altijd intacte reuen los!Schrok wel van 2,5 jaar !
Fine, ga op anderen tijden wandelen, hou de wandelingen op terrein daar weinig honden zijn, broekje aan tijdens de wandelingen zou ik maar niet doen….op de broek, beharing, wat lavendel en de reuen maken rechts omkeer…..de meeste teefjes houden zich in huis schoon, en zo niet, zet een emmer klaar met een dweil en haal wat kleden weg als dat kan, als je de hond een broekje aan doet kan je teef zich niet schoon houden, hier altijd teven en nooit geen gezeur er van…ja op een gegeven moment heb ik een teef gehad die wel op gooserjacht wilde nou dan alert zijn en je hond aan de lijn houden, wat is een week of vier ?
Fine dan loop je in het dorp of waar aanlijn plicht is…..en ga je niet de natuur in.
Nee niet tijdens de wandelingen een broekje aan haha. Binnen bedoel ik. Als er geen broekje gedragen wordt vind ik overal bloed..Misschien is dat per hond verschillend maar er gaan veel verbandjes per dag doorheen!
Negen van de tien da's adviseren castratie bij teven als je niet wilt fokken.
Ik heb er zelf nooit bij stilgestaan, ik had 2 intacte teven, en het was wat irritant die paar weken 2x per jaar. Ze hielden zichzelf goed schoon, en ik had intacte reu ook nog eens in huis. Ze hebben geen broekjes gedragen, en buiten lette ik op waar en wanneer ik liep. Tijdens de dekrijpe periode liep ik uiteraard niet naar plekken waar veel honden los mochten of waar veel honden sowieso los zouden kunnen lopen.
Mijn huidige dames zijn vroeg gecastreerd (onder het jaar en ik denk zelfs voor een eerste loopsheid), wanneer geen idee omdat ze uit buitenland komen. Deels vind ik het makkelijk nu en anderzijds jammer omdat ik graag had willen ervaren hoe ze zouden zijn geweest als ze intact uitgegroeid waren.
Weet niet waarom maar bij honden (reu of teef) ben ik geneigd om intact te laten als ze geen last zelf hebben.
Katten heb ik altijd wel vrij snel laten helpen, zowel poezen als katers, puur omdat kans op ongewenste dekkingen en ontsnappen tijdens krolsheid om de hoek ligt.
Onze kat is ook geholpen maar niet vanwege mogelijke dekking, komt niet buiten. Evenals een paar nadelen bij wel laten helpen zijn er ook voordelen bij wel laten helpen, bij katten en bij honden dus de keuze is best lastig. Echter wij zijn er wel over uit dat ze geholpen wordt nu nog kijken wanneer precies
Persoonlijk vind ik dat er bij sterilisatie / castratie bij teven meer voor dan nadelen aan zitten. Dus dat je je teef laat steriliseren, lijkt mij een goede keuze. Maar wat weerhoudt je er van om nog een jaar langer te wachten? Te wachten totdat de teef mentaal en fysiek is uitgegroeid, te wachten totdat de teef zich stabiel genoeg heeft ontwikkeld?
Ik heb 2 teven, waarvan 1 nog intact en 1 gecastreerd 3 maanden na haar eerste loopsheid. Zij is nooit echt helemaal stabiel geworden, is als het ware een beetje blijven hangen in die 'puberfase'. Mijn andere teef is nu bijna 4 en zij is zó veel stabieler. Zij wordt hoogstwaarschijnlijk ook gecastreerd, maar heeft dus wel een hoop aan haar hormonen gehad om zich goed te ontwikkelen.
De da houdt meestal 3 maanden na de loopsheid aan omdat de hormonen dan meestal het rustigst zijn. Welke loopsheid is wat je zelf wilt. Mijn smous heb ik 3 maanden na de 1e loopsheid na haar nest gedaan, ze was toen ruim 3. Ik merk geen enkel verschil aan haar, ze is nog net zo lief als voor de loopsheid. Evenwichtiger wel, doordat ze niet meer schijnzwanger is.
Willemijn, dit was vroeger inderdaad beter, maar tegenwoordig is ook een gewone sterilisatie een realtief kleine ingreep. Vroeger was sterilisatie een jaap van een litteken, maar het sneetje van Dobbers sterilisatie was ongeveer 2,5-3 cm. Mijn dierenartsenpraktijk doet niet eens larascopisch, want het heeft tegenwoordig niet meer het die grote voordelen t.o.v. gewoon steriliseren zoals vroeger wel het geval.
Is het nou sterilisatie of castratie?
Laparoscopie is fijner voor een teefje, anders heel veel snijden en handwerk. Castratie daarintegen, mits beiden ballen gewoon hangen? Is een sneetje, afbinden, knippen, dichtschroeien en hechten.
Steriliseren van de teef betekent het verwijderen van de eierstokken. Soms wordt de baarmoeder ook verwijderd. Formeel heet dit castreren, maar in de volksmond wordt het steriliseren genoemd.
Bij een laparoscopisch gaat de buik niet open, de eierstokken worden eruit gehaald via een kijkoperatie, de baarmoeder blijft zitten, is de baarmoeder niet gezond dan gaat alsnog de buik open….laparoscopisch zijn het twee kleine gaatjes meer niet, en is niet eens een antibiotica nodig…..zelfs geen hechtingen, heb er ervaring mee. Het herstel is sneller..de baarmoeder verschrompeld vanzelf na een week of vijf… bij kleine honden wordt de laparoscopisch niet uitgevoerd, daar wordt alles eruit gehaald, omdat voor een kleine hond er geen voordeel van is. Laparoscopisch is minder een infectie gevaar…omdat de buik niet open gaat en er geen handen erin gaan.
Drie maanden na de loopsheid
Veschil tussen teef en reu https://youtube.com/shorts/gh2S74IYNXE?feature=share en https://www.youtube.com/watch?v=SrZ4opv2Dd8
Ik zelf zou voor de gewone sterilisatie gaan ipv laproscopisch. Ik zie daar heel wat meer voordelen van in. De wond is dan bij een laparoscopische operatie ietsje kleiner (maar veel scheelt het niet) de naweeën die een hond ervan heeft zijn heel wat heftiger. Dan de buik die volgeblazen wordt met lucht / gas.. + als er ook maar enigszins afwijkingen zijn aan de baarmoeder, gaan ze meteen over op de gewone manier en moet de hond alsnog open.
Zie je nu wat ik bedoel haha. Zoveel mensen, zoveel meningen????
Hier ben ik het volkomen mee eens, bij ons zijn alle honden op de gewone manier gesteriliseerd, waren allemaal de volgende of na 2 dagen weer de oude.
Mijn dierenarts doet niet aan laparoscopische sterilisatie.
De golden retriever van mijn overburen werd dezelfde periode geholpen als mijn aus, de golden laparoscopische, mijn aus op de normale manier.
Mijn aus was sneller hersteld dan de golden.
Mijn honden zijn allemaal gesteriliseerd na de eerste loopsheid, waren allemaal laat loops voor de eerste keer.
De fokker van nu mijn oudste australian shepherd, adviseerde om het niet voor de 1,5 jaar te doen.
De meeste dierenartsen castreren tegenwoordig graag 3 maanden na de eerste loopsheid: alleen voor de poen.
Zoals eerder vermeld: honden moeten eerst uitgegroeid zijn zowel fysiek als psychisch, wil je zonder nadelen castreren. Middenslag hond zal rond ca. 1 1/2 -2 jaar volledig uitgegroeid zijn.
Eerder castreren zal leiden tot mindere botdichtheid, minder spierontwikkeling en last but not least kan dit een minder stabiel karakter en zelfs angstige honden opleveren.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?