Ik heb geen kletstopic over hardlopen met je hond of canicross gevonden alleen wat oudere topics met specifieke vragen. Maar er zijn vast meer mensen die (willen gaan) hardlopen met hun hond. Het lijkt mij leuk om ervaringen uit te wisselen, vragen te kunnen stellen en tips van elkaar te krijgen. Volgens mij kan canicross en gewoon hardlopen met hond in 1 topic. Als dit topic al bestaat of als er een voorkeur is om canicross in een ander topic te zetten hoor ik het graag.
Voor we Bram hadden ging ik graag hardlopen, 3 tot 4 keer per week 30-45 minuten per keer. Dat wil ik graag weer oppakken maar dan met hond. Ik ben geen mega snelle loper, 5km in 35 minuten was mijn toptijd en het afgelopen jaar heb voornamelijk gewandeld dus het opbouwen kan ik mooi met Bram oppakken. Vorig jaar al een paar keer even kort proefgedraaid en vanmorgen een leuk stukje gelopen. Plan was 1 minuut lopen, 1 minuut herstel en dan kijken hoe lang het leuk bleef. Bij de hersteltijd kon Bram plassen, snuffelen of wandelen. Halverwege moest hij poepen dus dat was een langere pauze. De eerste paar herhalingen liep hij voor mij en trok af en toe, de laatste paar bleef hij heel netjes naast mij lopen. Wel grappig gezicht, terwijl ik compleet buiten adem ben loopt hij blij te kijken. Ik vind het met hond wat lastiger om mijn tempo rustiger te houden, ga makkelijk te snel. Dat is voor Bram geen probleem maar eigenlijk hoor ik niet zo stuk te gaan bij een normale interval. Ik ga voor het hardlopen omdat ik dat ook deels door de wijk kan doen. Wat mij betreft is het voordeel van hardlopen dat je de deur uit stapt en kan beginnen. Canicross lijkt mij stiekem nog leuker want de stukjes die hij nu onbedoeld trekt gaan wel super snel. Maar dat moet op zachte ondergrond dus dat betekend in de praktijk eerst naar het bos toe. Minder praktisch op dit moment. Ook een vraag, ik heb al een fijne hardloop gordel met elastische lijn en Bram draagt een goed zittend tuigje. Zou een Canicross tuigje nog een toevoeging zijn of gebruik je dat alleen als het echt de bedoeling is dat hij continu trekt? Ik stel mij voor dat de hond bij canicross continu trekt maar misschien klopt dat helemaal niet.
Ik heb het een tijd gedaan, veel trails gedaan ook met Piiri, met als top een halve marathon.
Bedoeling was met Treskor een marathon te lopen, maar ja, die heeft helaas zijn eigen ideeën omtrent dingen doen
Canicross wedstrijden heb ik er een paar gedaan, icm bikejoren, maar ik vond het altijd te ver rijden voor hetgeen het maar is, dus toen met trailrunnen begonnen en dat was een pak leuker.
Leuk idee dit topic. Zelf doe ik aan canicross. June is inmiddels al 10 dus met haar doe ik het rustig aan (al is het niet aan haar te merken dat ze al wat ouder is). Met Boyko heb ik afgelopen najaar/winter een klein beginnetje gemaakt maar toen had hij een ongelukje en zijn poot opengehaald dus ben ik met hem abrupt gestopt. Inmiddels is zijn poot weer hersteld dus kan ik nog even verder oefenen met hem totdat het warm wordt. Hij is nu geschat zo'n 1,5 jaar dus een mooie leeftijd om te beginnen.
Ik heb geen wedstrijd ambities. Voorheen met June weleens een wedstrijdje meegedaan.
Als je door een woonwijk wilt lopen dan is canicross inderdaad geen optie. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten trouwens, je kan ook best af en toe in het bos canicrossen af en toe gewoon hardlopen in de woonwijk.
Een echt canicross tuig is gemaakt om te trekken, je hond moet dan echt voor je uit lopen. Er bestaan ook multisport tuigen waarbij de hond ook naast je kan lopen, zoals het zero dc short harness. Als je nu een tuig hebt dat echt goed zit, is dat voor gewoon hardlopen prima, belangrijk is hierbij dan vooral dat de bewegingsvrijheid niet belemmerd wordt. Bij een trektuig gaat het ook om, naast bewegingsvrijheid, een goede drukverdeleling. Dat laatste is bij het gewoon hardlopen niet aan de orde.
Het leuke aan canicross vind ik de echte samenwerking die je hebt en het geeft gewoon een heerlijk gevoel wanneer het goed gaat. Als je het leuk vindt Rundog organiseert regelmatig workshops, er is dan ook materiaal aanwezig zodat je dat kan testen en eventueel aan kan schaffen als je ermee door zou willen gaan. Nog even een foto van de hondjes in actie (of nou ja, ze staan hier stil)
Oeps...ik zat in de verkeerde topic
Leuk topic, ik volg
Zelf heb ik met mijn eerste hond Inga veel hardgelopen, ook met Lola, en met Jenna, helaas is Jenna nu echt te oud daarvoor. Ik vond het altijd fijn, dat contact zo samen, ze pikken snel op wat de bedoeling is.
Lola moest ik altijd op de heenweg wel meepraten, maar op de terugweg was ze weer heel snel. Inga droeg altijd graag een zo groot mogelijke stok in haar bek mee en kon daar dan zo trots mee rondlopen. Jenna moest altijd aan de lijn blijven vanwege haar jachtinstinct, dus dat was even wennen om te leren dat het geen snuffeltijd is, en ze ook aan dezelfde kant moet blijven lopen, maar dat had ze al heel snel door. Ik heb bij het opbouwen niet echt schema`s aangehouden maar een route gekozen en die dan eerst verdeeld in stukjes en zo steeds uitgebreid totdat we de hele route in 1x konden lopen.
Ik ben geen echt natuurtalent, had ook best wel veel spierpijn, daarom deed ik ook altijd wat krachtsport daarbij en yoga, wat ik nog altijd doe, ook had ik veel aan een boek dat heette "hardlopen doe je met je hele lichaam", zodat je voor jou de juiste houding bij het lopen krijgt, en zorgt voor zo min mogelijk weerstand. Dingen als, rechterschouder linkerheup naar voren e.d. ala Feldenkreis methode.
Dobry, dat gevoel heb ook, je eigen houding is erg belangrijk. Hoewel ik ook wel van een boek of podcast van Rob Veer begreep dat je niet te veel moet sleutelen aan techniek omdat een mens van nature rent op de manier die voor die persoon het meest efficiënt is. Ik heb toen ik een blessure had gehad gefilmd hoe ik liep (na al hersteld te zijn) en daardoor begreep ik beter wat er mis ging.
Hannah, zou dat kunnen dat je afwisselt tussen hardlopen en canicross? Want een combi van 2 keer in de wijk hardlopen en een keer canicross in het bos zou wel heel haalbaar zijn. Canitrailen klinkt ook leuk, leuke plannen voor de toekomst.
Ik begin sowieso met samen hardlopen want Bram moet eerst makkelijk mee kunnen lopen en mijn conditie moet weer iets verbeteren voor ik canicross ga proberen. Zo'n workshop is dan wel een goed idee. Wel een eind rijden helemaal naar Drenthe. Maar als ik het tuigje dan ook goed kan passen en in 1 keer de juiste koop is dat een extra voordeel.
Hoe doen jullie het met water meenemen? Voor mijzelf hou ik aan: minder dan een uur hardlopen, dan heb ik geen water nodig. In tropische omstandigheden natuurlijk wel maar ik ga niet hardlopen als het te warm is. Dan sta ik liever vroeg op. Maar zou dat ook gelden voor een hond?
Dit was na het lopen gisteren
Leuk, zo'n topic!
Ik wil het ook weer gaan oppakken. Lang gedaan met Abby, maar zij is een tijdje uit de running geweest ivm haar nestjes.
Nu wil ik een tweespan met haar en haar dochter gaan oppakken.
Ik heb zo'n vest voor mezelf waar zo'n waterzak in kan, weet even niet meer hoe dat heet. Gekocht bij Run With Pride als ik het goed heb onthouden.
Voor de honden heb ik water in de auto en lopen we vaak langs water zodat ze daar even kunnen slurpen.
Met warme temperaturen (boven de 16 graden) lopen mijn dames sowieso niet mee.
Verder heb ik wel altijd een EHBO pakketje in mijn vestje zitten, en zo'n blokje energie bij me voor de hondjes.
https://www.runwithpride.nl/IcePaw-Energiebooster Deze
Leuk topic!
Ik ben zeer actief in Bikejoren en Canicrossen. Alleen dat laatste is iets minder ivm overbelaste knie, waardoor het vooral interval trainingen zijn.
Met mijn honden doe ik dit vanaf 6 a 7 maanden.
Kahlúa, mijn oudste Hollandse herder van bijna 10 is een heerlijke hond om mee hard te lopen. Zij trekt niet hard, en kan heel mooi in een rustig tempo draven.
Met mijn jongste Hollander Willow van 3 is het altijd even puzzelen. Zij loopt pas écht lekker in een comfortabele draf met 15,5 / 16 km/u. En zo hard kan ik natuurlijk niet rennen. Waardoor als we canicrossen zij vaak in een telgang over schiet. Ze kent het commando 'pas' en wanneer ik dat geef schiet ze vanzelf weer over in een mooie drag. Maar echt lekker loopt ze dan niet.
Willow draagt tijdens het canicrossen en bikejoren een Non stop Freemotion tuig. Juist omdat zij zo trekt vind ik het belangrijk dat de drukpunten goed worden verdeeld. Kahlúa draagt een Non stop Line Harnas. En ik heb een CaniX belt met bungee lijnen er aan.
Wedstrijden Canicross en Bikejoring nog niet gedaan, maar staan wel op de planning. Er was er 1 hier 15 minuten verderop maar daar kwam ik te laat achter.
Ik vind zelf hardlopen op harde ondergrond niet fijn dus ik rij eerst altijd naar het bos.
Ze weten hier heel goed dat het Freemotion tuig trekken betekend. En een gewoon tuig niet. Een beetje spanning mag er altijd wel op staan (ze weten dan ook weer dat halsband naast lopen betekend zonder spanning) maar echt voluit trekken mag alleen met trektuig.
Ah leuke foto, hoe vond hij het?
Meer dan veel langer dan een uur heb ik ook nooit gelopen, en ook nooit in erg warme temperaturen, dus ik had eigenlijk maar heel zelden water bij me, bovendien liepen we bijna altijd door bossen.
Qua niet teveel sleutelen aan je houding ben ik het wel mee eens, maar die kleinigheden schelen wel vind ik.
Honden kunnen inderdaad doorgaans goed onderscheid maken tussen de momenten waarop ze mogen trekken en wanneer dat niet de bedoeling is. Wel zou ik dan duidelijk onderscheid maken met een ander tuig, dus geen trektuig om doen wanneer je gewoon gaat hardlopen maar dat is sowieso niet handig.
Wat betreft het water, ik loop meestal niet als het warmer is dan 20 graden. Met June maak ik daar nog weleens een uitzondering in omdat ze een stuk beter tegen warmte kan dan de gemiddelde hond en heel zuinig op zichzelf is. Voor Boyko is het snel warm, vooral omdat hij overal vol in gaat en zijn grenzen totaal niet bewaakt, dat moet ik bij hem dus echt voor hem doen. Voorafgaand aan het lopen geef ik de honden extra drinken, hierdoor kunnen ze tijdens de training iets beter met de warmte omgaan. Hier staat dat uitgelegd: https://www.rundog.nl/blogs/blog/hond-sport-en-warmte-voorkom-oververhitting/
Zelf ben ik niet zo'n fan van lange afstanden ik loop liever onder de 10km en dan lekker op tempo. Voor mezelf neem ik alleen water mee als het heel warm is. Ik heb daar een klein flexibel flesje voor. Voor honden heb je ook klein opvouwbare bakjes of je kan langs een plek met water lopen. Ik heb de canicross gordel van zero dc en daar zit een zakje op waardoor ik dit soort dingetjes mee kan nemen? Dat vind ik ideaal, is wel een oud model dus weet niet of dat nu nog zo is bij de nieuwe.
Zelf heb ik een tijdje getraind bij een atletiekvereniging en vind ik looptechniek juist wel erg belangrijk. Er kan qua steil zeker verschil in zitten tussen mensen, we hebben immers allemaal een andere lichaamsbouw. Toch zijn er in de basis wel dingen die van toepassing zijn op iedereen, je wilt uiteindelijk zo makkelijk mogelijk vooruit komen. Bijvoorbeeld door een midden- of voorvoetlanding loop je beter voorwaarts en voelt het ook een stuk lichter, daarnaast is de belasting op gewrichten lager waardoor de kans op blessures afneemt (zoiets moet je trouwens nooit van de één op andere dag omvormen). Ook is het belangrijk om voorwaarts in de pas te vallen waardoor het meer 'vanzelf gaat'. Veel mensen knikken bijvoorbeeld in bij de heupen waardoor ze heel veel voorwaartse beweging verliezen en zichzelf letterlijk de grond in trappen. Ook een juiste arminzet is essentieel voor een goede loopervaring.
Bram vindt het erg leuk, en vermoeiend want daarna gaat hij heerlijk slapen. Vandaag een kort rondje gelopen, ik heb het hardlopen zelf ook gemist.
Ik heb de info van rundog inmiddels bijna allemaal gelezen denk ik en een workshop is volgens mij wel een goed begin.
Vandaag was de marathon in Hannover. Wat lopen sommige mensen toch echt goed, alsof het allemaal vanzelf gaat.
Van de week ook nog een podcast gehoord over een boek Born to Run, waar het ook gaat over de Tarahumara, een stam met veel goede hardlopers, die zonder moeite ultramarathons lopen, gewoon op sandalen, de avond ervoor een party met veel bier. Of liepen... het is een stam die zich steeds meer terug heeft moeten trekken ivm het ontbossen e.d.
Hier een stukje over een ontmoeting
Born to Run - Secrets of the Tarahumara (runnersworld.com)
ik denk dat het vooral ook gaat om het plezier in het lopen, dat ze al als kind leren, geen druk, geen regeltjes. En ze eten veel bonen
De workshop van rundog is wel een aanrader. Ook handig dat je materiaal kan lenen en daarna kan aanschaffen. Ze heeft geholpen met het goed instellen van het tuig en verteld waar we op moeten letten. Vooraf veel info over canicrossen, techniek, voeding en drinken, warming-up voor onszelf en de hond, daarna stukjes gelopen. Tijdens het lopen kreeg iedereen individueel advies. Ik weet nu ook dat Bram (nog) niet geschikt is voor lopen in een groep tenzij ik voorop loop met hem. Hij wil achter de voorganger aan jagen en is dan niet meer bereikbaar voor mij. Dan is het geen samenwerken meer . Nou was ik niet van plan om wedstrijden te doen maar ik was met de gedachte aan het spelen om vanaf september misschien 1x per week met een groepstraining in de buurt mee te doen. Plan nu is 2 keer per week 2km canicrossen tot de techniek er goed in zit en dan rustig de afstand opvoeren. En ik ga 1x per week zonder hond hardlopen, intervaltraining zodat ik ook sneller wordt. Ik heb sinds de workshop 2 keer met Bram gelopen. Vantevoren lauwwarm water met wat natvlees gegeven om hem goed te hydrateren. Voor degene met meer ervaring, ik heb hem nu 250ml gegeven (en hij heeft thuis altijd toegang tot water dus dit was extra). Dat ging er makkelijk in omdat het lekker was. Hoeveel geven jullie je hond te drinken vantevoren?
Op de foto heeft hij in de gaten wie er achter de camera zit dus hij heeft de bocht al bijna ingezet.
Wat leuk dat je een de workshop gedaan hebt.
Verstandig inderdaad om niet meteen met een groepje mee te gaan. Ik heb zelf wel een tijdje met een groepje getraind en dat kan heel leuk zijn. Wel ben ik met June alleen begonnen, na een tijd zijn we mee gaan lopen met een groepje. Wat je omschrijft van Bram herken ik van veel honden in die in groepen lopen. Er wordt dan vaak simpelweg achter elkaar aan gejaagd waarbij er niet echt contact is tussen loper en hond. Als dat eenmaal aangeleerd is is het denk ik moeilijk om weer af te leren. Het ligt ook wel aan het karakter June is een stresskip maan r niet echt gevoelig voor groepsdruk. Ze trekt er niet harder door en gaat ook niet jagen, vooraan of achteraan maakt haar weinig uit. Boyko zou als een malle achter andere honden aanjagen. Zo op de foto te zien heeft Bram het concept trekken en voor je lopen goed door, dat is al een fijn begin.
Voor het afwateren is het belangrijk om het minimaal 2 uur voor de training te doen zodat ze niet met volle maag lopen en het vocht goed opgenomen wordt. Nu loop je nog korte stukjes dus ik zou denk ik met iets minder (100ml ofzo) beginnen en dan langzaam opbouwen. Ik meet het zelf nooit af, doe het op gevoel. Boyko krijgt meer dan June, hij is een stuk groter en heeft meer moeite met de warmte.
Inmiddels is het hier steeds aan de te warme kant dus heb het met Boyko nog niet echt verder opgepakt. Daar ga ik me in het najaar meer op focussen, dan hoop ik dat mijn enkel nog net even wat sterker is. Nu vind ik het toch nog wat spannend om met Boyko te lopen een misstap is bij hem toch wat sneller gemaakt.
Wat leuk die workshop
En wat een gave foto!
Het af en toe alleen lopen om conditie op te bouwen lijkt me een goed idee.
Ik ben zelf jarenlang lid van een trimclub geweest, je leert daar toch dingen die je conditie goed doen.
Ik ben nu het hardlopen samen met Evi aan het opbouwen middels een schema. Ik heb op bol.com een hardloop riem gekocht, maar ik merk dat ik deze toch niet zo fijn vind. Hij is erg stug waardoor Evi niet fijn rent merk ik. Hebben jullie nog aanraders?
Bedoel je de elastische lijn? Wil je echt dat ze gaat trekken of dat ze naast je loopt?
Als je wil dat ze gaat trekken dan zou ik echt investeren in degelijk materiaal. Een goede heupgordel voor jezelf (die niet in je onderrug drukt!), een elastische lijn om voor zowel jezelf als je hond de klappen op te vangen en een goed trektuig. Er zijn verschillende merken op de markt die goed zijn, zero dc en nonstop hebben bijvoorbeeld heel goed materiaal. Het allerbelangrijkste is dat het ook past, dit geldt zowel voor de heupgordel als het trektuig, de lijn moet geschikt zijn voor het gewicht van je hond.
Ik heb alles van non stop dogwear en ben daar heel tevreden over maar ik heb geen andere merken geprobeerd dus ook geen vergelijkingsmateriaal. Rundog heeft op een aantal locaties in Nederland de mogelijkheid om te passen en ze geven ook advies via mail.
Ik wil deze week weer beginnen. Vanwege het warme weer een zomerstop gehouden, wel zelf doorgegaan met hardlopen en net toen ik weer wilde starten werd ik ziek. Inmiddels weer fit dus we kunnen weer. Ik wil wel voorzichtig starten want voor Bram zit er veel tijd tussen en de paden liggen erg vol blad en afgebroken takken.
Ik wil dat ze gaat trekken, merk dat ze dat ook leuker vindt dan naast me lopen.
De riem die ik nu gebruik is een soort bungee riem, maar zij kan er niet goed mee trekken. De riem houdt haar een soort van tegen. Ik zal eens kijken bij non-stop dogwear
Gedeeltelijk kan het ook een kwestie van wennen zijn, wanneer ze trekken voelen ze tegendruk en normaal gesproken leren we ze aan dan te stoppen. In wat voor tuig loopt ze? Want daar kan het zeker ook aan liggen. Ik ben normaal niet een persoon die direct van alles aanschaft voor een hobby maar voor canicross vind ik het wel echt noodzakelijk. Je stimuleert je hond om te trekken, dus dan wil je niet dat ze doet wat je zegt en ongemak ervaart van het tuig. De echt goedkope producten zijn vaak ongeschikt en ontworpen door mensen die geen idee hebben wat de sport eigenlijk inhoudt. Ik zou dus wegblijven van zooplus, bol.com en andere gewone dierenwinkels die dit soort materiaal aanbieden. Zelf heb ik goede ervaringen met het materiaal van Rundog en canicross gear. Voor het tuig is het ook heel belangrijk om het te passen bij je hond.
Ik heb dat wel eens gedaan 1 keer ik kon mijn hond niet bijhouden.
Ik gebruik nu het annyx-tuig. In het begin bleef ze naast me rennen maar merk dat ze het veel leuker vind om te trekken.
Ik wil wel investeren in goede kwaliteit. Ik heb gekeken naar het free motion harnas van non stop dogwear, alleen kom ik er niet helemaal uit welke maat ik moet hebben. Ze heeft een nekomvang bij de borst van 37. Dan zou ik volgens de site van rundog uitkomen op maat 4, maar ze is maar 10 kilo. Maat 4 is geschikt voor honden van 12 tot 16 kilo. Als ik een maat kleiner zou pakken klopt het wel qua gewicht, maar heeft ze net een te brede hals.
Tuigen zijn altijd lastig om op afstand te kopen. Het beste is toch wel echt om te passen. Het nonstop free motion harnas is op zich een mooi tuig met het voordeel dat het versteld kan worden. Het nadeel van dit tuig is dat het voor fijn gebouwde honden te grof kan zijn, bij June pastte het daarom ook niet. Veel hangt dus ook af van de bouw van je hond. Voor kleine en compacte honden kan een zero dc short soms bijvoorbeeld een mooie oplossing zijn. Dit zijn geen echte trektuigen maar wanneer ze goed passen en de hond niet extreem trekt kan het een goede optie zijn. Op canicross evenementen staan er altijd stands die producten verkopen waar je kunt passen en goed advies krijgt. Misschien is er ook wel een verkooplocatie in de buurt?
Inmiddels heb ik contact advies gevraagd aan rundog en we zijn uitgekomen op het Zero DC Weltmeisters short harnas. Het tuig bevalt erg goed. Tot nu toe doen we 2 keer per week hardlopen en 1 keer per week carnicross. Ik wil het rustig opbouwen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?