Ik heb dit 1x geprobeerd. En toen gezegd dat het inderdaad beter loopt MAAR DAT WE ER BEIDEN NIET VAN GENOTEN. Heb het daarna ook niet meer op die manier gedaan. Ik was gewoon een tip aan het uitproberen. Geloof me op dit moment probeer ik alles. Flirtpole is besteld. Hopelijk doet dat wat. Gister was er bijna geen wind dus weer hebben weer heerlijk gewandeld. Het kort houden lukt wel. Maar met blaadjes schiet ie gewoon voor m'n voeten langs of achterlangs en dan is de keuze of loslaten of op m'n snuffer gaan. Dan laat ik tuig los en hou de riem vast. De sliplijn gebruikte we meer als we met z'n tweeën lopen ieder aan 1 kant en dan de rem erop meer zodat we meer 2 man de klappen op vangen.
Hier ook eentje dat achter elk blaadje of pluimpje schiet. Als ik in de wind loop en ik zie blaadjes dan hou ik mijn hond heel kort, want bij een langere lijn dreigt je arm uit de kom te schieten als je de schok ineens moet opvangen.
Wel altijd met een Y-tuigje, al zeker bij zo'n wind omdat ik echt niet wil dat ze een eventuele schok met haar hals zou moeten opvangen. En voor je het weet gebeurt het toch.
Vanmorgen was ik de poep aan het oprapen, had de gewone 4-meterlijn ontspannen lang gehouden en het 'wacht' commando gegeven. Normaal wacht ze dan netjes, maar vandaag had ik even niet aan de dwarrelende blaadjes gedacht en toen werd ik bijna omver getrokken omdat de leiband ineens rond m'n benen gedraaid was en ik een snok kreeg toen ze weg sprintte. Ik riep in paniek en zij remde en keek me geschrokken aan. Dat had dus (even) geholpen.
Maar hoe het mogelijk is dat die Turid Rugaas-methode ooit werkt bij onstuimige puber-stuiterballen die ineens een vreselijk interessante, bewegende target achterna hollen, is me echt een raadsel. Iedere keer opnieuw wordt dat hier als de magische oplossing voorgesteld. En als je aangeeft dat die simpele oplossing niet werkt, dan krijg je de raad het boekje eens te herlezen, liefst wat aandachtiger, maar ik heb het hier liggen en ken het ondertussen bijna uit mijn hoofd. Dat werkt dus enkel in ideale omstandigheden, niet als de volle aandacht gaat naar andere honden, waaiende blaadjes, opvliegende eenden... Ofwel mankeert mijn hond iets. Te speels, te veel nieuwsgierig in de wereld rond haar, te weinig voedsel gedreven, te veel jachtinstinct, te weinig zelfbeheersing...
Ik denk eerlijk gezegd dat dit allemaal wel zal verbeteren met ouder worden, maar ondertussen sta ik haar ook niet toe te jagen op blaadjes tijdens de wandeling. Hoe meer ze die dingen inoefenen, hoe moeilijker je het eruit krijgt, denk ik. Dus proberen te anticiperen en kort bij je houden op zo'n momenten. Los in de tuin doet ze het wel, mss is dat ook niet zo verstandig haar dat hier toe te laten, maar ik kan het niet over mijn hart krijgen haar daarvoor binnen te halen.
Ik heb een vraagje over die flirtpole. Ik heb er eentje, maar gebruik die eigenlijk enkel om af en toe te spelen in de tuin. Nemen jullie dat mee op wandeling? Is dat niet onhandig bij zo'n wind, in de ene hand een hond (die je mss zoals de TS amper kan houden) en in de andere die lange, zwiepende flirtpole? Ik zie me dat al zeker niet gebruiken langs een straat of zo.
@Marie, Flirtpole is een manier om impulsbeheersing aan te leren bij honden die overal achteraan vliegen en snoepjes en statische speeltjes niet boeiend vinden. Het is ook een manier om alle energie even eruit te kunnen gooien. Ik merk zelf dat het goed werkt om commando’s zoals wachten, af, en los heel strak aan te leren. Dus het was eigenlijk gericht op de oorspronkelijke vraag van TO, waar kan je in de tussentijd mee aan de slag om focus te krijgen. Zou het zelf eerder in de tuin gebruiken om commando’s dus aan te leren, maar als je er mee op straat wil lopen, be my guest… Ik heb wel met gekkere dingen gelopen. Ik knup zelf trouwens gewoon een speeltje aan de riem en dan heb je ook een soort flirtpole. Dus dat neemt even makkelijk mee als een normaal speeltje.
Hoe reageert jouw hond erop als je er mee in de tuin speelt Marie?
Ik begrijp dat je moedeloos bent en dingen uitprobeert, ik wilde je alleen maar waarschuwen voor deze methode. Eigenlijk geldt het helaas voor alle quick fix methodes, dat deze onprettig zijn voor een hond. Doordat honden snel reageren worden dit soort methodes helaas nog wel regelmatig gebruikt of aangeraden. Ik zou gewoon doorgaan met oefenen op focus wanneer het niet waait, door je hond bij je te roepen bijvoorbeeld. Wanneer je dit veel doet gaat uiteindelijk het kwartje ook vallen wanneer het waait, dat soort dingen kosten tijd. Verder vind ik een 'stop' of bijvoorbeeld 'zit' commando echt een must als noodrem. Wanneer onze jonge reu wild wordt en aan een langere lijn een aanloop wil nemen zeg ik 'wacht' en staat hij stil. Dit hebben we ontzettend veel geoefend waardoor hij hier inmiddels altijd op reageert, zit werkt bij hem ook altijd.
Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat ze goed meelopen aan de lijn maar jonge honden zijn weleens onstuimig en voor die situaties gebruik ik dus de noodrem. Je zou ook, als je dat nog niet doet, kunnen werken aan de impulscontrole, dat is voor alle (jonge) honden zinvol. Uiteindelijk wil je dat hij blaadjes ziet waaien maar zich kan beheersen en naar jou luistert, dat vergt veel impulscontrole en dit kan je ook stapsgewijs oefenen met voer of een speeltje bijvoorbeeld. Je geeft je hond een 'blijf' commando en legt een voertje/speeltje neer en je hond mag het dan pakken wanneer jij dat aangeeft. Altijd klein beginnen en het niet te snel te moeilijk maken. Deze methodes zijn geen snelle oplossing maar zorgen wel dat je hond op de lange termijn beter hanteerbaar is.
Ik kan haar gemakkelijker commando's laten volgen door met een bal te gooien in de tuin dan met de flirtpole. Met de bal leer ik haar wachten, en dat begint te lukken. Maar met die flirtpole geraakt ze door het dolle heen, van zodra die in de lucht zwiept is ze niet meer te houden. Even goed alle energie eruit gooien werkt hier dus wel mee, zelfbeheersing (wachten) minder, wel laat ze onmiddellijk 'los', dat gaat heel goed tegenwoordig, ook met die flirtpole.
Ik overwoog de flirtpole mee te nemen op wandeling om haar af te leiden bij haar 'hapaanvallen'. Ik probeerde het eerder met een bijtworst, maar daar werd ze gewoon nog meer opgewonden van tot ze ineens toch niet meer voor die worst ging, maar voor mijn armen. Da's een ander probleem natuurlijk en een beetje off topic, ik vroeg me alleen af of zo'n flirtpole niet vreselijk onhandig is om je hond aangelijnd mee in het gelid te houden.
Ik bevestigde de bijtworst trouwens ook eens aan de riem, met het idee dat ze dit kon gebruiken als ze haar stress moest afreageren. Alleen zat ze toen de hele wandeling, van het begin tot het einde aan dat ding te trekken, daar viel echt niet mee te wandelen.
Maar goed, alle suggesties om af te leiden blijven voor mij ook welkom. Ongeacht of het nu is om honden of blaadjes te negeren of om die stress/frustratie-aanvallen af te weren.
Hier heb ik gelukkig een hond die totaal geen aandacht aan de rondvliegende blaadjes schenkt. Maar dat wil niet zeggen dat een serieuze ruk iets niet herkenbaar is, hè!
Voor mij zijn dan schock-demper en korthouder, waarover Iglo al geschreven heeft, altijd twee musthaves met een puberende / jonge hond geweest. Ik zou niet zonder kunnen met mijn 30 kg spierbundeltje. Maar ook voor je hond is het gezonder want de klap wordt gedeeltelijk geabsorbeerd van zijn nek / rug.
Maar het is ook wat Hannah zegt. Hier zijn "stop" en "wacht" twee belangrijkste commando's. Ik heb ze ook als eerste met mijn hond geoefend en hij weet dat als ik het zeg dan is het echt menens.
Wat veel drive heeft jouw hond, van begin tot eind aan dat ding blijven trekken. Ik vind dat stiekem echt de leukste honden. Kan je echt alles mee zodra het een beetje stuurbaar wordt.
Ik denk dat bal en flirtpole vaak goed werken om hetzelfde principe, je leert ze controle te houden in een hele opwindende situatie. Het is maar net wat beter bij je hond past natuurlijk. Sommige honden vinden beide niks aan, maar goed dat zijn vaak sowieso niet de honden die impulstraining nodig hebben.
En jij bent echt een spons qua informatie hè, uit elk topic zie ik jou wel wat oppikken Goed bezig hoor.
Wat betreft afleiden/focus/ frustratie-aanvallen afweren denk ik dat het goed is om te beseffen dat het gaat om 3 verschillende domeinen.
Afleiden werkt denk ik alleen om een situatie te managen, bijvoorbeeld je komt zo dichtbij een andere hond dat je weet dat je eigen hond gaat flippen. Dan kun je best wat voor de neus houden. Maar verder denk ik dat afleiden niet veel toegevoegde waarde heeft in het leerproces. Ik denk zelfs dat het soms voor extra onrust kan zorgen omdat je je hond een stukje overzicht ontneemt.
Focus is een kwestie van trainen: impulsbeheersing, leuker zijn dan de omgeving. Het is ook een stukje aanleg, hoe mensgericht is een hond? Het voelt misschien niet zo, maar juist met een hond die zo kneiterveel drive heeft als de jouwe, kun je een goede focus bereiken.
Frustratie-aanvallen afweren heeft meer met een ingebouwde rust te maken en moet je (denk ik persoonlijk) los zien van afleiden en focus. Je kan wel speelgoed en snoepjes aanbieden, maar die frustratie zit er dan nog steeds, al wordt het nu afgereageerd op dat speeltje. Leuk als management, maar niet om iets van te leren. Ik denk dat kalm zijn te maken heeft met: Weet de hond wat je verwacht? Ben je zelf duidelijk en evenwichtig? Is de hond voldaan in zijn behoeftes? Is er genoeg structuur? Heeft de hond zelfvertrouwen? Heeft de hond de mogelijkheid zich terug te trekken? Het is veel meer een gevoelsmatig iets. En soms is er gewoon groei nodig.
Dit zijn natuurlijk mijn gedachtespinsels en misschien denkt iemand hier totaal anders over.
Ik liep met lange gevlochten flostouwen in mijn zak toen de herder jong was. Later ballen met touwtjes. Speel aan de lijn of aan mij werkte en werkt ook met huidige honden niet, die blijven klooien tot ze die speel hebben... dat mist dan weer het effect om in te zetten als het nodig is.
Idem dat ik bij voerbeloning 1 hond moet "leren" dat ze alleen wat krijgt als ze wat goeds heeft gedaan als ik iets vraag. Niet continue naast me lopen als een paradepaard omdat ze dan denkt iets te krijgen, of dat even benadrukken door tegen mijn jaszak waar de snoep zit met de neus te duwen..
Verder dingen aanleren, heel kort en heel dichtbij als je oefent. Vandeweek dacht ik dat Glory wel zover was om af te blijven als ik ging bewegen. Ging tot zekere hoogte goed.. toen ik ging dansen was ik een stap te ver gegaan.
Geen man overboord, oefening opnieuw, ik moest minder raar doen en daarna wat sneller terug om te belonen.
Heb de flirt pole binnen. Hij vind 'm ronduit geweldig. Ik laat hem zitten laat het uiteinde op de grond liggen, laat hem wachten tot ik zeg " ga maar " En dan vliegt ie erachteraan. Wanneer hij m heeft gevangen, zeg ik goed zo of iets in die trant. Stop met zwaaien. Dan pak ik eerst een brokje zeg kijk eens. en wacht tot hij dat doet en hij krijgt z'n snoepje, dan laat ik hem weer zitten en wachten tot de volgende ronde. Hij vind het echt een top speeltje dus we gaan dit elke dag even doen waar ik alleen ben met m. Geen aanleiding van andere honden of mensen en dan hoop ik uiteindelijk dat als hij achter de blaadjes aan vliegt en ik zeg kijk eens dat ie dan zowaar naar mij lijkt ipv naar de blaadjes.
Gelukkig weer even normaal kunnen wandelen met m, geoefende ( lees gespeeld ) met flirt pole en hij vind m super. Hij kan op normale wandelingen wachten, zitten, kijk, en stoep kent hij ook. Alleen met die rotwind verdomd ie het. Weer blijven oefenen en volhouden en idd kort houden. Maar hoe kort ik m ook heb hij ziet blad en gaat gerust voor m'n voeten de hoek om. Ik hoop dat het kwartje op een gegeven moment valt. Gisteren probeerde hij m'n dochter ( 15 jaar 45 kilo ) als vlieger te gebruiken op het grasveld toen we verder wilden wandelen. En hij hoorde iets ritselen. Er was geen weg en geen andere mensen en dieren. Dus riep haar toe " laat de riem vallen. " Daar schrok hij zo van dan ie spontaan in de rem ging en toch even kwam kijken bij haar. Dat geeft me goede hoop. En achteraf hadden we een goeie lachbui.
Voor hem hadden we een shi tzu die woog niks. Voor haar hadden we een flexlijn. Dat was top. Ging ze te snel liet ik het knopje ratelen en dan stond ze stil. Ze wist precies hoever ze kon gaan aan dat ding. Met koda durf ik dit nog niet. Ben bang dat hij de hele lijn er gewoon uittrekt. Bij normale wandelingen heeft ie een top focus hij kijkt me aan en hij wacht op me. Daarom is het zo frustrerend dat mensen op straat dan standaard zeggen. "Hij is wel heel rustig hoor voor een jonge hond " en dan heb je nog de " Wat luistert hij al goed zeg, hij is wel heel goed opgevoed ". Ik weet dat het een compliment is maar ze geloven me niet dat hij echt niet altijd luistert en af en toe gewoon poep in z'n oren heeft. Dat vind ik lastig. Hij kent de commando's wachten en zitten en blijf etc. Alleen zijn ze bij wind per direct vergeten.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?