Mijn jonge reu Sybe, 20 maart wordt hij 2 jaar. Heeft opeens de neiging om met name jongere honden te berijden. Hij leeft samen met een teef van 8 jaar. Wekelijks gaat de hond van m'n dochter mee lopen, bijna 1 jaar. Bij de hond van m'n dochter probeert hij niet te rijden niet. Het gebeurt enkel bij onbekende jonge honden.
En je vraag is?
Hoe los ik dit op? Hij is eigenlijk heel sociaal en wil hem eigenlijk niet castreren
Ik zou hem aan de lijn houden. Doet hij het tijdens spel dan het spel staken en door.
Is er iets gebeurd waardoor hij onzeker is geworden?
Hij loopt dagelijks 1,5 uur samen met m'n andere hond, teefje, los in het bos. Hij is eigenlijk heel onderdanig daarom verbaasd me dit gedrag. Is eigenlijk pas sinds een paar weken... En enkel bij honden die jonger zijn dan hijzelf. Maakt niet uit of het dan een reutje of teefje is
Castratie gaat het niet oplossen.
Waarschijnlijk komt het door spanning bij ontmoetingen met vreemde honden, dat zou kunnen verklaren waarom hij het alleen doet bij vreemde honden.
Doet hij het bij reuen, teven of beide?
Sommige/veel gecastreerde reuen ruiken erg lekker voor niet gecastreerde reuen wat ook dit gedrag kan uitlokken.
Mijn teef bv heeft een hele grote hekel aan gecastreerde reuen.
Hoe dan ook is het ongewenst gedrag en ik zou het gedrag om gaan buigen.
Begin met je hond alleen los te laten met een lange lijn en leer hem andere honden negeren dmv afleidenet voer, heb je een rustige, sociale hond, dan kan hij best even snuffelenaar alleen als jij er vlak naast staat, en gewoon maar 2 sec. dan weer doorlopen.
Zie je dat je hond wil gaan rijden dan zeg je op een leuke manier dat hij moet meekomen en als hij dat direct doet dan beloon je dat met iets lekkers. Komt hij niet direct, dan pak je de lijn vast en neem je hem zo mee, als hij aandacht voor jou heeft dan beloon je hem alsnog met iets lekkers.
Let wel op met meetrekken dat je het niet doet als er spanning is tussen de honden, want dan kan het de trigger zijn tot een gevecht.
Mooiste is als je zorgt dat je zijn gedrag ten alle tijden voor bent en optijd zn aandacht hebt.
Op deze manier leer je hem dat hij best mag snuffelen aan een andere hond maar dat hij als hij de andere hond spannend vind, ipv te kiezen voor rijden, ook al ervoor, kan kiezen om door te lopen en zo de spanning te vermelden.
Het is aan jou als baas, te zien bij welke honden jouw hond spanning opbouwd nog voor hij gaat rijden, en dit dus voor te zijn dmv afleiden en doorlopen.
Houd ook in je achterhoofd dat honden gewoon niet alle honden leuk vinden en contact leuk is als het leuk is voor beide en anders is geen contact veel beter.
De meeste honden hebben helemaal geen behoefte aan contact met vreemde honden.
Ah, dus overscheeuwgedrag...
hij voelt zich onzeker en door het zogenaamd domineren van een jongere lees, nog onzekere hond dan hij is, voelt hij zich zelfzeker.
Ik zou dan zeker gewoon weghouden bij jongere honden, en hem dan even aanlijnen en afleiden.
En in de tussentijd werken aan zijn zelfvertrouwen.
Hij doet het bij zowel reuen als teefjes, maar dus enkel die jonger zijn. Bij een volwassen reu of teef haalt hij het niet in z'n hoofd. Hij is bij volwassen reuen en teefjes juist heel onderdanig.
Het is moeilijk in te schatten hoe oud een hond is. Loop meestal laarzen paden waar we weinig andere honden tegenkomen.
Loop 3x per week met een vriendin die een volwassen Dalmaat en een labrador heeft. Nóóit problemen. Zijn dus echt de jongere honden. Hij luistert goed en ik haal hem dan ook direct weg.
Vindt het voor die andere honden niet fijn
Het lijkt inderdaad op overschreeuwen...
Wanneer ik hem terug roep probeert hij mij te pleasen. Zit absoluut geen kwaad bij.
Is alleen dat er gelijk geroepen wordt dat hij maar gecastreerd moet worden...
Tja de meeste mensen snappen nou eenmaal maar zelde wat de beweegredenen zijn voor een hond om bepaald gedrag te vertonen.
Ik zou iniedergeval voorkomen dat hij dit gedrag vertoont.
Dus geen kans geven om te doen. Niet boos worden als hij het wel doet, want dat brengt nog meer spanning.
Als hij wel de kans ziet om het te doen dan zonder emotie en commando's pak je hem vast en neem je hem mee.
En vooral gewoon zorgen dat het nooit meer kan gebeuren.
Meestal is het een periode van onzekerheid die ze doormaken maar wel iets wat je moet voorkomen om te stoppen. dus het gedrag te doorbreken en zorg dat hij een alternatief heeft. Leer hem dat als er een hond aan komt dat hij bij jou iets lekkers krijgt.
Dan loop je samen langs die hond en als je voorbij bent geef je hem iets lekkers of een speeltje als beloning.
Als het mijn hond was geweest zou ik hem pas kennis laten maken de andere hond als ik zie of die hond onder de categorie valt van die hij met rust laat. En dan dus ook eerst langs lopen, belonen voor negeren en dan pas de keuze maken of hij wel of geen contact mag maken met die hond.
Niet eerst laten rijden en dan weghalen, daar leert hij niets van behalve dat je kans hebt dat het gedrag gaat inslijten. En dat de spanningeer enger word omdat hij echt wel aanvoelt dat jij en de eigenaar van de andere hond het niet leuk vinden.
Probleem is dat het bos een losloopgebied gebied is.... Ook mijn honden lopen los. Beiden heel sociaal. Met het overgrote deel ontaard het in een renspelletje.
Hij heeft dit loslopen echt nodig om z'n energie kwijt te raken. Aangelijnd lopen is geen optie.
Kan hem wel trickeren met z'n bal. Ga dat wel proberen
Zo te horen komt dit vaker voor. Hij kan inderdaad heel onzeker zijn. Dan kan dit gedrag inderdaad een gevolg hiervan zijn. Bij volwassen honden loopt hij liever een stukje om wanneer hij een dominante houding ziet. Gaat ook gelijk op z'n rug liggen.
Hopelijk is dit een fase die vanzelf over gaat
Rijgedrag kan zeker verminderen hoor na castratie. We deden het om een andere reden maar het rijden was na de castratie ook meteen over!
Ik zou m corrigeren…. Gwn bij je halen en gwn streng laten liggen tot hij rustig is en dan weer proberen? zegmaar time out?? Of je kan aan de lijn en doorlopen??
Ik zelf kan heel streng zijn en meneer Weet dat ie t niet mag…. Maar soms toch grens op zoeken die 2 jarige puber hahaa
Heb nu een bal bij me. Daar is hij helemaal gek van. Kan hem hiermee afleiden. Hopelijk gaat dit gedrag naarmate hij ouder is over
Kennelijk vindt hij spelen met andere honden toch niet zo geweldig, anders zou hij niet gaan rijden, en het is voor andere honden ook niet leuk. Dus ik zou hem aanlijnen als er andere honden aan komen en daarna weer loslaten. Kan hij toch zijn energie kwijt zonder op andere honden te rijden.
Als het wel blijft aanhouden dan kan castratie nog een optie zijn. Die van ons hield er meteen mee op na geholpen te zijn.
Wanneer het verergert is castratie een optie. Maar nogmaals hij probeert het niet bij volwassen honden. Of dit nou teven of reuen zijn. Het zijn elke keer jongere honden.
In een reactie werd gewezen op onzekerheid. Dit zou heel goed kunnen. Hij gaat bij volwassen honden altijd eerst op z'n rug liggen en reageert de andere hond leuk dan is het spelen. Anders druipt hij af...
Dit is wel heel makkelijk.
Castratie is geen klein iets.
Zeker bij een reu kan Castratie voor gezondheidsproblemen zorgen.
De kans op botkanker neemt met 40% toe, bespiering neemt af wat ook voor problemen bij het ouder worden zorgt zeker bij grotere honden, en omdat de pezen en banden zwakker zijn bij gecastreerde reuen neemt de kans op gescheurde kruisbanden heel erg toe.
En zo zijn er nog meer gezondheid nadelen.
Dan komt het metale stukje er nog bij, reuen die hun leven lang lastig worden gevallen door andere honden omdat ze ineens na Castratie anders/lekker gaan ruiken.
Mijn eigen teven bv. accepteren geen gecastreerde reu in de buurt, intacte reuen vonden ze wel altijd leuk. Dat is niet voor niets.
Onzekere reuen worden in de meeste gevallen nog meer onzeker. enz enz..
Dan, waarom zou je überhaupt je hond zn karakter en zn persoonlijkheid weg laten nemen als je met training alles kan oplossen.
Dan nog niet eens gesproken over de risico's die de castratie/operatie op zich met zich mee brengt.
Zeker een hond die midden in de puberteit zit en op de piek van zn hormonen zit wat alleen maar minder word.
9 op de 10 reuen zijn zonder training van dit gedrag af na deze hormoonpiek. En zijn 3 a 4 jaar zonder training weer als hoe ze ervoor waren. Laat staan wat je kunt bereiken met training.
Is een hond nou met 5 jaar nog steeds zo obsessief bezig met rijden en hormonaal zo erg dat hij er zelf ook veel last van heeft ondanks training. Dan vind ik het nog een heel ander verhaal en kan je evt aan castreren denken.
Maar zeker als het, net zoals in dit geval, zeer waarschijnlijk totaal niets te maken heeft met hormonen maar juist met onzekerheid dan is alleen dat al rede genoeg om het niet te doen.
Ik zeg ook niet dat je dit zomaar even moet doen. Bij ons het is om medische reden gedaan maar toen was ook het rijgedrag meteen over. Ik gaf het alleen aan omdat er over mogelijke castratie werd gesproken. Meer niet.
Het Klinkt meer of die andere hondjes toch te spannend vind en daarom gaat rijden. Rijden is niet altijd hormonaal. Mijn hond is ook gecastreerd (tegen mijn weten in gedaan) en rijd nog steeds als het heeeeeeeeel spannend wordt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?