Ik kom zelf vooral vaker loslopende honden tegen in parken. Is wel aanlijngebied , maar weerhoudt sommige eigenaren niet om ze even los te gooien ivm weinig verkeer en ruimte. Hetzelfde geldt voor het bos. Ik vermoed dat Michelle dat soort plekken ook bedoeld.
Ik loop zelf veel door woonwijken en kom dan ook vooral in mijn eigen buurt dezelfde honden tegen. Als ik een loslopende hond aan zie komen, til ik liz op. Het venijn zit m meer in die enkele die onverwacht uit een zijstraat of pad komt rennen. Op dat soort plekken ben ik ook continue de omgeving aan het "scannen".
Ik begrijp ook niet wat er zo moeilijk aan is om je hond gewoon aan te lijnen in aanlijngebied.
Zelf hebben wij nu een Bordeaux dog, hiervoor jack russels. Ik heb dus aan beide kanten gestaan: met de grote, ‘enge’ hond en met de kleine druktemaker.
Zelf vind ik ‘pittbulls’ nog wel een ander verhaal, omdat iedereen links en rechts die beesten fokt. Je weet dus nooit of het een goedgefokte hond is en of de bazen normaal zijn… net als met chihuahua’s bv. Daarbij vind ik het feit dat die hond losloopt in een woonwijk al een teken wat voor soort mensen het zijn…
Qua optillen, tsja, optillen zelf is niet ideaal maar soms wel nodig. Heb ik zelf ook wel eens gedaan (maar dan ook wel omdat onze demente jack russel niks meer moest weten van andere honden). Ik zou heel erg oppassen met de riem, aangezien teckels zo kwetsbaar zijn. Ik weet niet hoe de pittbull op je af komt? En wat hij doet als hij bij je is? Is het dan gewoon kwispelend snuffelen of een strakke staart & lichaamstaal? Dat zou voor mij mijn reactie heel erg bepalen.
Ik bedoel ermee dat als je in losloopgebied loopt dat als je vraagt of ze hun hond bij zich willen houden veel vaker op een discussie uitloopt of op een "nee want dit is losloopgebied" dan wanneer je in een aankijngebied loopt.
Ik kom voor mn werk zelf in verschillende aanlijngebieden door heel Nederland.
Omdat ik vaak pas smiddags moet beginnen met werken ga ik ervoor dus een paar lopen met mijn honden.
En eigenlijk kom ik echt maar zelde loslopende honden tegen in aanlijngebied.
En als ik ze al tegenkom dan worden ze zonder wat te vragen aangelijnd.
Nou loop ik met 6 mechelse herders mischien dat dat ook scheelt?
In aanlijngebied heb ik dus wel dat er honden op mijn aangelijnde herders af komen rennen.
Dan brul ik dat het niet goed gaat en ze heel snel hun hond bij mij vandaan moeten halen.
Gaan ze in discussie loop ik gewoon door kunnen ze mooi achter hun hond aan blijven rennen.
Is de hond verveld dan krijg ie een trap of als ik merk dat mijn honden het willen gaan oplossen en het risico op een gevecht dan te groot is, dan gooi een van mijn dames los die geen gaten maakt maar wel een pluk vacht zal trekken tijdens een hele flinke correctie.
Maar nogmaals ik loop dus altijd vroeg in de middag en kom zelfs met lekker weer, bijna niemand tegen, laat staan mensen met honden of honden los.
Ik ga wel express niet in het weekend wandelen.
En tijdens schoolvakanties ga ik naar meer afgelegen niet toeristische plekken.
Ik begrijp heel goed dat mensen soms hun hondje optillen in het losloopgebied of als men bang is voor een loslopende hond.
Maar wat wel vervelend is in het losloopgebied als men zo een klein hondje optilt en dat die dan tekeer gaat naar andere honden vanuit de armen van de baas.
Heb al eens gezien dat een hond zich omdraaide en daar heel naar op reageerde.
Dit is idd waarom ik optillen als het kan probeer te voorkomen en bijna nooit doe. Een keer genoodzaakt de ‘irritante’ hond tegen te moeten houden met mijn knie. Abel kroop in mijn nek, zo bang. Maakte het alleen maar nog erger, alleen had ik geen keus die hond wist van geen ophouden en Abel was nog jong en geen partij. Gelukkig maar 1x meegemaakt maar daar zelf ook van geleerd. Hoewel ik snap dat je een kleintje optilt, en ik het heel soms ook nog wel eens doe ter bescherming. Draai me dan resoluut om en loop weg van dat waar ik hem dan tegen wil beschermen.
Ik vond jouw artikel echt heel leuk!
Had eig. Vooral top 7 niet zo verwacht! Dog the bordeaux met grote bijtkracht? Dat wist ik echt niet…. Ik vond ze altijd zo lief en schattig uit zien… ook worden ze beschreven met en prima karakter…. en had duss NOOIT verwacht dat die flinke bijtkracht zouden hebben! Weer iets geleerds! :D
ja daar heb je helemaal gelijk in dat het optillen juist een trigger was tot bijten
Toch in deze situatie was het de meest logische keus, de hond liep tussen allerlei drukte wild rond te rennen en kreeg ineens de jack russel in de gaten en stormde daar op af. De eigenaresse niet iemand met veilige opvoedingsmethoden, waardoor de hond altijd al hoog in spanning zat als je hem tegenkwam.
Over laatst aan het wandelen met mijn drie kleintjes. Passeerden aan een openstaande garage, waar een man zijn auto aan het kuisen was. Komt me daar een cocker spaniel afgestormd (hoorde eerst gegrom en vervolgens een indringend geblaf, gevolgd door meer gegrom. Draai ik me om en zie die hond, met al zijn haar recht en erg obtblote tanden, op mijn honden (die aan de lijn zaten) afstormen. Het was me meer dan duidelijk wat die hond van plan was. Maar, daar sta je dan, met 3 honden aan de lijn, optillen kan niet e. Dus alle drie achter me 'getrokken' en me pal tussen hen en de aanstormende hond geplaatst. Groot maken hielp nauwelijks (ja de hond verminderde een beetje vaart, maar verder). Uiteindelijk kon ik niet anders dan de hond een schop te geven (ik weet het, maar had niet bepaald een andere optie). Allemaal in een paar seconden van begin tot einde. Moet je niet denke dat die man ook maar enigzins reageerde. Pas toen hij zijn hond hoorde janken en afdruipen, kwam hij met een slap 'sorry' excuus. Soms kun je niet anders dan reageren, aan de lijn optillen, of de andere hond 'pijn' doen. De rest van de wandeling was ik aan het bibberen, mijn honden leken niet geschrokken (wss omdat ik ertussen kwam?)
Ik begrijp je nu beter, alleen verschilt dit nog steeds heel erg per gebied en ligt het inderdaad ook aan wat voor soort honden je hebt. In losloopgebied bij mij in de buurt moet je niet mensen gaan vragen hun hond bij zich te houden want dan krijg je sowieso flinke ruzie, maar in aanlijngebied moet je ook heel voorzichtig zijn. De meeste worden dan namelijk ook boos en weigeren het te doen. Het enige wat wel hielp is zelf heel paniekerig gaan doen en dingen roepen zoals 'dit gaat helemaal fout' en 'mijn hond gaat gaten in jouw hond bijten', maar dat doe ik natuurlijk liever niet. Mensen zijn anders voor Penny gewoon niet bang, als ik zeg dat Penny niet vriendelijk is lachen ze en zeggen ze dat Penny hun hond maar weg moet snauwen. Diezelfde mensen zie ik hun hond wel meteen aanlijnen als de andere hond groot of indrukwekkend is...
Verder doe ik zo te lezen al heel veel hetzelfde. Ik loop meestal vanaf 10 of 11 uur, bijna altijd door aanlijngebied en loop inderdaad ook door bij honden die volgen. Alleen los gooien kan ik niet want dan is Penny nog steeds een stuk minder sociaal dan aan de riem (gisteren deed ik het wel en toen heeft ze een hond op een niet zo'n gezellige manier alle hoeken van het veld laten zien, die hond had gelukkig de tijd van zijn leven).
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?