Hallo,
2 weken geleden hebben wij onze Duitse herder laten testen op HD en ED. Dit was gelukkig met goed resultaat. Het enige nadeel momenteel is het volgende: voor de foto's hebben ze hem niet in slaap gedaan. Dit deden ze volgens hen enkel bij agressieve honden. Met 3 hebben ze hem moeten leggen op de tafel voor de foto's. Nu merken we echter dat hij sindsdien schrik heeft voor vreemden. Dit merken we vooral op de hondenschool. De lesgever komt na een bepaalde oefening steeds zijn hand laten ruiken. Hij deinst hier nu voor terug. Iemand tips om hier met om te gaan?
Blijf bij je dierenarts, legt niet aan hun, geloof me. Geen dierenarts vind het leuk om gebeten te worden. Dat ie aan vreemde niet kan wennen? Zou heel misschien aan jou kunnen liggen, denk daar maar eens diep over na.
Ik twijfel helemaal niet aan de dierenarts. Onze hond hebben ze juist niet in slaap gedaan omdat hij braaf was en niet beet....
Hij had voor de foto's helemaal ging schrik van vreemden dus iets zal er toch daar zijn misgelopen. Ik ben ook niet boos op de dierenarts, het is nu eenmaal zo. Ik vraag enkel tips om men hond terug zelfvertrouwen te geven op dit gebied. Rare reactie dat je geeft zeg...
Wat zonde, daarom ben ik erg makkelijk met roesjes en in slaap doen. Zeker bij HD en ED foto's komt er toch wel een hoop getrek aan te pas en heb ik ze graag volledig in slaap.
Ik zou het gedrag negeren, in de zin van niet te pushen dat hij moet contact maken, maar afspreken met bekende mensen (voor jou) die verstand hebben van een hond en het contact van jouw hond zijn kant laten komen, indien mogelijk koekjes laten geven of een balspelletje doen of dergelijk.
Dit is jammer, je bent er niet bij geweest. Er is misschien toch wel iets voorgevallen maar dat is niet zeker. Wat ik altijd deed bij de dierenarts voordat hij vaccineerde of foto's moest maken eerst ongeveer dertig seconden de z.g. T-Touches doen en tegelijkertijd heel rustig toespreken. T-Touches zijn ontspannings oefeningen. Het resultaat was dat de DA rustig kon vaccineren en dat ik haar bij de DA onder het röntgenapparaat in allerlei houdingen kon leggen en bleef liggen. Het komt uit de paardenwereld en is verder voor honden uitgewerkt door Linda Tellington-Jones. Google er maar eens op. Het werkt prima.
Wat is dit nu weer voor een rare reactie...?
HD foto's bij een wakkere hond zijn pijnlijk. Dit komt omdat de heup ingedraaid moet worden en de poten volledig gestrekt. De ellebogen zijn niet zozeer pijnlijk, maar is vooral behoorlijk precisiewerk en geduw en getrek dit juist op de foto te krijgen. Dit zijn dan ook genoeg redenen een roesje te geven en het meerendeel van de dierenartsen doet dit dan ook niet zonder roesje voor het comfort van de hond.
Dat gezegd hebbende beschuldig ik je dierenarts niet van ondeugdelijk handelen, hoor! Maar ik snap je hond. Je hond heeft minstens 5 röntgenfoto's doorstaan omringd door vreemde mensen die aan het stonden te trekken om hem in een positie te krijgen waarbij de heupfoto sowieso oncomfortabel was. Dit geeft een associatie. Soms alleen met de Dierenartsenpraktijk, maar bij jouw hond is duidelijk de link gelegd met vreemde mensen.
Ik zou dit trainen door eerst even rust te pakken van vreemde mensen. Dwing je hond niet contact te maken als hij bang is. Hij is veilig bij jou. Als hij daar vertrouwen in heeft, langzaam aan vreemde mensen weer opzoeken. Laat ze vooral eens een positieve associatie geven door een koekje. Daarnaast zou ik je adviseren af en toe eens de dierenkliniek binnen te lopen voor een koekje en een aai, zodat ook die associatie wordt overstemd door iets positiefs.
In mijn ervaring komt dit gedrag wel goed als je ermee aan de slag gaat, maar het zal even tijd kosten!
De dierenarts heeft er zeker wel aan bijgedragen dat de hond nu een vervelende associatie heeft. Dat betekent niet direct dat hij fout gehandeld heeft, maar wel dat het een gevolg heeft voor de hond. Je reactie slaat dan ook kant noch wal.
Het is meer dan logisch dat honden vervelende associaties krijgen door vervelende handelingen die ook nog eens uitgevoerd worden door vreemde mensen.. hoe vaak ik niet op de praktijk tegen mensen zeg "kom graag nog eens langs voor alleen een koekje en een knuffel" nadat honden in de wachtkamer staan bij te komen van een handeling die pijn gedaan heeft of stress gegeven heeft. En ja, we handelen absoluut hond vriendelijk (!), maar wij zijn natuurlijk geen leuke associatie en we kunnen niet verwachten van onze honden dat ze dat zo vergeten zijn!
Dus nee, voor de duidelijkheid, ik vind je reactie zeer vreemd.
Je blijft amok zoek uh? Je kunt ook gewoon in keertje meelezen in wat wel en niet te doen, als je dan toch in opleiding bent....
Over welke opleiding heb jij het?
Feit is dat de hond van TS een nare ervaring heeft gehad bij de dierenarts en nu teruggetrokken reageert op vreemden. En dan zeg jij dat TS eens heel diep na moet denken over dat het aan haarzelf ligt. Je reactie slaat echt nergens op.
Dat kan niet, elke levend wezen heeft een terug getrokken reactie op de dokter visite. Je moet ook een beetje wennen aan het feit dat je het niet altijd goed doet Hannah. Anders moet je het gewoon niet doen en wat anders zoeken
Voor de topic starterrrrr, nogmaals? Maak die 15m waard voor je geld en durf te vragen. Vooral de voeding, niet nodig als je hond niks heeft.
On topic.
Vervelend Lotte, het is heel naar als je hond zo'n slechte ervaring heeft gehad. Ik denk dat je nu het beste kunt werken aan het zelfvertrouwen van je hond. Niet laten aaien door iedereen, laten merken dat mensen niet altijd iets van je hond willen. Dan weer rustig opbouwen met behulp van mensen die je hond goed kent, niet meteen naar de kop bewegen enz. En dan toch eens terug naar de DA om positieve ervaringen op te doen. Even in de wachtkamer zitten is al genoeg. Wel fijn dat de HD en ED uitslagen goed waren, om het toch even positief te houden.
Ik weet echt niet waar je het over hebt, Anouk. Volgens mij zit je een heel ander topic te lezen.
@topicstarter: sorry voor deze discussie. Ligt niet aan jou.
Zonde zeg! Mijn dierenarts zei meteen al dat een roesje véél vriendelijker was met het maken van foto's. Gezien de hond anders toch in een zeer nare positie gehouden moet worden. En toen ik zag hoe ver de poten naar achter getrokken werden, was ik er blij om dat ze er niks van mee kreeg.
Niet gek dat je hond hier een vervelende associatie aan heeft over gehouden. Dit is zeker mogelijk, ook na 1 dierenarts bezoek. Ik zou er alleen niet zo'n ding van maken. Waarschijnlijk gaat je hond na een tijdje inzien dat er niets is om zich zorgen over te maken wat vreemde mensen betreft. Hoe oud is je hond nu? Mijn honden waren beide als jong hond heel vrolijk naar vreemden, maar hoe ouders ze weden, hoe minder ze er eigenlijk van willen weten. Ze zijn totaal niet agressief naar mensen, maar er is ook totaal geen interesse meer naar ze.
Waar Anouk het over heeft? Géén idee. Ik denk dat zij een beetje in de war is met een ander topic. Ik heb TS niet over voer zien schrijven haha.
Hier ook altijd het advies gekregen om een roesje te doen bij heupfoto’s gezien de houding waarin ze moeten liggen. Zelf een hond die van nature al terughoudend is naar vreemden dus dierenarts is hier ook een ding. Hier helpt het om om alle rustig aan te pakken. De dierenarts neemt hier ook altijd even de tijd om hem rustig te laten snuffelen en wennen. We lopen ook afentoe binnen om alleen even te wegen en een koekje te scoren. Dus het is niet altijd vervelend als we daar zijn,
In het algemeen laat ik hem op zijn eigen tempo contact te laten maken met mensen, of niet, als hij daar voor kiest. Ik push hem nooit. Ik wil hem niet in de situatie zetten dat hij moet grommen voor meer afstand. Op de hondenschool zagen we dit gedrag al vrij jong. Dus daar vooral geleerd dat als mensen op ons af komen hij ze negeert en ik zeg altijd dat ze hem niet zomaar moeten aaien. Maar het wordt wel beter. Juist omdat hij de ruimte heeft gekregen zijn vreemde mensen minder eng. Meestal negeert hij ze straal en soms is het opeens wel liefde op het eerste gezicht en krijgt iemand een knuffel. Vaak juist mensen die zelf rustig zijn.
Ik laat al mijn honden zonder roesje rontgen en nooit problemen gehad.
Ik ben altijd zelf samen met de dierenarts de genen die de foto's maakt. Ik hou aan de voorkant de hond in positie en de dierenarts de achterkant.
Ik laat ong. 8 honden per jaar rontgen en gelukkig nog nooit gehad dat ze erna anders reageerde op de dierenarts of andere mensen.
Helaas nu 3x met roesje gedaan en 1 hond die er helemaal niet uitkwam, en een hond die een hersenbeschadiging had opgelopen wat te verwijten was aan dat roesje en iedere narcose, ook een roesje dus, is een aanslag op het lijf dus voor mij geen roesjes als het niet perse hoeft.
Ik zou zijn gedrag negeren en echt 0 aandacht aan geven. Andere mensen geen contact laten zoeken met hem, laat hem eerst even weer vertouwen terug krijgen in mensen door te leren dat ze niets van hem willen.
Die oefening op de hondenschool met aan de hand laten ruiken even niet meer doen, geen de leeraar zn lievelingseten en laat die aan hem geven zonder dat hij je hond aankijkt.
Als je hond op een gegeven moment zonder enige twijfel en terughoudendheid dat voer aanpakt dan kan hij een stap erbij doen door eerst een sec laten ruiken en dan voeren en dan uitbouwen.
Pas als het op de hondenschool goed gaat dan kan je mensen opzoeken die hij goed kent en altijd fijn vond om door geaaid te worden.
Gaat dit ook allemaal goed laat dan vreemde op straat een voertje aanbieden.
Let bij alles heel goed op zn lichaamstaal, is hij terughoudend dan ben je een stapje te snel gegaan
Ja Michelle, zeker bij een oude hond geen roesjes. Ze moeten vertrouwen in je hebben en daar draait het om. Dan kun je alles met ze. Dan het loden schort om en eventueel handschoenen aan van wege de straling.
Knap! Ik mocht er ook bij blijven en het is best een ingewikkelde hoek waarbij ze de officiële foto's moeten maken met de heup volledig gedraaid naar achteren en dan doodstil. En je kan ze maar nauwelijks vasthouden. Denk toch echt dat het merendeel van de honden gaat spartelen. Heb hier gelukkig nooit problemen gehad met roesjes. Maar het ook alleen bij jonge gezonde honden gedaan.
Met een goede DA en dito assistente is het echt wel goed te doen hoor zonder roesje.
Ons vorige teefje poepte bagger voor de DA, onze vorige reu vond de DA erg gezellig en liet ook met gemak alles toe.
Je kan ze ook prima vasthouden. Teefje is echt niet nog banger geworden en de reu heeft er ook niets van gemaakt of aan overgehouden.
Daarentegen vind ik het wel storend hoe er over roesjes wordt gesproken. In het geval van Michelle is het bijna ongeloofwaardig (zeg overigens niet dat je liegt ) dat er 3x een roesje is gegeven van de tientallen honden, waarvan 1 niet overleefd en 1 hersenbeschadiging aan heeft overgehouden.
Op deze manier durft geen ene DA meer een roesje te geven. Natuurlijk kan je het een keer verschrikkelijk slecht treffen en dat is de grootste nachtmerrie van elke eigenaar. Hier zijn de honden op (hele) oude leeftijd nog onder narcose geweest en hebben ook roesjes gehad. Ook een hele zieke oude hond van 13 jaar met een hartkwaal, shocktoestand vanwege bloedende milt(tumor). Ze heeft er een hele tijd over gedaan om van de narcose te herstellen, maar ze is er uiteindelijk prima uitgekomen.
Maar als mensen hier lezen over roesjes, ontnemen ze hun hond straks nog de juiste zorg wegens angst voor een roesje en narcose.
Denk dat het ook aan de kwaal ligt. Ik heb voor een blessure natuurlijk ook wel zonder roesje foto's laten maken. Maar officiële HD en ED foto's vragen echt om een onnatuurlijke houding en daar draai je die van mij niet zomaar gewillig in op een behandeltafel met vreemde mensen. Met mijn jongste gelukkig geen sport of fok ambities dus laat ze deze keer ook niet maken. Want onnodig roesjes geven doe ik ook niet.
Eens met Klara, hier werden officiële foto's gemaakt ( van de rug, heupen, ellebogen, schouders en nek) en ik was blij dat ze onder narcose lag, hoe spannend ik dat ook vind (mijn ras staat er om bekend niet zo lekker te gaan op narcose) gelukkig wist de dierenarts hier van en kreeg ze zeer weinig voor haar gewicht (en toch meteen out)
Mijn hond is ontzettend bang voor de dierenarts en kan dan ook agressie vertonen. Ik kan alles met haar, de dierenarts precies niks. Ze is dan echt een slang en krijgt het áltijd voor elkaar zich uit een houdgreep te worstelen. Afgelopen zomer had ze een koudwater staart wat even gecheckt moest worden. Niet gelukt. In het begin werkte we Héél erg op rust, de dierenarts nam ook alle tijd voor haar, maar het maakte gewoon niks uit. Dus toen maar op de snelle manier zodat ze er snel weer vanaf was, maar zelfs in een houdgreep houden werkt bij haar niet.
Ze moet volgend jaar weer voor een titerbepaling, maar zelfs daarvan weet ik nu eigenlijk al dat ze hoogstwaarschijnlijk weer een roesje moet krijgen, al proberen we dat te voorkomen natuurlijk. Fijn als honden erg meehelpen, Kahlúa heeft bij beide röntgenfoto's niet onder narcose gehoeven, zij laat alles over zich heenkomen en werkt goed mee. Veel prettiger op die manier. Maar helaas is dat bij Willow dus niet het geval.
Zowel bij onze teef als bij onze reu zijn destijds rug en HD foto's gemaakt.
Het ging hier niet om officiële HD foto's. Voor onze teef zijn foto's gemaakt omdat ze serieus pijn vertoonde, dat bleek op 4 jarige leeftijd al om spondylose te gaan. De reu wilde nooit lopen, dus foto's van zo'n beetje alles. Niets loos.
Ik heb overigens bij beide de achterpoten " strak getrokken". Denk dat het voor angstige honden wel van belang is, dat de eigenaar ook een rol speelt en niet vanaf de zijkant staat te kijken.
Heb nu voor het eerst een echt angstige hond en we kwamen juist tot de conclusie dat hij het rustigst is als ik niet mee ga trekken en buigen. Hij heeft er veel meer aan als hij mij kan zien en ik geruststellend blijf praten. Als ik de neutrale blijf zelf maar. Mijn vorige hond was daar ook makkelijker in. En die bleef ook rustig op de behandel tafel. Maar als er echt paniek is os het toch een ander verhaal.
Ik ben ook niet tegen het geven van een roesje als het nodig is.
Een hond die echt zo bang is dat deze om zich heen gaat bijten, of in mijn geval dat ik een diensthond overneem van een ccollega die weg moest omdat hij mensen in het gezin flink heeft gebeten.
Dan ga ik geen risico nemen voor de hond, de dierenarts en mijzelf en gaat de hond gewoon onder narcose.
Ik heb alleen in al die jaren nog nooit meegemaakt dat een van mijn honden of door mij gefokte honden waar ik bij het rontgen was, bang is geworden van het zonder narcose rontgen.
Het blijft een belasting op het lichaam dus als het niet noodzakelijk is dan zonder.
Zal ook zeker meespelen dat ik bij de eerste twee honden die ik ooit heb laten rontgen gelijk een trauma tegen rontgen opzich heb opgelopen.
Ik fok, sport en werk met mijn honden dus heb er best een aantal die ik per jaar laat rongen.
Alle honden met 12 en 18 maanden en de gene waar ik mee fok met 7 jaar nog eens. Bij verdenking op pijn of blessure ook nog eens tussendoor.
heel weird idd, komt over als een wappie....
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?