Ik heb een cocker spaniel (reutje) die nu 8.5 maand is. In onze buurt hebben we nu al zo’n 4 honden die uitvallen naar onze hond. Geen idee waarom want onze hond is echt een goedzak en het gebeurt gewoon zelfs van meer dan 10 m afstand terwijl Yoshi de andere hond nog geen eens heeft gespot.
Het gedrag van de honden is vooral echt extreem blaffen en bij een hoorde ik ook gegrom. Een van de honden noem ik de piranha hond, die is een keer uit hun huis ontsnapt zonder riem en is ons rennend met klapperende tanden achterna gekomen……
Nu doe ik ontzettend mijn best deze honden niet tegen te komen en anders met een grote boog om ze heen te lopen maar helaas gebeurd het nog wel eens dat we elkaar tegenkomen.
Yoshi lijkt er tot nu toe geen last van te hebben maar ik vroeg mij af, kan dit soort gedrag van andere honden al effect hebben op onze hond? Bijv meer reactief worden. Ik weet dat honden door een bijtaanval kunnen veranderen maar ik weet niet hoe dat zit met blaffen?
Anderen die dit overigens herkennen?
Dat herken ik zeker. Hier is het vrijwel dagelijkse kost. Honden die uit hun plaat gaan bij het zien van mijn hond (terwijl mijn hond ze vaak nog niet eens heeft opgemerkt). Het begon rond die leeftijd (puberteit) en het is eigenlijk nooit opgehouden. Ik neem aan dat je hond een nog intacte reu is?
Ik denk niet dat het je hond negatief hoeft te beinvloeden, zolang je afstand kan bewaren en er geen daadwerkelijk contact en conflict volgt. Probeer dus te voorkomen dat een andere hond op jouw jonge reutje klapt. Daar worden ze zeker niet beter van. Alleen contact toelaten met honden die je kent en vertrouwt.
Je zal waarschijnlijk niet helemaal kunnen voorkomen dat er wel eens een aanvaring komt. Mijn hond is er gelukkig niet door terug gaan uitvallen, maar hij zal wel reageren wanneer een hond met niet zulke vriendelijke bedoelingen echt te dichtbij komt.
Ook zie je dat door het uitvallen naar jouw hond de spanning kan oplopen bij jouw hond. Zorg ervoor dat hij die spanning kwijt kan op een manier. Even laten plassen, even laten snuffelen, een speeltje meenemen waar hij even op kan bijten, etc.
En natuurlijk de lijn ontspannen houden, dat is heel belangrijk.
Het klopt wat CatnDog schrijft..
Yoshi zit nu in zijn pubertijd, zijn testosteron gehalte is 5 à 7 keer hoger dan die bij de volwassen reuen. Ze ruiken je pubertje direct, en helaas gebeurt het heel vaak dat andere reuen de jonge hond willen corrigeren of zelfs aanvallen.
Gewoon uit de buurt blijven.. Het zal verbeteren. Als je hond rond leeftijd van 1,5 jaar is, begint zijn testosteron te dalen.
Testosteronbommetjes
Ik zou het eigenlijk bij mijn hond moeten laten meten, misschien is zijn testosteronniveau nog steeds relatief hoog.
Dankjullie voor de reacties. Dan kan ik het wat beter plaatsen. Yoshi is inderdaad nog een intacte reu.
Ik merk inderdaad dat Yoshi er na veel spanning heeft, hij gaat dan veel meer trekken aan de lijn en takken eten, als hij dat doet merk ik echt dat er iets is. Misschien slim om een speeltje voortaan mee te nemen!
Helaas hebben de meeste eigenaren nog niet door dat ze hun hond weg moeten houden bij de mijne, ik heb tot nu toe ook al heel wat redenen gehoord waarom hun hond dat doet. “Ja je loopt door onze straat daarom blaft hij” tot “Oh onze hond zou vast eens een nare ervaring hebben gehad met zo’n soort hond”
Er zat nog geen sorry tussen hahah maar die gaat misschien ook niet komen.
Ik ga in ieder geval nog meer mijn best doen dit te vermijden en alleen contact te hebben met honden die we vertrouwen!
Ik ben benieuwd of het bij ons minder wordt wanneer Yoshi uit de puberteit komt.
Ik hoop voor je dat het met de tijd minder wordt, het is zeker niet altijd een pretje. Op een 'sorry' hoef je meestal niet te rekenen, want jouw hond zal altijd de schuld krijgen 'omdat het een intacte reu is'. Maar ik krijg ook wel eens opmerkingen van mensen die het heel knap vinden dat mijn hond niet terug reageert.
Het werkt wel in jouw nadeel dat je een benaderbare cocker spaniel hebt en geen zwarte herder. Die vermijden mensen toch wat liever.
Al kijkend op de telefoon wordt de hondenlijn bijna uit de handen gerukt. Ze kunnen hem nog net houden als hij als een wilde wolf tekeer gaat tegen anderen ...
Hier is maar één schuldige aan te wijzen en dat is natuurlijk niet de hond maar het eigenaartje die er als een dombo naast staat en hé-le-maal niets onderneemt
Niets doen is toestaan, dit gedrag groeit met de hond mee en wordt steeds erger
Ook is dit gedrag voor de omgeving zoals andere (jonge) honden zeer ongewenst en beïnvloed de vorming van het karakter blijvend
Dit soort besluiteloze eigenaartjes moeten een lesje in opvoeden krijgen, en niet aan een hond beginnen
Die mensen vinden het natuurlijk ook niet prettig dat hun hond zo uitvalt. Maar er wordt meestal niet veel actie ondernomen, nee.
Uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor je eigen hond en zal je die moeten beschermen.
Ik maak van dat soort situaties altijd een oefening focus op mij.
Als je hond naar de andere hond gaat staren / focussen dan kan dat zeker het gedrag van de andere hond versterken want staren/focussen is uitdagen van kom maar op dan, ook als deze hond verder niet terug blaft oid.
Dus mijn honden leer ik om de focus op mij te houden evt. door op een leuke opgewerkte manier te praten tegen mijn hond en bij jonge honden en pups door ze met een voertje mee te lokken.
Op het moment dat ik dan voorbij ben krijgen ze een voertje.
Speeltje doe ik niet in zn situatie omdat ik wil dat mijn hond leert rustig en ontspannen te blijven bij zulke honden en als hij dan leert dat ie een speeltje krijgt tijdens of na het passeren dan is de kans best groot, afhankelijk van het karakter, dat je hond de stress gaat afreageren en na een aantal herhalingen zelfs spanning gaat opbouwen als hij andere honden die uitvallen tegenkomt juist omdat hij weet dat hij straks alle spanning eruit kan gooien dmv het speeltje.
Ik heb dus een hond die zo reageert op de lijn en deze in zn bek neemt bij spannende situaties, dit bouwde zo op van een onschuldige reactie tot niet meer zonder lijn in zn bek kunnen functioneren en gaan gillen en om zich heen happen om maar iets in zn bek te proberen te hebben.
Nu krijgt hij niets meer in zn bek en de riem maf hij niet meer pakken en langzaamaan leert hij nu zelf om met de situatie om te gaan, en in heel moeilijke situaties help ik hem dmv uit de situatie te,halen met lekkere voertjes en dat werkt super goed.
Even ter verduidelijking:
In veel gevallen wordt er al uitgevallen zonder dat onze honden (die van mij of die van TS) naar de andere hond kijkt. Dus het staren haalt ze niet over de streep, ze vielen al uit.
Het speeltje aanbieden is niet mijn eerste keuze, maar inderdaad een suggestie voor daarna, om spanning af te reageren. Het is niet bedoeld om spanning op te bouwen, maar juist om af te bouwen.
Een speeltje aanbieden is natuurlijk niet hetzelfde als een hond die uit zichzelf in de lijn gaat bijten. Dat lijkt me eerder een soort coping mechanisme of overspronggedrag.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?