Goedemiddag
Onze hond heeft dit weekend epileptische aanvallen gehad. Hij is helaas nog maar 6 maand. Met medicijnen geen aanvallen meer gehad gelukkig.
Maar sinds vandaag er weer voor het eerst uit na dagen moe en verward. Dat ging super geen problemen ook het thuis blijven geen probleem zelf beter.
Nu ben ik 2x heel klein rondje op aanraden van de dierenarts met hem wezen lopen en bij thuiskomst meteen overal weer op gaan rijden.
Wil niet dat hij straks door de stress weer aanvallen krijgt wie heeft hier ervaring mee of heeft tips. Hond is snel overprikkeld dus.
Ik denk dat je het het beste bij een vast rondje kunt laten op dit moment.
Misschien kan je proberen om gelijk na de wandeling iets te kauwen aan te bieden zoals runderkophuid oid, iets waar die even wat langer mee bezig kan zijn.
Misschien kan je het rijden dan voorkomen, het kauwen op bijv. runderkophuid maakt het in zn koppie ook weer wat rustiger.
Dankje maar doe idd en vast rondje hij is daar bekend. Maar misschien door de epileptische aanval allemaal onbekend. Dat weet ik niet.
Hij heeft genoeg te kauwen en en varkens oor heeft hij binnen een paar minuten op. Daar deed hij normaal de hele dag wel mee! Andere kauwstaafjes binnen een paar tellen normaal we heel lang!
Wat zegt de fokker hiervan?
Zijn de ouders epilepsie vrij met name de Border Collie?
Onder BC's heerst epilepsie nl. bij 5%.
Wanneer je hond obsessief op botten o.i.d. kauwt na ca. een half uur wegnemen. Dit kan nl. een aanval veroorzaken. Ik had een hond die met zware hoofdpijn obsessief op botten kauwde om de pijn niet te voelen. Door het kauwen werden de klachten echter erger.
Heb met de Fokker contact gehad maar geen meldingen en ook geen klachten bij de ouders. Dus vette pech denk ik.
half uurtje doet hij er niet over hij heeft ontzettende honger en kauwt alles snel weg.
heb een koffie wortel stok en daar kauwt hij even op als ik hem vast houdt mat niet lang.
Kijk eens in de bijsluiter of medicatie ook voor het hongerprobleem zorgt, misschien is het een bijwerking?
Ja idd dat is een bijwerking en het medicijn! Helaas! Maar wil hem ook niet te dik laten worden. Maar weet niet waar hij het eten moet zoeken. Hij was niet zo hongerig voorheen maar nu helaas wel! Hopelijk wordt dat nog wat beter.
Welke medicatie krijgt hij? Bij Pexion ging t bij mijn hond wel over na een maandje of zo.
Phenoral de aanvallen zijn gelukkig al 48 uur vrij. Hij heeft zeker wel 20 aanvallen gehad ik het weekend.
Dan op zoek gaan naar goed kauwmateriaal. Kijk eens naar grote runderkophuid platen..
Ook kun je een gevulde kong maken/lickimat en dit bevroren geven. Honden zijn er even druk mee en het ontspant de hond.
Sodeju, 20 aanvallen.
Dat vraagt behoorlijk wat van je hond zn lichaam en geest.
Zeker niks aan eerst dachten we hij komt er niet meer uit. Wij dachten we moeten hem laten gaan dit is geen doen voor hem. Maar de dierenarts zei tussendoor vind ik hem nog veel te goed. Maar hij krabbelt beetje bij beetje de goede kant op.
Dus veel rust voor hem en hopen dat het goed komt.
Als je meer ervaringen van baasjes met honden met epilepsie wilt hebben in dit topic, dan kan je de titel van dit topic herbenoemen door bijv. "Epilepsie".
Dankje voor de tip! Heb het veranderd!
hij heeft net weer een kleine aanval gehad helaas nadat hij 2,5 dag geen aanvallen heeft gehad!
nu weer helemaal kapot.
Ik zal straks even uitgebreider reageren als ik thuis ben, kan het topic nu makkelijk terug vinden.
Ik ben nu thuis en zal even wat uitgebreider reageren.
Mijn oudste australian shepherd kreeg haar eerste epileptische aanval toen zij 5 jaar en 2 maanden oud was, helaas was zij niet de enigste in de lijn, waren ook nog een half broertje en half zusje met epilepsie, die waren uit een later nest.
Mijn aus had elke 2 tot 3 weken meerdere aanvallen binnen 25 tot 36 uur, soms ook wel meer, en had ze 5 dagen achter elkaar aanvallen.
Mijn aus werdt door de reguliere dierenarts, eerst op Pexion gezet, dit deed niks, en leek het zelfs wel erger te maken, ze werdt overgevoelig voor geluid, waardoor ze van elk klein geluidje schrok.
Al vrij snel wist de dierenarts niet meer wat te doen, elke 2 tot 3 weken aanvallen was echt teveel, zij stuurde mij door naar de neuroloog Paul Mandigers.
Bij hem kon ik al snel terecht, en dat was maar goed ook, de Pexion moest ik gelijk afbouwen, en ik moest gaan starten met kaliumbromide ( toen epikal, nu heet dat libromide ), ook dit deed niet genoeg, na een tijdje kreeg ze er nog een medicijn bij, het humane medicijn levetiracetam ( ook wel kepra genoemd ), met deze combinatie ging ze steeds beter, van elke 2 tot 3 weken gingen we naar 4 weken, soms zelfs 6 tot 8 weken tussentijd.
Op een gegeven moment moest ik de levetiracetam 3 keer per dag gaan geven in plaats van 2 keer, dus eigenlijk een dosering erbij, maar dat had ik verkeerd begrepen, ik dacht de dosering die zij op een dag kreeg ( 2X daags 375 mg ) verdelen in 3 delen.
Ze kreeg dus vanaf dat moment 3 X daags 250mg, en wat deed ze het daar goed op, we begonnen maanden en nog meer maanden te tellen, zelfs het jaar werd bereikt, en ook na dat jaar telde we nog even door, ze was bijna 18 maanden aanval vrij.
Doordat haar lever waardes wat aan de hoge kant waren moest ik toen ze 14 maanden aanval vrij was de libromide iets af gaan bouwen, helaas was dit niet de juiste beslissing, en kreeg ze ongeveer 2 maanden na afbouwen weer aanvallen, toen wasze die 18 maanden aanval vrij.
Vanaf het moment dat ze weer die eerste aanvallen kreeg ging ze weer slecht, het was toen elke7 tot 10 dagen raak, en weer meerdere aanvallen binnen 24 tot 48 uur, soms wel 7 of meer.
Weer met haar naar de neuroloog, de libromide weer opbouwen en ook gelijk een derde medicijn erbij, de phenoral, na een poosje ging ook dit weer goed, had de libromide langzaam opgebouwd, ze kreeg niet meer de oude dosering maar wel iets minder, de aanvallen bleven steeds langer weg, dus ik vond het goed zo.
Ze had van al die medicatie wel enorme honger gekregen, en ze was wat slapper in haar achterhand, viel af en toe om.
Maar ondanks dat genoot ze van het leven, liep ze tot bijna het laatst nog 3 wandelingen mee, meestal 2 wandelingen van 45 minuten tot een uur, en 1 iets kortere.
Ook speelde ze nog met de flatcoated retriever van mijn ouders en mijn jongere aus ( flatcoat nu 3, en mijn toen jongere aus bijna 7 ).
Helaas ging ze vorig jaar augustus heel snel achteruit, ze viel af, en kon op een gegeven moment niet meer opstaan, 24 augustus hebben wij haar laten gaan, nadat ze eerst nog allerlei onder zoeken heeft gehad om uit te zoeken waarom ze zo snel afviel ( echo, groot bloedonderzoek, nergens kwamen gekke dingen uit ), achteraf weten wij waardoor ze zo was afgevallen, op de dag dat we haar in lieten slapen kregen we van de dierenarts te horen dat ze bijna geenbespiering meer had, dat was ook de reden dat ze niet meer op kon staan.
Toen wij haar in lieten slapen was ze 2 jaar en een maand aanval vrij.
Dit is een beetje een korte samenvatting wat wij allemaal hebben meegemaakt met mijn meisje.
Elke aanval is een aanslag op het lichaam vsn de hond, ook geestelijk is het een enorme aanslag.
Ik raad je wel aan om naar een neuroloog te gaan, zeker als de dierenarts het niet onder controle kan krijgen, veel reguliere dierenartsen weten te weinig van epilepsie, en knoeien maar wat aan met medicatie.
Als goed kauwmateriaal raad ik runderkophuid platen aan, die zij niet zo snel op, omdat ze groter zijn dan de normale standaard kauwstaven, of kamelen kophuid, dit is nog wat harder/taaier dan runderkophuid.
Dit kreeg mijn aus met epilepsie ook altijd.
Zie ik een border collie op de foto? Clusteraanvallen op zo’n jonge leeftijd, bij dit ras, is een zeer slechte prognose helaas. Heeft de dierenarts je hier uitleg over gegeven? De overlevingskans is niet groot.
Qua gedrag: een epileptische aanval kan je vergelijken met het lopen van een marathon. Als jouw hond twintig aanvallen achter elkaar heeft dan is dat een enorme aanslag op het lichaam. Verward en uitgeput zijn is normaal. Veel willen eten en drinken hoort erbij. Zorg dat er altijd water in de buurt staat. Bij elke aanval zullen de hersenen een stukje meer beschadigen. Dit betekent dat elke nieuwe aanval de kans vergroot op een volgende aanval. Aanvallen hoeven niet per se uitgelokt te worden door stress of een wandeling, maar het kan wel. Je hebt ook honden die een aanval krijgen door voeding, een geluid of iets anders. Het kan ook ‘gewoon’ een ritme zijn, zoals elke twee weken een aanval zonder duidelijke aanleiding. Je zult vanzelf merken wat de precieze trigger is bij jouw hond. Probeer je hond zo comfortabel mogelijk te maken als er aanvallen zijn. Een koud doekje kan helpen aangezien ze erg warm worden. En vaak willen ze rust en veiligheid. Soms zijn ze helaas zo verward dat ze je niet meer herkennen, dan is het moeilijk ze te kalmeren.
Hoe lang duren de aanvallen? Veel sterkte hoor, ik hoop dat jullie je gauw beter voelen.
Bedankt voor de informatie en steun!
ja een kruising border collie Australische herder. Dus het gaat dubbel op.
De dierenarts is idd heel duidelijk geweest. Ze wilde wel doorverwijzen maar of hij daar beter van werd is nog maar de vraag. Maar vond hem tussendoor nog te goed om hem in te laten slapen en wil met de medicatie het nog aan kijken. Het moet voor hem ook geen lijdensweg worden.
Door verwijzing is zeker de moeite waard, als mijn aus niet doorverwezen was, had ze de leeftijd van 6 jaar nog niet eens gehaald, nu was ze toch nog ruim 11 geworden.
De reactie van de dierenarts zegt dus al genoeg, of doorverwijzen wel zin heeft.
Fedde is pas 6 maand dus nog erg jong. En heeft nu al zoveel aanvallen gehad dat is natuurlijk ook een hele aanslag voor zo’n jong beestje. En de dierenarts hebben hem helemaal na gekeken. Ze begonnen er zelf niet over hoor. En de kosten van alles wegen natuurlijk ook mee. Misschien ben je het er niet mee eens dat snap ik. We wachten het allemaal af.
Sodeju....
Hier ook ervaring met epilepsie. Maar van dit verhaal val ik van mijn stoel. Dit is extreem. Heel eerlijk, ik denk oprecht dat je moet gaan nadenken of dit voor zowel jou als je hond leefbaar is. Om nog maar te zwijgen over hersenbeschadigingen. 20 aanvallen in een weekend bij een pup...
Hier een Zwitserse Sennenhond van 3,5 jaar met epilepsie. Begonnen toen hij net een jaar was. Na zijn tweede en derde aanval, cluster, Begonnen met phenoral en libromide. Hij is toen 1,5 jaar aanvalsvrij geweest. Een jaar geleden zijn de aanvallen weer begonnen. Medicijnen verhoogd tot de maximale dosis. Helaas was dit niet genoeg en krijg hij elke maand aanvallen, en elke drie weken. Wij lopen nu bij Dr. Mandigers, de neuroloog, en hij heeft een derde medicijn voorgeschreven voor mensen, Gabapentine. Helaas lijkt dit ook maar beperkt te werken en heeft hij na zes weken weer een aanval gehad. Ik kijk het nu nog even aan, maar anders weer contact met Mandigers.
Het is nog leefbaar hier, maar ook Zwitsers lijken resistent te zijn, net zoals Border Collies. Wij verwachten niet dat Odin oud gaat worden.
Ik zal eerlijk zijn, als mijn hond 20 aanvallen in een weekend heeft, stop ik ermee. Dat ga ik hem niet meer aandoen. Nu ligt er voor jullie nog mogelijkheden in het verschiet, en hier maar beperkt. Maar ik wil wel op je hart drukken dan NU actie te gaan ondermeer.
Als er nog zo veel aanvallen zijn moet meestal de medicatie omhoog, of een ander middel er naast.
Ik zou ook echt naar een specialist gaan.
Fedde heeft er een ander medicijn erbij dierenarts heeft geïnformeerd bij specialist.
hij is nu rustig we kijken nog even aan hoe dit gaat.
Is de fokker niet verantwoordelijk voor deze kosten?
Als de fokker niet kan aantonen dat zij/hij er alles aan gedaan heeft om in dit geval epilepsie bij nakomelingen te voorkomen, is de fokker verantwoordelijk voor de kosten: ook van kruisingen, gelegenheidsnestjes, pups uit oepsdekkingen......
Goedenavond
ik denk ik reageer nog even.(vind het soms zo vervelend dat je allemaal tips krijgt en leest maar niet leest hoe het is afgelopen)
Fedde is er weer wat boven op. Hij moest verweg komen! Sinds zaterdag geen aanvallen meer gehad gelukkig! De eerste paar dagen alleen geslapen. Hij was alles kwijt met komt nu langs weer terug. Sinds 2 dagen weer gewoon wandelen je moet toch weer vertrouwen krijgen. Hij moet nog wel even ontdekken dat je onder het wandelen de behoefte moet doen. Doet hij alleen achter huis of nog in het huis.
maar ben erg blij dat hij steeds meer de oude begint te worden. Zeer goede begeleiding gehad van dierenarts wil van alles voor ons doen en neemt ook contact op met specialisten. Maandag weer even er heen voor informatie en kijken hoe het met fedde gaat en of de medicatie misschien af gebouwd kan worden.
Hopelijk blijft het goed gaan!
Medicatie afbouwen is het stomste wat de dierenarts kan voorstellen.
Ik weet zelf ook uit ervaring dat dat niet slim is, mijn aus was 16 maanden aanval vrij, toen we medicatie iets af gingen bouwen, omdat de lever waardes te hoog waren, net geen 2 maanden vanaf de eerste dag dat ik iets afgebouwd had, ging het mis, en kreeg ze weer aanvallen, 5 dagen achter elkaar, en daarna om de 7 tot 10 dagen meerdere aanvallen.
Toen de medicatie weer opgebouwd, en ging het na een aantal maanden pas weer goed, en was ze 2 jaar aanval vrij.
Dank voor je update.
Gelukkig dat het beter gaat.
Fedde is wel ver weg geweest dat je hem weer basis dingen moet leren.
Hopelijk gaat het hoe langer hoe beter en blijven aanvallen weg.
Fijn dat het vooruit gaat.
Wat Danielle zegt over de medicatie afbouw ga ik in mee.
Je hond heeft epilepsie, ga je afbouwen, kom je wellicht weer tot aanvallen.
Dat kan wel serieuze hersenbeschadiging tot gevolg hebben.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?