Mijn hond is om redenen die niet duidelijk zijn voor mij kwaad op 2 jonge staffords (broers denk ik) die soms in het park zijn.
Als ik de staffords nu zie, neem ik mijn hond aan de lijn. Maar de baas komt met de losse staffords, wanneer wij bij andere hondenbazen en hun spelende honden zijn, vaak wel onze richting uit. De redenering is dat mijn hond een probleem heeft met zijn honden (dat klopt) en als zij komen wij vertrekken.
Vanmorgen neem ik mijn hond aan de lijn. Normaal gezien vertrekken wij idd direct als deze baas en zijn honden komen. Maar deze morgen ben ik nog kort met iemand aan het spreken die ook zijn hond aan de lijn heeft (deze honden zijn bevriend, dus geen probleem). Staffords zijn beetje verder aan het spelen met andere honden. De afstand was voldoende groot, mijn hond was rustig en ik dacht nog van misschien is dit goed qua wennen.
De baas van de staffords komt vervolgens echter bij ons staan, waardoor zijn honden ook bij ons komen. Mijn hond valt uit. Eén van de staffords gaat in op het gedrag van mijn hond. Situatie die daaruit volgt is mijn hond kort aan de lijn met een losse stafford die heftig tegen hem doet als tegenreactie en niet weggaat. Tegen dat de baas deze stafford vast heeft, doet de 2de stafford nog een kleine charge richting mijn hond. Dit laatste heeft de baas niet gezien omdat hij bezig was met de 1ste hond vast te nemen. Gelukkig escaleerde het niet opnieuw met deze 2de hond.
Als de situatie gekalmeerd is zegt de baas mij te overwegen mijn hond te laten castreren omdat hij zijn honden aanvalt en zijn honden met alle andere honden cool zijn.
Nu voel ik mij lastig
Enerzijds om de honden in deze situatie gebracht te hebben, het was fout.
Anderzijds, de baas heeft gelijk mijn hond initieert, maar als ik de baas en zijn losse honden zie, klopt het dan wel dat ik mij ver uit de voeten moet maken. Volstaat het niet aan te lijnen en moet de baas ook niet de honden kunnen weghouden bij mijn aangelijnde hond.
Ik wil zo min mogelijk met Staffords te maken hebben, dus ik zou het oprecht niet vertrouwen en alle contact vermijden.
Het is verder ook wel stom van die andere baas om bij jou te komen als duidelijk is dat jouw hond, zijn honden niet moet (ik zou dan ook wel vragen of hij zijn honden bij de jouwe weg wil halen). Maar goed, mensen zijn nu eenmaal stom, dus op medewerking zou ik niet rekenen :s
Voor mij zegt de hondenetiquette dat je je hond(en) aanlijnt als je een andere aangelijnde hond nadert in een publieke ruimte. Behalve in een hondenweide waar je normaal gezien niet binnen mag met een aangelijnde hond.
Die man moet z'n staffords gewoon bij zich houden en aanlijnen en zeker met dat soort honden al helemaal geen risico's nemen.
Het is wel mijn hond die kwaad is op de 2 anderen en de ruzie begint.
Dat maakt niet uit, tenzij je eigen hond ook niet aangelijnd zou zijn. Maar als je hond netjes aangelijnd is, hebben loslopende honden niets in de buurt van jouw hond te zoeken, toch?
Als ik één ding geleerd heb met hondenmensen is dat ik zelf de beste oplossing zoek voor een situatie en er vooral niet op reken dat anderen dat doen. Het is natuurlijk stom dat die man zijn losse honden überhaupt op een aangelijnde hond af laat lopen, zeker wanneer ze elkaar duidelijk niet mogen. Helaas maken mensen vaak stomme keuzes, dus ik zou ervoor zorgen dat je deze honden zelf nog actiever vermijdt.
Ik zie het altijd als mijn verantwoordelijkheid om mijn honden veilig te houden en te zorgen dat zij anderen niet tot last zijn. Het is fijn wanneer andere daar ook mee bezig zijn maar helaas kan je daar nooit op rekenen.
Ook ik vermijd alle stafford achtige honden wanneer ik een hond bij me heb.
Jouw hond geeft aan geen trek te hebben in die andere honden. IPV dat de honden dat accepteren gaat 1 de confrontatie aan. Denk dat ik hier hetzelfde zou hebben als mijn herder vast zit en gromt en een andere losloper daarop de confrontatie aan zou gaan.
Daarbij waren 2 honden aan de lijn, dan is het niet handig om 2 loslopende honden daar op af te laten gaan.
Gebeurd natuurlijk in de praktijk altijd wel eens, zelf geef ik bij voorbaat aan geen loslopende honden bij mijn aangelijnde honden te willen hebben. (als ik maar denk dat de mensen hun honden op ons af laten komen vraag ik tijdig om dat niet te laten gebeuren) Lukt het de andere eigenaar niet, dan afhankelijk van hoe de losloper aan komt zetten reageer ik.
Ik probeer dan wel te voorkomen dat mijn honden uitvallen, maar dat is ook weer afhankelijk van situatie. Bij een jolige hond zal ik 1 van de dames waarschijnlijk lijn geven, mijn reu geef ik liever altijd een commando om vooral de aandacht op mij te hebben.
Staffords, en zeker geen reuen, wil ik liever niet bij mijn honden. Ik vind ze te licht ontvlambaar, wat al helemaal niet met mijn herder reu gaat die uiteraard ook niet altijd kwispelend op vreemde buurtende honden zit te wachten.
Vervelende vent zeg, hij ziet jouw honden op afstand, je staat te praten met iemand beide aan de lijn en dan komt tie met twee loslopende honden op je af, sorry wie is hier nou schuldig aan, hij weet dat je hond niet zijn honden accepteerd...je mag gerust die man eens aanspreken op zijn gedrag, en als je ziet dat tie er aan komt dan ga jij rechtsomkeer, vermijd die man met zijn honden. Wanneer de honden sociaal zijn geen probleem maar dat is het niet, jij hebt je hond aan de lijn, hij weet dat jouw hond geirriteerd raakt van zijn honden, dan moet hij zijn honden bij zich houden.
Ik ben het met je eens hoor. Het nadeel is alleen dat wanneer het mis gaat (zeker met twee staffords) je er weinig meer aan hebt dat de ander schuldig is. De persoon in kwestie aanspreken lijkt me wel handig, al is mijn ervaring dat mensen vooral graag doen waar ze zelf zin in hebben. De opmerking over de castratie doet mij vermoeden dat hij het probleem inderdaad bij een ander legt.
x
Mijn hond reageert ook slecht op 2 honden (van 2 verschillende eigenaren) uit de buurt. Ze heeft nooit kennis met ze mogen maken van de eigenaren en daarom valt ze uit als ze de honden ziet. Ik heb geen andere verklaring, want bij de honden in de buurt waar ze kennis mee heeft gemaakt, gaat alles goed. Het blijft altijd gissen waarom ze zo uitvalt.
Uiteraard vind ik dat ik degene moet zijn die zich aanpast en een omweg neemt om de honden te ontlopen als ik ze tegenkom. Echter lukt dat niet altijd als ik ze tegenkom op een stuk weg in mijn buurt. Hoe hard je je ook aanpast, soms lukt het gewoon niet om te ontwijken. Wat ik dan vervelend vind is dat de eigenaren zich niet aanpassen als het in mijnn situatie écht niet anders kan. Zo kwam ik één van de twee laatst tegen in een smalle straat. De eigenaresse kon prima uitwijken, om mij wat ruimte te geven om te passeren. Maar zij deed dat niet. Ik moest dus passeren op een korte afstand en mijn hond ging helemaal los, echt heel vervelend. Dat vind ik dan zó kwetsend. Ze zien dat ik het moeilijk heb met een uitvallende hond en dat ik altijd probeer om een andere kant uit te lopen. Maar als het dan een keertje niet lukt, wees dan zo flexibel om te helpen en kijk zelf of je even kan uitwijken.
Ik denk dat het in deze situaties een beetje geven en nemen is van beide partijen. Ik vind het eigenlijk ook stom dat jij dan maar moet vertrekken van de weide zodra de man met de staffords komt. Heel nobel dat je dit doet, die man zou je daar eigenlijk credits voor moeten geven en misschien iets meer rekening met joú mogen houden.
Je hebt helemaal gelijk, rekening met elkaar houden , als je ziet dat iemand een hond aan de lijn houd gaat dan even terug en houd afstand....ik zie het ook vaak hoor, ik doe mijn hond aan de lijn als ik een andere hond ziet die ook aan de lijn is en er geen ruimte is, nou wandel ik altijd waar er ruimte genoeg is maar kan toch gebeuren, rekening met elkaar houden is toch niet zo moeilijk..
Dank voor de vriendelijke reacties
Het is idd het geven en nemen. Toen de eigenaar doorliep zei hij tegen zijn hond: het is niet jou fout, deze hond is gemeen.
Dan voel je je in je hemd gezet in een toch al vervelende situatie.
Woh, wat onaardig zeg...
Oh bah! Even een trap nageven zo onnodig!
Ik vind dat iedereen gewoon een beetje rekening met elkaar moet houden inplaats van dat de één zich volledig moet aanpassen.
Penny heeft hier ook twee honden waar ze echt een enorme hekel aan heeft en dus ook heel erg heftig op reageert. Met beide honden heeft ze nooit contact gehad dus er is niet echt een duidelijke aanleiding. Ik ben altijd met het gedrag bezig en pak elk moment dat ik die mensen zie om te trainen.
Eén van die mensen is altijd heel erg vriendelijk en begripvol. Ze zorgt ervoor dat haar hond bij ons uit de buurt blijft, loopt soms voor ons om en reageert enthousiast als het goed gaat.
De ander laat de hond wel gewoon los en bij ons in de buurt komen. Die hond benaderd Penny niet, maar kan wel eens pesten door plotseling heel hard langs Penny te rennen. Daar wordt Penny natuurlijk nog bozer van dus dat is heel vervelend en irriteerd mij ook best wel.
Tegenwoordig ga ik eigenlijk altijd voor de makkelijkste weg en loop ik om of leid ik Penny af met snacks. Discussies of om begrip vragen heb ik heel lang geproveerd maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. Het is heel frustrerend en oneerlijk, maar uiteindelijk is de veiligheid en het welzijn van mijn hond belangrijker.
Op Penny reageren de meeste honden goed, maar alsnog laat ik haar nooit zomaar een onbekende hond benaderen. Of we nou in aanlijngebied of losloopgebied zijn, ik hou haar altijd gewoon bij me. We vinden het allebei het leukst en fijnst om lekker met z'n tweetjes bezig te zijn dus blijven we bij voorkeur ver bij de rest uit de buurt. Mocht er ooit wel een hond heel slecht op Penny reageren is dat dus totaal geen probleem.
Jouw hond zit aan de lijn, en die man komt met twee losse honden op jullie af. Hij is degene die hier asociaal bezig is. Zeker omdat hij WEET dat jouw hond niet gaat met zijn Staffords. Als zijn hond wordt gebeten is het zijn eigen schuld. Overigens gaat castratie waarschijnlijk niets uithalen, en het kan zelfs de situatie erger maken. Wel van de zotte trouwens. Dat de man jou opdraagt je hond te castreren, die is niet lekker bij zijn bovenkamer.
Mijn oudste hond heeft een bloedhekel aan een (altijd) loslopend Markiesje hier in de wijk. Hij is een paar keer brutaal benaderd door de hond terwijl hij aan de riem zat. Dit is geëscaleerd in dat mijn hond die Markies wilt opvreten als hij hem ziet. Ik heb de laatste keer heeeeel duidelijk gemaakt naar zijn eigenaar dat het 1. Een woonwijk is waar honden niet los mogen en/of horen en ik last heb van zijn hond en 2. Mijn hond serieus is in zijn signalen. Ik kwam hem toevallig gisteren tegen. Ik heb mijn eigen hond de cue 'Lets Go' geleerd waarbij ik hem in elke situatie mee kan nemen. Zo ook deze. De man riep zijn hond heel paniekerig naar zich toe. Ik ben dus doorgedrongen. Of mijn hond eigenlijk. Dat de man nu denkt dat mijn hond vals is, zal mij een rotzorg zijn. Mijn hond doet dit alleen bij deze hond en hoewel ik pro muilkorf ben, weiger ik mijn hond te muilkorven omdat 1 iemand zijn hond weigert aan te lijnen. Moraal van het verhaal; degene met de losse hond is altijd fout. Altijd. Maar ik ga het wel uit de weg. Ik zal altijd weglopen als ik die hond zie.
Nou castreren gaat dat niet verhelpen hoor haha mijne is gecastreerd en vind sommige honden ook gewoon niet leuk net als wij mensen kan je niet iedereen leuk vinden. Vooral grote honden vind mijne niet leuk maar als ik op tijd uitwijk en afleid is er niet veel aan de hand.
Vind ook zeker niet dat jij hier fout zat jij heb hem netjes aangelijnd.
Ik had denk alleen wel al geroepen dat die zijn honden bij zich moest houden op afstand.
Vervelend mannetje.
Met zulke mensen kun je geen afspraken maken of communiceren.
Beste is voortaan zo ver mogelijk uit de buurt blijven.
Ik heb zelf een engelse stafford ze is lief ze is mijn 3e stafford weet tot wat ze in staat zijn als het fout gaat.
Honden etiquette,heeft iemand zijn hond aangelijnd,lijn dan ook even die van jou aan.
De voornaamste reden dat ik ons geval haar zeker aanlijn omdat ik niet precies weet wat ze gaat doen als zij los,een hond zou lastig vallen(ze negeert meestal alle honden) en een aangelijnde hond uitvalt. Meestal loopt ze hard door als ze ook aangelijnd is en een aangelijnde hond doet lelijk maar het is een hond,het kan ook anders uitpakken,geen risico met mijn of andermans hond,gezien ook het ras waarmee ik loop.
Andersom als Rox aangelijnd is,wordt ze regelmatig lastig gevallen door loslopende honden,zij kan het alleen niet hebben als een hond bovenop haar springt,een hond mag brommen,haar uitdagen maar niet bovenop haar springen dan bijt ze van zich af op een correcte manier,ze grijpt niet,nog niet, ze wordt 3 jaar het kan ook anders uitpakken.
Rox is een laatbloeier.
De eigenaar van de staffords is degene die zich even achter de oren moet krabben.
Raseigenschappen heeft hij dus niets van meegekregen, ook gezien het feit dat hij 2 reutjes van zelfde leeftijd heeft.
Je gevoel is dus goed, afstand houden, alleen hij komt met 2 losse honden aan ,alweer iets om vraagtekens bij te zetten.
Dit zijn dus de typische "steffert" eigenaren die later zeggen dat doet ie anders nooit!
Walgelijk vind ik het...waarom ? Raseigenschappen staff ( dit zijn wss kruisingen) hondintolerantie, agressie to sexegenootjes, dit wordt een toekomstige krantenkop.
Ja, jouw hond valt dan wel uit maar jouw hond heeft geen "vechtgenen" jij houdt bewust afstand zodat jouw hond vanaf een afstand kan observeren en rustig blijft.
En nee ik heb niks tegen staffords ,ik heb ze altijd gehad en heb er nog 2.
Altijd aangelijnd omdat ze in korte tijd enorm veel schade kunnen aanrichten als het fout zou gaan.
Echt, ik krijg kromme tenen van dat soort onverantwoordelijke eigenaren.
En dan jou t advies geven om te castreren?? Cesar millan is er niks bij.
Jij bent echt goed bezig en ajb ontloop deze persoon voor de veiligheid van je eigen hond.
Gebeuren helaas nog steeds teveel incidenten door dit soort roze brillen dragers
Ik zag de eigenaar vandaag van ver in het park met maar 1 hond en hoorde van iemand anders dat één van zijn honden ondertss intolerant is, hij kan ze niet meer samen uitlaten
Ik vind dit heel jammer voor de eigenaars maar het plaatst voor mij wel beter het gedrag van mijn eigen hond. Hij is zeker geen engel en ik moet bij eerste contacten steeds goed kijken hoe het loopt (pubertijd op zijn sterkst ook momenteel) maar zijn issue/reactie op deze hond was zo sterk dat ik het niet kon plaatsen.
Hij neemt in ieder geval wel zijn verantwoordelijkheid door nu 1 op 1 te gaan lopen met ze.
Bij bepaalde honden zijn mijn honden soms ook veel alerter en gespannen. Vaak kan ik het plaatsen. Bij 1 labrador echter nog steeds niet. Mijn herder moet hem nog steeds niet. Vroeger was die hond wel een stuiterbal richting hem, maar nu ontwijkt het dier oogcontact, loopt rustig met de baas mee maar nog steeds heb ik het gevoel dat als ik mijn hond niet aanspreek op tijd, hij uit zou vallen naar deze hond.
Gelukkig dat hij dat dus wel doet.
Dat jouw hond geen engel is geeft niets hoor, heb zelf een puber reu, en hij is precies zo.
Het zijn nu puberale testosteron bommetjes.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?