Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
En had ik gehoopt van dit geleuter af te zijn....jammer
Dutcheye, niemand heeft de oplossing voor gedrag voor je een hond hebt ervaren of gezien.
Was vandaag zelf ook op training weer, een vrij open vrije leuke training. Ik leer er zelf zoveel van en mijn hond pakt een beetje ervan mee.
Ving iets op, en dacht er ook zo iets van, maar toen bleek de hond herplaatst en bij nieuwe eigenaren, met bijt en hap gedrag en ook daadwerkelijk al gebeten te hebben.
De man gaf aan ervaring al lang met honden te hebben, en tips gekregen van een "kenner" nou sjappo. dat had dus geresulteerd in een serieuze knauw met bijtwonden. Goede start heb je dan met je hond!
Ga er wel even op door nog. Mijn vriend overhoorde het ook gedeeltes, zei toen ook.. de man zei veel ervaring en al veel honden te hebben gehad.
Mijn vriend is van jongs af aan met honden opgegroeid, altijd honden om hem heen gehad. Vrij makkelijke gezelschapshonden.
Zelf heb ik minder lang honden, maar ik heb best rap wat situaties meegemaakt waarbij ik anders tegen dingen aan keek of van nature al aankeek.
Met mijn eerste hond een rare situatie meegemaakt waarbij ik nog steeds blij ben dat ik instinctief het juiste heb kunnen doen.
Heb daar baat bij gehad met onze herplaatser en mijn vriend. Niet botte bijl en ik ben baas, maar anders benaderen.. Dan kun je jaren honden hebben gehad, iedere hond is een individu en ook nog eens bedenken vanuit welke raseigenschappen ze kunnen zijn zoals ze zijn, of van waar ze komen wat vertrouwen aan gaat in een mens, of laat staan een baas.
Ik vind het niet jammer, Dutcheye had vaak goede openingstopics die je aan het denken kunnen zetten en waar je prima over kunt praten over wel wenselijk, niet wenselijk. En waarom wel en waarom niet een bepaalde manier van benaderen.
Vandaag was ik het niet geheel eens met iemand. Buitdrift en strontvreten buiten minder belangrijk maken bijvoorbeeld, dan dooft het uit. Dat kan prima, maar ik had er een die alleen maar wilde vreten vanuit een bijna PICA. Zij had noooit los kunnen lopen als wij daar niet mee aan de gang hadden gegaan, en inzet laat maar gaan dan wordt het minder belangrijk had domweg het meest verkeerde advies ooit geweest voor onze hond.
Wat zijn de allernieuwste ervaringen?
Daar ben ik ook wel benieuwd naar, wat dat is.
De mens beslist, de hond heeft niets te vertellen.
Dat vind ik zelf wel ver gaan, dat komt over alsof een hond zich enkel slaafs kan gedragen.
Ze moeten zich toch open kunnen gedragen en op hun manier laten weten wat ze willen.
Zo heeft vooral onze zwarte hond zich de kunst eigen gemaakt om heel smekend te kijken en zo dingen voor elkaar te krijgen (aai over de bol, naar buiten, spelen)
Ik vind dat niet erg, en als het niet uitkomt heeft ie ook wel eens pech.
Maar het zal wel niet iets zijn wat volgens de nieuwste inzichten mag?
Nooit geen moeilijke honden gehad en nog niet.
De nieuwste ervaringen zijn dingen kopiëren en plaatsen en vervolgens nooit ergens op reageren. Wat een hulp he
Af en toe mag de hond zich best even uitleven hoor...kan niet altijd onder appel staan toch !!
Ben je nou nog niet weg?
Ga toch genieten van je pensioen man.
Dan is het idd maar best om een vraag niet te beantwoorden, he, als je weet dat je het probleem erger zou maken.
Daar zit niemand op te wachten...
Mogen we ook problemen sturen omrent bepaalde 'ik noem geen namen' foremleden?
Ik vraag dit puur voor iemand anders niet voor mijzelf
Het fijne van een forum vind ik nu juist dat we van elkaar kunnen leren.
Adviezen via pb vind ik niet op een forum thuis horen, het is dan ook niet te controleren.
Toch bedankt voor het aanbod.
Casper al bezig in zijn pubertijd: ik doe wat ik doe en vraag niet waarom.
Mijn baas heeft niets te vertellen!
Juist ervaren en gedegen gedragsdeskundigen met een opleiding zullen nooit advies geven als ze een hond niet live hebben gezien. Je kunt hoogstens vanuit je eigen ervaring een opvoedtip geven. Maar bij serieuze problemen zou ik zelf altijd naar iemand toe gaan zodat ik echt hulp op maat krijg.
Alles onder controle hier hoor
En een lol dat we hebben
Och jee Hannah, ik zou asap een pb sturen hoor, dit kan niet.
Kan niet wachten op een uitgebreide analyse!
En dit is het punt dat ik hier grondig wil behandelen (de mens beslist, de hond heeft niets te vertellen).
Ik heb er juist flink aan moeten werken dat Jenna het gevoel krijgt dat ze belangrijk is en ook iets te vertellen heeft.
(Probleem)Gedrag is een uiting van hoe een hond zich voelt. Daar zou dan dus eerst de complete achtergrond van bekend moeten zijn om het probleem op te kunnen lossen.
Het is juist de bedoeling van een forum dat je meningen en ervaringen uitwisselt, op het openbare forum, en niet per pb. Zeker als diegene er achterhaalde theorieen op nahoudt en die als waarheid verkondigd, kan dit voor onervaren mensen en hun honden tot grote problemen leiden.
Gelukkig heeft mijn hond mij heel veel te vertellen vanuit de verbintenis die wij samen zijn aangegaan op basis van liefde en vertrouwen. En weet je wat grappig is? Ze doet ook nog eens heel graag wat ik haar vraag, omdat ze weet dat ze daarvoor beloond wordt En nog grappiger? Als ik eens boos ben op haar of mopper, dan kijkt ze me aan van "gaat alles wel goed in jouw bovenkamer?". Want nee, ik straf haar nooit fysiek, dus ze heeft 0 angst voor me.
Dat is in mijn ogen een gezonde relatie. En mijn hond staat 98% onder appèl hoor, geen zorgen.
Mensen die het hebben over "de mens als hoogst in rang en de hond heeft niets te zeggen", die ook nog eens 'advies' willen geven, neem ik met een behoorlijke emmer zout.
‘De hond wil jou zijn wil opleggen.’ Een uitspraak gestoeld op al lang achterhaalde theorieën, die nochtans zo zijn ingebakken dat zij nog altijd de ronde doen. Maar al te vaak gevolgd door de opmerking dat je de hond de baas moet zijn. Of erger nog, dat je de hond volledig in je macht zou moeten hebben, dat de mens alles beslist en de hond niets te vertellen zou mogen hebben.
Vreemd eigenlijk, als je erover nadenkt. Een eigen wil, die willen opleggen, dat betekent dat je erkent dat de hond een intelligent dier is, met zijn eigen noden en wensen. Nochtans is het enige dat de aanhanger van dergelijke ideeën wenst, hem zijn eigenheid en uniciteit te ontnemen, hem in zijn macht te krijgen en te laten verworden tot een willoos slachtoffer. Daarbij wordt op een verwrongen manier ‘houden van’ verward met ‘wellust en macht’. Men houdt immers niet van de persoonlijkheid van de hond, van het unieke wezen dat hij is, die heeft hij juist geprobeerd te onderdrukken, neen, hij houdt van het hulpeloze product dat hij gecreëerd en in zijn macht heeft.
Het moge een ieder duidelijk zijn dat een dergelijke relatie, gebaseerd op onderdrukking, lijnrecht staat tegenover het vormen van een diepe, hechte band.
Gelukkig weten we inmiddels beter. We weten nu dat een hond emoties heeft en dat deze een grote rol spelen in het gedrag. We weten dat een hond zijn eigen persoonlijkheid heeft, zijn wensen en voorkeuren, een prachtig, uniek individu.
Het is belangrijk rekening te houden met de wensen en behoeften van je hond, te zorgen voor veiligheid en geborgenheid, een verbond aangaan waarin hij zich durft kenbaar te maken en zijn wensen aan te geven.
Betekent dit dan dat wij in alles aan deze wensen toe moeten geven?
Neen! Natuurlijk niet. Het antwoord kan ook simpelweg ‘nee’ zijn. Uiteraard voeden wij de hond op, hebben wij zelf ook onze wensen en leren hem wat wij wel en niet van hem verlangen.
Bij problemen moeten wij ons niet richten op de symptomen, geen one-fits-for-all oplossing gebaseerd op het onderdrukken van de voor de ons vervelende effecten, neen, wij moeten ons richten op de oorzaak van de problemen en deze aanpakken, rekenschap geven aan de emoties van de hond en hiermee aan de slag gaan.
Dit vormt een solide basis voor een levenslange vertrouwensband met deze prachtige, bijzondere dieren, een band die degenen die zijn blijven hangen in het opleggen van de eigen wil aan de hond, nooit in zijn volle rijkdom zullen ervaren.
(En dat op de late avond )
Inderdaad mooi geschreven @Heidi.
Ik kan me niet voorstellen dat je op een openbaar forum reclame mag maken voor je eigen coaching en advies?
Dat dutcheye zelf hele epistels plaats met eigen visie is tot daar aan toe, soms goed voor discussie.
Reageren in topics van anderen met je eigen gedachten, ervaringen en belevingen is prima. Voor oplossing van een echt probleem waarbij alleen vanachter een beeldscherm beoordeeld kan worden is meer nodig dan een antwoord op een openbaar forum door een zelfbenoemde deskundige.
Even een quote, daar TS er een handje van heeft om de openingstekst zodanig te wijzigen dat het verband niet duidelijk wordt met meerdere reacties die intussen geplaatst zijn.
Dit stuk van Doggo.nl omschrijft perfect wat voor hond je krijgt door de "allernieuwste ervaringen" van de jaren 70-80 van vorige eeuw toe te passen..
"(de mens beslist, de hond heeft niets te vertellen)". - Bah, als ik dat lees, t'is echt om te kotsen..
En geef toe, wat heb je zelf nou liever? Een hond die het vanuit pure ellende maar helemaal opgeeft en zich daardoor naar jou lijkt te voegen, of een hond die vanuit zichzelf en door een plezierige samenwerking met jou leert wat de bedoeling is? Door de hond zelf keuzes te laten maken en hem het gevoel te geven dat zijn gedrag effect heeft op de omgeving, creëer je de beste basis voor je training. Als je hem vervolgens op een positieve wijze feedback geeft, zal hij sneller leren hoe hij zijn gedrag het beste kan aanpassen.
Een hond in een staat van aangeleerde hulpeloosheid leert in feite alleen maar wat angst is en dat hij geen initiatief mag vertonen. Natuurlijk zijn er mensen voor wie een dergelijke apathische toestand juist wenselijk is en die het allemaal niet zo nodig vinden dat de hond de ruimte krijgt om zijn eigen keuzes te maken. Prima, ook mensen moeten daarin immers hun eigen keuzes kunnen maken, maar laten we het beestje dan wel bij het naampje noemen en het gedrag niet beschrijven in termen als kalm, gedwee, respectvol, mak, onderdanig of volgzaam. Een hond die correctie na correctie te verduren krijgt zonder dat er wordt ingegaan op de signalen die hij afgeeft, zal uiteindelijk volledig blokkeren. Hij heeft geleerd hulpeloos te zijn.
Het is geweldig dat jullie met jullie hondjes het prima voor elkaar hebben. Echter er zijn mensen die blijvend moeilijkheden met hun hond(en) ondervinden. Schamen zich hiervoor en durven ook niet naar een gedragsdeskundige
Gaat het om hondjes tot 10 kilo is het allemaal niet zo erg, die neem je keffend onder je arm en het probleem is weg
Problematisch wordt het als een grote volwassen hond zijn zin wil doordrukken en op dat moment geen zin heeft in een koekje. Dan gaat het bij de meeste fout Deze situaties komen steeds meer voor. Regelmatig worden zij gebeten door hun eigen hond en schamen zich om dit te vertellen. Hoe handig zou het zijn om die mensen vooraf te informeren
Inzien dat direct beginnen met opvoeden van cruciaal belang is. Niet als hij 8 weken is, niet als hij 12 weken is etc. Direct begeleiden vanaf 4 weken. Ja in het nest al (geen gevechten, niet dringen, starten met zindelijkheid etc)
Gebeurt dit niet of te laat? Dan hebben deze hondjes al direct een achterstand ten opzichte van zij die dat wel kregen
Nogmaals we hebben het hier niet over de kleine blaffertjes onder ons
Dat dit mag?...........
Modjes moderaten in een frustratie topic als je het niet over je hond hebt, maar advies geven waar ook van bekend is dat dit niks te maken heeft met positieve opvoeding, mag dus wel?
Het verbaasd me eerlijk gezegd dat hij nog terug mag komen na al 2x voor precies dit soort topics geband te zijn. Ach, wie weet wat er achter de schermen gebeurt. Ik maak in ieder geval steeds een modmelding, zeker met dit soort achterhaalde onzin.
Ben ik blij dat mijn hond maar 10,7 kg weegt anders moest ik van tactiek veranderen.
Mijn hond van 40 kg bijt mensen die een groot ego hebben...
Wat kan ik daarmee?
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?