Ik heb Teun vandaag laten titeren. Nu deden we dat bij onze vorige honden ook en ik dacht dus te weten wanneer we moeten enten en wanneer we het nog een jaar of meer kunnen uitstellen. Wij hebben sinds enige tijd een andere DA (ander is er helaas niet meer) en die geeft volgens mij een ander advies
Ik denk dat er hier ondertussen ook genoeg ervaren titeraars zijn die mij het juiste kunnen vertellen, dat hoop ik tenminste
Teun had voor Parvo 6, hondenziekte 3 en hepatitis 2.
Nu dacht ik dat we hem volgend jaar weer opnieuw moesten laten titeren omdat de hepatitis aan de lage kant is (dat zei onze vorige DA tenminste), maar volgens de assistente van de DA raden zij bij deze uitslag enten aan.
Als het moet dan moet het, maar ik wil niet onnodig enten gezien zijn toch wat lage weerstand en allergieën.
Ik titer ook, wel ieder jaar maar dat hoeft niet...parvo is het belangrijkst, die is uitmuntend, hondenziekte is ook goed maar de hepatitus is 2 ...kan me voorstellen dat ze dan zeggen enten, maar hepatitis is zelden dat die er is...zou zelf wachten want enten is dan voor alle drie...alleen hepatitus is er niet ? Heb het even opgezocht toch is hepatitis essentieel....Infectieuze hepatitis behoort samen met parvovirus en hondeziektevirus tot de zogenaamde essentiële vaccins die elke hond moet krijgen...vragen aan de arts of er alleen een vaccinatie is voor hepatitus ?
Nee er is helaas geen vaccinatie voor enkel hepatitis, hij krijgt dan weer de volledige cocktail.
Hepatitis kan ook worden overgebracht door het likken aan plasjes van andere honden en dat wil Teun helaas nog weleens doen.
Naja, wat moet dat moet. Ik vind het wel bijzonder dat wij nog nooit een hond hebben gehad die nog goed beschermd is na 3 jaar. Of bijzonder... vind het eigenlijk frustrerend.
Ja dat is het ook, frustrerend, parvo heel goed en dan vooral de hepatitus laag...een jaar wegblijven zou nog kunnen hoor..ik titer ieder jaar omdat de parvo bij ogin niet aansloeg toen ze pup was....en parvo is essentieel.
Wanneer is Teun voor het laatst getiterd en wat waren toen de uitslagen? (Hoe oud is Teun nu?)
Op zich is 2 nog steeds positief, aanwezige antistoffen dus. (en heeft nu vaccineren nog niet zo veel zin)
Bij 1 of 0 wordt enten aangeraden.
Volgend jaar titeren lijkt mij een prima plan
Afhankelijk van Teun zijn leeftijd (bij <1 jr) kan een ander advies gegeven worden in verband met het nog niet stabiel zijn van het immuunsysteem/antistoffen.
Er zijn trouwens honden die jarenlang op 2 blijven staan. Zou je die dan elke keer opnieuw moeten vaccineren? Nee hoor, als ze stabiel op 2 blijven staan, zijn de antistoffen, gemeten, weliswaar niet sky high maar wel stabiel voldoende. Sommige andere honden zakken na verloop van tijd toch verder naar 1 of 0. Daarom nog vinger aan de pols houden.
edit: typefouten verbeterd
@ Tukker. Dank je wel voor je reactie. Dit was ook mijn gedachten.
Onze vorige DA zei inderdaad bij 2 volgend jaar opnieuw titeren.
Ik werd er nu een beetje onzeker van, zeker omdat nogal een "likker" aan van alles en nog wat is.
Teun is afgelopen september 3 jaar geworden. En hij is dus nog niet eerder getiterd.
Ben ook bereid om hem over een half jaar weer te laten titeren voor de zekerheid... Wie weet blijft hij wel tijden op 2 hangen, zou mooi zijn.
Als Teun nooit een heftige allergie reactie er op gehad heeft? Waarom niet? Het vaste schema zou ik afraden en puur op wat mijn DA me geadviseerd heeft. Die is nogal van de reguliere wetenschap. Wanneer er al een hotspot is of een dergelijk reactie op huid? Dan ga je niet extra onnodige vijanden inspuiten.
Gaat niet enkel over allergische reacties op de huid, het gaat vooral over de aanslag op zijn weerstand in het algemeen. Dus wat niet nodig is om in zijn lichaam te spuiten, dat doe ik dus ook liever niet.
Liever een aantal keren extra titeren, dan 1 keer nodeloos een enting geven.
vaccicheck.nl de distributeur in NL van de vaccicheck schrijft er het volgende over
Citaat
De waarden gaan van 0 t/m 6.
0 en 1 is negatief, 2 is zwak positief, 3 en 4 is positief, 5 en 6 is hoog positief.
Voor elke ziekte kan er dus een andere titer worden gemeten en afhankelijk van de hoogte van de titer moet er wel of niet zoveel mogelijk op maat worden gevaccineerd.
Omdat we er natuurlijk voor willen zorgen dat onze dieren niet ziek worden en geen andere dieren kunnen besmetten, gaan we bij een uitslag van 0 en 1 vaccineren.
Bron: https://www.vaccicheck.nl/wat-is-het-precies
Een hond kan na de titerbepaling ook zelf antistoffen aanmaken.
Bijv. Casper had in 2014 titer uitslagen hepatitis 6, parvo 4, hondenziekte 6. Daarna geen vaccinaties. Volgende titerbepaling 2020 hepatitis 5 parvo 6 hondenziekte 4.
Er is geen probleem als het imuum niet al aan gesproken is door een klein deel van een desbetreffend virus. Entingen werken dan ook heel anders dan de troep waar jij het over hebt. Doe er je voordeel mee en ga eens onderzoeken hoe dat werkt.
Nee ik zou ook niet enten, maar gewoon over een jaar weer titeren.
Kwam het entadvies wel van de dierenarts?
Ik sta er ook zo in, misschien dat ik voor de zekerheid rond zijn verjaardag nog een keer titer.
Het advies kwam van de assistente, die wel over het titeren gaat daar. Zij zei dat hun bij deze waardes enten adviseren.
Kan nog bij Teuntjes holist informeren, maar ook van haar verwacht ik dezelfde reactie, over een jaar opnieuw titeren.
Juist, hier denk ik het er het zelfde over, vandaar ieder jaar een titer bij mijn hond.
Enten heeft geen zin als de waarden op 2 staat. Dat zijn net voldoende antistoffen waardoor een enting niet zou aanslaan. Ik zou volgend jaar nogmaals titeren, en enten wanneer de waarden op 1 of 0 staat.
Ik zou ook wachten tot volgend jaar en een hercontrole doen.
Wel saai dat je nog geen 'succes' hebt gehad in het niet meer te hoeven vaccineren. Mijn jongste moet deze zomer voor zijn titer, ben benieuwd, hij heeft zijn pup vaccins gehad, jaar erop titer en die werd afgetekend voor 3 jaar, dus ben benieuwd of het bij hem nodig zal zijn om te vaccineren.
Mijn oude hond moest afgelopen maand, die werd opnieuw afgetekend voor 3 jaar, ben pas later beginnen titeren, hij werd ook in 2019 voor het eerst getiterd. Sindsdien enkel de L4 en kennelhoest gehad (rabies moest hij nu ook, maar die heb ik niet meer laten zetten)
Dank voor jullie reacties.
Ik was het al niet van plan, maar jullie reacties hebben het bevestigd. We slaan de enting over en bekijken eind van het jaar opnieuw hoe hij ervoor staat.
Verrassend
Heb je ergens een probleem mee ofzo?
Onze hond reageert enorm slecht op entingen. Bij de laatste titer bepaling kwam 1.5 uit op hepatitis. De rest 4 dacht ik. Onze dierenarts en tannetje koning raadde mij toen aan niet te gaan enten voor alleen hepatitis, aangezien het erom weinig voor komt en ze wel wat anti stoffen had. Wij houden het dus ook gewoon in de gaten.
Nee hoor maar jij zoekt altijd bevestiging in je eigen Amen. Dus je krijgt alle vlakken van ervaring en als andere het zeggen? Dan weet je er wat mee te doen.
Jij moet gewoon eens goed leren lezen en misschien nog weleens veel beter leren duidelijk maken in wat je nu bedoeld.
Je komt een beetje gefrustreerd over omdat ik niet naar jouw advies luister.
Ik zou hetzelfde doen.
Als je je zorgen over hepatitis maakt, hier lees ik dat het in NL zelfs niet meer voorkomt..
https://www.hondenvaccinatieinfo.nl/ziektes-en-vaccinatie-op-een-rij
Zoek je weer amok? Alle kaarten liggen op tafel.
Sorry ff off topic,
Maar kan iemand mij uitleggen wat dat gezichtje voor moet stellen ?
Sommige gebruiken het erg veel maar ik heb geen idee van de betekenis .
Dank je wel Lara, hier kan ik wat mee hè
De fabrikanten van de cocktails zijn er helemaal op ingesteld dat de dierenartsen in feite alleen cocktails bestellen en (bijna) nooit separate entingen. Het is absurd dat mocht bv. de "hondenziekte" te zijn teruggelopen, er geen separate enting van te krijgen is en ze dus standaard dan de cocktail adviseren. Ik vind dat heel scheef. Dan wordt het feit dat we titeren door het ingeslopen gedrag van de dierenartsen, dit te niet gedaan. Toen de titerbepaling van Romeo aantoonde, dat de "hondenziekte" iets was teruggelopen en hij dus volgend jaar weer ge-ent moest worden (?), wat de dierenarts aanraadde, heb ik besloten hem niet meer te laten enten. Dierenartsen zouden massaal separate entingen kunnen bestellen, maar omdat ze dit over het algemeen niet doen, zijn ze er niet. Het schijnt dat mocht Romeo in aanraking komen met een hond met "hondenziekte", zijn antistoffen weer gaan toenemen. Iedere dierenarts doet het anders en omdat ze zelf vaak niet eens willen titeren, of er te weinig vanaf weten, adviseren ze niet altijd het juiste. Ze titeren nu omdat de baas het vraagt. Ze adviseren zelfs ieder jaar te titeren. Dat is omdat het meer opbrengt elk jaar te enten en ze zeggen niet graag: kom over 4,5 jaar maar eens terug. Scheelt in omzet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?