Dit topic is bedoeld als luchtig, niet al te serieus topic, ik ben niet van plan binnenkort een 2e hond aan te schaffen . Gewoon mijn overdenkingen en ik ben benieuwd naar jullie ervaring.
Wij hebben een hele leuke labrador (field trail) van 10 maanden oud. Afwisselend is het de braafste hond die er is en 2 tellen later een draakje, zoals het hoort op deze leeftijd dus. Om mij heen zie ik veel mensen met 2 honden. Met mijn man had ik het er over dat dat ook goed bij ons zou passen, 2 kinderen, 2 katten en dus... 2 honden. Stel we zouden als Bram eenmaal volwassen is er een hond bij willen, wat voor ras is dan leuk. En vooral, wat voegt een 2e hond toe. Bram houdt van spelen met honden maar ook van alle aandacht die hij nu krijgt. Als we ooit een hond erbij zouden nemen (met de nadruk op als) zou het wel leuk zijn om een klein hondje te hebben en dan 1 die wel opgevoed is. In de buurt zien we vooral de chihuahua's en witte pluizebollen waarvan de eigenaren al aangeven dat ze natuurlijk niet luisteren maar dat geeft niet want je tilt ze zo op. Dat moet anders kunnen en lijkt ons dan wel een leuke uitdaging. Maar dat gaat volgens mijn man niet gebeuren want er zijn geen leuke kleine hondenrassen die bij ons passen. Dat geloof ik eigenlijk niet maar de standaard kleine honden lijstjes lijken hem tot nu toe gelijk te geven. Dus daarbij jullie hulp. Het moet een klein hondje zijn van een gezond ras, dat laatste vind ik erg belangrijk dus geen korte snuit e.d. Buiten lekker actief en goed mee kunnen komen met een actieve labrador. Goed trainbaar als je er de tijd en energie in steekt. Binnen rustig en hij moet goed met kinderen en katten kunnen. Het grootste deel van de kleine honden die ik vind zijn terriërs. De terriërs die ik ken zijn allemaal heerlijke adhd hondjes (mijn vooroordeel, wie weet heb jij een terriër die juist perfect in mijn geschetste plaatje valt, dan hoor ik het graag), heel grappig voor even maar zo'n wervelwind binnen is mij iets te veel van het goede, voor buiten komen ze wel goed mee. Bram past zich wel aan qua spel. Met zijn boxer vriendin is het lomp stoeien, met zijn border colli vriendje is het heel hard rondjes rennen en met zijn cairterrier vriendje rennen ze achter elkaar aan (een terriër is veel wendbaarder en rent zo onder hem door), snuffelen overal samen en ligt hij op de grond zodat ze soort van gelijkwaardig kunnen stoeien zonder dat het vervelend voor de ander wordt.
Dus, welk ras en ook, wat voegt een 2e hond toe.
Wij hebben een barbet (middelgrote hond) en een coton de tulear.
De coton de tulear hoort bij de gezelschapshonden, maar is de grootste van deze rassen.
Onze coton Timmy weegt zo'n 10 kilo en is heel wat mans.
De coton de tulear is een gezond ras en ze hebben een goede lange neus.
Deze twee zijn de beste maatjes van elkaar, een heel fijn stel samen.
Timmy, de coton, doet niet veel onder voor Black en we kunnen alle wandelingen etc samen doen.
De coton de tuelar zijn heerlijke hondjes, het zijn vrolijke clowns.
Oeww ik vind de Australian cattle dog altijd heel heel erg leuk. Volgens mij zijn ze niet heel makkelijk, zijn wel echt werkhonden en moet je er dus wel tijd insteken. Maar ik vind ze zo leuk. Een van mijn lievelings kleine honden.
Daarnaast klinkt de markies (halve flux) voor jullie echt perfect. En ik vind ze ook nog heel mooi.
Had je in gedachten een met veel temperament en pit? Of juist een allermans vriend makkelijk blij ei, goed met kids…?
Bij de beschrijving 'goed trainbaar' en 'lekker actief' denk ik bijvoorbeeld aan een sheltie/shetland sheepdog.
Maar ik weet niet of je dat adhd zou vinden
Je schrijft... dat ze natuurIjk niet luisteren.
Dat vind ik een behoorlijk vooroordeel eerlijk gezegd.
Hier een hondje lhasa apso, luistert als de beste. Loopt iedere dag los, maar ik ben heb vanaf dag een gedaan alsof het een grote hond zou worden. Opgevoed, zoals ik mijn voorgaande honden opgevoed heb.
De fout van veel mensen is dat kleine hondjes geen opvoeding nodig hebben, ze zijn zo leuk en zo klein.
Toen ik,op een hondenforum aangaf dat ik een lhasa wilde aanschaffen en ervaringen vroeg kreeg ik dit soort vooroordelen ook te horen. Als je met een hond obedience of aggility zou willen doen was een grotere hond wel handiger. Diki doet echt alles, ze zal denk ik niet enorm hoog scoren op wedstrijden gezien haar lichaamsbouw, ze kan echt niet de snelheid halen van een bordercollie.. Maar zoals het er nu naar uitziet gaan we in januari naar hoopers training. Want sturen overal om heen en onderdoor ze vindt het prachtig.
Dus kleine hondjes niet gehoorzaam? Onzin, ligt volledig aan de opvoeding. En een lhasa wordt in alle literatuur omschreven als eigenwijs , koppig, eigenzinnig enzv. Tja als je niets met zo,n hondje doet..... maar voor mij is mijn lhasa een energiek werkhondje.
Waar ik wel huiverig voor ben is voor mensen met grote honden die op haar afstuiteren, lomp en niet hun eigen kracht kennende. Hij doet niets hoor, hoor je dan. Maar wat zo,n baas niet beseft is dat het verschil in gewicht te groot is, dat een hond ook zonder bijten grote beschadigingen kan aanbrengen. Mijn hondje is twee jaar terug ondersteboven gelopen door een labrador. Totaal geen boosheid. Maar heel veel pijn, operatie, tand getrokken, oog kapot en 900 euro schade. En ja, daar leer je van en dan til je je hond veiliger op dan te laten pletten. Zo,heb ik met mijn hondje in mijn armen tegen een muur gestaan, hondje voor mij, achter mij een lompe springende grommende boxer. Hij doet niets hoor, nee, maar luisteren deed hij ook niet.
Ik loop nu de andere kant op als ik grote loslopende honden zie, bang? Ja misschien, maar veiligheid voor alles. Maar het optillen wil bij mij dus niet zeggen dat ze niet luistert.
Femke? Concentreer je eerst op..... Wat vind mijn hond aan andere honden leuk? Welk ras of karakter vind hij/zij superleuk. Superleuk wil niet zeggen dat die hond er continu bovenop jumped of erger nog? Onder de bank gaat lopen kniezen. Je kijkt een beetje wanneer er interactie plaats vind, visa versa spel. Vanuit daar kun je een ras kiezen en een goede fokker. Mocht het toch niet boteren na geruime tijd? En das niet twee maanden, kan zo een fokker, de hond terugnemen en ergens plaatsen waar het dan wel goed gaat. Ook kan die een beter oordeel maken of zo een pup bij jouw levensstijl past en die van je hond of kat.
Daarbuiten? Als hij 10 maanden is? Zou ik wel doen nu maar kijk even naar zijn karakter, leg dat uit aan een gedegen fokker. Klein of groot maakt niet zoveel uit. Chihuahua's zijn trouwens heel goed trainbaar, ras is een beetje misbegrepen omdat die mensen niet het perspectief zien van de wereld om hun heen. Wordt al gauw gezien als handbaar formaatje en dan lastig, blaffers of wat zijn ze stoer. Ga maar eens op de grond liggen op de straat en kijk dan de wereld in. Chihuahua's met de goede begeleiding kan een verdomd leuk ras zijn. Beste jagers ook.
Leuke ideeën al.
@sylvia, coton de tulear heb ik nog nooit van gehoord, beschrijving klinkt goed. Heeft veel weg van de witte ongetrainde pluizebollen hier in de buurt maar die heb ik nog nooit vies gezien zoals op jouw foto's, ziet er prachtig uit.
@jelena, Australian cattle dog vind ik te groot voor een klein hondje. En een heel ander soort werkhond dan Bram, ik weet niet hoe makkelijk dat mixt als ze beide een heel ander soort training nodig hebben. Markiesje past misschien beter.
@suze, ik denk dat blij ei beter bij ons past. Wat pit en temperament mag best. Ik ben wel consequent maar als ik de beschrijving hoor hoe je als baasje van een herder moet zijn dan val ik daar niet onder. Plus de kinderen (10 en 13) moeten ook makkelijk vriendjes mee kunnen nemen.
@catndog, sheltie/shetland sheepdog klinkt ook goed. Het fijne van Bram vind ik dat hij buiten heel actief is en altijd bereid om mee te gaan en te trainen en binnen juist vrij rustig is (inmiddels dan, dat is ook anders geweest). Ik weet niet hoe dat bij een sheltie is.
De chihuahua's vind ik qua gezondheid niet zo'n fantastisch ras, daar wordt aan gewerkt begrijp ik.
Ik ben bang dat mijn hond alle honden zolang ze hem niet aanvallen leuk vindt. We laten hem met een aantal bekende honden spelen en soms een onbekende als er een klik lijkt te zijn. Dat is niet vaak een klein hondje omdat ik die minder tegenkom in losloopgebied. Heel vocale honden heeft hij minder mee. Samen rennen en/of lomp stoeien tenzij het te serieus wordt, dan wil hij weg. Honden waarvan gezegd wordt dat ze 'hoog in hun energie zitten' net zoals hijzelf. Jij zegt juist nu met 10 maanden? Ik denk zelf meer aan 2 a 3 jaar als we er überhaupt voor gaan. Nu ben ik nog veel te druk met zijn opvoeding/ training voor een pup.
Daarom juist het idee van een klein hondje om te laten zien dat die goed te trainen zijn. Want dat dat niet kan is natuurlijk onzin. Wat je zegt over grote honden snap ik ook. Dat zou op zich wel een goede reden kunnen zijn om er juist geen kleine bij te doen. Van Bram weet ik dat hij bij kleine honden zichzelf inhoudt en probeert liggend met ze te spelen maar we komen natuurlijk wel veel wat grotere honden tegen, als ik er dan 1 op moet tillen terwijl de ander er lekker mee speelt is niet handig.
Ik heb inmiddels al wel wat kleine honden om mijn man te laten zien. Gewoon zodat ik kan zeggen dat ik gelijk heb en dat er echt wel (voor ons) leuke kleine honden bestaan. Want dat is stiekem een belangrijk onderdeel van dit topic natuurlijk, zorgen dat ik kan zeggen 'ik zei het toch'.
De Hollandse smous had ik trouwens voorgesteld maar die is afgekeurd op uiterlijk
Dat is lariekoek en geen idee waar je dat vandaan hebt. Meeste rassen hebben DNA chihuahua's in hun. Alleen is het ras wat wederom gefokt is op handzaamheid. Men vergeet vaak dat een hond ook een karakter heeft, net zoals veel andere diersoorten.
Hoe langer je wacht des de minder het brein iets nieuws gaat opnemen. Klein hondje is dus in je verhaal van de leg, niet doen Het gaat echt meer om hoeveel tijd je er in wilt steken en zo ook de rest van de familie, zoals ik het nu begrijp.
Dan een toy poedel, affenpinscher , Amerikaanse cocker spaniël, Australische Terriër, Bichon frisé ,Cairn Terriër, Border Terriër ?
dit zijn echt leukerds! Helemaal laatste 2
Havanezer. Leuke sportieve hondjes.
Wat een onzin dat kleine hondjes niet luisteren. Ik ken een hoop kleine hondjes, die echt perfect onder appél staan. Inclusief onze kleine dwergkees. Getraint tot G&G3 en zal echt ten allen tijden luisteren. Ik denk dat je wat dat betreft de verkeerde mensen hebt ontmoet. En dan is het maar goed dat zij een klein hondje hebben, ipv een grote dat niet luistert.
Ook werkt de combi groot / klein niet altijd. Ik heb zelf 2 herders, 1 kan perfect met de dwergkees overweg, de ander niet. Die 2 zitten pertinent gescheiden van elkaar. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een hond van 3 kg maakt geen schijn van kans geven een 24 kg herder. Buiten met wandelingen gaat het goed samen, in huis niet.
Daarbij is het altijd belangrijk om te wachten totdat je oudste hond volledig stabiel en volwassen is (meestal rond de leeftijd van 3 jaar). Karakter kan vaak op latere leeftijd wat omslaan. Hoe lief en rustig hij nu met kleine hondjes is, het kan zomaar zo zijn dat hij er over een jaar niets meer van moet weten.
Ik ben een watje dus bij mij is het maar goed dat ik een kleine hond heb ipv een grote
Maar ze is alsnog zo goed mogelijk opgevoed. Ze is van pups af aan al niet de grootste fan van andere honden. Door haar werd het los spelen aan het begin van de puppyles verschoven naar het einde en alleen voor mensen die het wilden; ze had met haar 2kg een grotere pup flink op z’n nummer gezet. Als jongere hond heeft ze af en toe wel eens gespeeld met andere honden, maar helaas veel ‘hij doet niets’ honden tegengekomen, en nu lopen we alleen aangelijnd, en mijden losloop gebieden. Ze viel uit, maar dat is er grotendeels uit met BAT.
Mijn ouders hebben labradorkruisingen, en die hebben mijn hond al wel eens per ongeluk omver gekegeld met 30kg tegen 2-3kg toen. Nu is ze 8kg, en als de honden van mijn ouders rennen, rent ze soms wel mee, maar zorgt dat ze altijd achter hen rent. Zodra ze ook maar het gevoel heeft dat ze achter haar aan rennen verstopt ze zich achter mij.
Wanneer we bij mijn ouders op visite gaan, of blijven logeren en ‘s ochtends naar beneden komen (Remi slaapt bij mij), moet mijn moeder ze bij haar houden tot ze gekalmeerd zijn, of tot mijn hond bij de tafel is aangekomen, zodat zij in het voordeel is met haar grootte; ze zijn zo blij om haar te zien, dat ze dwars door haar heen denderen en haar klemzetten en gewoon pletten in hun enthousiasme… Mijn moeder had eerst ook altijd zoiets van keffers… Maar ziet nu ook wel in dat kleine keffers niet altijd zomaar keffers zijn. Honden maar ook mensen gaan veel sneller over hun grenzen heen omdat ze zo klein en ‘schattig’ zijn.
Als ik zie hoe ruw mijn koningspoedel met de kat wil spelen zou ik er eigenlijk geen klein hondje durven bijzetten.
Zo'n middelgrote Barbet als die van Sylvia zou mij wel aanspreken als speelvriendje. Het lijken me hele toffe honden, een oud ras dat je niet vaak ziet en ik las dat ze actief maar tegelijk ook heel rustig kunnen zijn én goed trainbaar.
Ik vraag het me soms af, of dat een kalmerende uitwerking zou kunnen hebben op onze hond, het feit dat er altijd een andere hond is om mee te spelen. Mss kunnen ze daar veel meer hun energie in kwijt dan, op een hopelijk positieve manier.
Maar ook een luchtige overdenking hoor van mezelf, zeker geen plannen in die richting. Eerst m'n eerste hond zien te overleven
Even een vooroordeel over de labrador maar hoe lomp is jouw hond? Dat vind ik namelijk wel iets om over na te denken als je er een kleine hond bij zet. Onze kleinste hond weegt een kleine 9kg en de grootste iets meer dan 20kg (een schatting). Ik vind dit verschil in formaat niet ideaal en houd af en toe echt mijn hart vast als de grote in volle vaart op de kleine afkomt. Het scheelt dat de kleine hond een ouder teefje is dat heel duidelijk aangeeft dat hij haar niet omver mag lopen. Als ze haar grenzen niet zo duidelijk aan zou geven zouden ze, wat mij betreft, echt niet samen los mogen.
Verder zou ik zelf niet bewust kiezen voor twee honden. Ik ervaar het toch wel echt als dubbel werk en vooral ook dubbele zorgen. Het heeft ook wel leuke kanten natuurlijk en inmiddels kan ik er echt van genieten als ze samen loslopen bijvoorbeeld. Ook vind ik het mooi om te zien dat de jongste hond heel veel hondentaal leert van de oudste.
Misschien is de Tibetaanse terriër (is eigenlijk geen terriër) of de border terriër iets voor jullie?
Cairn Terriër ken ik er 1 van, daar speelt Bram graag mee. Volgens de eigenaar is het echter een draak in huis, stormt steeds het hele huis door. Dat is maar 1 ervaring natuurlijk.
Tibetaanse terriër klinkt ook goed. Ik ga ze vanavond eens aan mijn man voorleggen en volgens mij moet hij dan ook concluderen dat er echt super leuke kleine honden bestaan.
Hannah, Bram kan heel lomp spelen met honden die dat leuk vinden maar hij is op zich niet heel lomp en benaderd andere honden heel rustig. Een buurman past af en toe op, hij heeft 3 middelgrote honden en 1 kleintje en die dames hebben hem hele goede manieren bijgebracht. Het kleintje daar is heel oud dus die wil niet spelen en wordt gewoon met rust gelaten.
Met deze informatie neig ik naar (als! Er een 2e bij komt) het kleine hond idee sowieso te laten varen en voor iets groter te gaan. Maar sowieso pas als hij echt al wat ouder is.
Mijn dwergpincher is een grote hond in klein jasje ;-). Heel veel energie. En zeker goed te trainen. Je moet wel tegen een beetje waaksheid kunnen, maar ook dat is te trainen. Enige wat ik idd me zou afvragen is, hoe gaat dat met de labrador. Dat is een van de weinige rassen waar mijn kleine hond altijd omheen loopt. Ze zijn vaak erg lomp. En het verschil in gewicht is dan te groot. Tuurlijk is het opletten maar die van mij loopt vaak los op de hei en daagt zelfs de leonbergers van mijn zus uit. (Uiteraard onder toezicht) in het begin vaak mijn hart vast gehouden, maar nu is het vooral lezen van de andere hond, als dat goed zit, gaat het goed. Als ik twijfel in losloopgebied lijn ik abel aan lopen we door waarna hij weer los gaat. Als ik een keer niet snel genoeg ben gaat Abel achter mijn benen zitten en blokkeer ik zelf de grote hond.
Een vlinderhondje ? Of een dwergpoedel?
In het verleden hebben wij ook een grote en een kleine hond gehad. Het dwergpoedeltje is samen geweest met een duitse herder/podenco kruising. Dat was de beste combinatie die we ooit gehad hebben. Een heerlijk duo was het.
Moest ik ooit beslissen om nog een kleinere hond aan te schaffen, dan valt mijn persoonlijke voorkeur op mini bullterrier.
Wij hebben geen kinderen, maar iemand van de forumleden hier heeft dit ras en zegt dat haar hond enorm kindvriendelijk is.
Hun karakter spreekt me aan. En ik hou van iets steviger gebouwde honden, ender in welk formaat, groot of klein.
Och wat jammer, het is een geweldig ras en heel goed te trainen. Met de groetjes van mijn Lucie.
Hoi hoi doggo lovers,
Ik ben Moffie en mijn broertje heet Babe. We zijn ecte levensgenieters en kijken het liefst the voice met onze mama. Als we ons vrouwtje lief aankijken krijgen we vaak toch nog een lekker hapje ookal hebben we die net gehad. Onze oogjes zijn heel ondeugend maar toch zo lief om op te eten. We doen vaak een loopje maar niet te lang want onze kleine beentjes vinden dat niet leuk. Alleen als we een eenden zien hebben we opeens wel energie. Na zo een loopje kijken we dan het liefst nog een aflevering RTL Boulevard maar meestal snurke we dan al halverwege.
Pootjes van Moffie
Hoi hoi doggo lovers,
Ik ben Moffie en mijn broertje heet Babe. We zijn ecte levensgenieters en kijken het liefst the voice met onze mama. Als we ons vrouwtje lief aankijken krijgen we vaak toch nog een lekker hapje ookal hebben we die net gehad. Onze oogjes zijn heel ondeugend maar toch zo lief om op te eten. We doen vaak een loopje maar niet te lang want onze kleine beentjes vinden dat niet leuk. Alleen als we een eenden zien hebben we opeens wel energie. Na zo een loopje kijken we dan het liefst nog een aflevering RTL Boulevard maar meestal snurke we dan al halverwege.
Pootjes van Moffie
Zijn dat je eigen honden of zijn dat foto's die je van internet hebt gehaald?
Het is een account dat je moet negeren in alle geval. Veel zinnigs of waarheden komt er niet uit.
Hier komt er denk ik ook nog iets van windhond kruising. Of een basenji.
Hier komt nog een x een Schipperke. Weer een blafbeest maar heb er pas 1 in t echt gezien en ben er voor gevallen.
Hier 2 kleine honden en dan ook nog 2 terriërs. Ja ze zijn pittig maar ze luisteren voor terriërs goed. Vergis je niet, terriërs kun je heel goed trainen als je wilt. Razend slim en worden daarom ook vaak gebruik voor films en reclames.
Maylo kent ook vanalles, Fudge is nog in opleiding. Die is gewoon ontzettend ongeduldig maar wel enorm slim. Beide lopen ook los en komen goed mee met grotere honden. Fudge speelt regelmatig met een mechelse herder en boxer.
Ik wil juist een grotere relaxere hond er ooit bij. Dus een Borzoi of een Ierse wolfshond. Mijn Parsons zijn geen ADHD hondjes maar hebben wel energie en ergens is het lekker om wat kalmers in huis te hebben.
Maar ze zijn wel o zo lief
Wat een 2de hond toevoegt is afhankelijk denk ik ook van de klik die de honden hebben. Mijn eerste 2 waren van hetzelfde ras, ze begrepen elkaar, hadden wel 2 verschillende karakters maar vulden elkaar prima aan.
Jol (x bordercollie met een stabij) in combi met Bluf destijds, en later met Aki was ok, maar veel interactie was er niet. Behalve als ze loops was.
Huidige samenstelling eerst een tijdje Chara en Aki bleek een goede match, al is ze wat groter uitgegroeid dan we hadden verwacht. Is het juist leuk dat ze zich aan elkaar kunnen meten.
De interactie tussen die twee vond ik echt wat toevoegen, met name voor Aki die eigenlijk met Jol nooit écht heeft kunnen dollen en spelen omdat ze daar geen behoefte aan had.
-
Glory is geen grote hond, maar staat wel stevig op de poten/stevig gebouwd. Met Chara in spel gaat het er pittig aan toe, maar Chara houdt rekening met haar grootte. Tegenwoordig doet Aak ook wel mee in het geweld, maar dan merk je dat hij echt een tank kan zijn en is Glory daar toch soms wel van onder de indruk. Ze speelt liever met Chara whaha.
--
Zelf vind ik Corgi's heel leuk. En teckels. Maar ben bang dat bij druk spel er te snel kwetsuur op de rug kan komen.
Bij de huidige samenstelling heb ik de keuze eigenlijk gemaakt op basis van inschatting van karakters en energie om bij Aki (de herder) te kunnen plaatsen en uiteraard ook bij ons als baasjes.
Aak was al 7 toen we voor Chara gingen dan weet je ondertussen wel wat voor energie en types hem aanspreken en welke types niet. Daarbij had ik meegemaakt hoe het was als honden binnen 1 gezin een match hebben. Niets ten nadele van Jol, schat van een beest en zeer makkelijke hond, maar we hadden echt 2 losse individuen in huis.
En nu ervaren we echt weer een hechte band onderling, de hondentaal, het leren van elkaar, steun zoeken soms bij elkaar en die dynamiek vind ik fantastisch om te zien. En hier ook trouwens nog 2 katten die ook allebei zo hun verschillende interacties met de honden hebben. Aak is de papa van het spul, hij verzorgt iedereen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?