Hallo allemaal!
Ik heb een poging gedaan eerdere onderwerpen hierover te vinden via de zoekfunctie, maar dat leverde niet echt iets op, dus ik hoop dat iemand mij kan helpen met het volgende:
Onze dame is onze eerste hond en superlief en zachtaardig, maar ze heeft in de cruciale maanden helaas socialisatie gemist door de coronatijd en een nare ervaring gehad met een agressieve hond. Ikzelf heb in het begin erg geworsteld los te komen van verouderde opvoedmethodes die ik van huis uit gewend was - maar waar ik me meteen al niet goed bij voelde toen ik dan eindelijk zelf zo'n kleine hummel in huis had. Al helemaal omdat ik merkte dat ze zo onzeker was. Voor ons was alles nieuw en dan lees je zoveel verschillende visies en methodes.. ik wist niet welke weg nou wél te kiezen en durfde geen hulp in te schakelen; dus zijn we eerst maar zelf aan de slag gegaan. Inmiddels weet ik wel beter ;) We hebben tijdens deze "reis" met haar al veel geleerd en ze is op veel punten enorm gegroeid, maar we merken dat het ons zelf niet lukt om op de eindbestemming te komen: relaxte wandelingen zonder ons druk te maken over fietsers en honden.
Ik ben op zoek naar een hondentrainer die 1 op 1 lessen aanbiedt voor honden die onzeker zijn en daardoor reactief naar bijvoorbeeld fietsers en honden. Het is belangrijk voor ons dat de trainer dit stap voor stap aanpakt en op een positieve manier traint (geenzins met correcties), met oog voor de belastbaarheid van de hond. Ook is het belangrijk dat wij gecoacht worden hoe hier het beste mee om te gaan en hoe het vertouwen tussen haar en ons te vergroten.
We wonen zelf in het noorden van Nederland maar voor een goede trainer ben ik bereid om een stuk te rijden.
Ik zoek ondertussen zelf door, maar goede tips en eventueel ervaringen zijn welkom!
Alvast bedankt :)
Drenthe, kijk hier eens naar, volle aandacht krijgt men hier van trainers. Vanochtend weer een zeer geslaagde trainingswandeling in het bos van Ter Apel. #dogsenfun. https://www.dogsforfun.nl/
Zelf geen ervaring mee, maar mssn kan deze link je helpen.. Hier is een lijstje van enkele GT's en hondenscholen. Je kan wel zelf op de websites van die hondenscholen/coaches gaan zien. Mssn spreekt iemand je aan. Ze werken wel allemaal volgens de positieve methode; geen achterbakse "roedelleider", "hond wil de baas over je zijn" onzin..
https://www.dierenoppasamersfoort.nl/samenwerking-hondenscholen-trainers/
Je zou ook een gedragstherapeut kunnen inschakelen.
Iedereen mag zich hondengedragstherapeut noemen.
Je kunt het beste kiezen voor een gedragstherapeut, die aangesloten is bij de Vereniging van gedragstherapeuten honden
wij zijn geen team positive reinforcement… voor ons werken andere manieren ook de oudere. Wel is miss. Martin Gaus academie iets? Of Kynogedrags therapie iets? Voor ons was t totale nee…. Maar als je hond graag werkt met snoepjes en of een bal of andere speelgoed dan is dat ook een optie ….
https://instagram.com/hondengedragscoachlisse?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Ik heb hele fijne ervaringen met haar (:
Gaat het om een Australian Shepherd? (gezien je naam). Dan zou ik een trainer kiezen die het ras goed kent en snapt. Want dat reactieve komt ergens vandaan als je de oorsprong van het ras kent. En het is goed om dat in het achterhoofd te hebben als je dat om gaat buigen. Ik ben helemaal voor positief trainen maar een reactieve werkhond heeft ook gewoon duidelijke grenzen nodig. Ze worden juist onzeker en gaan uitvallen als ze dat niet hebben. Samen sporten helpt om aan de band te werken en geeft de hond ook mentaal een uitlaatklep waardoor ze rustiger worden. Mocht het een Aussie zijn dan kan ik je via PB wel wat mensen aanraden.
Oh deze website ken ik wel, ik wist niet dat ze zo'n lijst had! Dankje :)
Dankje!
Klinkt goed, dankjewel voor de tip!
Het is een misvatting dat positief opvoeden alleen maar te maken heeft met snoepjes en een balletje. Het is zoveel meer dan dat. Het is ook kijken naar de emotie achter gedrag, in plaats van alleen het gedrag. En je hond begeleiden, in plaats van de fout in laten gaan. Het laat voor mij zien dat je niet zo goed weet waar je het over hebt. ;)
In principe is iedere modern geschoolde (en bijgeschoold) therapeut voor de positieve benadering. Kijk vooral naar diploma's en of ze zijn aangesloten bij de brancheverenigingen. Deze laatste verplichten namelijk bijscholing, anders verlies je je vermelding.
Succes!
Ik hoef geen advies ik heb mijn hond super opgevoed…. Ookal was vorige jaar gezeik over mijn opvoeding ( methodes )… ieder zijn eigen methode ieder hond is anders en je hoort een bijpassend methode te vinden… zoals je ziet zeik ik positieve methode niet af… ik heb toch best Oke scholen als advies gegeven… zelf vind ik dit geen goede methode voor ons……ik hoef geen bijscholing en heb verstand van wat ik doe…. Duss je hoeft niet zo aanvallend te zijn ik kan gedrag van honden lezen dus bedankt voor je ongevraagde commentaar maar heb er niet om gevraagd
Ik ben overal nog vriendelijk…. Zie nergens een vervelend reactie ik beschrijf hoe het is… in tegenstelling tot haar reactie is het zeker aanvallend… ik vroeg nergens om een reactie op mij… volgens mij is deze toppic over dat ze een trainer zoekt? Niet over mij??! Heb NERGENS om commentaar gevraagd… vandaar dat ik dit even duidelijk maak :). Ik heb ook niks verkeerd gezegd over the methodes alleen goede scholen als advies gegeven… Ik hou me netjes aan de huisregels sommige hier niet
oh en onbeschoft ben ik hier totaal niet hihihi… vind t juist onbeschoft als iemand zo’n opmerking maakt als odin
Ik ga dit topic niet te veel vervuilen, ik weet dat het niet mag. En TS heeft er ook niks aan. Dus alleen even een kleine reactie.
De reden dat ik reageerde op je Suze, is omdat je de aanname maakt dat positief opvoeden met een voertje en een balletje is. Terwijl het zoveel meer is dan dat. We staan hoog in Google en ik vind dat er duidelijk mag staan dat positief opvoeden meer is dan wat je impliceerde. Het is een veelvoorkomende misvatting.
Iedereen mag t anders vinden :) … iedereen heeft een ander mening… zo is mijn helemaal anders dan die van jullie en dat is oké… fijne avond nog
“Positive reinforcement” is geen methode. Het is een beschrijving van hoe dieren leren. Je hond leert doormiddel van positieve bekrachtiging, of je dat nou wil of niet. Je kan dus ook niet kiezen om wel of geen “team positive reinforcement” te zijn. Het is iets wat er per definitie is. In élke methode. Evenals positieve correctie, negatieve bekrachtiging en negatieve correctie.
Als opvoeder kan je er voor kiezen om actief te spelen met positieve bekrachtiging. Of je laat de boel de boel en dan worden willekeurige dingen bekrachtigd, ook dingen die je wat minder goed uitkomen. Mijn inziens is het negeren van positieve bekrachtiging een blinde vlek voor iedere opvoeder. Top als het alsnog goedkomt, maar zeggen dat je geen team positive reinforcement bent is wel een beetje knullig. Misschien vind je het interessant om je meer in te lezen over de terminologie die je gebruikt Suze! Google eens op operante conditionering of de leerkwadranten. Dan zie je dat jij ook gewoon van de positieve bekrachtiging bent.
Dankje wel voor je interessante uitleg ;)…. Ik wil niet spammen….. maar klopt! Alleen is t positive reinforcement dat je veel beloont en niet corrigeert… Zoals bij kyno gedrag en Martin gaus Academie. Dat is hoe die t genoemd hebben zo…. Ik corrigeer en beloon… maar volgens hun val ik dus zeker niet onder positive reinforcement… Daarom dat ik dan aangeef dat ik er niet bij hoor je hebt wel gelijk iedereen gebruikt het sws… maar de ene meer dan de ander….
Ik vind het ook een beetje raar… of misleidend? dat mensen hun hondenschool zo noemen. Het schept in ieder geval verwarring. Want je gaat dan denken dat die hondenscholen alleen maar positieve bekrachtiging gebruiken, terwijl dat vaak niet eens zo is. Ook bij die hondenscholen wordt er veelal gecorrigeerd. Zij proberen gewoon te zeggen dat ze dit op een vriendelijke manier doen. Maar ja, wat moet dat worden als zelfs de eigenaar van de hondenschool het verschil niet kan duiden tussen positief als in positieve bekrachtiging, en positief als in “leuk”. Ik moet de eerste hondenschool nog tegenkomen die de juiste terminologie gebruikt. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. En bij deze hondenscholen krijg je dan weer het probleem dat sommige doen alsof correcties er niet zijn, terwijl honden ook de hele dag door gecorrigeerd worden, of je dat nou wil of niet. Ik bedoel: krijgt hij een optater van een andere hond? > positieve correctie. Lijn je hem aan omdat die poep staat te vreten > positieve correctie. Zoiets simpels als “nee” zeggen? > positieve correctie. Allemaal hele normale dingen, maar het woordje correctie is dan ineens eng of zo. Ik vind dat het allemaal benoemd moet kunnen worden zoals het is. Geen wollige termen. En dan weet iedereen waar die aan toe is.
Sterker nog iglo, niet alleen honden. Überhaupt leren werkt zo, zelfs zelflerende algoritme leren vanuit dit principe.
Lieselot Boersma heeft daarom de term 'welzijnsgericht trainen' in het leven geroepen. Persoonlijk vind ik dat een mooie term. Het dient een streven.
Je loopt gewoon altijd ertegenaan dat niet iedereen Skinner uit zijn hoofd kent. Of überhaupt iets weet van leerprincipes. Het 'positieve bekrachtiging' is als term een beetje een eigen leven gaan leiden, wat opzich ook wel logisch is. Je wilt kort en krachtig laten zien waar je voor staat. Dat het misverstanden oproept (cookie pusher etc.), is helaas een neveneffect.
Wat jij bedoelt met 'corrigeren' kan een ander veel zwaarder opvatten, dus ik kijk wel altijd uit met de term gebruiken. Corrigeer ik? Uhm, ja natuurlijk! Maar zelf gebruik ik dan liever de term 'begrenzing'.
Die taal is soms echt een groot probleem als je het hebt over manieren van trainen. Iedereen gebruikt zijn eigen termen. Daarom is het ook zo belangrijk om door te vragen. "Wat bedoel je met correctie, wat bedoel je met positief?"
Overigens Suze, bij Martin Gaus wordt er echt wel over de vier kwadranten lesgegeven en wordt er net zo goed 'begrensd', om maar even in mijn eigen terminologie te blijven. We leren niets meer of minder dan wat de gedragswetenschappen ons vertellen over hoe honden (maar eigenlijk alles en iedereen, ook mensen) leren. Dat we dan tot de conclusie komen dat bijvoorbeeld fysieke correcties niet zo'n goed idee zijn, komt gewoonweg voort uit wat de gedragswetenschappen ons vertellen en niet zozeer uit een of ander geloof.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?