Hij is nog geen jaar, dus dit seizoen nu is ook weer nieuw voor hem. Sneller donker, buiten zijn de klappen van het vuurwerk al weer te horen. Bij onze jongste moet ik dat zelf ook niet vergeten dat ze net pas een paar maanden bij ons is en net een jaar en paar maanden oud. Zij is nu soms ook wat reactiever aan het worden, maar daar speel ik dan wel weer op in, als het uit angst/argwaan komt steun ik vaak wel, maar geef ook aan dat het grom/blaffen nergens voor nodig is. Ik zie het ook weer als een fase die weer begeleidt moet worden.
==
Daarbij, de meeste honden zijn in schemer en donker wat waakzamer. Ik kijk altijd een beetje naar hun houdingen, dan zie ik snel genoeg of ze ergens iets zien wat ze spannend vinden en dan speel ik met mijn stem er al weer op in om toch dat contact met ze te blijven houden. Zelf heb ik ze niet los in het donker, niet zulke prettige ervaringen mee gehad en vind ze dan te alert en omdat ik ook zelf geen goed overzicht heb op onverwachtse situaties blijven ze hier gewoon dus aan de lijn, maar dat is een keuze die iedereen voor zichzelf maakt.
Herkenbaar, die lompheid van de labradoedel van Angèle. Mijn grote poedel, teefje van 7 maanden, vertoont al van jongsaf 'bully-gedrag' tov andere honden: altijd zij die achter de andere rent, andere honden neerpinnen, altijd zij bovenaan, geen wisselwerking. Ze weet ook van geen ophouden en lijkt zich op zo'n momenten fantastisch te amuseren, maar voor de andere honden is het geen pretje dus laat ik het uiteraard niet toe.
Er werd mij hier ook aangeraden niet zomaar naar een hondenweide met vreemde honden te gaan om haar te laten spelen, maar enkel met bekende honden contact te laten zoeken (ik woon in België, hier hebben we meer hondenweides dan losloopgebied). Maar hoe kan ze ooit 'bevriend' worden met andere honden als ze dit gedrag blijft vertonen bij het spelen? Ik hou haar dus ook weg van de (jonge) honden van vrienden omwille van haar gedrag. Zo is er eigenlijk nooit sprake van 'bekende honden' voor haar.
Voor mij is dat echt een dilemma, moet ik haar volledig isoleren van andere honden of doe ik haar daar enorm mee tekort, waardoor ze nog heviger zal reageren in de toekomst mocht ze dan toch nog een keertje contact met een andere hond mogen hebben? Gelukkig heb ik in tegenstelling tot TS wel een grote tuin en als het strand verlaten is laat ik haar daar ook los, maar spelen met andere honden mag ze eigenlijk al een tijdje niet meer.
Zou ze eens ze volwassen is uit zichzelf rustiger beginnen omgaan met andere honden? Of zal ze het nu nooit leren en zit ik in een soort vicieuze cirkel: ze mag niet spelen met honden omdat ze te overheersend en lomp is, maar zo leert ze ook nooit correct spelen...
Ik stel me dus dezelfde vraag als de topicstarter: is het haar karakter of is het iets tijdelijks? Met dat verschil dat dit lomp gedrag (de meeste mensen in mijn omgeving noemen het dominant gedrag) al sinds het prille begin aanwezig was.
Dat waakzamer worden, vooral in het donker, als we iets of iemand zien in onze eigen straat is trouwens ook heel herkenbaar.
... Er werd mij hier ook aangeraden niet zomaar naar een hondenweide met vreemde honden te gaan om haar te laten spelen, maar enkel met bekende honden contact te laten zoeken (ik woon in België, hier hebben we meer hondenweides dan losloopgebied). Maar hoe kan ze ooit 'bevriend' worden met andere honden als ze dit gedrag blijft vertonen bij het spelen? ... ... Dat waakzamer worden, vooral in het donker, als we iets of iemand zien in onze eigen straat is trouwens ook heel herkenbaar ...
Spelen is wel belangrijk voor hem, zijn 'vrienden' zijn eigenlijk zijn puppy-vrienden waarmee hij samen groot werd. Dus dat is tof. Nu op dit ogenblik kan hij fel reageren aan de lijn als we onbekende honden tegenkomen, ik las dat daar de oorzaak angst kan aan ten onder liggen maar ook frustratie omwille van het aan de lijn zijn. Dus wij gaan toch proberen blijven te spelen Tja en het waaks zijn ik denk idd @Blonddie dat leeftijd/nieuw seizoen er voor stuk tussen zit, ook hier bij ons al volop oefensessies met bommetjes. Maar mgl ook de poedel-genen, ik lees vaak dat ze wel waaks zijn de poedels
Oei het quoten van Marie is precies wat misgelopen :-)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?