Er zijn veel topics over (het gebrek aan) nachtrust geschreven, toch zou ik graag hier mijn ervaring delen. De wanhoop is namelijk echt nabij.
Onze Friese Stabij pup is nu ruim 12 weken. Geinig beestje, socialisatie gaat goed en ook luisteren / commando's aanleren valt niet tegen. Het enige is dat de pup sinds deze bij ons in huis is (4 weken nu) continu in de 'aan' modus zit. We proberen een dagschema zo goed mogelijk te volgen, vaste tijden eten / drinken / spelen en slapen. De rust moeten we de pup écht in de bench aanbieden, anders blijft hij continu actief (ook al negeer je 'm - of probeer je 'm juist te kalmeren).
Echter eenmaal in de bench is hij eerst een minuut of tien aan het miepen en piepen. Dat stopt, maar de oogjes gaan niet dicht - ik word continu aangekeken. Verlaat ik de ruimte, dan merk je de verlatingsangst en wordt het piepen op een gegeven moment blaffen. Ook dat stopt dan wel weer gelukkig. Maar je leest vaak 'maak de pup niet wakker, zet de bench een stukje open' etc. Maar zo gauw ik maar ook een teen knak richting de bench, dan is de pup meteen 'aan'. Ik krijg het gevoel dat hij gewoon echt niet slaapt.
Het enige moment dat hij echt crasht, is tussen 21:00 en 22:30 's avonds.
Nu komt hetgene wat ons tot wanhoop drijft: er is geen enkele vorm van ritme / patroon in de nachtrust aan te brengen. In het begin zetten we de wekker op bijv 2:00 en 4:30 en dan weer wakker om 6:30. Dit ging een paar dagen ok, maar nu begint de pup om 1:00 te blaffen en te piepen. Dit negeren we, het gevoel van verlatingsangst volgens ons. Dit duurt dan gerust een uur en we gaan er alleen heen / uit om te plassen als hij stil is. Vervolgens begint ie om 3:00 weer te miepen etc. Dan om 4:30 als een van de kinderen even naar de wc gaat. En om 6:00 is meneer gewoon wakker (en start ook mijn werkdag een beetje). De volgende nacht is het om 23:30 al miepen, dan om 4:00 etc. Geen patroon.
De ene keer is de bench nat (we twijfelen plas of zweet van het onrustig zijn), maar vaker is de bench gewoon droog.
Maar na 4 weken lang geen enkele vorm van regelmaat of structuur in de nacht aan te hebben kunnen brengen, is de wanhoop nabij. We zijn moe, de kinderen zijn niet te genieten, we lopen naar elkaar te snauwen en genieten steeds minder van de leuke dingen die de pup doet. Met zelfs dat we 's nachts zeggen: hij gaat weg.
We kunnen geen ruimte in huis creëren waar hij vrij los kan (zoals een bijkeuken bijvoorbeeld). En sowieso uit de bench is geen optie omdat hij dan 'aan' staat in de nacht. We twijfelen nog over een grotere bench, omdat in de tijd 's avonds dat hij crasht hij helemaal gestrekt ligt en dit kan hij niet in de kleinere bench. Maar bij een grotere bench ben ik weer bang dat hij een plekje gaat kiezen om zijn behoefte te doen.
Ik weet het gewoon allemaal niet meer...
Ten eerste : honden kunnen niet zweten, dus het is plas of eventueel extreem veel kwijl (bij stress kunnen ze gaan kwijlen).
Ten tweede : waarom is jullie oplossing voor verlatingsangst om hem alleen te laten? Daarmee bevestig je de angst alleen maar! Heeft een van jullie bij de pup geslapen toen hij kwam? Of waarom staat de bench niet voorlopig op jullie kamer? Een pup is nog nooit alleen geweest ; dan opeens een hele nacht alleen in een bench zitten, natuurlijk wordt hij dan paniekerig. Alleen zijn moet je opbouwen, ook 's nachts. Een hond moet leren vertrouwen dat je terugkomt. Dat kost tijd. (En ze gaan het nooit leuk vinden.)
Zet s nachts de bench naast je bed.
Het lijkt er op dat de pup nog niet alleen kan blijven, wat logisch is, hij is nog erg jong
Ik zou alle schema`s even lekker laten en niet teveel de nadruk leggen op trainen e.d. Natuurlijk wel leuke oefeningetjes zoals snoepje verstoppen oid. het gaat erom elkaar te leren kennen en zowel vertrouwen als zelfvertrouwen opbouwen.
Neem hem s nachts gewoon mee naar de slaapkamer dan kan je hem even geruststellen of eruit gaan voor een plasje.
Geen wekker meer zetten, maar de bench naast je bed neerzetten. Eruit gaan zodra hij piept. Niet negeren! Het is juist super goed van hem dat hij laat weten dat ie eruit moet. Hoe moet ie anders laten weten dat er wat is? Hup hup bed uit en naar buiten. Piept ie daarna nog steeds? Gerust stellen door je hand in de bench te doen en zachtjes tegen hem praten.
Liever zijn behoefte doen in een grotere bench ,als botproblemen van een te kleine bench .
Jullie pup leert op deze manier niet zelf zijn rust te nemen ,Laat hem overdag gewoon achter je aanhobbelen ,zet bench of mand neer zodat hij zelf kan kiezen ,maar bij steeds opsluiten zal hij nooit uit zichzelf gaan slapen ,
Wat is dat toch tegenwoordig met die vaste dagschema's ,pups zijn de ene dag actiever als de andere dag ,als ze hun energie goed kwijt kunnen en daarna wat te kluiven hebben ploffen ze vanzelf wel ergens neer .
Maar als ze gelijk uit het nest gewend zijn dat ze vele malen per dag in de bench moeten is het niet zo gek dat er deze problemen van komen .En echt de eerste tijd lopen ze achter je aan ,maar als er eenmaal dat vertrouwen is zal je zien dat pup overal gaat slapen .
Nooit een schema aangehouden met pups, hobbelde gewoon de dag rond, of ons achterna.
8 nachten beneden geslapen,nooit een pieperd gehad.
Ik snap die schema's van tegenwoordig niet, waarom toch, tis een pup, valt vanzelf om als hij slaap heeft.
Wanhopig ben je....probeer het anders aan te pakken, goede adviezen heb je gekregen, laat de hond lekker achter je aan hobbelen, ga er mee wandelen en bij thuis komst een goed bot geven en ga niet dwingen dat tie moet rusten, hier twee honden zelfde ras, als pup zijnde de een de hele dag lekker achter me aan hobbelen terwijl de andere een slaper is uit zich zelf, een vast ritme was hier niet ....wel het maken van zinderlijkheid dat je op tijd naar buiten gaat met je pup...en niet dwingen in een bench, deur open laten staan, kijk of die het fijn plekje gaat vinden zo niet, een mandje neer zetten, en hier gingen de puppen uit zich zelf ergens plat...en laat de pup bij je slapen,of jij op de bank, de nacht breekt aan, alles is donker en de pup voelt je nabijheid en gaat ook slapen, zorg voor een mandje of vetbed, niet opsluiten laat die zelf kiezen...en slaap zo,n twee weken bij je pup.
Bedankt voor de reacties. Je wordt natuurlijk tegenwoordig doodgegooid met schema's en YouTube kanalen waarbij iedereen probeert de beste tips te geven. Je probeert voor jezelf daar een weg in te vinden, hetzelfde als met baby's. 100 mensen geven 100 verschillende tips :)
De eerste weken hebben wij de pup ook rustig achter ons aan laten hobbelen. Heel gezellig, lekker actief, maar hierdoor merkten we dat hij overprikkeld was en alleen nog maar bijtaanvallen had (ook naar de kinderen). Dus daarom gezocht naar een manier om 'm zijn rust te geven -> en dat is bij ons dus in de bench. Dit is voor hem zeker geen strafplek, ik begeleid hem in de bench, hij gaat rustig liggen. Het 'vrij rondhobbelen' zorgt ervoor dat hij gewoon zijn rust gewoonweg niet pakt, er waren dagen bij dat hij dus continu bezig was (en in plaats van de gestelde 16-20 uur slaap er maar hooguit 6 had). En het is geen kermis in huis qua prikkels. Ik werk vanuit thuis en ben de hele tijd bij hem.
Of slaap om en om beneden. Dan blijft er tenminste 1 uitgeslapen en gezellig. Het helpt vaak wel als ze even je stem horen als ze onrustig zijn of even aan je hand snuffelen. Het komt echt wel goed maar vaak vinden ze het alleen zijn gewoon spannend en dat moet je dus even voorzichtig gaan opbouwen. Bij de ene hond gaat dat snel bij de ander duurt dat echt een paar weken. Maar als je erbij gaat slapen zijn ze meestal een stuk rustiger en zullen ze langer gaan doorslapen en weer inslapen na wat geruststelling.
Hier ook verschil in pups hoor. De ene pakte makkelijk zelf rust en sliep overal de andere moest ik echt even verplicht laten rusten in de bench. Uiteindelijk maakte dat als volwassen hond weinig verschil en kunnen ze allemaal zelf hun rust pakken. Ook ben ik bij de ene strenger met een schema omdat dat goed werkt. Terwijl ik bij de ander helemaal niet dacht aan een schema omdat dat zelf wel lekker liep. Probeer dingen uit en kijk wat voor jullie werkt. Er is niet 1 goede manier om een pup op te voeden.
Hoe vervelend ook, maar bijten is wel echt normaal puppygedrag. Mijn hond was vroeger ook een vreselijke bijter. Er wordt dan snel gestrooid met de term 'overprikkeld' maar 9 van de 10 keer is dit helemaal niet het geval. Je geeft zelf aan dat het in huis geen kermis is qua prikkels. Dan vind ik overprikkeling ook niet echt aannemelijk.
En zet uit je hoofd dat een pup 16-20 uur slaap nodig heeft. De meeste pups halen dat echt niet en is geen ramp. Hij slaapt wanneer ie slaapt. Dat is prima.
Het klinkt als een gewone pup. Dat je zijn blaffen en piepen in de bench heel lang negeert is de snelste manier om verlatingsangst te krijgen.
Als je al een bench gebruikt dien je dat langzaam en zonder stress aan te leren. T beestje is nog maar 12 weken.
Klinkt idd als een normale pup. Mijn hond liep als pup ook achter me aan. Ik had daar geen last van. De eerste nachten sliep zij in een doos naast mijn bed en liet ik mijn arm in de doos hangen, daar werd ze rustig van. Zodra ze piepte gingen we naar buiten. Dan plaste ze. Was 2 x per nacht. Na een paar nachten heb ik de doos wat verder weg gezet maar nog steeds in de slaapkamer. Weer wat nachten verder de doos op de overloop. Dat verliep allemaal goed en uiteindelijk gewoon beneden in een bench. Dus rustig opgebouwd. Veel pups hebben dat nodig. Het is doodeng opeens zonder moeder en broers en zusjes. Na ongeveer een half jaar kon de bench vervangen worden door een mand.
Hier ook een bijter, maar ook eentje dat amper sliep (overdag). Ik merk toch dat naarmate mijn pup meer slaap kreeg (ook een tijdje verplichte benchrust) ze rustiger werd en minder bijterig.
Bij kleine kindjes heb je dat ook, sommigen leggen zich neer wanneer ze moe zijn en slapen overal, maar anderen worden juist uitgelaten en balorig bij vermoeidheid en die moet je als ouder behoeden voor te weinig slaap. Mijn pup leek/lijkt toch eerder op dat laatste type kinderen.
Klinkt idd als een normale pup. Mijn hond liep als pup ook achter me aan. Ik had daar geen last van. De eerste nachten sliep zij in een doos naast mijn bed en liet ik mijn arm in de doos hangen, daar werd ze rustig van. Zodra ze piepte gingen we naar buiten. Dan plaste ze. Was 2 x per nacht. Na een paar nachten heb ik de doos wat verder weg gezet maar nog steeds in de slaapkamer. Weer wat nachten verder de doos op de overloop. Dat verliep allemaal goed en uiteindelijk gewoon beneden in een bench. Dus rustig opgebouwd. Veel pups hebben dat nodig. Het is doodeng opeens zonder moeder en broers en zusjes. Na ongeveer een half jaar kon de bench vervangen worden door een mand.
Je hebt een bench en de hond kan er niet languit in liggen? Dat is triest voor de pup. Dan kan hij nog geen stapje lopen, amper gaan verliggen, dus de hele nacht praktisch in één houding, daar zou ik ook tegen protesteren.,
Vandaag nog een hele grote bench, zet die naast je bed, hand er in, als hij slaapt hand er uit. Als hij wakker wordt, buiten zetten. Geen wekker zetten, want als je de hond wakker wordt van de wekker zal hij nooit rustig leren slapen
Zodra hij de hele nacht doorslaapt, na een paar weken dus, of maanden, dan pas de bench iets verder weg zetten, tot hij na een week op de gang staat, dan weer een paar nachten later, de deur dicht en je hebt een hond die de hele nacht zonder stress en angst alleen kan slapen. Voordeel voor jullie, je slaapt ook weer!
Hier hielp heel goed als de pup niet tot rust kwam. Riem er aan en zelf rustig gaan zitten en wachten. Binnen twee dagen was dit kwartje gevallen. Riem er aan en hond lag heerlijk onder de bank. Kijk wel uit, de riem kan kapot geknaagd worden, kijk uit met opeten dus.
Mijn hondje kreeg ook als pup beweging, lekker loslopen en spelletjes doen, nog geen commando,s, maar spelletjes doen, zoek spelletjes, snuffelspelletjes, rondjes om stoelen heen, om paaltjes heen enzv. Lokken met eeen brokje uit de voedingshoeveelheid van die dag , is daarvan de eerste fase. Hiermee moet je hondje de hersentjes leren gebruiken, het bouwt een enorme band op met de baas en ze worden er heel moe van. Sessies van een paar miniten twee of drie keer per dag is meer dan genoeg,
Verder zindelijk maken is niet ieder uur buiten zetten maar iedere keer na eten, spelen en slapen, dat kan dus de ene keer na een kwartier weer nodig zijn en een andere keer als de hond lekker slaapt een paar uur duren.
Nu je hond op een vast tijdstip eten geven is later een hond die exact op het goede moment vraagt om eten dat kan lastig zijn. Mijn hond krijgt daarom nooit op een vast tijdstip eten, maar als het zo uit komt en heus ze krijgt haar portie binnen hoor. Netjes over de dag verdeeld.
Je hond alleen laten kan dus nog niet, wat je nu doet daarmee wakker je verlatingsangst aan, je hebt een baby en een hond is een roedeldier.,die kan nu nog niet alleen zijn. Pas als de hersens, de pup dus mentaal er aan toe is gaat dat lukken. Bij de ene is dat met 16 weken bij de ander met anderhalf jaar en alles wat daar tussen ligt.
Maar nu eerst een grote bench kopen, eentje waar je hond op volwassen leeftijd ruim in past zodat hij nu kan verliggen, een paar stapjes kan lopen en fijn de ruimte heeft.
Dus de gedwongen rust overdag + de nacht zit de hond in zo'n kleine bench dat hij niet eens gestrekt kan liggen?
En het enige moment waarop ie slaapt is 's avonds als ie gestrekt kan liggen (buiten de bench dan?)
Zoals hier al meermaals is gezegd: vergeet de vaste schema's nu even. Dat wil niet zeggen dat er geen routine in de dag kan komen, maar die hoeft niet aan het uurwerk gelinkt te zijn. Als je bijvoorbeeld na elke wandeling een rustmoment in huis neemt (waarbij je zelf ook even op de bank gaat zitten), dan is dat ook een vorm van structuur of voorspelbaarheid.
Ik heb de indruk dat je er heel veel druk oplegt, dan is het ook niet vreemd dat de pup dit oppikt en er zelf ook gespannen van wordt.
Maar zoals Ientje zegt: wat vandaag nog zeker moet, is die veel te kleine bench de deur uitzwieren. Een hond heeft echt meer ruimte nodig, en al zeker een jonge hond in volle groei mag je niet zo drastisch belemmeren want dan loopt je de kans op fysieke problemen (en mentale ook, trouwens).
Ik kan me voorstellen dat je hier vermoeid van wordt en weinig door slaapt. Is het jullie eerste hond? Dat vraag ik omdat wij nu voor het eerst een hond hebben(inmiddels 10 maanden), en wij ook erg die schemas probeerden vast te houden. Maar dat ging eigenlijk ook niet zo goed. Na wat aanklooien hebben we, net als jullie, hier ook om hulp gevraagd.
Wat bij ons goed werkte:
- schema's loslaten. Is al gezegd maar werkt echt veel relaxter (al duurt het even)
- ruime bench, hadden we vanaf het begin. Hij kon daarin ook echt zich gaan verliggen en omdraaien en wat lopen, met name toen hij nog zo klein was dan. Het advies om de ruimte zo klein te maken dat de hond alleen kan liggen zodat hij niet piept en plast hebben we genegeerd. Als je het deurtje dicht doet met een ruime bench, ja dan kan het zijn dat ie daar eens zijn behoefte doet. Maarja hij kan ook niet anders, want hij is ook nog te jong om het op te houden en je ontneemt hem de kans om het ergens anders te doen.
- bench open laten. Dat was eerst heel spannend en ook vermoeiend want hij bleef dan ook wel veel langer wakker en was bij vlagen ook heel druk en happerig. Maar ik heb achteraf geleerd dat dat er toch een beetje bij hoort die puppy-energie-aanvallen, dat moet ook wel mogen denk ik. En het heeft uiteindelijk echt goed gewerkt. Nu gaat hij snachts en overdag alsnog daar uit zichzelf liggen. Maar als het te warm wordt dan zoekt ie een ander plekje op de koele vloer.
-ren inzetten. Deze tip kregen we ook. Soms moet je even je handen vrij hebben maar als je bovenstaande twee tips uitvoert dan is dat lastig omdat je dan toch je pup goed in de gaten moet houden. Door met een ren een deel van de kamer af te zetten waar de pup geen kwaad kan heb je je handen even vrij. Geef hem iets te spelen/knagen en doe je ding. Dit was voor ons echt super helpend. We hebben de bench eraan vast gezet zodat hij ook daarin zich kon terug trekken. Was ik weer beschikbaar dan zette ik het ren aan de kant.
- voldoende ondernemen, en dan met name samen. Lekker lang buiten zijn, mag echt wel wat langer dan die paar minuutjes lopen wat overal 'officieel' aangegeven wordt. Je hoeft niet altijd te lopen, je kunt ook een grasveldje al snuffelend overgaan, of een bankje zoeken en lekker mensen of eendjes o.i.d. kijken. Of ga naar socialisatie plekjes toe, ook na de voorgeschreven socialisatie periode, om te blijven herhalen en oefenen waar je pup (positief) kennis mee heeft gemaakt. Nieuwe plekjes samen ontdekken, kan ook gewoon in de wijk. Samen karton scheuren of takken breken, op zoek naar brokjes tussen de bladeren... Wat onze hond ook echt helemaal fantastisch vond was zijn maaltijd uit een oude spijkerbroek moeten vissen. Dus dan stopte ik de brokje in de zakken/pijpen etc. Broek op de grond en aan de slag, echt leuk! Je hoeft echt niet elke dag de hele dag vol te stoppen dat is ook niet goed maar een Friese Stabij is ook redelijk actief toch? Misschien heeft ie gewoon zin in uitdaging en actie! En misschien als je overdag wat meer onderneemt dat dan die nachtrust ook al wat beter gaat (met de nodige plaspauzes uiteraard, dat kan best nog even duren) Mar ik weet natuurlijk niet wat jullie nu zoal doen.
Het resultaat: een puberhond (nu ruim 10 maanden) die in huis echt heel rustig is, overal neerploft en bijna de hele dag slaapt(luilak). In zijn bench, op de grond, aan mijn voeten, op de zitzak, op de bank of eronder(ja dat past nog nét), noem maar op. Ik laat hem lekker zn gang gaan en stuur alleen nog bij als hij slopend gedrag gaat vertonen. De rest regelt hij eigenlijk zelf binnen de grenzen die we hebben opgebouwd samen.
Zelf in slaap vallen buiten de bench ging denk ik ongeveer twee weken nadat we hier om hulp hebben gevraagd al stukken beter. Om mezelf een beetje tegemoet te komen deed ik hem standaard 1x per dag even(een uurtje ongeveer) in het ren+de bench, om dan zelf even een uurtje niet te hoeven op letten. Maar dat komt ook mede door mijn thuissituatie toen, maar dat is dus wel een optie als het je veel energie kost zon pup. Je zou ook de tip die hierboven ook als is gegeven kunnen doen: pup aan de lijn, dat is ook een mooie optie.
Zelf zou ik inderdaad ook zoals al gezegd is een paar nachten bij de pup beneden gaan slapen en er dan uit als hij piept. Onze hond piept nooit en heeft ie nooit gedaan dus ik ging er altijd al uit als hij echt rechtop ging zitten of een beetje ging rond lopen/rommelen. Gelukkig ben ik een lichte slaper ;) dat was de eerste nachten echt heel vaak maar al snel was 1 of 2 keer voldoende. Na een ruime week ben ik in de gang gaan liggen, dus uit zicht maar wel dichtbij, dat ging prima. Dus toen ben ik naar boven verhuist. Pas toen heb ik een wekker gezet voor 2x per nacht omdat ik hem anders niet hoorde. Wat Klara zegt is ook een goeie: slaap om en om beneden! Bij de pup slapen(of de pup bij jullie) hoeft echt niet zn hele leven als je dat niet wilt. Maar is wel goed nu aan het begin om wat vertrouwen op te bouwen dat hij niet alleen is. En dat kost best even wat tijd.
Oh ja en dat bijten... Tja dat viel mij ook even flink tegen, ik dacht soms echt dat onze pup helemaal gek werd en dat wij volledig iets verkeerd met hem deden. Iedereen om ons heen vond het ook een stuiterbal en een flinke bijter (inclusief de dierenarts en hondentrainer) maar het is echt overgegaan. De eerste periode heb ik voor mezelf maar gewoon extra hoge en dikke sokken aangedaan zodat ik wel gewoon normaal door huis kon lopen. We hebben best een beetje gezocht naar wat voor ons werkte om de bijtrem goed aan te leren en wat nou uiteindelijk de best aanpak was voor ons weet ik nog steeds niet haha. Maar het is gelukt!
Zet hem op, het komt echt goed. Probeer beetje rust in te bouwen voor jullie zelf en de pup maar laat de schema's(en dus ook hoeveel de pup zou moeten slapen) echt maar wat meer los. Als hij rustig ergens ligt te knagen is dat ook verwerkingstijd voor hem. Zoals ik het eerste stukje lees van je post gaat het eigenlijk super goed met de pup. Hij is ook nog super jong he, 12 weekjes is echt nog piepjong. Geef het de tijd. En vraag hier ook gerust verder om hulp of schrijf even lekker alles van je af! Good luck!
Bedankt voor de duidelijke reacties, vooral Carlien bedankt voor de erg goed onderbouwde post. Doet me goed om te lezen.
Ik wil wel even mezelf corrigeren, dat de bench niet zozeer te klein is (maat M, 80x50x60), maar dat de pup in de breedte in de bench gaat liggen en niet in de diepte (dus meer ruimte) waardoor hij niet uitgestrekt gaat / kan liggen. Maar vanwege de doorgroei naar middelgrote hond, gaan we wel een L of juist XL bench halen. Schema's loslaten vind ik zelf ook een hele goede, althans, minder krampachtig aan vast proberen te houden. Je probeert wat handvatten te hebben / een dagelijkse structuur. Dit is i.c.m. werkend leven + schoolgaande kinderen uiteraard prettig.
En toch eens kijken naar een ren om een zone af te zetten. Zoals je schrijft: ook om zelf af en toe je handen vrij te hebben. Ik bemerk namelijk dat met vrij rondlopen hij (zeg maar) ieder kwartier tegen de achterdeur gaat blaffen om zijn behoefte te kunnen doen. Dit wil ik liever ook wat remmen / rekken, zodat hij langer zijn plas op leert te houden. Dat hoeft natuurlijk nog geen uren te zijn, maar als hij vrij is, wil hij plassen.
Verder dagen we 'm genoeg uit, lichamelijk en geestelijk, spelenderwijs met ons of in de wijk, bij de supermarkt of vrij in de natuur. Dus we gaan maar wat stapjes 'terug' ondernemen voor in de nacht, in de hoop dat het wat verbetert. Maar zoals meer mensen natuurlijk (hebben) ervaren, als dingen aan je nachtrust knagen, word je eigen lontje natuurlijk ook alleen maar korter.
Ik zit in t zelfde schuitje...alleen mijn hond is inmiddels 1,5 !!! Ik wordt gek van haar en als t niet beter wordt gaat ze weg. Heb twee honden gedragsdeskundigen gehad, en we zijn weggestuurd (!)van een erkende kynologenclub wegens lessen lang non stop blaffen. Ze kan NIET in de woonkamer zijn zonder mijn andere hond (4 jaar) alleen maar...non stop..uren achter elkaar aan zijn kop te bijten...ze gaat weg als dit niet binnen drie mnd stopt. Onze dagen zijn...uur in woonkamer (ik kan niets,slopen, piepen naar tuindeur rennen) en dan twee uur in gangetje waar ze mij en andere hond ziet. En niet, nooit slapen overdag ...ligt alleen maar te kijken en piepen uren lang. Na uurtje bos wandelen (dagelijks) slaapt ze 15 min. Wel slaapt ze s nachts van 23-7. Ik vind het moeilijk om van haar te houden. Ik ben single en woon ergens waar de hondenoppas door corona vol zit, er geen studenten zijn die liets bij willen verdienen en 180 km van mijn familie en vrienden doordat ik geen huis in de randstad kan vinden. Ik vrees dat er honden bestaan die nooit zelf zullen slapen of hun rust nemen. (Alles geprobeerd qua hormonen sprays, homeopathie etc...Wanhopig...
Ps. Ik denk dat ze zonder overdrijven in die 1,5 jaar een keer of zes uit zichzelf in de woonkamer, los zijnde een kwartiertje is gaan slapen. En dit is dus vanaf de dag dat ik haar heb met 8 weken. Ook als pup sliep ze hooguit een uurtje overdag tussen 7- 23. Als ze niet s nacht sliep zou ik denken dat ze niet KON slapen...
Ps 2 En uiteraard heb ik ook haar in bench in het zicht, uit het zicht, aan lijn in woonkamer, bench met doeken erover, zonder doeken, slapen in tuin, gang, keuken etc geprobeerd. Kan niets nws meer verzinnen...
He Daphne. Wat vervelend om te lezen! Goed dat je al hulp hebt gevraagd. Welke adviezen heb je van de hondengedragsdeskundigen zoal gekregen? En kan je ons iets meer vertellen over je hond? Wat voor ras is ze, wat doen jullie zoal overdag?
Misschien een idee om zelf een topic aan te maken? Dan kunnen mensen gericht aan jou tips geven zonder dat iemand anders topic overgenomen wordt.
Hoi Carlien, wat fijn dat je reageert. De adviezen vd hondengedragsdeskundigen waren divers van gebruik homeopathie, hormoonspray (adaptil), vast schema (regelmaat) tot geen schema (dan gaat ze niet op een vast tijdstip iets verwachten). Niets werkt. Het eerlijkste antwoord was vd gedragsdeskundige vd kynologenclub, ja er bestaan honden die nooit rust nemen. Doe haar om het uur twee uurtjes apart in gang en hoewel ze dan ook niet slaapt kan mijn andere hond wel slapen en kan ik ook even andere dingen doen. Ik werk vanuit huis in de administratie. Het maakt me intens verdrietig een hond te hebben die ik met 1,5 nog steeds moet " opsluiten" als een pupje. Daar heb ik geen tweede hond voor genomen... Ze is een witte herder van een erkend fokker die dit 26 jaar doet. Haar broers en zusjes (we zitten in app) zijn in meer of mindere mate ook zo. Maar mijn hond met een zusje is extreem. Haar zusje is net zo. Zij slaapt iets meer maar sloopt daar integen weer meer. Ik ben er van overtuigd dat dit nestje doorgefokt is. Ik had 14 jaar geleden een witje en ken er meerdere en die zijn heel anders!
Ik weet niet hoe ik van mijn bericht een nw topic maak?
Oh en onze dag. Ik heb een tuin van 2000 m2 waar de honden vier maal per dag een 20 min, half uurtje in mogen plus een boswandeling van een uur. we doen in de tuin soms speurspelletjes en wat trainings oefeningen, ik denk twee keer per week.
Lastig zeg Daphne. Ik moet zeggen mijn ervaring met hondenopvoeding is nog relatief beperkt vergeleken met sommige anderen hier op het forum. Omdat wij nu onze eerste hond hebben en die is nog maar 11 maanden. En hij blaft/piept nooit en slaapt halve dagen en hele nachten.. Dus ik kan je ook niet echt goed advies geven op je vraag eerlijk gezegd. Mocht je toch willen proberen of anderen nog tips hebben kan een eigen topic wellicht helpen:
- ga naar de homepagina
- klik op het menuutje linksboven in(vierkantje met 3 witte lijntjes)
- klik op "nieuwe forum vraag"
- dan kan je je vraag uiteenzetten(bijvoorbeeld je berichtjes uit dit topic kopiëren en plakken, of anders opnieuw typen) en het topic starten.
Ik zal in elk geval met je delen wat er in mij opkomt: misschien een check-up bij de dierenarts, gewoon om te kijken of lichamelijk alles oke is.. mogelijk geeft het meer rust om de twee honden voorlopig gescheiden houden als dat een optie is. (Met bijvoorbeeld veiligheidshekjes in de deuropening en oid, de een in de tuin de ander binnen, elk in een andere kamer...) Dit zodat ze niet de hele tijd aan zijn kop bijt? Dan krijgt je andere hond ook wat meer rust misschien, en leert de jongedame misschien wat meer op zichzelf te zijn ofzo? Ik weet niet of dat haalbaar is en of het in dit geval zal werken hoor. En als het om dat alert blijven en piepen gaat, ik weet niet hoe je daarop reageert? Maar bij ons in het team op werk zeggen we altijd tegen elkaar: wat je aandacht geeft groeit. Klinkt als heel flauw advies, zo bedoel ik het niet. Maar kan zijn dat je er zo ontzettend mee bezig bent dat het haar ook nog onrustiger maakt?
Nou goed, heel veel succes en sterkte. Hopelijk kunnen nog meer mensen met je mee denken in je eigen topic!
Rust kan op tientallen manieren, niet alleen door te slapen. Geef je hond na een goede wandeling (4 maanden x 10 min dus 40 min) een goed bot. Ook kan dit een gevulde kong zijn, lickimat. Ik denk bij een BC eerder aan onderprikkeld. Doe je verder veel hersenwerk? Deze honden moeten mentaal uitgedaagd worden, anders zijn ze amper moe te krijgen. Een schema creëren, net als bij baby's doe je in door naar de hond te kijken. (Een baby creëert ook zijn eigen schema).
Pas op met het laten janken, want zo krijgt je hond straks wel verlatingsangst en daar wordt niemand blij van. Bouw het alleen zijn goed op. Desnoods eerst 3 weken er naast slapen beneden.
Goedemorgen Carlien,
Dank voor de info hoe een nieuw onderwerp aan te maken.
Wat je schrijft over zelf nog niet zo veel hondenervaring te hebben, ik ben 51 en ben met vijf honden opgegeroeid en de witte herder is mijn derde eigen hond. Dus acht honden totaal. Ik en mijn ouders die meekijken ( mijn vader heeft in totaal 7 honden opgevoed met de honden uit zijn eigen jeugd erbij ) vinden haar echt de meest moeilijke, en vreemde hond die we kennen. (Ze is wel heel lief moet ik daar bij zeggen anders krijgen jullie een verkeerd beeld) Het heeft bv 4 mnd geduurd voordat ze niet meer in huis plaste (!) en dan ook echt om de 20 min moeten plassen. Andere pupjes zijn zo binnen een week of twee redelijk zindelijk met af en toe een ongelukje. De bench hebben we bij de meeste honden niet gebruikt, gewoon gelijk oefenen met los in huis kunnen zijn en het langste dat een hond een bench heeft gehad was ongeveer 6 mnd. Ik ben voor een gezondheids check naar een dierenarts geweest maar die zag niets mis. Dus, het is duidelijk dat het hier om een te overactief (doorgefokt?) dametje gaat. Ook omdat haar broertjes en zusjes de zelfde dingen vertonen.
Ik hou haar inderdaad een groot deel vd dag apart met traphekjes zodat mijn andere hond kan rusten. De oudere hond mag aangeven wanneer hij wil slapen en dan gaat de witte heder in de gang. Maar, hoewel dit allemaal met veel werk te doen is, dit is zo ver weg van de hond die ik wilde en hoe honden kunnen zijn. Misschien voor altijd een hond in een "hokje"/bench zoals ik dit zie. (Ze vindt de bench echt geen fijn plekje), nooit eens lekker los in de woonkamer slapen, en vooral niet samen los in huis als ik even weg moet. Daarvoor had ik o.a. een tweede hond genomen. Nooit lekker tegen elkaar aan liggen slapen etc, etc. Alleen maar managen, verplicht rust geven en als ze los is opletten dat er niet te veel gesloopt wordt. (Mijn eerste eigen hond en de andere hond nu hebben beiden als pup misschien een keer of twee iets gesloopt en dat was het) Het vooruitzicht maakt me heel verdrietig. Ik wil geen hond die je moet sturen bij alles wat ze doet. Dat is het eerste half jaar, jaar misschien en dan zou er verbetering moeten komen.
Wat je zegt, wat je aandacht geeft wordt groter, en dat is te moeilijke. Inmiddels doet ze stoute dingen om mijn (negatieve) aandacht te krijgen maar ik kan moeilijk niets zeggen als ze iets sloopt of staat te blaffen in de tuin om mij naar buiten te lokken. Ze is misschien wel de intelligentste hond ik ik gehad heb.
Juist omdat alle mensen die er verstand van hebben ( gedragsdeskundigen, kynologenclub) en meekijken t ook niet zo goed weten, ben ik moedeloos. Het kan natuurlijk dat er honden zijn die qua karakter en ras inmiddels doorgefokt, nerveus zijn en nooit rust zullen vinden. De vraag is of ik dit in mijn eentje volhoud een hond die zo veel extra aandacht en tijd nodig heeft. Op dat punt zit ik nu.
Ik ga vanmiddag een nieuw topic aanmaken. Wellicht heeft iemand de gouden tip!
Inmiddels gaat het een stukje beter. Tevens heeft de pup afgelopen week de benodigde vaccinaties (+ kennelhoest) gehad en is daardoor een aantal dagen van slag geweest. Niet fit, niet veel eten, wel meer rust. De pup pakt 's ochtends meer rust, maar tussen 17:00 en 20:00 blijft het een geweldenaar (want dan is het druk in huis met vrouw en kinderen). Ook hebben we nu al 2 betere nachten gehad (van 23:30 tot 6:30), we zijn er per nacht steeds een kwartiertje later uit gegaan en nu lijkt de pup de nacht door te slapen - uiteraard verzoek ik hiermee de Goden. In de bench hebben we gedragen shirtjes van ons gelegd, zodat onze geur aanwezig blijft.
Verder dagen we onze stabij voldoende uit met hersenwerk (kongs, snuffelmatten), maar ook door simpelweg al spelenderwijs te leren. We merken al vanaf dat we de pup hebben dat hij plezier haalt uit hersenwerkspelletjes en dit ook goed en snel oppakt.
Wat 'jammer' blijft is dat hij blijft happen naar mijn vrouw en kinderen. Het is speels bedoeld, maar hij doet ze soms gewoon pijn met zijn vlijmscherpe tandjes. En jonge kinderen zijn er dan snel klaar mee.
@Daphne, wat een vervelend verhaal. Ik hoop inderdaad ook dat je snel je gouden tip mag horen!
@ Daphne: ik denk dat het voor jou belangrijk is om eerst te achterhalen waarom je hond zo onrustig is. En pas dan kan je kijken welke oplossing er mogelijk is.
Bijvoorbeeld: Een hond die constant 'aan' staat omdat ie een hoog energielevel heeft en niet genoeg uitdagingen/actie krijgt, is iets heel anders dan een hond die niet tot rust komt omdat ie in een staat van hyperarousal zit (zenuwstelsel is zo geprikkeld dat het de hele tijd in alarm-modus staat). Beide honden zouden een compleet verschillende aanpak nodig hebben om beter te functioneren.
Probeer es te kijken in welke omstandigheden je hond kalmer/voldaner is. Hoe kort dat ook duurt, al is het een minuut.
Ik lees in je tekst: na een boswandeling, is ze even rustiger. Hoe gedraagt ze zich tijdens die wandeling in het bos? Geniet ze daarvan? Of is ze nerveus en gespannen? Wat als je de wandeling langer maakt, pauzes inlast in het bos, enz.
Probeer dus eens enkele dagen te observeren, en hou een soort dagboekje bij. Schrijf op wat eraan vooraf gaat, hoe de omgeving is (ook je eigen inbreng, zoals bijvoorbeeld een druk gesprek wat haar onrustig maakt). Zo krijg je meer zicht op waar het precies om draait, waar triggers zitten.
En van daaruit kan je dan kijken hoe je bepaalde dingen kan aanpassen, zodat zij hier baat bij heeft.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?