Hoi allemaal,
Spijtig genoeg is mijn relatie met mijn vriend beëindigd. Vorig jaar kochten we samen een hond, met de intentie dat het zijn hond zou worden.
Ik betaalde het grootste deel van de kosten die hij later zou terugbetalen, maar dit geld heb ik nadien nooit teruggezien. Hij woonde samen met de hond in mijn ouderlijk huis.
Al een half jaar zorg ik zowel financieel als emotioneel voor de hond, ik ga iedere dag met hem wandelen, neem hem mee op vakantie, koop zijn eten/spulletjes en betaal zijn dierenartskosten.
Nu heeft hij al even niet meer naar de hond omgekeken waardoor hij na de breuk bij mij verbleef, nu contacteert hij mij dat hij de hond terugwilt. De chip is geregisteerd op zijn naam, maar online lees ik dat dit geen eigendomsrecht betekent?
Weet iemand wat als eigendomsrecht geld en of er mogelijke manieren zijn om te hond toch bij mij te houden en op mijn naam te laten zetten? Of iemand die ervaring heeft in dit soort situaties?
Alle hulp is welkom!
Nee ik weet t niet, maar probeer een co-eigenaarschap zonder geruzie, daar is de hond het meest bij gebaat.
Het spijtige aan de zaak is dat ik al dagen voor de hond zorgde, ook al was hij thuis keek hij niet om naar de hond. Echter wil hij nu geen co-eigenaarschap van de hond en zou ik de hond niet meer kunnen zien.
Ik heb een mooie band met de hond opgebouwd en zou dit echt vreselijk spijtig vinden.
Het spijtige aan de zaak is dat ik al dagen voor de hond zorgde, ook al was hij thuis keek hij niet om naar de hond. Echter wil hij nu geen co-eigenaarschap van de hond en zou ik de hond niet meer kunnen zien.
Ik heb een mooie band met de hond opgebouwd en zou dit echt vreselijk spijtig vinden.
Tja dan zul je naar de rechter moeten vrees ik. Heb je alle betalingsbewijzen van de kosten die je betaald hebt?
Ja die heb ik nog, inclusief zijn paspoort en ook de witte kaart van DOGID.
Poeh da's een lastige. Ik weet het eigenlijk ook niet. Ik had mijn inmiddels overleden hond ook samen met destijds mijn vriend waarmee ik samen woonde gekocht. Hij heeft de hond betaald. De fokker vroeg toen op wiens naam de hond moest komen ivm stamboom en chip. Wij wilden toen beide namen maar kon maar op 1 naam. Mijn nu ex zei toen meteen dat het op mijn naam kon. Toen de hond 4 jaar was zijn we uit elkaar gegaan maar bij ons was meteen duidelijk dat de hond bij mij zou blijven omdat ik altijd al de grootste zorg op me nam. Zou niet weten hoe het was gegaan als hij ook de hond had willen hebben. En een omgangsregeling treffen is wel erg gemakkelijk gezegd als je de situatie niet kent. Wij hadden in eerste instantie afgesproken dat hij de hond af en toe op zou halen om mee hard te lopen. Maar onze relatie heb ik beëindigd omdat hij vreemd was gegaan met een vriendin van mij. Toen bleek dat zij bij elkaar bleven heb ik gezegd dat hij Shep niet meer mocht zien. Hij begreep dat, voelde zich ook schuldig. Misschien kun je advies vragen aan fokker hond of bureau voor rechtshulp.
Wanneer je alle kosten bij gehouden hebt, op papier, bonnen enz, dan heb jij voor de hond gezorgd, degene die voor de hond zorgt , alles betaald dierenarts kosten voeding en behuizing, jouw hond, heb je een rechts bijstandverzekering ? Ga daar informatie inwinnen.
Wat een verdrietige situatie.
Ik weet niet of je in Nederland woont, maar als dat zo is, kan je met deze vraag misschien terecht bij het Juridisch Loket?
Alle kosten kan ik weer opvragen bij dierenarts, overige kosten heb ik altijd op bon bijgehouden en het eten heb ik online betaald met mijn rekening. Dus deze kan ik even bundelen moest het nodig zijn. Maar ik las nogal veel tegenstrijdige dingen en wist even niet meer waar te beginnen.
De hond is en blijft mijn oogappel waar ik al maanden voor zorg.
Ik woon in België. :(
Ik lees dat als je de hond betaald hebt en de hond op jouw naam staat jij het recht hebt. Maar jij hebt dus betaald maar hond staat op zijn naam. Dan ben ik bang dat het toch een kort geding wordt waarin jij kan aantonen dat ondanks dat de hond niet op jouw naam staat jij wel alle kosten en zorg hebt gedragen. Ze zullen ook kijken naar wie de hond de beste levensomstandigheden kan bieden.
Ja dat is het spijtige van de zaak dat we hem op zijn naam hadden gezet, daar denk je ook niet aan wanneer je de hond samen koopt en alles nog goed loopt binnen de relatie...
Ik heb hem proberen te doen inzien dat ik de beste en meeste zorg aan de hond heb gegeven, maar dit wilt hij niet meteen inzien... Ook omdat hij niet akkoord was met de breuk en mij op deze manier probeert te raken. Ik vrees dat er ook verdere stappen ondernomen zullen moeten worden om dit op te lossen...
Ik vrees dan ook dat dit via de rechter zal moeten gaan. Enige wat je nog zou kunnen proberen is je ex contacteren en duidelijk vermelden dat je niet van plan bent de hond aan hem te geven. Het zou nog kunnen dat hij zich er dan bij neerlegt. Zo niet, geef dan in elk geval niet de hond met hem mee als hij er om vraagt. Ik weet niet precies hoe het in België gaat, maar stel het zou in Nederland gebeuren dat iemand een hond meeneemt en besluit niet meer terug te brengen, dan zit je zo maanden in een juridisch traject voordat je de hond weer terug ziet. Daar zou ik dus voor waken.
Ik weet niet hoe het in België geregeld is, maar in Nederland valt of staat een en ander al snel met de manier waarop je het geregeld hebt met samenwonen/trouwen. Heb je samen geleefd met een overeenkomst die gebaseerd is op "gemeenschap" van goederen, dan heb je echt een probleem. Een hond wordt door de rechter namelijk gezien als een goed en het is maar net wat voor rechter je treft of je daar geluk of pech mee hebt. Ik spreek uit ervaring en wil al enige tijd een topic openen met mijn ervaringen betreffende dit onderwerp. Helaas ben ik daar nog niet aan toe gekomen, maar ik ga het zeker doen om anderen voor dit soort pijnlijke situaties te behoeden.
Hij heeft sowieso alle kosten die jij maakte en hij aan jou terug zou betalen niet betaald.
En hij heeft niet naar de hond omgekeken. Dat lijken me 2 heel belangrijke punten waaruit blijkt dat hij niet om de hond geeft.
En als de chip op naam is gezet. En jij hebt alle papieren. Dan heb je ook de chip gegevens en waar de chip geregistreerd is als de chip daadwerkelijk geregistreerd is bij een databank.
Het is hoe dan ook een vervelende situatie. En het gezondst is om te kijken wie het meeste voor de hond doet en wie er een band mee heeft. Uit jou omschrijving blijkt duidelijk dat hij geen band met de hond heeft. Echter als het voor de rechter komt zal het jouw woord tegen het zijne zijn.
En dan kunnen Wij zeggen wat wij op basis van jou verhaal denken. En dat is ook maar 1 kant van een verhaal. (Dat maakt het altijd dubbel).
Maar je kan kijken of je over voldoende gegevens/papieren beschikt om de hond op jou naam te zetten. (Al voelt me het dubbel om te zeggen, omdat ik alleen jou kant van het verhaal hoor).
En als dat niet kan kun je denk ik alleen eissen dat hij je eerst alle gemaakte kosten terug betaald.
Dus sowieso alle kosten met bewijs op een rij zetten.
Ik ken het Belgische recht niet. Maar In NL is het zo dat als je hard kan maken dat jij altijd voor de hond hebt gezorgd, de hond dan inderdaad bij jou hoort. Denk aan dierenartskosten, maar ook tijd en energie in wandelen/training etc.
Er zijn in NL genoeg uitspraken (jurisprudentie) te vinden die dit onderstrepen.
Maargoed, daar heb je allemaal vrij weinig aan zolang je niet samen in een rechtbank staat.
Ik zou ook kijken of je de chip kunt omzetten. Als je de juiste papieren hebt kun je dit zelf online. Als je altijd bij de dierenarts bent geweest en ze kennen jou, dan zal dit toch ook niet een groot probleem moeten zijn? Ik heb laatst ook de gegevens laten wijzigen.
De hond staat op zijn naam, en de hond is bij je expartner. Dan heb je weinig in te brengen. Want je kan de chip wel omzetten en de papieren bij je hebben, maar dan heb je nog steeds de hond niet.
Dat zal inderdaad via de rechter worden, waarschijnlijk is bij de relatie breuk ook een jurist ingeschakeld, advocaat? Die kan je vragen hoe dit zit. Als de hond aan je expartner wordt toegewezen kan je hem alle kosten in rekening brengen, en daar later , bij niet betalen, een deurwaarder opzetten,. Wellicht brengt dit hem op andere gedachten,
Ik lees dat de hond nog wel hij haar is, en dat hij hem nu toch wil hebben.
Je hebt gelijk, niet goed begrepen,
Zou het kunnen dat je ex gewoon jouw aandacht wilt op dit moment, en dat uitspeelt via de hond? Ik kan me niet voorstellen dat als iemand al zo lang nauwelijks naar de hond omkijkt, dat het hem nu ook daadwerkelijk om de hond te doen is. Dus ik zou je aanraden om eerst (weer) eens goed met je ex te praten. Misschien heeft hij het nodig dat jullie nog eens bespreken waarom jullie uit elkaar zijn, waarom het nodig is dat jullie je eigen weg gaan volgen en dat de hond nu simpelweg bij jou hoort. Als het daarna nog niet doorgedrongen is kun je altijd nog kijken naar de weg van het recht.
Leuk al die reacties, maar het is absoluut niet zo dat een rechter altijd kijkt naar wie er voor de hond gezorgd heeft. Zou kunnen dat je er geluk mee hebt, maar kan evengoed anders zijn. Er zijn genoeg uitspraken hierover te vinden op het internet. Echt, ik spreek uit ervaring het is een ongelooflijk nare situatie waarin je geen enkele garantie hebt!
Klopt!! Hier in de buurt werd een hond weg gebracht naar de "oppas" en nooit meer opgehaald. Nooit geen contact kunnen krijgen, ruim 2 jaar meldt het baasje weer dat hij zijn hond terug wilde en kreeg dit ook nog voor elkaar. Ontzettend triest voor de hond ook, dat getouwtrek.
Dit is natuurlijk een ander verhaal als TS, er is een rechtzaak bekend met een adoptiehond, die van de stichting bleef en ook op naam stond van de stichting, toch door hondenvoer en alle rekeningen werd de hond toegewezen aan de mensen die de hond hadden geadopteerd.
Ook bij meester Frank Visser is zo'n zaak geweest.
Ik zou informeren bij rechtshulp, volgens mij heb je een goede kans dat de hond gewoon van jou is (door je bonnetjes) misschien dat de rechter wel een omgangsregeling wil.
Ik zei ook niet dat het hetzelfde verhaal was. Ik reageerde op het stukje "de rechter kijkt niet altijd naar wie er voor de hond gezorgd heeft". Omdat hier dit wel beweerd wordt.
Ik zou idd ook rechtshulp adviseren en ook de dierenarts.
Ik ken dus 2 zaken waar dat wel het geval was, ik weet het verder ook niet hoor.
Ten eerste wil zeggen dat het me echt ongelooflijk rot lijkt om in deze situatie te zitten en wens je veel sterkte. Een relatie die uitgaat waarvan je andere dingen had verwacht zijn heftige en ingrijpende momenten
Daarnaast ken ik natuurlijk niet de gehele context van de situatie en ik kan me heel goed voorstellen dat je in paniek raakt van zijn actie om de hond terug te willen. Wat ik mij echter ook kan voorstellen is dat hij nu gewoon heel erg boos is en jou nu op welke manier dan ook probeert te raken. Soms is gewoon even afwachten en hem een afkoel periode geven al genoeg om dit op te lossen. Wellicht kun je hem een week of twee helemaal met rust laten, ook echt geen contact opnemen anders geef je hem weer brandstof om boos te worden. Dan kun je daarna rustig vragen om het te hebben over de hond. Als hij dan nog steeds aangeeft de hond te missen, dan kun je het hebben over wat zijn verwachtingen dan zijn etc. Ik snap dat je hem niet vertrouwd met de hond maar misschien zou hij wel eens per week met hem kunnen gaan wandelen, zo iets?
Als dat allemaal niet werkt, dan wordt het idd een andere partij erbij halen.
Ik hoop dat een stap naar de rechter niet nodig blijkt te zijn en nogmaals nog heel veel sterkte!
Heel veel sterkte! Ik hoop van harte dat de hond niet de dupe gaat worden...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?